Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:11:30

Ευάγγελος Μπασιάκος: Προκαταλήψεις για τον Οργανισμό Κωπαίδος

Δεν θα ήθελα να σταθώ στις διατάξεις του νομοσχεδίου, αφού το θέμα έχει εξαντληθεί, ούτε θα σας κουράσω. Απλώς θέλω να συμφωνήσω και να εξάρω την πρωτοβουλία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και γενικότερα της Κυβέρνησης να βάλει μία τάξη και να βελτιώσει τη λειτουργικότητα της Δημόσιας Διοίκησης. Πιστεύω ότι η προσπάθεια του Υπουργού είναι σε θετική κατεύθυνση και σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα.


Θέλω να σταθώ στην τροπολογία που καταθέσαμε οι Βουλευτές Βοιωτίας, δηλαδή με τον κ. Καράμπελα και τον κ. Κουτσούμπα, που αφορά την παράταση του χρόνου προεργασίας για τη μεταφορά των σκοπών και της αρμοδιότητας, όπως λένε, του «Οργανισμού Κωπαΐδας» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Είναι μία διαδικασία που θα πρέπει να γίνει με επιμέλεια. Υπάρχουν δύο τριμελείς επιτροπές οι οποίες συγκροτούνται και λειτουργούν, αλλά ακόμα δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο τους. Αυτό πρέπει να γίνει, ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα ο Οργανισμός για τη νέα περίοδο, αφού όμως προηγηθεί η προετοιμασία στη διάρκεια του χειμώνα.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να ενημερώσω πολλούς εκ των συναδέλφων, οι οποίοι αγνοούν το αντικείμενο και τις αρμοδιότητες του «Οργανισμού Κωπαΐδας», ότι δεν πρόκειται για έναν Οργανισμό αποξήρανσης που αφορά τη διαδικασία της λίμνης. Αφορά έναν Οργανισμό ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της αποξήρανσης που τελείωσε το 1931 από την περίφημη αγγλική εταιρεία –αφού είχαν προηγηθεί προσπάθειες από κάποια άλλη γαλλική εταιρεία- προχώρησε στην πορεία τη διαδικασία απαλλοτριώσεων με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης και μετέπειτα Προέδρου της Βουλής, του αείμνηστου Δημητρίου Παπασπύρου, ώστε να αποδοθεί κατά κύριο λόγο σε δώδεκα χιλιάδες πεντακόσιους ακτήμονες της Βοιωτίας και να αποτελέσει την παραγωγική βάση για την επιβίωση και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Βοιωτίας.

Με την απαλλοτρίωση και καλλιέργεια εν συνεχεία των διακοσίων σαράντα χιλιάδων στρεμμάτων υπάρχει ένα σύνολο παραγωγικών εκτάσεων στην περιοχή που για να ποτιστούν και να καλλιεργηθούν, χρειάζεται η επιμέλεια των στελεχών –μέχρι τώρα του Οργανισμού Κωπαΐδας και στη συνέχεια του φορέα που θα λειτουργήσει υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας- ώστε να λειτουργούν σωστά οι διώρυγες, τα αρδευτικά έργα και τα κανάλια, να κλείνουν τα φράγματα όπως τώρα για να μην υπάρχουν πλημμύρες, να συντηρείται το δίκτυο της άρδευσης, όπως και το οδικό δίκτυο, να προχωρούν τα έργα, να συντηρούνται οι εγκαταστάσεις.

Γενικότερα, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το σύνολο των παραγωγικών δραστηριοτήτων να ενισχύεται από τη λειτουργία του φορέα, ο οποίος θα αναπληρώσει τον «Οργανισμό Κωπαΐδας».

Προς την κατεύθυνση αυτήν, λοιπόν, είναι η τροπολογία που καταθέτουμε, αλλά και η βούληση της τοπικής κοινωνίας, να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε έγκριση ρυθμίσεων χρεών των αγροτών προς τον Οργανισμό -που είναι αρκετά, τις περισσότερες των περιπτώσεων οι αγρότες δικαιολογούνται ότι δεν έχουν ποτίσει καν τις εκτάσεις αυτές- και να προχωρήσει η διαδικασία ρύθμισης των χρεών του Οργανισμού Κωπαϊδος προς τη ΔΕΗ και προς το ΙΚΑ, διότι αυτοί είναι παράγοντες ανασταλτικοί για την ομαλή λειτουργία του φορέα.

Το λέω αυτό, διότι τα συσσωρευμένα χρέη οδηγούν στην απότομη αντίδραση της ΔΕΗ, κατά κύριο λόγο, να κόβει το ρεύμα. Νομίζω ότι είναι μία ευκαιρία να επιλύσουμε και αυτό το θέμα τώρα, ώστε ο Οργανισμός απρόσκοπτα να προσφέρει το έργο για το οποίο είχε συσταθεί και του οποίου την αρμοδιότητα και την εποπτεία θα έχει τώρα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος.

Πιστεύω ότι θα γίνει δεκτή από τον Υπουργό αυτήν η τροπολογία. Θα δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για την προεργασία της διαδοχής και της μετάβασης, ώστε να μην ανησυχούν οι αγρότες και να μπορούμε από καλύτερη θέση να λειτουργούμε σωστότερα το φορέα -τον τέως Οργανισμό Κωπαϊδος- που θα ασχολείται με το συντονισμό των έργων και της δραστηριότητας της άρδευσης κατά κύριο λόγο και εν συνεχεία της ένταξης έργων, με τη βοήθεια και του παριστάμενου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να αποδώσει τα μέγιστα το κωπαϊδικό πεδίο, επ' ωφελεία της τοπικής οικονομίας και της αγροτικής οικονομίας γενικά.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline