Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020  04:20:14

Ανοικτό το θέμα Κατρούγκαλου. Νέες βαριές κατηγορίες βουλευτών μετά τις αποκαλύψεις της συναλλαγής. Κύριο

Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις επαναπροσλήψεις, μέσα σε κλίμα απαξίωσης του νέου υπουργού.


Την υποχρέωση του Αλέξη Τσίπρα να αντιληφθεί την ηθική κατάπτωση του Γιώργου Κατρούγκαλο να νομοθετεί ευεργετικά για τους πελάτες του και να τον αποπέμψει από την κυβέρνηση τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Συντονιστής Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου.

Με αφορμή τον σάλο από τις αποκαλύψεις για τα ιδιωτικά συμφωνητικά του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε:

«Εάν ο κ. Κατρούγκαλος δεν αντιλαμβάνεται ο ίδιος την ηθική κατάπτωση να νομοθετεί ευεργετικά για τους πελάτες του και για τους πελάτες των συνεργατών του και να παραιτηθεί, είναι πλέον υποχρέωση του κ. Τσίπρα να το συνειδητοποιήσει και να τον αποπέμψει. Ο κώδικας δεοντολογίας των μελών της Κυβέρνησης που αποφασίστηκε τον Ιούνιο του 2014 στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διαπλοκής – που βρίσκεται ακόμα σε ισχύ – στο άρθρο 6 περί «σύγκρουσης συμφερόντων» είναι σαφής.

Ο κ. Κατρούγκαλος έπρεπε να έχει ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για τη δοσοληψία του και να μην έχει αναλάβει καθήκοντα Υπουργού.

Είναι αδιανόητο να νομοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να υπάρχουν σκιές ότι επωφελούνται στελέχη του.

Το νομοσχέδιο για τις επαναπροσλήψεις πρέπει να αποσυρθεί – κ' όχι μόνο εξαιτίας του κ. Κατρούγκαλου. Το νομοσχέδιο αυτό συνιστά μια πλήρη αποδόμηση της προσπάθειας και της προόδου που σημείωσε σε κρίσιμα ζητήματα για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης η προηγούμενη κυβέρνηση. Αποτελεί μια στρατηγική υποχώρηση στα συντεχνιακά συμφέροντα με σκοπό την ικανοποίηση προεκλογικών υποχρεώσεων, ένα ανεύθυνο, άτακτο και πρόχειρο "βόλεμα" της πελατείας των κομμάτων της συγκυβέρνησης».

- Μετά τη δήλωση κάλυψης του υπουργού Εσωτερικών για τον κ.Κατρούγκαλο και την επιμονή του Μαξίμου ότι «το όλο θέμα έχει κλείσει» ρο θέμα επανέρχεται. Και μάλιστα με ηθικό βάρος, λόγω της επιθυμίας της Κυβέρνησης να προωθηθεί ένα αιχμηρό νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, επισπεύδεται

η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων.

Σήμερα κατατίθεται στη Kεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης "Εκδημοκρατισμός της διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις".

Σύμφωνα με την aftodioikisi.gr, η κατάθεσή του νομοσχεδίου στη Βουλή επισπεύδεται και αναμένεται να γίνει την Παρασκευή ή τη Δευτέρα. Όπως τονίζουν πηγές του ΥΠΕΣΔΑ "στόχος είναι την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο να συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής".

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όπως προέκυψε και από τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την ΑΔΕΔΥ, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα έχει μικρές αλλαγές σε σχέση με το αρχικές οι οποίες θα αποφασισθούν κατά την αυριανή συνάντηση του Νίκου Βούτση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ανάμεσα σε αυτές θα είναι η κατάργηση του θεσμού της διαθεσιμότητας με την εξής προσθήκη στο άρθρο 20 παρ.3: "Καταργούνται το άρθρο 90 Ν.4172/2013 και η υποπαράγραφος Ζ2 του Ν.4093/2012" και πιθανόν (σ.σ. στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ ο κ. Κατρούγκαλος το άφησε ανοιχτό) και η δυνατότητα η διαδικασία μετατροπής των ΙΔΑΧ σε αορίστου χρόνου να είναι προαιρετική, καθώς, όπως τονίζει η ΑΔΕΔΥ, υπάρχουν ΙΔΑΧ που θα υποστούν βλαπτική μεταβολή (θα χάσουν βαρέα ή ακόμη και την προβλεπόμενη αποζημίωση εάν αλλάξουν καθεστώς).

Ωστόσο, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός στην ΑΔΕΔΥ δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές σε θέματα που έχουν δημοσιονομικό κόστος όπως η αλλαγή μισθολογικών κλιμακίων και βαθμών των δημοσίων υπαλλήλων με βάση την πραγματική προϋπηρεσία, η αλλαγή του καθεστώτος εργασίας ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων όπως οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών από τετράωρη σε αορίστου χρόνου αλλά και η δυνατότητα μετακίνησης των διαθέσιμων που έχουν ήδη τοποθετηθεί αλλά θέλουν να επιστρέψουν στις αρχικές τους θέσεις, η οποία, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, θα γίνει στο πλαίσιο της επόμενης (μεγάλης) κινητικότητας.

ΝΕΕΣ ΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ

Αίτηση κατάθεσης των αντιγράφων από τις εργολαβικές συμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργου Κατρούγκαλου, και των δικηγορικών εταιριών στις οποίες συμμετείχε «ΑΠ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ – Ν. ΧΛΕΠΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» και «ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», ζητούν τρεις βουλευτές της ΝΔ.( μετά το μπαράζ αρνητικών, καταδικαστικών δηλώσεων από όλα τα κόμματα).

Ειδικότερα, οι βουλευτές της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Νίκη Κεραμέως, με αίτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, ζητούν έρθουν στη Βουλή τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών από το διάστημα 1/5/2014 έως 10/2/2015.

Επίσης, ζητούν τη χορήγηση βεβαιώσεων για το πότε αποχώρησε ο κ. Κατρούγκαλος από τη δικηγορική εταιρία, πότε συνέστησε την καινούργια εταιρία και ποια είναι η σημερινή νομική κατάσταση της τελευταίας εταιρίας του.

Τέλος, οι βουλευτές ζητούν επιβεβαίωση για το πότε υπεβλήθη αρμοδίως στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών η αίτηση αναστολής άσκησης δικηγορικού λειτουργήματος που αφορά στον Υπουργό.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline