Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:37:09

Μιχαήλ Κριτσωτάκης: Σκοτεινές όψεις του Τουρισμού

Κύριε Πρόεδρε, συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο για το οποίο έγινε πολύς λόγος τις τελευταίες μέρες και αφορά εκ νέου στην επονομαζόμενη αναδιάρθρωση του δημοσίου.

Εγώ ισχυρίζομαι ότι αυτό είναι ψευδές, εντελώς ψευδεπίγραφο, αλλά θα ήθελα να αναφερθώ για λίγο στα ζητήματα του τουρισμού που εντοπίζονται σε αυτό το νομοσχέδιο καθώς σε μια ακόμα νομοθετική πρωτοβουλία εισάγονται διατάξεις για τον τουρισμό οι οποίες, ως συνήθως, εξειδικεύουν ή διορθώνουν προηγούμενα νομοσχέδια. Δηλαδή, η πολυνομία γίνεται, από χαώδης που ήταν, πιο χαώδης ακόμα.

Υπάρχουν αυτήν τη στιγμή υπάλληλοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα στο Υπουργείο Τουρισμού και στον ΕΟΤ, όπως και σε άλλους φορείς του δημοσίου. Θα καταθέσω μετά και μία έγγραφη καταγγελία από το σωματείο τους. Υπάρχουν βάσιμες καταγγελίες και προσφυγές στη δικαιοσύνη οι οποίες θέτουν με σαφήνεια ζήτημα αλλοίωσης των πινάκων κατάταξης.

Είχαμε καταθέσει σχετική ερώτηση με ΑΚΕ το καλοκαίρι, αλλά και προ ημερών. Μας απαντήσατε μετά από δύο μήνες, αλλά δεν απαντήσατε τίποτα επί της ουσίας. Με αυτό το νομοσχέδιο, λοιπόν, ανάβετε πράσινο φως στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Διακυβέρνησης, ώστε, για παράδειγμα, με την Υπουργό Τουρισμού να μπορεί να καθοριστεί η μοριοδότηση των γενικών κριτηρίων ή να ορίζονται επιπρόσθετα ειδικά κριτήρια.

Πάνω, λοιπόν, στην καταγγελλόμενη αλλοίωση των πινάκων κατάταξης έρχεστε να προσθέσετε την απόλυτη ελευθερία των Υπουργών για τη μοριοδότηση των υπαλλήλων. Τη λύση φαίνεται ότι είτε θα τη δώσει η δικαιοσύνη, διότι είναι καταφανή ορισμένα πράγματα που εκφεύγουν των ορίων, είτε ο πολιτικός αγώνας των εργαζομένων ή τελικά, αν δεν γίνουν αυτά, ίσως να τη δώσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Διαλύσατε τον ΕΟΤ και συνεχίζετε να εγγράφετε στον προϋπολογισμό του τις δαπάνες των συμβάσεων για προμήθειες, υπηρεσίες, μισθώσεις και δαπάνες για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που αφορούν στις ΠΥΤ που μεταφέρονται βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 112/2014 σε μία εβδομάδα.

Στο άρθρο 34 μεταβιβάζετε την ακίνητη και κινητή περιουσία των ΠΥΤ που πετσοκόψατε και μεταφέρατε στο Υπουργείο όταν νομοθετήσατε την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Όμως, αναφέρεται ρητά ότι η ακίνητη περιουσία των ΠΥΤ μεταφέρεται στο Υπουργείο για όσο συνεχίζουν να λειτουργούν οι υπηρεσίες.

Δεν είναι ο κύριος Υπουργός εδώ, δεν βλέπω και την κυρία Υφυπουργό, αλλά έχω δύο ερωτήσεις: Πρώτον, η ακίνητη περιουσία του ΕΟΤ ετοιμάζεται να ακολουθήσει τη μοίρα των ακινήτων των υπολοίπων δομών του δημοσίου που απαξιώσατε, καταστρέψατε και τώρα σαλαμοποιείτε. Πρέπει να είμαστε καθαροί. Τι θα γίνει συγκεκριμένα με τα ιδιόκτητα κτήρια των ΠΥΤ στο Ηράκλειο, στη Ρόδο και αλλού;

Ιδιαίτερα στο Ηράκλειο το κτήριο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι έκτασης 220-230 τετραγωνικών μέτρων, στεγάζεται η Διεύθυνση Επιθεώρησης και το Γραφείο Πληροφοριών και βρίσκεται απέναντι από το Μουσείο Ηρακλείου στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. Να σας πω ότι μου έχουν καταγγείλει προσωπικά ότι εμφανίστηκαν αγοραστές. Δεν νομίζω να ήταν τρελοί αυτοί που εμφανίστηκαν. Και εμφανίστηκαν και κάποιοι ειδικοί, οι οποίοι εκτιμούσαν την κατάσταση και έβλεπαν και το διπλανό οικόπεδο, το οποίο είναι 216 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό το κτήριο είναι σήμα κατατεθέν στην πόλη του Ηρακλείου και είναι απαλλοτριωμένο με σκοπό να λειτουργεί ως γραφείο του ΕΟΤ, δηλαδή εγγράφεται στην απαλλοτρίωση, που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το πουλήσετε. Θα αποτύχετε και εκεί, όπως και στα υπόλοιπα ξεπουλήματα, όπως λέει ο λαός, που έχετε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι: Πού σκοπεύετε να μεταφέρετε τις υπηρεσίες των ΠΥΤ; Γιατί δεν λέτε ανοικτά ότι η μεταφορά των ΠΥΤ στο Υπουργείο αποτελεί στην πραγματικότητα ενδιάμεσο σταθμό για την εκχώρηση στρατηγικών αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες;

Μιλήστε για τους περίφημους «διαπεριφερειακούς τουριστικούς οργανισμούς» που ιδρύονται εδώ και μερικούς μήνες σε Πελοπόννησο, Χαλκιδική, Στερεά, από ενώσεις ξενοδόχων και άλλων επιχειρήσεων καταλυμάτων, με κύριους καταστατικούς στόχους την προώθηση, προβολή, τουριστική ανάπτυξη και το τουριστικό μάρκετινγκ των περιφερειών, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, και αντιπαραβάλλετέ το αυτό με τη διάλυση των ΠΥΤ, γιατί έχει σημασία όχι μόνο το ένα και το άλλο αλλά και τα δύο μαζί τι σημαίνουν.

Μιλήστε για τα ταξίδια της διοίκησης του ΣΕΤΕ στις περιφέρειες για να πουλήσει το προϊόν της "Marketing Greece" σε μικρούς και μεγάλους ιδιοκτήτες καταλυμάτων, πάλι με αντιπαραβολή με το τι γίνεται στον ΕΟΤ. Δείτε επίσης τέτοια προοικονομία για τη μοίρα των ΠΥΤ και της ακίνητης περιουσίας, που δεν ξέρω αν αποτελεί στοιχείο κυνισμού, αλλά να σας ευχαριστήσουμε που μας ενημερώνετε μέσω άλλων νομοσχεδίων για το τι θα επακολουθήσει και στα θέματα των εργαλείων και των υπηρεσιών του τουρισμού.

Στο άρθρο 35 έχουμε την επέκταση των υπεραρμοδιοτήτων -βλέπε υπουργικές αποφάσεις- που έτσι κι αλλιώς έχει εκχωρήσει η Υπουργός Τουρισμού στον εαυτό της. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι μπήκαν σε ισχύ διατάξεις του τουριστικού νόμου 4276/2014, όπου η Υπουργός με απόφαση ορίζει τον αριθμό των κατηγοριών «κλειδιών», τις προδιαγραφές των ενοικιαζόμενων δωματίων και κατασκηνώσεων ή στην περίπτωση των ξενοδοχείων εισηγείται για Προεδρικό Διάταγμα που θα λύσει αυτά τα θέματα και για τον τρόπο και τη διαδικασία κατάταξής τους, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και τα υπόλοιπα. Με τις σημερινές διατάξεις, η Υπουργός μέσα από αυτό το νομοσχέδιο επεκτείνει επιπλέον την αρμοδιότητα τη δική της και στα υφιστάμενα καταλύματα. Βλέπετε λοιπόν ότι ένα νομοσχέδιο ενός άσχετου με τον τουρισμό Υπουργείου περνάει θέματα του τουρισμού. Αν αυτό λέγεται ορθή ή ορθολογιστική νομοθέτηση, τότε νομίζω ότι εμείς ζούμε κάπου αλλού.

Σκοπεύετε να υλοποιήσετε τον στόχο των εκατόν πενήντα νέων κλινών στα επόμενα επτά χρόνια, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό του οδικού χάρτη του ΣΕΤΕ; Θα βαφτίζετε «πεντάστερα» ό,τι θα χτιστεί από εδώ και στο εξής; Υπάρχει μία χθεσινή δημοσίευση στο in.gr -δεν ξέρω αν επιβεβαιώνεται ή αν δεν επιβεβαιώνεται- που λέει ότι θα αλλάξει η Οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν επιτρέπει να χτιστούν πολύ μεγάλα ξενοδοχεία στις υπερκορεσμένες περιοχές. Πήρε -λέει- από τον Πρωθυπουργό το πράσινο φως και είπε «Θα το λύσουμε». Το λέω με πάσα επιφύλαξη, αλλά δυστυχώς αυτές τις επιφυλάξεις τις παίρνει ο άνεμος. Έτσι σκοπεύετε να επαναλειτουργήσετε άλλες εκατό χιλιάδες νέες κλίνες, σύμφωνα με την ίδια στρατηγική, του ΣΕΤΕ δηλαδή;

Μια τελευταία πρόταση στο συγκεκριμένο ζήτημα: Αφού πλέον η κατάταξη των καταλυμάτων σε «αστέρια» και «κλειδιά» εξαρτάται απόλυτα από την Υπουργό, προτείνω να εντάξετε και άλλες προδιαγραφές για την αδειοδότησή τους, όπως νόμιμες θέσεις εργασίας. Είναι κακό;

Δεύτερον, ανταποδοτικά οφέλη στους τοπικούς δήμους. Δεν είναι παράλογο. Και μέτρα φιλικά προς το περιβάλλον, το οποίο βάλλεται διαρκώς. Βέβαια, δεν ξέρω πόσα πεντάστερα ξενοδοχεία θα αδειοδοτηθούν, αλλά εν πάση περιπτώσει.

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ σε μια από τις τροπολογίες που κατατέθηκε και την υπογράφουν έξι Υπουργοί. Φωτογραφίζετε δύο συγχρηματοδοτούμενα έργα με δράσεις πάνω στην κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού. Το ένα αφορά την κατάρτιση και τη μετεκπαίδευση εργαζόμενων και εποχικά άνεργων εμπειροτεχνών με προϋποθέσεις στον τουριστικό τομέα, με στόχο την αναβάθμιση των τουριστικών παροχών, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε υπάρχουσες υποδομές στις οποίες λειτουργούν σήμερα ΕΠΑΣ και ΙΕΚ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου. Πρόκειται για το έργο το οποίο μεταφέρθηκε μετά από τη διάλυση του ΟΤΕΚ και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο.

Το άλλο αφορά -και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- σε υλοποίηση πράξεων-δράσεων καταρτίσεως σε θέματα τουρισμού και θα υλοποιηθεί σε οκτώ περιφέρειες και σε τρεις περιφέρειες σταδιακής εξόδου. Δηλαδή έχουν επιλογή όλες οι περιφέρειες, πλην του Νοτίου Αιγαίου και της Στερεάς Ελλάδας. Το ύψος της δράσης είναι 4,6 εκατομμύρια ευρώ περίπου και αφορά ιδιωτικά ΚΕΚ, τα οποία επιλέχθηκαν βάσει διεθνούς διαγωνισμού και σήμερα είναι στο σημείο της συμβασιοποίησης για προγράμματα εκατόν είκοσι ωρών, που αντιστοιχούν σε τριάντα εργάσιμες ημέρες, δηλαδή τέσσερις ώρες κάθε μέρα, σε καθένα από αυτά τα ΚΕΚ.

Η ερώτησή μου είναι: Με δεδομένο ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο παύει -κακώς- η λειτουργία των ΕΠΑΣ και του πρώην ΟΤΕΚ, τι θα γίνει από το 2015 με τη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση, κυρίως του τουρισμού; Καταθέτω, κύριε Πρόεδρε, την καταγγελία του Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Τουρισμού και την απόφαση των αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ, που στην ουσία καταγγέλλει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
(Ο εκπαιδευτικός Μιχαήλ Κριτσωτάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης στα θέματα Τουρισμού).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline