Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  07:30:17

Μάκης Βορίδης: Είναι σοσιαλιστικός ο ΣΥΡΙΖΑ;

«.....Είναι μια ιδεολογική πολιτική αυτή που ασκήσαμε, όλα αυτά τα χρόνια –διαφορετικά κόμματα στην αρχή, μέσα η ΔΗΜΑΡ, μετά μας άφησε- το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία; Απάντηση: Είναι μια ρεαλιστική πολιτική.

Όμως, είναι μια πολιτική που έχει συγκεκριμένους άξονες, στους οποίους συμφωνούμε: οικονομική σταθεροποίηση, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, παραμονή στο ευρώ, διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Και πού πάμε από δω και πέρα; Αξιολόγηση του προγράμματος τώρα: Τελειώνουμε με τα stress test των τραπεζών κι έχουμε δημόσιες δεσμεύσεις των τραπεζών ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα 5,5 δισεκατομμύρια θα πέσουν στην αγορά, μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία. Το βασικότερο είναι ότι συζητάμε για το χρέος, διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητά του και σε συνεννόηση με τους δανειστές μας, σε συνεννόηση με τις αγορές, σε συνεννόηση με το διεθνές περιβάλλον, δεν χρειαζόμαστε πια το μηχανισμό στήριξης για την περαιτέρω δανειοδότηση της χώρας.
Κυρίες και κύριοι, το μνημόνιο τελειώνει, ενάμιση χρόνο νωρίτερα απ' ό,τι ήταν να τελειώσει!

Και εδώ αναρωτιέται κανείς: Και τώρα τι θα γενούμε χωρίς βαρβάρους; Τι θα γενούμε χωρίς μνημόνιο; Τι θα έχουμε να λέμε; Γιατί τώρα θα ανοίξει η μεγάλη συζήτηση, τώρα θα ανοίξει η πραγματική συζήτηση για την παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

Τι ζητάνε οι πολίτες από όλους μας; Δουλειές, ανάκτηση των εισοδημάτων τους, μείωση της φορολογίας, αυτά ζητάνε οι πολίτες. Πώς θα τους τα εξασφαλίσουμε αυτά; Για πείτε μου τον τρόπο, γιατί εγώ ξέρω μόνο έναν: εάν δημιουργήσουμε πλούτο. Εάν δημιουργήσουμε πλούτο, εάν μεγαλώσουμε το ΑΕΠ μας, εάν μεγαλώσουμε την οικονομία μας, μπορούμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε σταθερά τα πραγματικά φορολογικά μας έσοδα.

Μπορούμε, βεβαίως, εν συνεχεία να κάνουμε μισθολογικές βελτιώσεις, άρα έχουμε ανάπτυξη των εισοδημάτων. Μεγαλώνοντας, όμως, οι δουλειές, μεγαλώνουν οι επιχειρήσεις και προφανώς έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Πρέπει, λοιπόν, να μεγαλώσουμε το εισόδημά μας, το ΑΕΠ μας, τον πλούτο. Και έχει στο μενού ο πολίτης δύο λύσεις για αυτό. Δεν έχει τρεις, έχει δύο. Η μία είναι η δική μας.

Εμείς τι λέμε; Λέμε ότι αυτό μπορεί να γίνει όταν χρησιμοποιήσεις ως μοχλό την ιδιωτική οικονομία, ιδιωτικές επενδύσεις, ανταγωνισμό, αύξηση της παραγωγικότητας, δημιουργία, διαμόρφωση ενός συνολικού νομικού και θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας. Αυτή η κατεύθυνση είναι η δική μας κατεύθυνση.

Υπάρχει και η άλλη. Δεν το λένε «κρατική οικονομία». Διάβασα το πρόγραμμά τους. Λένε «κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής». Θα σας το διαβάσω σε λίγο, είναι στην Ιδρυτική Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ένα πρόγραμμα που λέει «θα κάνουμε προσλήψεις στο Δημόσιο, έτσι θα φτιάξουμε θέσεις εργασίας», ένα πρόγραμμα που λέει «θα κάνουμε κρατικές τις τράπεζες». Υπάρχει, πράγματι, ένα άλλο πρόγραμμα, το πρόγραμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το οποίο λέει ότι την ανάπτυξη θα την κάνει έτσι. Αυτά λένε.

........... Διαβάζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο σοσιαλισμός ως στρατηγικός στόχος. Ο «άλλος κόσμος» που «είναι εφικτός» -κύριε Καραθανασόπουλε, αφιερωμένο- «είναι ο «κόσμος» του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία. Είναι ο «κόσμος» όπου όντως ο «άνθρωπος» και οι ανάγκες του είναι «πάνω από τα κέρδη», γιατί το «κέρδος» έχει πάψει να αποτελεί την κινητήρια δύναμη της οικονομίας». Πάει το κέρδος! «Είναι ο «κόσμος» που δυσκολεύεται να επικαλεστεί το ιστορικό όνομά του...»

Ποιο είναι το ιστορικό του όνομα που δυσκολεύεται να επικαλεστεί; Ο κομμουνισμός. Δεν μπορούν απλώς να το πουν.

«...γιατί αυτό έχει συκοφαντηθεί από πολλές και διαφορετικές μεριές. Είναι ο «κόσμος» που έχει αρχίσει να υπερβαίνει αυτή τη δυσκολία, όμως, απαιτώντας την εκ νέου σηματοδότηση του ονόματος στις συνθήκες του 21ου αιώνα.
Για μας ο σοσιαλισμός είναι μορφή οργάνωσης της κοινωνίας που βασίζεται στην κοινωνική -όχι κρατική- ιδιοκτησία και διαχείριση των παραγωγικών μέσων». Τα είπαν αυτά βέβαια και μετά...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Και άλλα λέει, διαβάστε τα.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Να μην το διαβάσω και όλο. Είναι στο site κι όποιος θέλει μπορεί να το δει. Διαβάζω τα ωραία.
Διαβάζω τα ωραία, αλλά έχω και άλλα που διαβάζω. Αφού σας διάβασα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τώρα διαβάζω επίσης τι είπε χθες ή προχθές ο κύριος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ένωση Επιχειρηματιών.
Σας τα διάβασα αυτά; Πάμε τώρα.

Είπε: «Σήμερα θα σας παρουσιάσω επιγραμματικά ένα συμπαγές πλαίσιο που εμείς προτείνουμε, για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής επένδυσης».
Παρακαλώ; Τι από τα δύο; Με την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική επένδυση ή με την κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής; Σε αυτούς τους ανθρώπους, τους επιχειρηματίες, που πήγατε και μιλούσατε, τους είπατε ότι θα τους πάρετε τα μέσα παραγωγής τους; Τους το είπατε;

Έχω, όμως, καλύτερο. Τι τους υποσχέθηκε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Απλοποίηση της αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Καταπληκτικό. Παρεμπιπτόντως, προς ενημέρωση του κυρίου Προέδρου, φαντάζομαι ότι λίγο πρέπει να το προσπαθήσετε αυτό. Να τον ενημερώνετε. Έχουμε ψηφίσει τρεις νόμους από τότε. Είναι ο ν.3894/2010, ο ν.3645/2010 και ο ν.4262/2014. Με αυτό θεσμοθετήσαμε τη λεγόμενη υπηρεσία μίας στάσης, one stop shop, για τις επιχειρήσεις και την απλούστευση της αδειοδοτήσεως, κυρίως με τα λεγόμενα back office. Αυτά, δηλαδή, που τους υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας. Παρεμπιπτόντως, ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ τους συγκεκριμένους νόμους; Όχι. Μπορείτε, λοιπόν, να αποφασίσετε; Είναι δυνατόν να πηγαίνετε να λέτε «θα κάνουμε την αδειοδότηση», που έχει ήδη γίνει, την οποία, όμως, εσείς, έχετε καταψηφίσει; Με συγχωρείτε. Και να ήταν το μόνο!

Εδώ, λοιπόν, τίθενται τα εξής ερωτήματα. Πώς πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς το ΣΥΡΙΖΑ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι;

Πρέπει άραγε, να τον αντιμετωπίσει ως μία δύναμη που έχει μία κρυφή ατζέντα; Για παράδειγμα, να σας διαβάσω επίσης κάτι. Δεν είναι από την Ιδρυτική Διακήρυξη, είναι από το πρώτο Συνέδριο. Είναι κάτι για την εξωτερική πολιτική, πολύ ενδιαφέρον.
Λέει: «Οι χώρες και οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου να εμπνευστούν από τα βήματα οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας των χωρών της Λατινικής Αμερικής –εννοείται- που ακολουθούν ένα δύσκολο και αντιφατικό δρόμο –αυτόν τον αντιφατικό να ακολουθήσουμε κι εμείς- αποδέσμευσης ή σχετικής ανεξαρτησίας από διεθνείς οργανισμούς». Οι χώρες της Ευρώπης, να ενημερώσω, το έχουν λύσει αυτό το θέμα της συνεργασίας. Έκαναν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θέλουν να ξανασκεφτούν κάτι άλλο. Το έχουν τακτοποιήσει το ζήτημα.

Αν τώρα, κάποιος συμπολίτης μας επιλέγει το δρόμο της Λατινικής Αμερικής -δεν μας είπατε των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν μας είπατε καν της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δεν μας είπατε της Κίνας, να πούμε τα τέσσερα μεγάλα γκρουπ τα οποία υπάρχουν, αναφέρατε την Λατινική Αμερική ως πρότυπο- όμως, εν πάση περιπτώσει, αν κάποιος συμπολίτης μας το επιλέγει αυτό, τι ακριβώς του προτείνετε για θέματα εξωτερικής πολιτικής;
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, θέτοντας το εξής ερώτημα: Πώς πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς το ΣΥΡΙΖΑ;

Η μία περίπτωση –κυκλοφορεί αυτό- είναι να λέει το εξής: «Άσε τους ρε παιδί μου να λένε, τα λένε αυτά, δεν θα κάνουν τίποτα. Τελικά μία διαχείριση θα κάνουν κι αυτοί, όπως όλοι οι άλλοι». Δηλαδή, αυτό το επιχείρημα είναι το εξής: «Λένε ψέματα, το ξέρουμε ότι λένε ψέματα, αλλά ας τους ψηφίσουμε, ενδεχομένως γιατί λένε συμπαθητικά ψέματα». Εγώ δεν είμαι σ' αυτή τη γραμμή. Εγώ θέλω να παίρνω το ΣΥΡΙΖΑ στα σοβαρά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Δ' Αντιπρόεδρος της Βουλής): Άλλοι είναι από τη Νέα Δημοκρατία;

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Θέλω να παίρνω το ΣΥΡΙΖΑ στα σοβαρά, κύριε Δραγασάκη. Θέλω να λέω ότι είναι ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, θέλω να λέω ότι κάνει τα συνέδριά του και θέλω να λέω ότι μας προετοιμάζει γι' αυτά τα οποία θα κάνει. Διότι όταν κάποιος τα έχει γράψει, όταν κάποιος τα έχει πει, όταν κάποιος τα έχει εξαγγείλει κι εσύ κάνεις ότι δεν κατάλαβες γιατί ελπίζεις ότι δεν θα εφαρμόσει αυτά που έχει εξαγγείλει, τότε το πρόβλημα δεν το έχει αυτός που το είπε, το πρόβλημα το έχεις εσύ που δεν το άκουσες. Αυτό είναι για το οποίο πρέπει να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός. Οι άνθρωποι έχουν πει τι θα κάνουν. Είναι συγκεκριμένα αυτά που θα κάνουν και αυτά θέλουν να κάνουν.

Κι αν υπάρχουν πολίτες που συμφωνούν σε αυτό, τότε, με συγχωρείτε, εγώ θεωρώ ότι προφανώς δεν έχουν καταλάβει καλά κι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα: η διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ.»

(O Βουλευτής Αττικής της ΝΔ και δικηγόρος Μαυρουδής-Μάκης Βορίδης είναι υπουργός Υγείας)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline