Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:11:45

Φωτεινή Γεννηματά: Η Κυβέρνηση σπαταλά τον χρόνο της χώρας

Συζητάμε σήμερα το πρώτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, η οποία έχει αναλωθεί εδώ και ενάμιση μήνα περίπου σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι στο εσωτερικό και ένα παιχνίδι ασάφειας, δημιουργικής, όπως λέει, στο εξωτερικό.


Θεωρούν ότι ο χρόνος τρέχει υπέρ της χώρας μας, ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η Κυβέρνηση σπαταλά τον χρόνο της χώρας. Εμείς δεν λέμε να μη διαπραγματευτείτε. Κάντε το. Πρέπει, όμως, να καταλάβετε ότι το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας δεν είναι η πιθανή κατάρρευση της χώρας, ούτε ένα νέο Κούγκι. Είναι οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών, με τις οποίες εξαφανίστηκε το έλλειμμα, το έλλειμα το οποίο με την αδράνειά σας κινδυνεύει σήμερα να δημιουργηθεί ξανά.

Από την προεκλογική αβεβαιότητα οδηγηθήκαμε στην μετεκλογική ανησυχία. Η ανασφάλεια και η έλλειψη ρευστότητας σκοτώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας που είχαν διαφανεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Το λένε άλλωστε και τα στελέχη σας: «Αφήστε τις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις με φόντο την Ακρόπολη και πιάστε το τιμόνι, πριν να είναι αργά».
Η παντελής έλλειψη σχεδίου έχει αυξήσει την επιφυλακτικότητα απέναντι στη χώρα μας, ενώ τη στιγμή που η Ευρώπη στην πράξη κόβει χρήμα για να δώσει ώθηση στην οικονομία της, κάτι που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, εμείς αυτοαποκλειόμαστε.

Όσο και αν χρησιμοποιείτε επικοινωνιακά τεχνάσματα, πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ότι αυτή η τακτική δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ. Θέλετε να πείσετε τον ελληνικό λαό ότι το μνημόνιο τελείωσε; Ναι, έπρεπε να έχει ήδη τελειώσει. Τι περιέχει το πρόγραμμα που υπογράψατε; Οικονομική ασφυξία;
Θέλετε να πείσετε τον ελληνικό λαό ότι δεν υφίσταται πλέον η τρόικα. Ας πούμε ότι δεν υφίσταται και γεννήθηκαν οι τρεις θεσμοί. Το ζήτημα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι ότι η κρίση δεν τελείωσε, η ελπίδα δεν φαίνεται και το χρέος δεν διαγράφτηκε.

Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι τι τελειώνει, αλλά τι αρχίζει! Έχουμε έναν δύσκολο δρόμο μπροστά. Σοβαρά προβλήματα που δεν λύνονται ούτε με επικοινωνία ούτε με άρτο και θεάματα. Λύνονται μόνο με ειλικρίνεια, με συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, με συγκεκριμένο σχέδιο και έχει έρθει πια η ώρα να αφήσουμε στην άκρη το μικροκομματικό συμφέρον.

Αυτό που σας λέμε είναι «τολμήστε»! Τολμήστε αυτό που δεν κάνατε τα προηγούμενα χρόνια. Προχωρήστε σε διάλογο, αξιοποιείστε την εμπειρία.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, λυπάμαι πραγματικά γιατί και στην περίπτωση του νομοσχεδίου που συζητάμε, η Κυβέρνηση λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: Προσπαθεί να βαφτίσει το ψάρι κρέας. Αναφέρεται στην ακραία φτώχεια, αλλά δεν την ορίζει. Δεν έχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για το ποιοι θα είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι των μέτρων που παρουσιάζει σήμερα, με μεγάλο κίνδυνο να δημιουργηθεί ένας νέος πελατειακός μηχανισμός.

Επίσης, δεν έχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για το πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη τα μέτρα, με ποιους μηχανισμούς, πότε θα ξεκινήσουν και εάν θα υπάρχει συνέχεια. Τέλος, δεν τα συνδέει πραγματικά με τις υπόλοιπες δράσεις κοινωνικής πολιτικής της πολιτείας.

Στην ακρόαση των φορέων, κυρία Υπουργέ και κύριοι Υπουργέ, ακούσατε τι σας είπαν; Διαβάσατε τις προτάσεις τους; Η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να είναι αποσπασματική. Οφείλει να είναι συνεκτική και στοχευμένη.

Είναι παρήγορο ότι τουλάχιστον η κυρία Φωτίου αναγνώρισε και τροποποίησε σχετικά τις διατάξεις, ώστε να μην εξαιρεθούν από τους δικαιούχους του προγράμματος αυτοί που είναι πραγματικά φτωχοί, όπως είχε πει εξ αρχής το ΠΑΣΟΚ.
Όμως, δεν φτάνει αυτό. Κάντε αποδεκτή την τροπολογία που καταθέσαμε, για την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος και την επέκτασή του. Η εκτέλεσή του πραγματικά θα είναι μια καινούρια αφετηρία. Γιατί χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την κοινωνική συνοχή.

Πάντως, παρόλο που ως ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουμε τις διατάξεις αυτές, δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε: Μόνο αυτές οι τρεις προτάσεις, που είναι πρόχειρες, ανεπεξέργαστες και που μένουν στο επίπεδο των προθέσεων, ήταν το σχέδιο για την αντιμετώπιση του αποκλεισμού και της κρίσης;
Από την άλλη μεριά, αντί να δομήσετε έναν σοβαρό και αποτελεσματικό φορέα για τη διαφθορά, φτιάχνετε έναν λαβύρινθο συναρμοδιοτήτων, συνεργασιών και δικτύων, που αντί να λύσει τα χέρια των ελεγκτικών οργάνων και να εξασφαλίσει οικονομίες κλίμακας, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στο ήδη παραγόμενο έργο.

Στη διαχείριση δε του δημόσιου τομέα διαπνέεστε, δυστυχώς, από την ίδια κουλτούρα που μας οδήγησε μέχρι εδώ. Αυτό αποδεικνύει η σπουδή σας να διορίσετε Αναπληρωτές Γενικούς Γραμματείς στα Υπουργεία, στρατιές συμβούλων, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την παράλληλη άσκηση του επαγγέλματός τους.
Δημιουργείτε μια ακόμα θέση συμβούλου στην Προεδρεία και βέβαια έρχεστε με τροπολογία, ενώ έχετε καταθέσει προς συζήτηση το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, να καταργήσετε το εποπτικό και να διορίσετε εσείς ο ίδιος ο Υπουργός νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην ΕΡΤ.

Είναι άλλη μια χαμένη ευκαιρία για αυτόν τον δημόσιο φορέα του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.
Εγώ σας καλώ να αποσύρετε αυτήν την τροπολογία και να συζητήσουμε εδώ στη Βουλή αναλυτικά, όταν θα φέρετε το νομοσχέδιο, με ποιες προϋποθέσεις μπορούμε να έχουμε έναν ανεξάρτητο πολυφωνικό δημοκρατικό φορέα, αυτόν που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή η ελληνική κοινωνία. Είναι κρίμα γιατί το νομοσχέδιο για την κρίση θα συμπεριλάβει όλες εκείνες τις διατάξεις που αφορούν το βόλεμα των «ημετέρων».

Σημασία, όμως, έχει η ουσία. Η χώρα έχει την ανάγκη ενός σοβαρού προγράμματος για την οριστική έξοδο από την κρίση που απαιτεί συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση.

Το μέλλον της χώρας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι η φτώχεια. Η πατρίδα μας μπορεί να αναπτυχθεί ξανά με πρωταγωνιστή τη μεσαία τάξη και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας. Σας ευχαριστώ πολύ.(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.

(Η νομικός Φώφη Γεννηματά είναι πρώην υπουργός και βουλευτής Β΄. Αθηνών του ΠΑΣΟΚ).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline