Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020  05:22:59

Νέο, παράνομο «πελατολόγιο» για τον υπουργό Κατρούγκαλο. Μονόδρομος πλέον η παραίτηση ή η απομάκρυνση του. Κύριο

Η επιμονή του Αλ. Τσίπρα προσωπικά και του Μαξίμου να παράσχουν πλήρη κάλυψη θα προκαλέσει μεγαλύτερη πολιτική φθορά. Δεν πέρασαν οι ισχυρισμοί ότι πρόκειται για σκευωρία του ΒΗΜΑΤΟΣ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Παραίτηση Κατρούγκαλου ζητούν, η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.


Αναπόφευκτες πλέον οι εξελίξεις, με νέο μπαράζ από τα περισσότερα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Καταλυτικές οι εντυπώσεις από τις νέες αποκαλύψεις του ΒΗΜΑΤΟΣ, όπως τις είχε υποσχεθεί ο δημοσιογράφος Βασίλης Χιώτης. Στο στόχαστρο της ΝΔ πάλι, ο υπουργός αναπληρωτής Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος. Ο Κ. Καραγκούνης χαρακτηρίζει "μονόδρομο" την παραίτησή του.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκούνης και αναφερόμενος σε νέες, όπως λέει, αποκαλύψεις σχετικά με υποθέσεις που είχε αναλάβει ο κ. Κατρούγκαλος αφού είχε ορκιστεί πρωθυπουργός χαρακτηρίζει μονόδρομο την παραίτησή του.

ΠΟΤΑΜΙ. Να παραιτηθεί άμεσα, καλεί τον κ. Κατρούγκαλο το Ποτάμι, τονίζοντας ότι οι απαντήσεις του υπουργού δεν είναι πειστικές.
«Το σίριαλ Κατρούγκαλου πρέπει να τελειώσει εδώ. Οι αποκαλύψεις είναι καταιγιστικές και οι απαντήσεις δεν είναι πειστικές. Η δικαιολογία ότι τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία. Ο κ. Κατρούγκαλος πρέπει να παραιτηθεί σήμερα, πριν αναγκαστεί ο Πρωθυπουργός να τον αποπέμψει αύριο.

ΠΑΣΟΚ. Από το Γραφείο Τύπου του Κινήματος , σχετικά με τις αποκαλύψεις για τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Κατρούγκαλο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Τα στοιχεία που δόθηκαν επισήμως από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για εργολαβικά - συμφωνητικά για υποθέσεις κατά του Δημοσίου που κατέθεσε ο κ Κατρούγκαλος στο ΔΣΑ, μάλιστα μετά την υπουργοποίηση του, είναι συντριπτικά σε βάρος του και σε σχέση με τα όσα υποστήριζε μέχρι σήμερα. Φαίνεται ότι οι έννοιες φιλότιμο και ντροπή για τον κ. Κατρούγκαλο είναι άγνωστες.

Τίθεται όμως μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης που αφορά πλέον τον κ, Τσίπρα προσωπικά και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Η επιμονή της κυβέρνησης να καλύπτει, να υποστηρίζει και να μην αποπέμπει τον κ Κατρούγκαλο, μετακυλύει τις ευθύνες στον κ. Τσίπρα.
Και ο κ. Κατρούγκαλος είναι μόνο η αρχή. Το πελατειακό σύστημα που δημιούργησε ο πάλαι ποτέ αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ για να αναρριχηθεί στην εξουσία, το βρίσκει ήδη μπροστά του.

Νέα συμφωνητικά Κατρούγκαλου μετά την υπουργοποίησή του

Σωρεία αντιδράσεων-τονίζει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- έχει προκαλέσει έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος έχοντας ορκιστεί αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατέθεσε στις 30 Ιανουαρίου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών 22 ιδιωτικά συμφωνητικά και μάλιστα με δικηγορική αμοιβή που ανέρχεται στο 12% επί του ποσού που θα επιδικαστεί.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν τρεις μέρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, τα επίμαχα συμφωνητικά έχουν υπογραφεί στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2015 μεταξύ της δικηγορικής εταιρείας «Κατρούγκαλος και Συνεργάτες» και των πελατών της και αφορούν μισθολογικές διαφορές με το δημόσιο.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να είναι ισχυρό το εργολαβικό, πρέπει αντίγραφό του, μέσα σε δέκα ημέρες από την υπογραφή του, να κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. και στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, αλλιώς επιβάλλεται πρόστιμο. Παράλληλα, σε περίπτωση διάλυσης της δικηγορικής εταιρείας ή αποχώρησης εταιρικού μέλους της, πρέπει να συνταχθεί νέο εργολαβικό με τον εργαζόμενο που θέλει να προσφύγει στα δικαστήρια.

Με τα συμφωνητικά οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έδιναν εντολή στη δικηγορική εταιρεία του κ. Κατρούγκαλου να διεκδικήσει από το Ελληνικό Δημόσιο διαφορές αποδοχών τους «από τη μείωση των κάθε είδους αποδοχών του, λόγω εφαρμογής των διατάξεων που θέσπισαν ο νόμος 4024/2011 και η σχετική μεταγενέστερη νομοθεσία».

Δηλαδή, όπως επισημαίνουν δικηγόροι, ο κ. Κατρούγκαλος ως αναπληρωτής υπουργός αναλαμβάνει υποθέσεις, για να στραφεί κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
Ακόμη, στα 22 επίμαχα εργολαβικά περιλαμβάνεται ο όρος ότι η δικηγορική αμοιβή (12%) «οφείλεται ακέραια και σε περίπτωση συμβιβασμού, νομοθετικής ή κάθε άλλης εξώδικης ρύθμισης σε οποιοδήποτε στάδιο της αντιδικίας, σε αυτή δε την περίπτωση θα υπολογιστεί επί του ποσού επί του οποίου θα γίνει ο συμβιβασμός».

Πάντως, οι ίδιοι δικηγόροι διευκρίνιζαν ότι είναι σύνηθες στα ιδιωτικά συμφωνητικά να αναγράφεται ότι, ακόμη και σε περίπτωση νομοθετικής ρύθμισης της δικαστικής αντιδικίας, η δικηγορική εταιρεία ή ο δικηγόρος θα λάβουν τη συμφωνηθείσα αμοιβή.
Απάντηση στα δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον ίδιο να υπογράφει εργολαβικές συμφωνίες και μετά την υπουργοποιησή του έδωσε ο Γ. Κατρούγκαλος μέσω Τwitter.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η υπόθεση δεν είναι πλέον ενεργή. Μάλιστα, δημοσιεύει επιστολή στις 2 Φεβρουαρίου των εντολέων, που αναφέρουν ότι εγκαταλείπουν την προσπάθεια διεκδίκησης των χρημάτων, σημειώνοντας ότι ο κ Κατρούγκαλος είναι υπουργός και τελεί σε αναστολή από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες.

Μείζον ηθικό ζήτημα για τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης - 22 ιδιωτικά συμφωνητικά κατατέθηκαν στις 30 Ιανουαρίου στον ΔΣΑ- Το νέο δημοσίευμα της Ιστοσελίδας του ΒΗΜΑΤΟΣ.

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά είκοσι δύο ιδιωτικά συμφωνητικά με πελάτες του που αξιώνουν χρηματικά ποσά από το Δημόσιο έχει καταθέσει στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Το Βήμα» παρέλαβε το απόγευμα της Τρίτης όλα τα σχετικά αρχεία που ζήτησε με επίσημο αίτημά του από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, από τα οποία επιβεβαιώνεται πλήρως το σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» που ο υπουργός αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσαν να χαρακτηρίσουν πλαστό και χαλκευμένο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προκύπτει:

1. Η δικηγορική εταιρεία Κατρούγκαλος και Συνεργάτες που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2014 μετά την εκλογή του κ. Κατρούγκαλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν έχει καταθέσει ούτε ένα συμβόλαιο στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών έως την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, δηλαδή έως τις 25 Ιανουαρίου. Αντιθέτως στις 30 Ιανουαρίου, δυο ημέρες δηλαδή, μετά την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων και ενώ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ανέστειλε πλήρως την δικηγορική του ιδιότητα η εταιρεία του Γιώργου Κατρούγκαλου καταθέτει στον ΔΣΑ 22 πανομοιότυπα συμφωνητικά, όπως αυτό που δημοσίευσε το «Βήμα της Κυριακής» και κατοχυρώνει σε όλα αμοιβή 12% επί των ακαθάριστων αποδοχών που θα διασφαλίσουν οι πελάτες του. Και τα 22 συμφωνητικά προβλέπουν ρητώς ότι στην περίπτωση διάλυσης της εταιρείας Κατρούγκαλου (διαλύθηκε δυο εβδομάδες αργότερα) τα δικαιώματα της αμοιβής ανήκουν αποκλειστικά στον Γιώργο Κατρούγκαλο.

2. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» η προηγούμενη εταιρεία του κ. Κατρούγκαλου (Παπακωνσταντίνου - Κατρούγκαλος - Χλέπας και Συνεργάτες) απέρριψαν αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου να δοθούν στη δημοσιότητα και τα συμφωνητικά που είχαν υπογραφεί από δημοσίους υπαλλήλους με την συγκεκριμένη εταιρεία.

3. Από την στιγμή που η εταιρεία του κ. Κατρούγκαλου εμφανίζει μηδενική δραστηριότητα ως την ημερομηνία των εθνικών εκλογών , ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει τώρα να διευκρινίσει από πού προέρχονται τα έσοδα των 18.000 ευρώ που ο ίδιος δήλωσε ότι κατέγραψε η εταιρεία του το 2014. Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι το ποσό αυτό συγκεντρώθηκε από τις προκαταβολές των 200 ευρώ που εισέπραττε η εταιρεία Κατρούγκαλου από κάθε πελάτη της που προσέτρεχε σε αυτήν για νομική βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση τα ζητήματα ηθικής τάξεως που εγείρονται πλέον για τον αναπληρωτή υπουργό είναι ακόμη μεγαλύτερα και θα πρέπει να απαντηθούν τόσο από τον ίδιο όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου που μέχρι σήμερα τον περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline