Τρίτη 23 Απριλίου 2024  18:05:39

Βασιλική Κατριβάνου: Αρνητές του Ολοκαυτώματος

Εμείς, κύριε Υπουργέ και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε εντελώς αντίθετοι σε οποιαδήποτε δίωξη αρνητών, ακόμα κι αν αυτό πρόκειται για το έγκλημα των εγκλημάτων που είναι το Ολοκαύτωμα κι αυτό βέβαια όχι γιατί συμπαθούμε τους αρνητές, αλλά γιατί θεωρούμε ότι η ποινικοποίηση πλήττει την ελευθερία του λόγου.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι και αναποτελεσματική και το έχουμε δει όπου έχει εφαρμοστεί. Στη Γαλλία που εφαρμόστηκε ο –αντίστοιχος νόμος- νόμος Γκεσό όχι μόνο δεν αποτράπηκε το ναζιστικό φαινόμενο και η ρατσιστική βία, αλλά και το 2012 αποφάσισε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας ότι είναι αντισυνταγματικός. Εμείς δεν παρακολουθούμε τέτοια θέματα.

Εμείς λέμε ότι για οποιοδήποτε εγκωμιασμό ή άρνηση εγκλημάτων δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε το λόγο και το φρόνημα, ακόμα και για το χειρότερο.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Πού το λέει αυτό; Για διαβάστε καλά τη διάταξη σας παρακαλώ.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ: Παρακαλώ αφήστε με να ολοκληρώσω. Γνωρίζουμε ότι αναφέρεστε και στα εγκλήματα κατά των Ποντίων και των Αρμενίων και θέλουμε να πούμε ότι σεβόμαστε αυτά τα θύματα και τα τιμάμε και τιμάμε τη μνήμη και τον πόνο που υπάρχει γύρω από αυτό το θέμα. Όμως, λέμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αντικείμενο ούτε καπηλείας ούτε εθνικής πλειοδοσίας. Είναι θέμα επιστημόνων το να καθορίσουν αν είναι θέμα γενοκτονίας ή θέμα εθνοκάθαρσης. Δεν είναι θέμα...

ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Επιστημονική έρευνα χρειάζεται για το ΣΥΡΙΖΑ; Συγχαρητήρια!
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ: Εγώ όμως στέκομαι στο εξής και αυτό που λέω είναι ότι για θέμα ποινικοποίσης του εγκωμιασμού ή της κακόβουλης άρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ακόμη και να αφορά το μέγιστο και το απεχθέστερο των εγκλημάτων, είναι αντίθετος γιατί αφορά την ποινικοποίηση του λόγου και του φρονήματος, της ελευθερίας του λόγου.
Βάζετε προϋποθέσεις που δεν επαρκούν γιατί είναι ρευστές και αόριστες. Λέτε ότι μπορεί να είναι κακόβουλο ή προσβλητικό. Έχουμε δει επανειλημμένα με έργα τέχνης, για παράδειγμα, στη Μπιενάλε ή στο Χυτήριο που οι μηνυτές θεώρησαν ότι προσβάλλεται το θρησκευτικό τους συναίσθημα και ο καλλιτέχνης οδηγήθηκε στο εδώλιο. Ο κίνδυνος να δούμε μια βιομηχανία μηνύσεων όποιου εκφράζει άποψη, είναι μεγάλος εδώ.

Αν διάβασε κανείς την «Εφημερίδα των Συντακτών» σήμερα, θα δει ότι εκατόν τριάντα εννιά ιστορικοί από όλα τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας...

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ: ... ζητάνε την απόσυρση του άρθρου αυτού με βάση αυτό που λέμε, ότι δηλαδή δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί ο λόγος και το φρόνημα και ότι αυτά είναι ζητήματα επιστημονικής έρευνας που δεν προωθούνται με αυτό το άρθρο. Είναι ιστορικοί όπως ο Ασδραχάς, ο Βερέμης, ο Λιάκος, μεγάλου κύρους και εμβέλειας. Το νομοσχέδιο αυτό δεν λέει λέξη για την αντιρατσιστική εκπαίδευση στα σχολεία και την εκπαίδευση των αστυνομικών και των δικαστικών υπαλλήλων.

Κύριε Υπουργέ και κύριοι συνάδελφοι, ο ρατσισμός δεν μπορεί να διωχθεί μόνο ποινικά. Χρειάζεται ένα ευρύτερο πλέγμα, παραδείγματος χάριν εκπαίδευση των μαθητών ενάντια στον ρατσισμό, στην ομοφοβία. Δεν φτάνει αυτή η αποδοχή που κάνατε. Πολύ ωραία το φέρατε και μέσα στα θύματα ρατσιστικής βίας είναι και οι ομοφυλόφιλοι και οι τρανς. Χρειάζεται, όμως, εκπαίδευση από τα σχολεία για να προχωρήσει πραγματικά αυτό και να μην έχουμε μία ομοφοβική και μία τρανσοφοβική κοινωνία. Χρειάζεται μαθήματα επίλυσης συγκρούσεων, ευαισθητοποίηση στα θέματα ρομά, στα θέματα παιδιών με ειδικές ανάγκες και στήριξή τους. Χρειάζεται εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση της διοίκησης και των αρχών.

Εμείς προτείνουμε τη σύσταση ενός ανεξάρτητου οργάνου της Εθνικής Επιτροπής για την καταπολέμηση του ρατσισμού. Επίσης, λέμε ότι χρειάζεται εκδημοκρατισμός και αντιμετώπιση θυλάκων ακροδεξιών και νεοναζιστών στον στρατό και στη δικαιοσύνη.

(Η ψυχοθεραπεύτρια Βασιλική Κατριβάνου είναι βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline