Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020  12:47:33

Τώρα συνεργασία και με τους «δήμιους του ΟΟΣΑ». Μαχαιριές κυβέρνησης με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ για τον ΟΟΣΑ: Πόλεμος ανακοινώσεων και ειρωνείες. Νέα δοκιμασία αξιοπιστίας, μετά την Τρόικα. Κύριο

Το νέο πλαίσιο συνεργασίας της Κυβέρνησης Τσίπρα, με τον συντηρητικό Οργανισμό, όπως το γνωστοποίησε ο Πρωθυπουργός στην έδρα του.

Απάντηση στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, σχετικά με τα όσα είπε για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τονίζοντας ότι «τα συγχαρητήρια από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πάντοτε δεκτά».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε πως «μπήκε στο χρονοντούλαπο η περίφημη εργαλειοθήκη της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά -που ονομάστηκε «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ»- και ήταν πράγματι συνταγή κοινωνικής κατεδάφισης».

Αναλύτικά η δήλωση Σακελλαρίδη:

Τα συγχαρητήρια από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πάντοτε δεκτά.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την χώρα στον ΟΟΣΑ, ένα σχέδιο που απαντάει στα πραγματικά διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Έτσι μπήκε στο χρονοντούλαπο η περίφημη εργαλειοθήκη της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά -που ονομάστηκε «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ»- και ήταν πράγματι συνταγή κοινωνικής κατεδάφισης, όπως πολύ σωστά θυμάται ο κ. Καραγκούνης και φυσικά όλη η κοινωνία.

ΝΔ: Ο Τσίπρας έλεγε τον ΟΟΣΑ συνταγή κοινωνικής κατεδάφισης

Νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία είχε βγάλει δηκτική ανακοίνωσε με την οποία έδινε «συγχαρητήρια» στον πρωθυπουργό για τη συνέχιση της συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, παράλληλα υπενθύμισε στον πρωθυπουργό ότι ο ίδιος χαρακτήριζε τη συνεργασία αυτή που ξεκίνησε η κυβέρνηση Σαμαρά, ως "συνταγή κοινωνικής κατεδάφισης" και ως "μαύρη βίβλο του νεοφιλελευθερισμού".
Αναλυτικά η δήλωση του:

«Οφείλουμε να συγχαρούμε τον κ. Τσίπρα για τη συνέχιση της συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ!

Να του θυμίσουμε βέβαια, ότι ο ίδιος χαρακτήριζε τη συνεργασία αυτή, που ξεκίνησε η Κυβέρνηση Σαμαρά, ως «συνταγή κοινωνικής κατεδάφισης» και ως «μαύρη βίβλο του νεοφιλελευθερισμού»!!!
Να του θυμίσουμε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε όλες τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, που έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, θεωρώντας ότι είναι «το σκοινί με το οποίο θα κρεμαστούμε».
Προφανώς, σήμερα συνεργάζεται με τους δημίους».

Πυρά και από το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι προσπαθεί να εντάξει τον ΟΟΣΑ σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι.
«Στα σοβαρά νομίζουν ότι οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα μπορούσε να υποκαταστήσει την αξιολόγηση της τρόικας (θεσμών!) και τις τελικές αποφάσεις του Eurogroup;».

Αναλυτικά:
«Η ομιλία του κ. Τσίπρα στον ΟΟΣΑ - στην οποία περιλαμβάνεται και έπαινος για το ΔΝΤ και την «πρωτοπόρα έρευνα του για την ανισότητα διεθνώς» - δείχνει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έχουν καμία αίσθηση των διεθνών διαδικασιών, αρμοδιοτήτων και συσχετισμών.

Προσπαθούν να εντάξουν και τον ΟΟΣΑ σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που δημιουργεί φευγαλέες εντυπώσεις πίσω από τις οποίες επιχειρούν να κρύψουν την έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου για τη χώρα. Νομίζουν ότι κερδίζουν χρόνο, ενώ στην πραγματικότητα χάνουν πολύτιμο εθνικό χρόνο και πενήντα ημέρες τώρα επιδεινώνουν όλα τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και αποδυναμώνουν τη διεθνή της θέση .
Στα σοβαρά νομίζουν ότι οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα μπορούσε να υποκαταστήσει την αξιολόγηση της τρόικας (θεσμών!) και τις τελικές αποφάσεις του eurogroup ;

Στα σοβαρά νομίζουν ότι η αξιολόγηση του ΔΝΤ για την εκταμίευση των δικών του δόσεων θα μπορούσε να υποκατασταθεί από τον ΟΟΣΑ;
Γνωρίζουν τον κύκλο των χωρών που μετέχουν στον ένα και τον άλλο οργανισμό ή αντιφάσκουν ακόμη και μέσα στη δική τους μυθολογία για δήθεν διεθνείς συμμαχίες;

Γνωρίζουν ότι μια επίσημη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, όπως αυτή που έκανε σήμερα στον ΟΟΣΑ ο κ. Τσίπρας, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, αποκλείει την εκταμίευση χρημάτων από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΝΤ;».

ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ

ΚΚΕ: Διαφημιστική απάτη με ΟΟΣΑ

Το δικό του επικριτικό σχόλιο για την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, έκανε το ΚΚΕ.
Αναλυτικά το σχόλιο του κόμματος:
«Μία μέρα μετά την επίσημη επανέναρξη των συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα (Brussels Group), η κυβέρνηση προχωράει σε μια ακόμη διαφημιστική απάτη: Υπόσχεται «φιλολαϊκές» μεταρρυθμίσεις μέσω ΟΟΣΑ, του γνωστού οικονομικού οργανισμού που μόνιμα προτείνει αντιλαϊκά μέτρα και σφαγή δικαιωμάτων για τη στήριξη του κεφαλαίου. Και το χειρότερο απ' όλα ζητάει και τη στήριξη του λαού σ' αυτό το δρόμο».

ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία συναντήθηκε χθες την Πέμπτη ο πρωθυπουργός στο Παρίσι, όπου και υπεγραψαν συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλερά όσον αφορά στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Δήλωσε πως δεν αισθάνεται πως έχει καμία θηλιά στο λαιμό, ενώ επεσήμανε πως και οι εταίροι θα καταλάβουν πως θα αφήσουν πίσω τους συγκρούσεις και κινδύνους.

Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η νέα συμφωνία αποτελεί την έναρξη μιας νέας σχέση του Οργανισμού με την Ελλάδα. «Ανοίξαμε νέο μεταρρυθμιστικό κεφάλαιο » σημείωσε.
«Σε αυτό το πλαίσιο ο Οργανισμός δεσμεύεται να παράσχει την τεχνογνωσία για την επίτευξη των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης» πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την δέσμευσή του για «νέες μεταρρυθμίσεις, όχι όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα»

«Οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, τη μετατροπή της δημόσιας διοίκησης έτσι ώστε να είναι δίπλα στον πολίτη. Οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν στόχο το χτύπημα της φοροδιαφυγής και φοροαπαλλαγής... την μετατροπή της Ελλάδας σε μια χώρα κανονική, όπου ο δείκτης κοινωνικής δικαιοσύνης θα είναι σε υψηλά επίπεδα» εξήγησε.

«Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής μας θα σηματοδοτήσουν την ρήξη με τις χρόνιες παθογένειες της Ελλάδας. Θα είναι μεταρρυθμίσεις τις οποίες μπορούμε και πρέπει να προωθήσουμε γιατί είμαστε σε εξαιρετική συγκυρία. Η κυβέρνηση δεν είναι εξαρτημένη από την οικονομική ολιγαρχία» σημείωσε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε σχέση με το προηγούμενο ο κ. Γκουρία δήλωσε: «Κανένας δεν υποκαθιστά κανέναν. Το νέο πρόγραμμα έρχεται ως ανταπόκριση στο αίτημα της Ελλάδα να την βοηθήσουμε να ενισχύσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων».

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του ανέφερε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που συζητάμε δεν είναι μεταρρυθμίσεις που μας υποχρεώνουν να κάνουμε, αλλά που θέλουμε να κάνουμε. Απλώς ζητάμε τη συνεργασία ενός Οργανισμού διεθνούς κύρους»
Ερωτηθείς για το πως η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει πράξη τις μεταρρυθμίσει με την στρόφιγγα της ΕΚΤ κλειστή ο ελληνας πρωθυπουργός απάντησε: «Είμαστε σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup. Αν η απόφαση εφαρμοστεί μπορεί να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας όσον αφορά την χρηματοδότηση ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Ακόμη κι αν καθυστερήσει η δόση, η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Εξέφρασε δεν την ελπίδα για συνεργασία με τους εταίρους.

Τσίπρας: Παρουσίασε στην ΓΣ του ΟΟΣΑ τους άμεσους στόχους των μεταρρυθμίσεων

«Οι άμεσες προτεραιότητες της μεταρρυθμιστικής μας προσπάθειας είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η απελπιστική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα σε σχέση με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΟΣΑ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε συγκεκριμένα ότι «θα στοχεύσουμε το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, θα κάνουμε πιο αυστηρή τη νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, θα ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα εξασφαλίσουμε την πλήρη λογοδοσία και διαφάνεια των λειτουργιών της και θα διευρύνουμε τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, ενώ θα καταργήσουμε την φορολογική ασυλία».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να προωθηθούν:

Μηχανισμοί για καλύτερους διορισμούς, αξιολογήσεις και καθιέρωση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline