Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:14:05

Κλιμακώνεται ο κίνδυνος πυραυλικού πολέμου στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο Συρία- Τουρκία. Κύριο

Βέβαιη η άμεση εμπλοκή ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, με αναπόφευκτη την ανάμειξη της Ελλάδος.

Χειροτερεύει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς ενδέχεται να οδεύουμε προς πυραυλικό πόλεμο εκεί και μάλιστα με τη χρήση και χημικών όπλων. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν από το ΝΑΤΟ την άμεση ανάπτυξη πυραύλων Πάτριοτ στο έδαφός της χώρας τους, ισχυριζόμενοι ότι έχουν σοβαρές ενδείξεις πως το καθεστώς Ασάντ ετοιμάζεται να εκτοξεύσει εναντίον της Τουρκίας σοβιετικούς και βορειοκορεάτικους πυραύλους Σκαντ και SS-21 ενισχυμένους με χημικές κεφαλές στην προσπάθειά του να επιβιώσει.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών την ΗΠΑ, σύμφωνα με τους NY TIMES δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν και αυτές σαφείς ενδείξεις ότι οι συριακές δυνάμεις επιδίδονται σε ασυνήθιστη δραστηριότατα σε περιοχές γύρω από τις οποίες πιστεύεται ότι υπάρχουν συριακά χημικά όπλα.

Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Κλίντον δήλωσε στην Πράγα ενωρίτερα σήμερα ότι «η χρήση χημικών όπλων είναι κόκκινη γραμμή για τις ΗΠΑ» και αν οι ΗΠΑ έχουν «αξιόπιστα στοιχεία» ότι ο Ασάντ προτίθεται να καταφύγει στη χρήση χημικών όπλων οι ΗΠΑ «θα αναλάβουν δράση». Δεν εξήγησε πώς.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι η δήλωση Κλίντον αποτελεί προοίμιο για απόφαση ΝΑΤΟ για εγκατάσταση των Πάτριοτ στην Τουρκία.
Τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία αντιδρούν στην ανάπτυξη πυραύλων Πάτριοτ στην Τουρκία. Μάλιστα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Νοβόστι, ο νέος Ρώσος πρέσβης στο ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Γκρούσκο δήλωσε στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας ότι η «Συρία δεν είναι Λιβύη», και το ΝΑΤΟ δεν έχει καμιά δουλειά να ανακατεύεται στην ενδοσυριαρκή διαμάχη.

Στην Τουρκία έχει ανατεθεί ο φιλόδοξος ρόλος της περιφερειακής υπερδύναμης που θα μπορεί υποτίθεται να βάλει τάξη στη Μέση Ανατολή. Είναι άλλο πράγμα όμως να προσπαθείς να λύσεις διμερή προβλήματα με το γείτονά σου διπλωματικά και άλλο να προσπαθήσεις να τα λύσεις με πόλεμο εκμεταλλευόμενος και αξιοποιώντας τις πλάτες της συμμαχίας που ανήκεις.
Δεδομένης της στρατιωτικής υποστήριξης του Ιράν προς τη Συρία και την επιθυμία κύκλων του Ισραήλ να εξαφανίσει το πυραυλικό οπλοστάσιο του Ιράν καταλαβαίνει κανείς που μπορεί να οδηγηθούμε.

Αν η Τουρκία υποστεί επίθεση από τη Συρία εξαιτίας της ενεργούς ανάμειξής της στην επίλυση του Συριακού προβλήματος τότε τίποτε δεν αποκλείει να επικαλεστεί το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, οπότε η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα σπεύσει προς βοήθεια της Τουρκίας στρατιωτικά.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline