Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020  08:02:58

To 80% των βουλευτών και Ευρωβουλευτών της ΝΔ υπέρ της παραμονής του Αντώνη Σαμαρά στην αρχηγία. Οι εκτιμήσεις της επόμενης ημέρας από τους: Κυριάκο Μητσοτάκη, Νίκο Δένδια, Ντόρα Μπακογιάννη και Μάκη Βορίδη. Κύριο

Δεν προβλέπονται ανατροπές εντυπώσεων και αριθμών στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής (600 άτομα) αύριο Κυριακή στη Συγγρού.

Βασικά και χρήσιμα συμπεράσματα από τη μακρά συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ.

• Πρώτο συμπέρασμα ότι το 80% των βουλευτών και ευρωβουλευτών δεν υιοθέτησε, δεν υποστήριξε την πρόταση περί έκτακτου συνεδρίου. Ποσοστό σημαντικό και καθοριστικό ως προς την εξέλιξη του όλου θέματος. Εκτός και εάν αλλάξουν οι αναλογίες υπέρ –κατά στο μέλλον.
• Ακόμα λιγότεροι στο 20% των 16, οι πιο πολλοί δεν συνδύασαν τη διεξαγωγή συνεδρίου με το αίτημα για αλλαγή του αρχηγού. Οι υποστηρικτές αυτής της ακραίας άποψης ήταν γύρω στους 6-7. Τόσους τους υπολογίζει ο Μάκης Βορίδης αλλά και άλλοι παρόντες.
• Ουδέποτε έχει συμβεί στην ιστορία της ΝΔ, να πραγματοποιηθεί μετά από εκλογική ήττα έκτακτο συνέδριο για την αλλαγή ηγεσίας. Τα θέματα της ήττας συζητούντο πάντα στα θεσμικά όργανα του κόμματος.
• Είναι αξιοσημείωτο ότι κανείς ομιλητής δεν αναφέρθηκε σε ευθύνες συνεργατών του προέδρου, δεν επέκρινε την πολιτική του κόμματος μετά τις 25 Ιανουαρίου και δεν είχε τίποτα να καταλογίσει στην επικοινωνιακή πολιτική του κυρίου Καραγκούνη.

Μητσοτάκης: Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στη ΝΔ

«Υπέρ της θέσπισης συγκεκριμένης θητείας για τον εκάστοτε πρόεδρο»

«Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στη ΝΔ» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε πως ο ίδιος έχει φιλοδοξία να αναλάβει την προεδρία της ΝΔ και τόνισε στον ΣΚΑΪ πως ακόμα και σε περίπτωση που συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, δεν θα σήμαινε «νομοτελειακά» πως θα τεθεί ζήτημα αντικατάστασης του Αντώνη Σαμαρά.

Αναφερόμενος στην παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία δήλωσε ενώπιον της ΚΟ πως παραδοσιακά οι πρόεδροι της ΝΔ που υφίστανται εκλογικές ήττες παραιτούνται, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν ήταν πρόσκληση στον κ. Σαμαρά να παραιτηθεί, αλλά μια παρατήρηση πως οι αρχηγοί είθισται να παραιτούνται μετά από μια ήττα.

Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της θέσπισης συγκεκριμένης θητείας για τον εκάστοτε πρόεδρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τη θέση του για σύγκληση συνεδρίου, το οποίο όπως είπε θα προσδιορίσει το ιδεολογικό στίγμα και θα κατοχυρώσει συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες στη λειτουργία του κόμματος.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το έκτακτο συνέδριο, αλλά εγώ δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνω» είπε στη δευτερολογία του στην συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς.

Βορίδης: Δεν μίλησαν πάνω από 7-8 για συνέδριο

«Αντιφατικό να θέτεις θέμα ηγεσίας, αλλά να μην υπάρχει υποψήφιος νέος αρχηγός»

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου ο βουλευτής της Ν.Δ., Μάκης Βορίδης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. και το αίτημα για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.

--Για τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. και την πρόταση για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου

«Είναι μια συζήτηση που συνέδεσε την ανασυγκρότηση με ένα οργανωτικό αίτημα, αυτό του συνεδρίου. Στο θέμα της ηγεσίας αναφέρθηκαν δύο ομιλητές, ίσως και παραπάνω. Περισσότεροι μίλησαν για το θέμα του συνεδρίου και υποκρύπτεται σ' αυτό το θέμα ηγεσίας. Όσοι δεν το αποτόλμησαν, αλλά το σκέπτονται δεν είναι παραπάνω από επτά-οκτώ. Το θέμα του συνεδρίου περισσότερο το έθεσαν οι υπόλοιποι ως του κατάλληλου φόρουμ να ζυμωθούν οι ιδέες ανασυγκρότησης του χώρου και δεν το συνέδεσαν – σε κάποιες τοποθετήσεις με πολλή σαφήνεια – με το θέμα ηγεσίας. Με διευκρίνιση ότι δεν το κάνουν αυτοί.

Ξαναλέω ότι δεν ήταν παραπάνω από 7-8 όσοι έθεσαν το θέμα του συνεδρίου, με ρητή διευκρίνιση ότι δεν το συνδέουν με το θέμα της ηγεσίας. Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι η άποψη αυτή κινείται λίγο φορμαλιστικά, έτσι όπως τη διατύπωσε η κυρία Μπακογιάννη, ότι οι αρχηγοί της Ν.Δ. μετά την ήττα παραιτούνται, γιατί αλλιώς εμποδίζουν τη διαδικασία της ανασυγκρότησης. Είναι λίγο φορμαλιστικό αυτό, με την έννοια ότι αν κάνουμε μια συζήτηση για την ήττα, τότε στην πραγματικότητα πρέπει να εντοπίσουμε αίτια και αν δεν είναι τόσο σαφή, θα δεχόμουν τότε ότι είναι θέμα προσώπου και κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη.

Γιατί έχασε, όμως, η Ν.Δ.; Έχασε διότι ήταν πολύ απλό αυτό που έγινε: έκανε επί 2,5 χρόνια περιοριστική πολιτική μέσα σε συνθήκες ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς. Ετέθη τρεις φορές το θέμα της ηγεσίας από τον πρόεδρο, ότι πρέπει να τελειώνει σήμερα, διότι δεν γίνεται η χώρα να συζητάει τη Δευτέρα στο Eurogroup ή αν θα γίνει πιστωτικό γεγονός και εμείς να συζητάμε ότι μέλος των ΑΝΕΛ είπε ότι «θα πρέπει να δούμε το θέμα της εντολής που χρειαζόμαστε» ή ο κ. Καλύβης του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Πολιτικής του Γραμματείας να λέει ότι «να δούμε το θέμα της εντολής, γιατί μπορεί μπροστά μας να έχουμε εκλογές ή δημοψήφισμα», 40 μέρες μετά τις εκλογές. Και ταυτόχρονα εμείς να λέμε ότι θα ξεκινήσουμε έναν κύκλο να συζητάμε ποιος είναι καταλληλότερος για πρόεδρος της Ν.Δ. Γι' αυτό και είπε ο πρόεδρος χθες, ότι όποιος θέτει αυτό το ζήτημα και αν υπάρχει, ας σηκωθεί να το βάλει ελεύθερα και φιλικά. Όχι με την έννοια ότι «πρέπει να φύγεις εσύ», αλλά «να έρθω εγώ». Οδηγεί αυτό σε ένα είδος αντίφασης για όσους θέλουν να θέσουν το θέμα της αρχηγίας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ αφήνει ο Ν.Δένδιας

Η Νέα Δημοκρατία «οφείλει να συγκαλέσει το συνέδριο»

Ο ίδιος ανέβασε τον αριθμό των βουλευτών που ζητούν συνέδριο στους 20 και συμπλήρωσε ότι η ΝΔ «οφείλει να συγκαλέσει το συνέδριο».

Ασκώντας εμμέσως κριτική στην προεκλογική τακτική της ΝΔ είπε ότι «χάσαμε με 8,5 μονάδες από το ατύχημα», παραπέμποντας σε όσα έλεγε προεκλογικά ο Αντώνης Σαμαράς, ότι υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί «ατύχημα» για τη χώρα, αν οι πολίτες προτιμήσουν τη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΝΔ υπέστη μια δεινή ήττα και το λέω αυτό, διότι αμφισβητήθηκε. Υπέστη μια ήττα από ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, το οποίο πριν από ελάχιστα χρόνια είχε 3% και εμείς, προεκλογικά, το ονομάσαμε ατύχημα για τον τόπο, για να έχουμε και αίσθηση των αναλογιών. Από ένα κόμμα που θεωρούμε ατύχημα, πέραν και της κοινής λογικής, χάσαμε με 8,5 μονάδες διαφορά. Επ' αυτών, εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει γιατροσόφι μέσα από μισές δουλειές και έτσι η ΝΔ πρέπει να συγκαλέσει το ύπατο όργανό της, το συνέδριό της και να συζητήσει τον προγραμματικό της λόγο, τι έγινε λάθος και τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα».

Τόνισε πως ακόμα κι εάν καταρρεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ δεν μπορεί να απευθυνθεί πειστικά στην κοινωνία.

Για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη μετανάστευση είπε πως «πάμε σε μη πολιτική και είναι χειρότερο. Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή, να αμολάνε ανθρώπινες ψυχές στο κέντρο της Αθήνας, να γίνονται έρμαιο των εμπόρων ναρκωτικών και επειδή δεν έχουν τρόπο να ζήσουν να γυρίσουν πίσω στην εγκληματικότητα, θα μας φέρουν πίσω εκεί όπου παρελήφθη από εμένα η κατάσταση τον Ιούνιο του 2012. Είναι λάθος. Παρακαλώ την κυβέρνηση να το ξανασκεφθεί. Δεν είναι αυτό πολιτική. Είναι απλώς λάθος».

Μπακογιάννη: Ό,τι δεν αλλάζει, πεθαίνει
Ανεβάζει τους τόνους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης

Ό,τι δεν αλλάζει, πεθαίνει, δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον Βήμα 99,5 αναφορικά με την εσωκομματική κριτική που αναπτύχθηκε χθες, Πέμπτη, στην τεταμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, στη διάρκεια της οποίας ομάδα βουλευτών έθεσαν αίτημα για διεξαγωγή συνεδρίου, κάτι που αρνήθηκε ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς.

Η κ. Μπακογιάννη, που προχθές στην ομιλία της στην Κ.Ο. ανέφερε ότι όσοι πρόεδροι της ΝΔ έχαναν, παραιτούνταν, και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου, σημείωσε σήμερα ότι διαφωνεί με την άποψη Σαμαρά πως δεν πρέπει να γίνει συνέδριο.

Ο εσωκομματικός διάλογος είναι δώρο για τη ΝΔ, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε, απαντώντας στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα κάνει δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ ένα συνέδριο και αντιπρότεινε τη διεξαγωγή εθνικής συνδιάσκεψης.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 6 Μαρτίου η βουλευτής της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για τη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. και την πρόταση διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου.

Για τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. και τον εσωκομματικό διάλογο

«Είναι η πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια που συγκαλείται Κ.Ο. και δίνεται λόγος τους βουλευτές. Αυτό ήταν μια τεράστια αδυναμία, και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης, διότι από τους βουλευτές και τον εσωκομματικό διάλογο έχεις πάντα να κερδίσεις. Ακούστηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις από πάρα πολλούς συναδέλφους και ένας μεγάλος αριθμός ζήτησε έκτακτο συνέδριο. Ο λόγος για τον οποίο ζητήσαμε έκτακτο συνέδριο είναι ότι στην πολιτική, όταν χάνεις εκλογές και μάλιστα με 8,5 μονάδες διαφορά, δύο δρόμους μπορείς να διαλέξεις: ο πρώτος να τα βάλεις με την κοινωνία και να την κατηγορήσεις επειδή δεν σε ψήφισε και ο δεύτερος να αναζητήσεις τις αιτίες για τις οποίες απομακρύνθηκε η κοινωνία και δεν σε εμπιστεύθηκε στα δικά σου λάθη.

Φαντάζομαι ότι αυτό πρέπει να αναζητήσουμε κι εμείς, να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να αποφασίσουμε τι θέλουμε να αλλάξουμε, να στηρίξουμε ένα κυβερνητικό έργο που πραγματικά ήταν πολύ σημαντικό και έγινε στη διάρκεια των τελευταίων 2,5 ετών και το αναγνωρίσαμε όλοι στον κ. Σαμαρά και από εκεί και πέρα, να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες και τα λάθη στη στρατηγική και την κυβερνητική πολιτική. Π.χ. εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι ο ΕΝΦΙΑ ήταν ένα τεράστιο λάθος. Πρέπει να τα κουβεντιάσουμε όλα αυτά και για να το κάνουμε πρέπει να συνεδριάσουν τα όργανα και στα κόμματα το μεγαλύτερο και σοβαρότερο όργανο που μπορεί να πάρει αποφάσεις είναι το συνέδριό τους.»

Για την άποψη Σαμαρά ότι εάν γίνει συνέδριο, «θα κάνει δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ»

«Διαφωνώ ριζικά. Πρώτον, διότι θεωρώ ότι στη χθεσινή συζήτηση αυτό που έγινε ήταν σημαντικό και βγήκε ένα μήνυμα, ότι η Ν.Δ. πρωτίστως θα δώσει τη μάχη για τη χώρα. Τι εννοώ; Ότι η Ν.Δ. δεν θα πέσει στον επικίνδυνο δρόμο του λαϊκισμού, πολεμώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι πάρα πολύ εύκολο να κάνει κάποιος, όταν είναι στην αντιπολίτευση. Ο εσωκομματικός διάλογος είναι δώρο για τη Ν.Δ. και όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το να ακούσουμε τη βάση της Ν.Δ., τους ανθρώπους που έχουν δώσει την ψυχή τους για τη Ν.Δ., και να πάρουμε αποφάσεις, είναι δύναμη. Δεν είναι αδυναμία.»

Για το αν έθεσε ευθέως θέμα ηγεσίας

«Είπα ότι οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι παραιτούνταν γιατί ήταν κακοί πρωθυπουργοί ή αρχηγοί; Όχι. Στην προσπάθεια να δικαιωθούν προσωπικά, υπονόμευαν την επόμενη μέρα του κόμματος. Αυτό είπα. Η Ν.Δ. δεν έχει κανένα στέλεχος που μπορεί να γίνει αρχηγός; Εγώ δεν έθεσα θέμα διαδικασίας, αλλά έθεσα θέμα εκτάκτου συνεδρίου, διότι ό,τι δεν αλλάζει, πεθαίνει. Και εμείς, πρέπει να αλλάξουμε. Η Ελλάδα γύρισε σελίδα και πρέπει να γυρίσουμε και εμείς. Θέτω θέμα εκτάκτου συνεδρίου. Δικό μου θέμα είναι να θέσω το θέμα του εκτάκτου συνεδρίου, το οποίο έχει την αρμοδιότητα να ανοίξει όλα τα θέματα: από το θέμα ηγεσίας μέχρι το θέμα δημοκρατικής λειτουργίας και στρατηγικής του κόμματος.»

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline