Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιάννης Κουτσούκος: Είμαστε ένα κόμμα χρεωκοπημένο

«Ενώ ξεκίνησε χτες μια συζήτηση για μια σημαντική θεσμική παρέμβαση για τα οικονομικά των κομμάτων, που κατά την άποψή μου -το είπα και στην εισήγησή μου- εμπεριέχει στοιχεία για συνεννόηση, αξιοποιήθηκε δυστυχώς για την όξυνση του κλίματος πόλωσης, ακραίας και καταστροφικής πόλωσης, που τινάζει την οικονομία στον αέρα.

 

Βλέπετε πού πάνε το χρηματιστήριο, τα spreads και τα επιτόκια. Και τι δεν ακούστηκε: «Κουμπαράδες», «αργυρώνητοι», ΑΤΜ, καταθέσεις, ό,τι θέλετε σε αυτό τον πόλεμο των ασύμμετρων απειλών μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλω να στείλω ένα μήνυμα και να γίνει σαφές: Μαζέψτε τους, κύριε Τσίπρα και κύριε Σαμαρά. Καταστρέφουν την οικονομία, δυναμιτίζουν τα πάντα, καταστρέφουν ό,τι πέτυχε ο λαός με τις θυσίες του. Αν συνεχίσουν έτσι, σας προειδοποιώ ότι οι εξελίξεις θα είναι χείριστες, όποιος και αν κυβερνήσει. Γιατί γυρίζουμε πίσω. Και το λέω ως ΠΑΣΟΚ, που πληρώσαμε το κόστος των αποφάσεων για να φτάσει η χώρα μέχρι εδώ και να είναι στα πόδια της.

Άρα, λοιπόν, δεν πρέπει να υποτιμάει κανένας εμάς και να θεωρεί ότι θα παρακολουθήσουμε άπραγοι τις εξελίξεις. Πορεία ακραίας πόλωσης και σύγκρουσης, που τελικά νομίζουν ότι στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ, αλλά επί της ουσίας στρέφεται κατά της χώρας, εμάς δεν θα μας βρει σύμφωνους.

Έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο. Είπα, λοιπόν, ότι έχουμε ένα νομοθέτημα το οποίο επιχειρεί να λύσει προβλήματα που έχουμε εντοπίσει από το παρελθόν και να βελτιώσει τη μεγάλη, κατά την άποψή μου, θεσμική παρέμβαση του Συντάγματος, το άρθρο 29, όπως την υλοποίησε ο ν. 3023/2002, ο λεγόμενος «Νόμος Σκανδαλίδη». Δηλαδή, επιχειρεί να οριοθετήσει ακόμα περισσότερο τη χρηματοδότηση με διαφάνεια, τους ελέγχους και τους απολογισμούς και όλα αυτά να τα εντάξει κάτω και από το κλίμα της εποχής, που απαιτεί και διαφάνεια και λιγότερους πόρους από τα κόμματα, και να θεσμοθετήσει εντέλει τον περιορισμό της χρηματοδότησης που, όπως είπα, έγινε πράξη με τις περικοπές τα έτη που προηγήθηκαν. Ας αναλογιστούμε ότι η κρατική χρηματοδότηση το 2010 ήταν γύρω στα 55 εκατομμύρια και έφτασε στα 10 εκατομμύρια.

Αυτή η συζήτηση, δυστυχώς, δεν αξιοποιήθηκε για να βρούμε διορθωτικές παρεμβάσεις πάνω στο νομοσχέδιο, να βρούμε τα σημεία που μας ενώνουν και που μας χωρίζουν, αλλά χρησιμοποιήθηκε με έναν τέτοιο τρόπο, που τελικά στρεφόταν κατά κύριο λόγο κατά του ΠΑΣΟΚ.

Άκουσα ακραίες απόψεις, από το παρελθόν, από περιπλανώμενους, από ιδρυτές κομμάτων, που δεν έχουμε δει τον απολογισμό τους, που δεν ξέρουμε πού βρήκαν τα λεφτά, πού τα χάλασαν, πώς βρίσκονται σήμερα στην πολιτική. Δεν θέλω να επανέλθω σ' αυτό το κλίμα.
Άκουσα, όμως και σοβαρές τοποθετήσεις, μεταξύ των οποίων ήταν του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Βούτση, που μας κάλεσε με τον πολιτικό του τρόπο να μιλήσουμε για τα δάνειά μας. Και αναφέρθηκε και ο ίδιος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κόμμα του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν το ξέρετε όλοι ότι τα κόμματα αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες γιατί βρίσκονταν σε μια λογική, η οποία τα οδηγούσε συνεχώς σε παραπέρα αύξηση των δαπανών τους σε ένα προηγούμενο κλίμα, το οποίο επιχειρούμε τώρα να το αλλάξουμε με περιορισμό των δαπανών;

Εμείς έχουμε δηλώσει ότι από την άποψη την οικονομική είμαστε χρεοκοπημένοι ως κόμμα. Άρα, άμα δεν έχεις να δώσεις, δεν μπορείς να διαπραγματευθείς με τις τράπεζες. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας είπε ότι διαπραγματεύθηκε. Η ΝΔ μας λέει ότι έχει διαπραγματευθεί.
Εμείς αυτή τη στιγμή δεν απολαμβάνουμε της κρατικής χρηματοδότησης, διότι την παρακρατούν οι τράπεζες. Πρέπει, λοιπόν, να λύσουμε το θέμα της λειτουργίας του κόμματός μας από τη μια μεριά. Έτσι, μόνο ό,τι δίνουν οι Βουλευτές μας δημιουργεί κάποιο ταμείο στο ΠΑΣΟΚ για να αντιμετωπίζει τα έξοδά του. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Την ομολογούμε. Την ξέρει ο ελληνικός λαός. Από κει και πέρα, μας κρίνει όλους, μας κατατάσσει και καλό είναι όσοι ασχολούνται με τα οικονομικά των άλλων, να λύνουν πρώτα και να αντιμετωπίζουν και τα του οίκου τους.

Γιατί είμαστε σε μία περίοδο που μπορεί κανείς να αντλήσει επιχειρήματα για να αντιστρέψει αυτή την αντιπαράθεση. Εγώ δεν θέλω να το κάνω.
Έτσι, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο και τα άρθρα του, που προβλέπουν την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης από το 1,2 τοις χιλίοις του Προϋπολογισμού στο μισό τοις χιλίοις επί του Απολογισμού, όμως, όχι επί του Προϋπολογισμού, που περιορίζουν την εκλογική αποζημίωση από το 0,22 τοις χιλίοις στο 0,08 τοις χιλίοις.

Θα ψηφίσουμε τις διατάξεις που λένε ότι η διακίνηση εσόδων και εξόδων πρέπει να γίνεται από τραπεζικούς λογαριασμούς. Το έλεγε και η προηγούμενη διάταξη, αλλά άφηνε ένα κενό για ένα μικρό ποσό.

Θα ψηφίσουμε τη διάταξη που λέει ότι όποιος καταθέτει μέχρι είκοσι χιλιάδες ευρώ πρέπει να είναι ονομαστική η κατάθεσή του. Και δεν θεωρούμε ότι μέσα από αυτή νομιμοποιείται η διαπλοκή, όπως ακούστηκε, γιατί η διαπλοκή έχει να κάνει με άλλη τάξη μεγέθους και όχι με αυτά τα νούμερα.

Θέλω, βεβαίως, να επαναλάβω αυτό που είπα στην Επιτροπή, ότι με τη διάταξη του άρθρου που επιβάλλει όλες οι εισφορές στις οικονομικές εξορμήσεις με κουπόνια να είναι ονομαστικές εμείς δεν συμφωνούμε. Γιατί πιστεύουμε στη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων και στη μαζική συμμετοχή των πολιτών. Άρα, όπως είπα χαρακτηριστικά στην Επιτροπή, την ώρα που του λες του άλλου «Δώσε μου πέντε ευρώ», δεν μπορείς να του ζητάς το ΑΦΜ του και τα υπόλοιπα στοιχεία του.

Αυτό οδήγησε στην τροποποίηση που έκανε το Υπουργείο για τις εξορμήσεις μέχρι εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ. Και αν, όπως άκουσα τον Εισηγητή του ΚΚΕ, αυτό δημιουργεί παρανόηση σε σχέση με τη νομοτεχνική του διατύπωση, θέλω να είναι σαφές: Τα κόμματα πρέπει, πέραν από την κρατική χρηματοδότηση, τις εισφορές των επωνύμων, να έχουν και ένα ποσό, το οποίο να μπορούν να το αναζητούν τα μέλη τους, οι νεολαίοι τους, μέσα από οικονομικές εξορμήσεις.

Εμείς ως ΠΑΣΟΚ αυτό το έχουμε κάνει στο παρελθόν και το κάνουμε και τώρα. Κάθε μαζική διαδικασία αξιοποιείται για να εισπράξουμε ορισμένα χρήματα. Και έχουμε κάνει πολλές μαζικές διαδικασίες. Η τελευταία που ήταν για την εκλογή Προέδρου του ΠΑΣΟΚ είχε χιλιάδες ανθρώπους που ήρθαν και ψήφισαν και κατέβαλαν τον οβολόν τους.
Άρα, λοιπόν, αυτό θέλω να το θεραπεύσουμε. Έχω στείλει σαφέστατο μήνυμα στην Κυβέρνηση. Και επαναλαμβάνω, αν υπάρχει αμφιβολία σε σχέση με τη διατύπωση της ρύθμισης, εμείς προτείνουμε αυτή να βελτιωθεί.

Μ' αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι -για να μην καταχρώμαι τον χρόνο- θέλω να καλέσω όλους σε ένα άλλο διαφορετικό κλίμα να αναδείξουν τα θετικά του νομοσχεδίου, να κρατήσουν τις επιφυλάξεις τους για τα σημεία τα οποία κατά την άποψή τους μπορούμε να διορθώσουμε και δεν τα διορθώσαμε, αλλά να μην δηλητηριάζουν άλλο το πολιτικό κλίμα. Όπως είπα και χθες, το Κοινοβούλιο με τα νομοθετήματά του έχει οδηγήσει σε μία διάφανη και κρυστάλλινη αποτύπωση της θέσης του πολιτικού προσωπικού με το «πόθεν έσχες», με το διαχρονικό του έλεγχο -ενώ άλλες εξουσίες δεν το έχουν κάνει- και τώρα το κάνουμε και για τα κόμματα.

(Ο παλαιός συνδικαλιστής και οικονομολόγος Γιάννης Κουτσούκος είναι βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ.και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος)

 

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα