Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:45:39

Ντόρα Μπακογιάννη: Αυταρχισμός και εμπάθεια της Ζωής Κ.

Έρχομαι, λοιπόν, στο θέμα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατήγγειλα χθες την κυρία Πρόεδρο της Βουλής στους δημοσιογράφους για την αμέλειά της να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της.


Ποια είναι τα καθήκοντά μιας Προέδρου της Βουλής; Περιγράφονται αναλυτικά στον Κανονισμό της Βουλής, τον οποίο έχετε μπροστά σας.
Ένα από τα θέματα στα οποία πρέπει η Πρόεδρος της Βουλής να ανταποκριθεί είναι να βεβαιώνεται ότι η κοινοβουλευτική διπλωματία, για την οποία μίλησε κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας της, όταν ήρθε και μας κατέθεσε τις προγραμματικές δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής, λειτουργεί απρόσκοπτα.

Αυτό, λοιπόν, το οποίο εγώ κατήγγειλα είναι ότι στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που η Ελλάς και η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει και όπου υπάρχουν πολιτικές επιτροπές και όπου της πολιτικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης εγώ προεδρεύω, μετά από εκλογή και ομόφωνη άποψη όλων των συναδέλφων όλων των χωρών, στη σύσκεψη η οποία έγινε στο Παρίσι προχθές η κυρία Πρόεδρος της Βουλής, παρά το ότι είχε τρεις εβδομάδες τα χαρτιά για να υπογράψει την άδεια της απουσίας μου και να βεβαιωθεί ότι μπορώ να μεταβώ ελευθέρως στο Παρίσι, δεν το έπραξε.

Πήγα στο Παρίσι, γύρισα από το Παρίσι, χωρίς να έχω την άδεια και ουσιαστικά θεσμικά ήμουν εν αδίκω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Διότι αν εγένετο το οτιδήποτε σε αυτήν τη Βουλή και χρειαζόταν η ψήφος μου, την οποία εν πάση περιπτώσει ένας Βουλευτής έχει τη δυνατότητα να ρίξει ανάλογα με το θέμα, αυτό δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει, διότι η κυρία Πρόεδρος της Βουλής είχε αμελήσει να υπογράψει την απόφαση η οποία θα μου επέτρεπε εμένα να ψηφίσω με επιστολική ψήφο.

Πάνω, λοιπόν, σε αυτή μου την καταγγελία με ρώτησαν οι δημοσιογράφοι για το προνόμιο του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μετά από εβδομήντα πέντε χρόνια κοινοβουλευτικής δράσης να έχει γραφείο στη Βουλή.
Θέλω, λοιπόν, να πω στην αγαπητή κυρία Πρόεδρο, ότι ο Κανονισμός δεν διαβάζεται επιλεκτικά. Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν δικαίωμα να έχουν γραφείο στη Βουλή εν τω Βουλευτηρίω, δηλαδή μέσα σε αυτό το οίκημα.

Εάν εσείς πιστεύετε ότι η δική σας απόφαση μπορεί να καταργεί τον Κανονισμό της Βουλής, είστε βαθιά νυχτωμένη. Θα πρέπει να φέρετε αλλαγή του Κανονισμού κι όταν η Βουλή ψηφίσει την αλλαγή του Κανονισμού, τότε να πάρετε τις όποιες αποφάσεις έχετε.
Αντιλαμβάνομαι ότι το στραπάτσο το οποίο πάθατε σήμερα ήταν μεγάλο κι ότι ο εκνευρισμός σας σάς έφερε στην κατάσταση να πρέπει να λειτουργήσετε με τη λογική ότι η καλύτερη άμυνα είναι επίθεση, στην προσπάθεια να συσπειρώσετε τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως, κυρία Πρόεδρε, θα το κάνετε έχοντας πάντοτε στο μυαλό σας ότι ο θεσμικός σας ρόλος είναι συγκεκριμένος και δεν είναι αυτός με τον οποίο λειτουργείτε όλον αυτόν τον τελευταίο καιρό.

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι καλά θα κάνετε να κοιτάξετε τη δουλειά σας λίγο καλύτερα, διότι όλοι αυτοί οι συνάδελφοι –εκ των οποίων και πολλοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ καινούργιοι- ενδεχομένως να μην ξέρουν ότι έχουν εξήντα μέρες από την εκλογή τους για να υποβάλλουν ένα χαρτί, το οποίο ονομάζεται «κατάσταση δαπανών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου».

Για να το υποβάλλετε όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, θα πρέπει να λειτουργήσει η Επιτροπή, την οποία η κυρία Πρόεδρος της Βουλής δεν έχει ακόμη λειτουργήσει, γιατί ασχολείται με άλλα θέματα πολύ σοβαρότερα, όπως να κάνει τον Ηρακλή Πουαρό ή δεν ξέρω τι άλλο. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι ότι εσείς όλοι –και εμείς δηλαδή όλοι- εάν πάμε με βάση το νόμο, στις 25 Μαρτίου είμαστε έκπτωτοι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Σωστό.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Παρακαλώ, λοιπόν, την κυρία Προέδρο της Βουλής, εκτός από το να επιτίθεται στους διαφόρους Βουλευτές, όπως της αρέσει να κάνει, ή στην προηγούμενη Κυβέρνηση, όπως επίσης αρέσει να κάνει, να ασχοληθεί λίγο με το πραγματικό της έργο.
Το πραγματικό σας έργο, κυρία Κωνσταντοπούλου, είναι να κάνετε τη δουλειά σας. Άλλως πως, μπορείτε να πάντα να παραιτηθείτε από Πρόεδρος της Βουλής, να γίνετε ένα απλός Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, να βάλετε έναν άλλο Χριστιανό εκεί πάνω, ο οποίος να ασχολείται με τα πραγματικά θέματα της Βουλής...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Έχετε και προτίμηση επί του θρησκεύματος για το ποιος θα είναι στην Έδρα;
ΘEΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, όχι. Ατυχήσατε, κυρία Κωνσταντοπούλου. Μιλάτε με έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει δώσει εξετάσεις. Όταν θα φτάσετε να έχετε δώσει τις μάχες που έχω δώσει εγώ, τότε θα μπορείτε να μιλάτε, επιτρέψτε μου να σας πω.

Εν πάση περιπτώσει, να βάλετε έναν άλλον άνθρωπο στο Προεδρείο της Βουλής, ο οποίος θα κάνει τη δουλειά του και θα προστατεύει τους Βουλευτές και να μην αφήνει αύριο τον οποιοδήποτε Βουλευτή στη χλεύη του δημοσιογράφου που θα του πει «γιατί δεν καταθέσατε, κύριε Βουλευτά, τις δαπάνες της προεκλογικής σας περιόδου;». Κάντε τη δουλειά σας και αφήστε τις ύβρεις και τη λάσπη σε άλλους. Η δική σας δουλειά είναι να προεδρεύετε και να μπορέσετε να κάνετε αποτελεσματικά αυτό για το οποίο σας ψηφίσαμε να κάνετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Όταν ζητήσατε το λόγο επί προσωπικού φαντάστηκα ότι θέλετε να απαντήσετε σε κάποια προσωπική προσβολή. Δεν φαντάστηκα ότι θέλετε να απευθύνετε προσωπικές προσβολές.

ΘΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, κυρία Πρόεδρε. Με προσβάλλατε...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Δεν θα απαντήσω επί προσωπικού, διότι όταν κατέχω την Έδρα, δεν μπορώ να σας απαντώ επί προσωπικού. Θα ήθελα, όμως, επειδή μιλήσατε για τη λειτουργία της Βουλής να ενημερώσω το Σώμα για αυτά που είναι λειτουργικά και διαδικαστικά, διότι δεν επιτρέπεται με τέτοιου είδους παρεμβάσεις να δημιουργείται σύγχυση.

Επί του πρώτου θέματος που ετέθη ως προς την κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης: Οι αντιπροσωπείες των κομμάτων στις κοινοβουλευτικές συνελεύσεις για αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο είναι υπό συγκρότηση και έχουν σταλεί σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες έγγραφα προκειμένου να γνωστοποιήσουν ποιες και ποιοι Βουλευτές θα εκπροσωπούν τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Πρέπει, δε, να σας πω ότι οι μεγάλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες, δηλαδή και του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, συνήθως αργούν και συνήθως επανέρχονται επί των εγγράφων τους και τα διορθώνουν.

Έτσι έγινε και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και το επιτρέψαμε, έτσι έγινε και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και το επιτρέψαμε, μέχρι την συγκρότηση των πρώτων Επιτροπών, οπότε επανήλθε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και ζήτησε μετά τη συγκρότηση των Επιτροπών να αλλάξει η εκπροσώπηση σε δύο Επιτροπές, μάλιστα ζητώντας αλλαγή δική σας.

Έχω έκτοτε γνωστοποιήσει στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα, προκειμένου να μην προκαλείται δυσλειτουργία του Κοινοβουλίου, ότι μετά την συγκρότηση των Επιτροπών η αλλαγή γίνεται με παραίτηση του Βουλευτή και αντικατάσταση. Δεν έχει εντεύθεν επιλυθεί το θέμα, αλλά φαντάζομαι ότι δεν ψέγετε την Πρόεδρο που εφαρμόζει τον Κανονισμό για δυσλειτουργία, όταν απευθύνεται στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Για άλλα σας ψέγω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Εν σχέσει με το Συμβούλιο της Ευρώπης επίσης, όπως γνωρίζετε, επικεφαλής αντιπροσωπειών είναι Βουλευτές της πρώτης σε δύναμη Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Εσείς αυτό που σήμερα λέτε ότι διεκδικείτε είναι, χρησιμοποιώντας το γεγονός ότι δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη η Αντιπροσωπεία για αυτήν την Περίοδο, να κάνετε χρήση της ιδιότητάς σας της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής Περιόδου, αξιοποιώντας μια τέτοια δυνατότητα που υπάρχει, όταν δεν έχει συγκροτηθεί η Αντιπροσωπεία.
Γ

ια αυτό σας το αίτημα, όμως, ουδέποτε –ουδέποτε- υποβάλατε οποιοδήποτε αίτημα προς την Πρόεδρο της Βουλής. Αντίθετα, τα αιτήματα που έχουν περιέλθει από εσάς στην Πρόεδρο της Βουλής –και τα έχω, είναι καταχωρισμένα στην Ειδική Γραμματεία- είναι στις 6 Φεβρουαρίου του 2015, με αριθμό πρωτοκόλλου 363:

«Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,
Σας ενημερώνω ότι θα απουσιάζω από τις εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων στις 6, 7, και 8 Φεβρουαρίου 2015, καθώς θα βρίσκομαι στο Μόναχο, για να συμμετάσχω στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (Munchener Sicherheitskonferenz) και στην Επιτροπή Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων του ΟΑΣΕ για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια.
Με τιμή, Ντόρα Μπακογιάννη.
Κοινοποίηση: Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας»

Ήταν το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων. Και αναγνώστηκε η επιστολή σας. Θα το καταθέσω για τα Πρακτικά.
Εν σχέσει δε με την τρέχουσα εβδομάδα υπάρχει η από 10/3/2015 αίτησή σας προς την Πρόεδρο της Βουλής με αριθμό πρωτοκόλλου 784, με κοινοποίηση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όπου λέτε:
«Αξιότιμη, κυρία Πρόεδρε,

Σύμφωνα με το άρθρο 76 του Κανονισμού της Βουλής αιτούμαι αδείας απουσίας από τις εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής, ευρισκόμενη στο εξωτερικό για προσωπικούς λόγους από τις 11 έως τις 13 Μαρτίου και από τις 18 έως τις 20 Μαρτίου 2015.
Με τιμή, Ντόρα Μπακογιάννη».

Αυτή σας δε η αίτηση, που μιλάει για προσωπικούς λόγους απουσίας στο εξωτερικό, αναγνώστηκε από εμένα στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου του 2015. Ειδικότερα, αναγνώστηκε η από 10 Μαρτίου 2015 αίτηση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη για απουσία στο εξωτερικό για προσωπικούς λόγους από 11 έως 13 Μαρτίου του 2015 και από 18 έως 20 Μαρτίου του 2015. Εν συνεχεία πρότεινα στο Σώμα να δεχθεί να σας δώσω την άδεια και η Βουλή ενέκρινε την άδεια.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα, τι λέτε τώρα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Εχθές, προβήκατε στην εξής...
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ψεύδεστε ασύστολα. Τα μπερδεύετε.
(H πολιτική επιστήμων και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη είναι βουλευτής Αθηνών της ΝΔ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline