Σάββατο 30 Μαϊου 2020  11:37:53

Αβασάνιστα ο Γ. Πανούσης ανοίγει τις πόρτες της Ελλάδος για νέα κύματα λαθρομεταναστών. Δημιουργεί νέα μάστιγα για την ελληνική κοινωνία και ασφάλεια. Κύριο

Αγωνία για τους λαθρομετανάστες: Ο Πανούσης δηλώνει ότι θα έσπαγε την Σένγκεν και θα άνοιγε τα σύνορα να μπουν 500.000 στην ΕΕ.

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση ότι θα έσπαγε τη συνθήκη Σένγκεν, αν μπορούσε και θα άνοιγε τα σύνορα σε 500 χιλιάδες παράτυπους μετανάστες για να προκαλέσει την ευαισθητοποίηση της Ε.Ε. Παράλληλα αγωνία προκάλεσαν στην ελληνική κοινωνία οι ανακοινώσεις για την πλήρη «απελευθέρωση » των 4500 κρατούμενων από τους χώρους κράτησης, χωρίς σχέδιο και φροντίδα για διαμονή και δουλειά αντί για την κράτηση και την παλιννόστησή τους.

«Εγώ θα άνοιγα τα σύνορα να πάνε 500.000 σε άλλες χώρες να δούμε πόσο θα ευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη γι αυτό» είπε ο κ. Πανούσης (Βήμα fm). «Μπορούμε να λύσουμε το θέμα του Δουβλίνο 2,3,4,5 ή να σπάσουμε το Σένγκεν; Εγώ θα έσπαγα τη Σένγκεν, αλλά μιλάω ως Γιάννης Πανούσης, μην παρεξηγηθώ» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Οπως εξήγησε «εφόσον η Ευρώπη δεν θέλει να μας στηρίξει, απλώς μας δίνει λεφτά, για να υποστούμε εμείς όλες τις κοινωνικές και λοιπές συνέπειες πολέμων και εμφυλίων, που δεν φταίμε, θα πρέπει να μοιραστούμε αυτά τα ρεύματα. Εάν δεν θέλει, εγώ θα άνοιγα τα σύνορα, να πάνε 500.000 σε άλλες χώρες, να δούμε πόσο θα ευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για αυτό».

Ακόμη, ο κ. Πανούσης προανήγγειλε ότι για τους μετανάστες που θα ελευθερωθούν από το στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας θα τεθούν περιοριστικοί όροι. «Θα πρέπει να δηλώσουν τόπο διαμονής και να παρουσιάζονται την 1η και την 15η του μηνός στην Αστυνομία και στην παραβίαση των περιοριστικών όρων θα συλλαμβάνονται» είπε.

Διευκρίνισε δε, πως «δεν θα βγουν 1.500 την ίδια μέρα, ούτε θα βγουν από όλα τα κέντρα την ίδια μέρα όλοι. Θα βγαίνουν σταδιακά, αφού δεχθούν μια κοινωνική λειτουργό, μια ψυχολόγο, να δούμε τα ιατρικά τους. Σε όλη την Ελλάδα είναι 4.500, αλλά δεν νομίζω πως θα απελευθερωθούν όλοι, γιατί υπάρχουν και άλλες κατηγορίες, μπορεί να εκκρεμεί κάτι ποινικό».

ΝΔ: Βιαστικές και επιπόλαιες δηλώσεις

Αντιδρώντας η Νέα Δημοκρατία, διά του εκπροσώπου της Κώστα Καραγκούνη έκανε λόγο για «κακόγουστο αστείο» του υπουργού.
«Την ώρα που η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ιταλίας (που όπως και η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης μέσω της θάλασσας) βγάζει στους δρόμους αστυνομία και στρατό, λόγω του φόβου για χτύπημα από Τζιχαντιστές, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Πανούσης δηλώνει ότι στόχος του είναι να «σπάσει» τη συνθήκη Σένγκεν και να αφήσει ελεύθερους όλους τους παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας», τονίζει ο κ. Καραγκούνης.

Προσέθεσε πως «με τη βιαστική και επιπόλαια ενέργειά του, ο κ. Πανούσης ουσιαστικά προσκαλεί κάθε παράνομο μετανάστη - και μάλιστα χωρίς κανένα περιορισμό - στην Ελλάδα. Και παράλληλα καταλύει και μηδενίζει όλες τις υποδομές ελέγχου εισόδου στην χώρα, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές».

ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

-«Σταδιακά κι έπειτα από ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, αφού δώσουν διευθύνσεις διαμονής και θα έχουν και περιοριστικούς όρους» θα αφεθούν ελεύθεροι από τα κέντρα κράτησης οι κρατούμενοι μετανάστες, τονίζει σε συνέντευξή του στο αθηναϊκό πρακτορείο, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

«Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει μια επιτροπή για την κατηγοριοποίηση» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός και προσθέτει: «Είναι άλλο πράγμα αυτοί που ζητούν άσυλο. Δεν μπορούν να είναι μέσα. Είναι άλλο πράγμα τα παιδιά και οι γέροι. Προσπαθούμε ήδη να βρούμε δομές για να πάνε τα παιδιά, οι υπερήλικοι, οι άρρωστοι. Είναι άλλο πράγμα αν κάποιος έχει πέσει στη χώρα του θύμα βασανιστηρίων, αν υπάρχουν οικογένειες... Πρέπει να δούμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να ξεκινήσει σιγά σιγά να αδειάζει για συμβολικούς λόγους η Αμυγδαλέζα. Το ίδιο θα κάνουμε και στα άλλα κέντρα. Έχουμε συνολικά 4.500 κρατουμένους σε διάφορα σημεία της χώρας, από την Κόρινθο μέχρι το Παρανέστι, τη Μυτιλήνη και αλλού. Όλα αυτά πρέπει να μετατραπούν σε κέντρα ανοικτής φιλοξενίας» σημειώνει ο κ. Πανούσης.

Σχετικά με τα χθεσινά γεγονότα στην Αμυγδαλέζα, δηλώνει: «Η εύκολη απάντηση θα ήταν ότι αυτοί είναι εγκληματοειδείς τύποι και βρήκαν την ευκαιρία να βάλουν φωτιά και να προσπαθήσουν να αποδράσουν. Αυτή είναι η εύκολη απάντηση, αλλά εγώ, ως εγκληματολόγος, δεν σκέφτομαι έτσι. Είναι φυσικό κάποιοι άνθρωποι, όταν τους λες ότι κλείνει αυτό το κέντρο και σιγά σιγά θα φύγουν -γιατί σιγά σιγά θα φύγουν και όχι σε μια μέρα για να είμαστε σαφείς- αυτοί να λένε "θα φύγω τώρα".

Δεν πέτυχε η απόπειρα απόδρασης, σβήστηκαν οι φωτιές, σήμερα πάνε οι Γιατροί του Κόσμου για να τους εξετάσουν, να δώσουν φάρμακα. Από χθες μεταφέρθηκαν επίσης στις εγκαταστάσεις καινούργιοι θερμοσίφωνες, αερόθερμα, ρουχισμός, τρόφιμα. Δείχνουμε από την πρώτη ημέρα ποιο είναι το πρόγραμμά μας. Αν τώρα θέλει κάποιος να παραβιάσει τον νόμο, είτε τώρα το κάνει είτε μετά, όταν αφεθεί ελεύθερος, θα επιστρέψει. Δεν υπάρχει η έννοια του "βγείτε όλοι, κάντε ό,τι θέλετε"

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline