Σάββατο 20 Απριλίου 2024  10:01:11

Μαρία Αντωνίου: Ανθρωπιστική κρίση και ΣΥΡΙΖΑ

Ο λόγος που «αυτοαναφλέχθηκα» είναι ότι έχω ζητήσει το λόγο και στις προγραμματικές δηλώσεις –γράφτηκα στο νούμερο 36, βρέθηκα στο νούμερο 90- και δεν μπόρεσα να μιλήσω και χθες το απόγευμα γράφτηκα στη συζήτηση επί της αρχής. Σήμερα, το μεσημέρι ξαναγράφτηκα στη συζήτηση επί των άρθρων και έφτασε 01.30΄ για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Τέλος καλό, όλα καλά.
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Σας ευχαριστώ. Τέλος καλό, όλα καλά, όπως λέει και ο συνάδελφος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι εδώ σήμερα –και για να λέμε αλήθειες μεταξύ μας- αντιλαμβανόμαστε ότι το νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε δεν έχει καμία σχέση με τον τίτλο. Ακούω συναδέλφους να λένε για την ανθρωπιστική κρίση. Τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου, από τα σαράντα πέντε άρθρα τα σαράντα δύο δεν αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση. Αντιμετωπίζουν μάλλον την κρίση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι έτοιμα να εφορμήσουν στο κράτος.

Για του λόγου το αληθές, στις 00.30΄ μας μοιράστηκε νομοτεχνική βελτίωση που προβλέπει και για τους Αναπληρωτές Γενικούς Γραμματείς θέση διοικητικού υπαλλήλου και διοικητικού συμβούλου.

Επομένως, για τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια υπάρχουν μόνο τρία ασαφή –δεν ξέρω αν είναι δημιουργικά ή όχι- άρθρα χωρίς όρους και προϋποθέσεις και αυτά υπό την αίρεση ότι θα εκδοθούν –όταν και αν- οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Επιτρέψτε μου να γίνω πιο σαφής: Το νομοσχέδιο κοστολογείται διακόσια εκατομμύρια ευρώ. Είκοσι εξ αυτών προορίζονται για το δωρεάν ρεύμα, σαράντα εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την επιδότηση ενοικίου και περισσεύουν εκατό σαράντα εκατομμύρια ευρώ για τη δωρεάν σίτιση.

Με απλά μαθηματικά, εάν διαιρέσουμε τα εκατόν σαράντα εκατομμύρια διά δέκα περίπου μήνες μέχρι το τέλος του 2015, τότε θα έχουμε δεκατέσσερα εκατομμύρια ευρώ για κάθε μήνα για τροφή. Αν στη συνέχεια διαιρέσουμε αυτό το ποσό με τους τριακόσιους χιλιάδες δικαιούχους, που έλεγε η Κυβέρνηση, παίρνουμε το αστρονομικό ποσό των 46,6 ευρώ για κάθε άτομο το μήνα, δηλαδή περίπου ενάμισι ευρώ την ημέρα για φαγητό.

Η Κυβέρνηση, θέλοντας να αφήσει μια καλή γεύση για το νομοσχέδιο, αφαίρεσε σιωπηλά τον αριθμό των τριακοσίων χιλιάδων και για να βγει χωρίς πρόβλημα το διαθέσιμο ποσό περίπου στα τρία ευρώ την ημέρα από τη δωρεάν σίτιση, λέμε τώρα ότι τελικά θα ωφεληθούν –αν θα ωφεληθούν- περίπου εκατόν πενήντα χιλιάδες άνθρωποι. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι αυξήσεις στους υπαλλήλους της ΔΕΗ υπερβαίνουν τα έξι ευρώ την ημέρα.

Στο τέλος-τέλος, αγαπητέ κύριε Υπουργέ των Οικονομικών, αφού έχετε χρήματα, γιατί επιτέλους δεν καταβάλλετε το επίδομα θέρμανσης, τη δεύτερη δόση; Γιατί προέρχομαι από μια περιοχή, την Καστοριά, που σήμερα είχε μηδέν βαθμούς Κελσίου. Μας κατηγορήσατε για αναλγησία, όταν το ψηφίζαμε, και τώρα παρακρατάτε τα χρήματα. Πρώτη φορά έχουμε τέτοια μαθηματικά «αριστερά».

Ας δούμε, όμως, την αλήθεια. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επί της ουσίας είναι μάλλον η ταφόπλακα του αλήστου μνήμης προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Το μεγάλο ψέμα που έδωσε αέρα στα προεκλογικά πανιά του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα αποδεικνύεται φενάκη, ένα πρόγραμμα που μιλούσε για δύο δισεκατομμύρια ευρώ και σήμερα κατέληξε στα διακόσια εκατομμύρια – κι αυτά όταν και αν.

Οι πρώτες πενήντα μέρες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταρρίπτουν τελικά ένα βασικό προεκλογικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με το οποίο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και το μέτρο στήριξης των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων θα εφαρμοζόταν ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις για το χρέος και με μια συμφωνία με τους εταίρους.

Ο Πρωθυπουργός, βέβαια, επιχειρεί να φανεί καθησυχαστικός, ότι η Κυβέρνηση δεν κάνει ούτε βήμα πίσω. Ωστόσο μέσα από τη συνέντευξη του στο «Έθνος» καθιστά σαφές ότι ουσιαστικά το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στο ψυγείο μέχρι νεοτέρας, κάνοντας λόγο για πρόγραμμα τετραετίας.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Η συλλογιστική είναι απλή. Αφού το κόλπο με τα λεφτά έπιασε και το '09 και το '15, γιατί να μην συνεχίσει να δουλεύει; Στο κάτω - κάτω σχεδόν οι ίδιοι άνθρωποι το εφάρμοσαν και τότε και τώρα

Το νομοσχέδιο, όμως, έχει και μια άλλη χρησιμότητα. Το χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση για να κλιμακώσει την ένταση με τους εταίρους. Νομίζω ότι όλοι το έχετε καταλάβει, αγαπητοί συνάδελφοι, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περνάει στη φάση «για όλα φταίνε οι ξένοι», ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων, που δυστυχώς για εσάς έχει ημερομηνία λήξεως.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτές οι παραδοχές που κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επιβεβαιώνουν τη χρεοκοπία της στρατηγικής του και ρίχνουν στον κάλαθο των αχρήστων τα περί σκληρής και επιθετικής διαπραγμάτευσης, μέσω των οποίων θα άλλαζαν στάση οι δανειστές και οι πιστωτές της χώρας και θα επέτρεπαν στον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει την πολιτική του.

Αλλά εσείς οι ίδιοι δεν είστε που στις 20 Φεβρουαρίου υπογράψατε ότι δεν θα προχωρήσετε σε μονομερείς ενέργειες πριν την οριστική συμφωνία; Αν διαφωνούσατε, να μην υπογράφατε. Εκτός αν η υπογραφή του κ. Βαρουφάκη δεν δεσμεύει όλη την Κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση υπογράψατε μια συμφωνία που κρύβετε από τη Βουλή, την οποία οι εταίροι την μνημονεύουν ως συμφωνία συνέχισης του μνημονίου χωρίς να έχουν την υποχρέωση να δίνουν χρήματα. Και εσείς ως περήφανοι διαπραγματευτές εκλιπαρείτε για πενταμερείς συναντήσεις.

Επιτέλους, λέτε ότι καταφέρατε να παρουσιάσετε ένα νέο πρόγραμμα γραμμένο από τα δικά σας χέρια. Επιτέλους, γράψτε το και καταθέστε το.
Επειδή δεν θέλετε, λοιπόν, να κάνετε, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, Κούγκι τα κόμματά σας, δεν έχετε το δικαίωμα να τινάξετε τη χώρα στον αέρα. Γιατί μέχρι να αποφασίσετε τι θα κάνετε με τη χώρα, θα την κυβερνάνε οι αντεξουσιαστές που καταλαμβάνουν τη Νομική, καίνε την Αθήνα -και η αστυνομία παρακολουθεί- και απαιτούν την απελευθέρωση των τρομοκρατών. Και αν κρίνω από το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης μάλλον το πετυχαίνουν κιόλας.

(Η δασολόγος Μαρία Αντωνίου είναι βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline