Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  07:11:20

Η παραδοσιακή σύμμαχος Αίγυπτος καταγγέλλει ανοικτά τον αλαζόνα Τ. Ερντογάν: Προκαλεί χάος, δίνει καταφύγιο σε τρομοκράτες. Η ομιλία του από τα τουρκικά ΜΜΕ. Κύριο

Παράλληλα, γίνεται σήμερα σημαντική συνάντηση Ελλάδας- Κύπρου-Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη. Στο επίκεντρο οι στενότερες σχέσεις, οι συνεργασίες και τα θέματα της ΑΟΖ για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

 

Η Αίγυπτος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και προσπαθεί να προκαλέσει χάος στη Μέση Ανατολή, μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά την οποία αμφισβήτησε τη νομιμότητα του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Οι σχέσεις μεταξύ 'Άγκυρας και Καΐρου έχουν ενταθεί έπειτα από την ανατροπή πέρυσι του εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από τον τότε αρχηγό του στρατού Σίσι ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της πολιτικής του.

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν μία από τις σκληρότερες επιχειρήσεις καταστολής του ισλαμιστικού κινήματος, με εκατοντάδες νεκρούς μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι σε σημείο όπου είχαν κατασκηνώσει στο Κάιρο, τη σύλληψη χιλιάδων και δίκη του Μόρσι και άλλων ηγετικών στελεχών.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), 1.150 διαδηλωτές σκοτώθηκαν.

Ενώπιον των παγκόσμιων ηγετών που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση, ο Ερντογάν επέκρινε στην ομιλία την άνοδο του Σίσι και την αδράνεια μετά την ανατροπή του Μόρσι.

«Όσοι παραμένουν σιωπηλοί στη σφαγή παιδιών, τη δολοφονία αθώων γυναικών, την ανατροπή με πραξικόπημα, όπλα και τεθωρακισμένα μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, μετέχουν σε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Και πάλι, όσοι αντιτίθεται στις δολοφονίες στο Ιράκ, τη Συρία και στη δολοφονία της δημοκρατίας στην Αίγυπτο υφίστανται ορισμένες άδικες και αβάσιμες κατηγορίες και σχεδόν αμέσως κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία» δήλωσε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και οι δημοκρατικές χώρες δεν έχουν κάνει τίποτε παρά να παρακολουθούν τα γεγονότα, όπως η ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου και η σφαγή χιλιάδων αθώων που θέλουν να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Και το πρόσωπο που έκανε το πραξικόπημα νομιμοποιείται» τόνισε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» δίνουν την αίσθηση ανά τον κόσμο της αδικίας και τροφοδοτούν την τρομοκρατία.

Σε ανακοίνωσή του, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τα σχόλια του Ερντογάν για τον Σίσι.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κατασκευή τέτοιων ψευδών δεν είναι παράξενο που προέρχονται από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος επιδιώκει να προκαλέσει χάος, να σπείρει τη διχόνοια στη Μέση Ανατολή προσφέροντας πολιτική και οικονομική υποστήριξη και καταφύγιο σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ώστε να ζημιωθούν τα συμφέροντα των λαών της περιοχής για την επίτευξη προσωπικών φιλοδοξιών του Τούρκου προέδρου και την αναβίωση ψευδαισθήσεων του παρελθόντος» αναφέρεται.

Τα σχόλια του Ερντογάν στάθηκαν αφορμή για την ακύρωση συνάντησης του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Καβούσογλου την Πέμπτη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, η οποία θα ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο διπλωματών.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και η Τουρκία έχει αναδειχθεί ως ένας από τους σκληρότερους επικριτές διεθνώς της απομάκρυνσης του Μόρσι από την εξουσία, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτο πραξικόπημα» από το στρατό.

«Αν προασπίζουμε τη δημοκρατία, τότε ας σεβόμαστε την κάλπη. Εάν υπερασπιζόμαστε αυτούς που ανέρχονται στην εξουσία όχι με δημοκρατικές διαδικασίες αλλά με πραξικόπημα, τότε αναρωτιέμαι γιατί υπάρχει αυτός ο ΟΗΕ» δήλωσε ο Ερντογάν.

Η πτώση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αλλά και η προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους έχει οδηγήσει τις χώρες της περιοχής σε θρησκευτικές και ιδεολογικές συγκρούσεις που αποσταθεροποιούν τη Μέση Ανατολή.

Ο Ερντογάν και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αρχιτέκτονες μιας εξωτερικής πολιτικής που οραματίζεται τη σουνιτική μουσουλμανική Τουρκία περιφερειακή δύναμη, δεν θέλησαν να μετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, φοβούμενοι ενίσχυση του εχθρού τους, του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και όξυνση των θρησκευτικών εντάσεων στο εσωτερικό του Ιράκ.

Η Άγκυρα έχει υποστηρίξει τους Σύρους αντάρτες που πολεμούν τον Άσαντ, αλλά αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει υποστηρίξει το Ισλαμικό Κράτος ή άλλους ριζοσπάστες ισλαμιστές αντάρτες, λέγοντας ότι συνιστούν μείζονα απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Η Αίγυπτος βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία και το Κατάρ για τον πολιτικό μετασχηματισμό στην μεγαλύτερη αραβική χώρα από τότε που η λαϊκή εξέγερση ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Η Αίγυπτος δηλώνει ότι η απομάκρυνση των Αδελφών Μουσουλμάνων από την εξουσία δεν ήταν πραξικόπημα, αλλά ανταποκρινόταν στη βούληση του αιγυπτιακού λαού που απέρριψε τον Μόρσι και την διακυβέρνησή του.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αραβικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Κόλπου που αισθάνονται ότι απειλούνται από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, έχουν ενισχύσει την Αίγυπτο με δισεκατομμύρια δολάρια μετά την απομάκρυνση του Μόρσι. Οι πολέμιοι του Σίσι τον κατηγορούν ότι γύρισε την Αίγυπτο σε ένα αυταρχικό παρελθόν με κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΑΠΌ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΆ ΜΜΕ

Σε δύο διαφορετικές ομιλίες από την Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Ερντογάν, είπε ότι η Τουρκία διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, παρόλα αυτά, δεν λαμβάνει καμία βοήθεια από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Sabah χαρακτηρίζει «ιστορική» την ομιλία του Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε ότι «κανείς στον κόσμο δεν είναι αθώος τη στιγμή που σκοτώνονται παιδιά». Όσοι παραμένουν αδιάφοροι στις δολοφονίες γυναικών και παιδιών και στα πραξικοπήματα εναντίον εκλεγμένων κυβερνήσεων, συναινούν στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Ερντογάν άσκησε κριτική στις δυτικές χώρες και στις ΗΠΑ. ΟΗΕ και διεθνή ιδρύματα είναι αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων, το οποίο έχει οδηγήσει τον κόσμο στην απόγνωση. Περιέγραψε την ISIL ως «μια αιμοδιψής τρομοκρατική οργάνωση, για την οποία η Τουρκία έχει λάβει, εξ αρχής, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμησή της». Επέκρινε επίσης τον ΟΗΕ που «προτίμησε να νομιμοποιήσει το άτομο που έκανε το πραξικόπημα στην Αίγυπτο», υπονοώντας σαφώς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Σίσι, ο οποίος είχε πάρει πριν τον λόγο. «Θα πρέπει να σεβαστούμε την επιλογή του κόσμο στις εκλογές. Αν θέλουμε να υποστηρίζουμε τα πραξικοπήματα ... τότε γιατί υπάρχουν τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε.

Προειδοποίησε για τον κίνδυνο της ανόδου της ισλαμοφοβίας η οποία ενδέχεται να πλήξει τους μουσουλμάνους σε διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφορικά με τους ξένους μαχητές που προσχωρούν στο ISIS, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα πρέπει να ξεκινήσει από τις χώρες προέλευσης των τρομοκρατών και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να μπει στην πρώτη γραμμή προκειμένου να σταματήσει την ροή των ξένων μαχητών. «Πράγματι η Τουρκία έχει κάνει πολλά για να το σταματήσει. Παρόλα αυτά, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο η Τουρκία μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της», δήλωσε. Το φαινόμενο των ξένων μαχητών δεν είναι καινούριο αλλά είναι το σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος, πρόσθεσε. «Σήμερα, η αποτυχία των κρατών στα νότια σύνορα της Τουρκίας έχει δημιουργήσει μια χαοτική κατάσταση και ένα ασφαλές καταφύγιο για τις τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε τονίζοντας ότι η Τουρκία είχε προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για τον κίνδυνο των ξένων μαχητών από τότε που είχε αρχίσει η αποσταθεροποίηση της Συρίας. Η έλλειψη δράσης από την διεθνή κοινότητα, συντέλεσε στην επαναφορά της Αλ Κάιντα, με το όνομα ISIL με την στήριξη του καθεστώτος της Συρίας.

Τόνισε ότι η Τουρκία έχει ήδη θυσιάζει πολλά με το να δεχθεί στο έδαφός της πάνω από 1 εκατ. σύρους πρόσφυγες και 140.000 Κούρδους πρόσφυγες από τη Συρία.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα προσφέρει στρατιωτική βοήθεια χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει το πώς. (Sabah, Anadolu, Hurriyet Daily News)

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου σήμερα στη Νέα Υόρκη

Την εμβάθυνση της τριμερούς συνεργασίας αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η πρώτη τριμερής συνάντηση έγινε πέρυσι, στο περιθώριο της Υπουργικής Εβδομάδας της ΓΣ του ΟΗΕ.

Σύμφωνα, με διπλωματικές πηγές, έπειτα από την αυριανή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Αιγύπτου, Ιωάννη Κασουλίδη και Σαμέχ Σούκρι, αντίστοιχα, θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο θα γίνεται αναφορά στη συνεργασία των τριών χωρών σε διάφορους τομείς, καθώς επίσης και σε «κοινές θέσεις» για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή (Κύπρος, Συρία, Γάζα, Λιβύη). Όπως σημειώνεται τη συνεργασία των τριών χωρών στηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Περιλαμβάνονται και τα θέματα ΑΟΖ και άλλων πεδίων συνεργασίας.

Στο μεταξύ, έπειτα από τη χθεσινή ομιλία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη ΓΣ του ΟΗΕ, οι σχέσεις Αιγύπτου- Τουρκίας, αλλά και Τουρκίας- Ισραήλ φαίνεται ότι «εισέρχονται σε νέα δοκιμασία» όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αμφισβήτησε, χθες από το βήμα της ΓΣ, τη νομιμότητα του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ- Σίσι, ενώ το Κάιρο κατηγόρησε σήμερα τον κ. Ερντογάν ότι στηρίζει την τρομοκρατία και προσπαθεί να προκαλέσει χάος στη Μέση Ανατολή.
Της τριμερούς συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, θα προηγηθεί συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, κατά την οποία θα συζητηθούν διμερή θέματα και οι εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σήμερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον νέο ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που διοργανώνει η αλβανική Προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιονατολικής Ευρώπης. Το βράδυ (μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline