Κυριακή 29 Μαρτίου 2020  04:53:28

Ζητούν παραίτηση και κυρώσεις κατά Κατρούγκαλου. Σοβαρό πρόβλημα πολιτικής ηθικής βλέπουν όχι μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά επιπλέον ΠΟΤΑΜΙ και ΚΚΕ. Αφωνία από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Κύριο

Δεν εξαγιάζεται κάθε ανομία, επειδή γίνεται στο όνομα του «αντιμνημονιακού αγώνα». Οι αιχμηρές παρατηρήσεις και ειρωνικές κατηγορίες των κομμάτων. Αντίλογος από την Κυβέρνηση: Τέσσερα ψέματα και μία αλήθεια γύρω από το 'σκάνδαλο Κατρούγκαλου.

Το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση μέσω της οποίας απαντά στις αιχμές που άφησε εναντίων του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Κατρούγκαλος. Με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει και απαντά στις νέες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Κατρούγκαλου, αναφεροντας: "Μέσα στον εκνευρισμό του και προσπαθώντας να μετατοπίσει το θέμα της συζήτησης ο κ. Κατρούγκαλος συνηθισμένος στην εύκολη αντιμνημονιακή δημαγωγία, αλλά ασυνήθιστος στην υποχρέωση να δίνει πλήρεις και συγκεκριμένες εξηγήσεις ως υπουργός, κατηγορεί το Βήμα ότι «εκτελεί συμβόλαιο» με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εναντίον του".

Παράλληλα, θέλοντας να διαχωρίσει τη θέση του, αλλά και να απαντήσει σε δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού, τονίζει: " Τον πληροφορούμε ότι συμβόλαια και συμφωνητικά εμείς δεν έχουμε με κανένα. Ας μη κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Αυτήν τη χυδαία συκοφαντία κατά του ΠΑΣΟΚ του την επιστρέφουμε.

Εμείς διαβάζουμε και ακούμε αυτά που λέει ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος και με βάση αυτά - κι όχι το ρεπορτάζ της εφημερίδας - θέσαμε ερωτήματα στην ανακοίνωση μας που την επισυνάπτουμε γιατί επ´ αυτών δεν δόθηκε καμία απάντηση ούτε από τον κ. Κατρούγκαλο, ούτε από το non paper που αυτός προφανώς συνέταξε, αλλά διακίνησε η κυβέρνηση ως δικό της. Με βάση λοιπόν αυτό το κυβερνητικό σημείωμα, προσθέτουμε τώρα τρία σημεία:

1. Πράγματι ο κ. Κατρούγκαλος δεν εκλέχτηκε βουλευτής στις 25.1 αλλά ήταν ευρωβουλευτής από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Όμως γιατί μόλις εκλέχθηκε ευρωβουλευτής έφυγε από τη δικηγορική εταιρεία που ήταν και έκανε άλλη εταιρεία;

2. Είναι πράγματι άλλο πράγμα ένα εργολαβικό δίκης να αφορά μισθολογικές αξιώσεις υπαλλήλων από το ενιαίο μισθολόγιο και άλλο να αφορά δημόσιους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα. Όμως πρόκειται για εργολαβικό δίκης που συνάπτεται και κατατίθεται 27.1, την ημέρα που γίνεται υπουργός ο κ. Κατρούγκαλος. Και το αντικείμενο της δίκης αυτής είναι εν δυνάμει πολύ σημαντικότερο οικονομικά από τις διαθεσιμότητες γιατί μπορεί να αφορά μια ολόκληρη κατηγορία υπαγομένων στο ενιαίο μισθολόγιο.

3. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχεται ότι έχει αναλάβει υποθέσεις υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, όπως οι σχολικοί φυλακές, υποθέσεις που είναι εκκρεμείς. Μπορεί να πει πόσες τέτοιες υποθέσεις έχει αναλάβει ο ίδιος με εργολαβικό δίκης ή χωρίς εργολαβικό, με αμοιβή κατά τον κώδικα περί δικηγόρων; Επίσης πόσες τέτοιες υποθέσεις έχει αναλάβει, όχι ο ίδιος ατομικά, αλλά η δικηγορική εταιρεία στην οποία ήταν μέχρι το Μάιο 2014 και πόσες η νέα εταιρεία που έκανε μετά;"

Την ίδια στιγμή, επιρρίπτει ευθύνη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την έκβαση της υπόθεσης, σημειώνοντας: "Είναι ικανοποιημένος ο κ. Τσίπρας; Τον έπεισαν οι εξηγήσεις του κ. Κατρούγκαλου;

Αν ναι, τότε του θυμίζουμε το πρόσθετο ερώτημα για το αν υπάρχουν και άλλα κυβερνητικά ή κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με ανάλογες σχέσεις".

Τέλος, η σχετική ανακοίνωση έκανε εκτενή αναφορά στις υποθέσεις διαθεσιμοτήτων δημοσίων υπαλλήλων, τις οποίες ο κ. Κατρούγκαλος έχει αναλάβει ως δικηγόρος. "Ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε επίσης, στις σημερινές εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, ότι έχει αναλάβει ως δικηγόρος υποθέσεις διαθεσιμοτήτων δημοσίων υπαλλήλων που είναι εκκρεμείς και η έκβαση των οποίων εξαρτάται πλέον από τον ίδιο ως αρμόδιο υπουργό. Οι σχετικές συμβάσεις είχαν συναφθεί νωρίτερα. Ωραία. Μήπως αυτά έπρεπε να τα είχε πει εγκαίρως ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνοντας κώλυμα στην άσκηση των σχετικών υπουργικών του αρμοδιοτήτων;"

Το Ποτάμι: Η κυβέρνηση να μην κρύβεται πίσω από νομικά φύλλα συκής για τον Κατρούγκαλο

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε Το Ποτάμι, με την οποία καλεί τόσο τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όσο και τον Αλέξη Τσίπρα, να δώσουν εξηγήσεις για την υπόθεση του Γ. Κατρούγκαλου

Να πάψει να κρύβεται πίσω από διαδικαστικά θέματα και νομικά φύλλα συκής για την υπόθεση του Γιώργου Κατρούγκαλου καλεί την κυβέρνηση το Ποτάμι υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ένα "θέμα τάξεως".

"Υπάρχει όντως ένα θέμα τάξεως. O κ. Κατρούγκαλος υπηρετεί σε μια κυβερνητική θέση, η οποία έχει διεπαφή με το επάγγελμα που ασκούσε πριν τοποθετηθεί σ' αυτήν. Για το ζήτημα αυτό πρέπει να δώσει εξηγήσεις τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρωθυπουργός, που τον επέλεξε. Να πάψουν να κρύβονται πίσω από διαδικαστικά και νομικά φύλλα συκής", αναφέρει χαρακτηριστικά, και προσθέτεται:

"Πέραν, όμως, του προσωπικού θέματος υπάρχει ένα άλλο σοβαρότατο θέμα: Έχει να κάνει με το ανεπαρκές πλαίσιο, που ρυθμίζει τα ασυμβίβαστα των βουλευτών/υπουργών με τις λοιπές επαγγελματικές δραστηριότητές τους. Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα, με αφορμή την υπόθεση Κατρούγκαλου να κάνουμε έναν δημόσιο και ειλικρινή διάλογο".

"Το Ποτάμι έχει μιλήσει από νωρίς για την παθογένεια του πολιτικού συστήματος, στο οποίο έχει γίνει κανόνας η αδιαφάνεια, η διαπλοκή μεταξύ κομματικής νομενκλατούρας και κρατικής εξουσίας ή μεταξύ παραγόντων της αγοράς και κρατικής εξουσίας. Δε θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να δίνει την εικόνα ότι κρύβεται πίσω από την ατομική ευθύνη καθενός, που ανά καιρούς κατηγορείται ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία. Να δείχνει δηλαδή με το δάχτυλο σήμερα τον κ. Κατρούγκαλο και αύριο τον επόμενο και να λέει "εγώ είμαι αθώος του αίματος". Χρωστάμε στην κοινωνία μία σε βάθος συζήτηση, που πρέπει να γίνει δημόσια, στη Βουλή, και κάθε κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων, ασυμβίβαστων λειτουργιών και επιλογής πολιτικού προσωπικού, ιδίως σε θέσεις του σκληρού πυρήνα της εκτελεστικής εξουσίας", τονίζεται με το Ποτάμι να προτείνει:

"1. Την θέσπιση κανόνων αποφυγής φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ επαγγελματικής ιδιότητας και κυβερνητικού ή πολιτικού αξιώματος. Πρέπει να μεσολαβεί ένας ελάχιστος χρόνος απεμπλοκής μεταξύ της επαγγελματικής δραστηριότητας και της ανάληψης του αξιώματος, καθώς και μεταξύ της αποχώρησης από το αξίωμα και της επανέναρξης της δραστηριότητας.

2. Πλήρη δημοσιοποίηση των εισοδηματικών στοιχείων των κυβερνητικών αξιωματούχων όχι μόνο κατά τη διάρκεια που κατέχουν το αξίωμα αλλά και για μια πενταετία μετά την αποχώρησή τους από αυτό.
Το οφείλουμε ως πολιτικοί στην κοινωνία και τη χώρα: Μόνο έτσι θα θεμελιώσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και κράτους. Την εμπιστοσύνη, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για πάει η χώρα μπροστά".

Καραγκούνης: Την ευθύνη δεν την έχει μόνο ο Κατρούγκαλoς αλλά και η κυβέρνηση που τον καλύπτει

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, έστρεψε τα πυρά του κατά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που όπως αναφέρει καλύπτει τον κ. Κατρούγκαλο.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, ανακοίνωσε, μετά την χθεσινή του επίθεση στον πρωθυπουργό, για το θέμα που έχει ανακύψει με τον κο Κατρούγκαλο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Όπως φαίνεται, ο αντιμνημονιακός αγώνας για κάποιους ήταν με το αζημίωτο.
12% το κεφάλι!

Όμως ευθύνη δεν έχει μόνο ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά και η Κυβέρνηση που τον καλύπτει" αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραγκούνης στην ανακοίνωσή του.
Παράλληλα, κατηγορεί τη κυβέρνηση πως: "Όπως αποδεικνύεται το ήξεραν εδώ και καιρό και τον κρατούσαν!
Και ακόμη δεν τον έχουν αποπέμψει..."

ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ---«ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΜΙΛΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ»
Σοφιανός: «Ο αντιμνημονιακός αγώνας δεν γίνεται με ποσοστά επί δικών

«Ο αντιμνημονιακός αγώνας δεν γίνεται με ποσοστά επί δικών. Δεν γίνεται, δηλαδή, με άμεσο οικονομικό όφελος. Είναι άλλο πράγμα να αναλαμβάνεις ως επαγγελματίας, ως δικηγόρος, να διεκδικήσεις, απέναντι σε νόμους που πέταξαν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους ή τους στερούν το δικαίωμα να είναι μόνιμοι σε μια δουλειά, που δουλεύουν για χρόνια και άλλο πράγμα είναι να συμβάλεις σ' αυτό τον «αντιμνημονιακό αγώνα» και να εκλέγεσαι πολιτικά εισπράττοντας 10% - 12% επί της δίκης και πάει λέγοντας. Αναφέρομαι στον «αντιμνημονιακό αγώνα» για τον οποίο μίλησε ο κ. Κατρούγκαλος και λέω ότι αυτός ο αγώνας δε γίνεται με ποσοστά», δήλωσε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο».

Επισημαίνοντας ότι «μιλάμε για χιλιάδες κόσμου, συμβασιούχους, διαθέσιμους και άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», ο κ. Σοφιανός είπε εν συνεχεία ότι «ο «αντιμνημονιακός» κ. Κατρούγκαλος είπε στην Ομοσπονδία συμβασιούχων του δημοσίου πως δεν προβλέπεται νομοθετική ρύθμιση για εσάς, για τη μονιμοποίησή σας, για τη μετατροπή των συμβάσεών σας σε αορίστου χρόνου. Και είπε επίσης ότι το κράτος έχει δικαίωμα και υποχρέωση να προσφεύγει και να κάνει έφεση σε θετικές δικαστικές αποφάσεις απέναντι σε εργαζόμενους».

«Εμείς ως κόμμα δεν τοποθετηθήκαμε και δεν έχουμε αυτή την πρεμούρα να παραιτηθεί αυτός ή εκείνος. Είναι συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης, έτσι σταθήκαμε και στην προηγούμενη κυβέρνηση έτσι θα σταθούμε και σ' αυτήν» είπε ο κ. Σοφιανός.

Κυβέρνηση: Τέσσερα ψέματα και μία αλήθεια γύρω από το 'σκάνδαλο Κατρούγκαλου'

Για «τέσσερα ψέματα και μία αλήθεια» κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει από δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το οποίο υποστηρίζει πρωτοσέλιδα ότι υπάρχει «Σκάνδαλο Κατρούγκαλου» καθώς «υποσχόταν διορισμούς με προμήθεια 12%».
Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν:

«Ψέμα 1ον

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η «υπόθεση Κατρούγκαλου ξεκινά το πρωί της 26ης Ιανουαρίου που ανακοινώνονται τα εκλογικά αποτελέσματα βάσει των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και ο κ. Κατρούγκαλος εξελέγη βουλευτής». Ποτέ δεν εκλέχθηκε βουλευτής ο κ. Κατρούγκαλος γιατί ποτέ δεν ήταν υποψήφιος. Είναι γνωστό σε όλους ότι ο κ. Κατρούγκαλος εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής στις 25 Μαΐου 2014 και παραιτήθηκε από Ευρωβουλευτής όταν έγινε Υπουργός.

Ψέμα 2ον

Το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι ο Υπουργός «στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ως βουλευτής (το 1ο ψέμα συνεχίζεται) ο κ. Κατρούγκαλος «ανακοινώνει ότι η νέα κυβέρνηση θα επαναπροσλάβει τους υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα». Γι' αυτό, συνεχίζει το ρεπορτάζ, «στις 26 και 27 Ιανουαρίου ένας μεγάλος αριθμός ιδιωτικών συμφωνητικών κατατίθεται σε δικηγορικούς συλλόγους της χώρας και σε ΔΟΥ από υπαλλήλους του Δημοσίου που έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα για να έχουν την εγκυρότητα επίσημου φορέα».

Η πραγματικότητα βέβαια είναι τελείως διαφορετική. Ο κ. Γ. Κατρούγκαλος βγήκε στο Mega στις 27 Ιανουαρίου το βράδυ (κεντρικό δελτίο), ημέρα που ανακοινώθηκε και η νέα κυβέρνηση (μεσημέρι 27 Ιανουαρίου).

Τα ερωτήματα που δημιουργεί είναι πώς οι χιλιάδες απολυμένοι γνώριζαν από το πρωί της 26ης και το πρωί της 27ης ότι θα γινόταν Αναπληρωτής Υπουργός και έσπευσαν να συμφωνήσουν και να υπογράψουν ιδιωτικά συμφωνητικά με τον Γ. Κατρούγκαλο και στη συνέχεια να τα καταθέσουν σε δικηγορικούς συλλόγους και ΔΟΥ! Ακόμα πώς έκαναν συμφωνία με την εταιρεία δικηγόρων «Παπακωνσταντίνου-Κατρούγκαλος-Χλέπας και Συνεργάτες» όταν ο Γ. Κατρούγκαλος συμμετείχε στην εταιρεία αυτή έως τις 23/06/2014 (από 17.03.2002) καθώς αποχώρησε με την εκλογή του ως ευρωβουλευτής; [Πιστοποιητικό Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αποχώρησε στις 23/6/2014].
Ο Υπουργός δήλωσε, άλλωστε, ότι έστω και ένα τέτοιο εργολαβικό αυτής της περιόδου να του παρουσιαστεί αμέσως θα παραιτηθεί. Δεν μπορεί η εφημερίδα να παρουσιάσει ένα από αυτά;

Ψέμα 3ον
Το Βήμα υποστηρίζει ότι ο Γ. Κατρούγκαλος είχε υπογράψει «ιδιωτικά συμφωνητικά με υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα (...) διασφαλίζοντας προμήθεια 12% επί των ακαθάριστων ποσών». Ο Γ. Κατρούγκαλος δεν υπέγραψε ποτέ τέτοια συμφωνητικά από την ημερομηνία που εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής. Είχε υπογράψει με την εταιρεία πριν τις Ευρωεκλογές μόνο με τους σχολικούς φύλακες (όχι όλους, περίπου 20 άτομα) και η συμφωνία προέβλεπε ότι θα καταβάλουν στο δικηγορικό γραφείο το μισό μισθό τους. Ποσό που συνολικά αντιστοιχεί με τον μισθό ενός μήνα για έναν Ευρωβουλευτή, θέση από την οποία παραιτήθηκε ο κ. Γ. Κατρούγκαλος. Να σημειώσουμε ακόμα -κάτι που το ρεπορτάζ δεν διευκρινίζει, πιστεύουμε όχι σκόπιμα. Ότι οι απολυμένοι ή σε διαθεσιμότητα δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα έδιναν ούτε 1 ευρώ στο δικηγορικό γραφείο αν η επιστροφή τους γινόταν μέσω νόμου. Δηλαδή μόνο αν κέρδιζαν δικαστικά την υπόθεση θα έδιναν αμοιβή στο δικηγορικό γραφείο! Το βασικό επιχείρημα του δημοσιεύματος ότι ο κ. Γ. Κατρούγκαλος θα τους επαναπροσλάμβανε για να πάρει την προμήθεια, δηλαδή 12%, καταρρίπτεται.

Ψέμα 4ον
Το έγγραφο που παρουσιάστηκε ως η μεγάλη αποκάλυψη του Βήματος αφορά την περίπτωση ενός εργαζομένου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας ο οποίος είχε μισθολογική διαφορά με την εταιρεία στην οποία εργάζεται! Καμία σχέση δηλαδή με απολυμένους ή σε διαθεσιμότητα δημοσίους υπαλλήλους. Αφορά μισθολογική διαφορά ενός εργαζόμενου.
Η σύμβαση του ενός εργαζομένου έγινε από την εταιρεία «Κατρούγκαλος και Συνεργάτες, Δικηγορική Εταιρεία» που ίδρυσε ο Αναπληρωτής Υπουργός από 25/07/2014 και διαλύθηκε όταν ο κ. Γ. Κατρούγκαλος μπήκε σε αναστολή την 27/01/2015 μόλις, δηλαδή, ορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Και μία αλήθεια

Σημειώνεται ότι ο κ. Γ. Κατρούγκαλος σε δήλωσή του είχε τονίσει ότι «για να μην υπάρχει ούτε σκιά ηθικής αμφιβολίας ως προς το ότι μπορεί να επιφύλασσα ιδιαίτερη μεταχείριση στους πρώην εντολείς μου διαθέσιμους υπαλλήλους, αμέσως μετά την ανάληψη των υπουργικών μου καθηκόντων κάλεσα σε ανοικτή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης όλους τους διαθέσιμους ή απολυμένους, για να τους ανακοινώσω τον προγραμματισμό της επαναφοράς τους. Τους δήλωσα δε, ενώπιον και των δημοσιογράφων, ότι, ακριβώς λόγω προηγούμενης δικηγορικής μου εμπλοκής επέλεξα την δημόσια, ανοικτή συζήτηση και δεν θα είχα προσωπικά καμιά ιδιαίτερη συνάντηση με οποιαδήποτε ομάδα από αυτούς. Ούτε στο τηλέφωνο δεν μίλησα με τους πρώην εντολείς μου έκτοτε, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς που δεν καταλάβαιναν το λόγο να δυσαρεστηθούν. Αυτό το τήρησα ευλαβικά μέχρι και τη θέση σε διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline