Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020  21:48:59

Ο χρησμός Βαρουφάκη στα Χανιά ερμηνεύεται μάλλον ως έξοδος από Κυβέρνηση και πολιτική. Το αποκαλυπτικό ανώνυμο άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, οι προβλέψεις του Στ. Θεοδωράκη. Κύριο

«...Αλλά ενώ ο εθνοπατριωτισμός καλά κρατεί, δεν μπορεί να καλύψει την πραγματικότητα στον οικονομικό τομέα. Οι τελευταίες ενδείξεις είναι ότι ο Γ. Βαρουφάκης παραμερίζεται σταδιακά και μπαίνει μπροστά ο πρωθυπουργός, γι' αυτό και ο λόγος γίνεται πια για «λίστα Τσίπρα» που αναμένεται να σταλεί στις Βρυξέλλες προς αξιολόγηση...»

-Δύο πιθανές ερμηνείες σχετικά με το τι εννοούσε με τη «ρήξη» ο Γιάννης Βαρουφάκης έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη Τύπου στα Χανιά, τονίζοντας πως σε περίπτωση που εννοεί ρήξη με τους εταίρους το Ποτάμι δεν θα σταθεί στο πλευρό της κυβέρνησης.

«Μπορώ να κάνω 2 υποθέσεις. Αν ο κύριος Βαρουφάκης λέει ακολουθήστε μας στην ρήξη με τα συμφέροντα, με τις συντεχνίες και με το παλιό σύστημα για να αλλάξουμε τη χώρα τότε εμείς είμαστε μαζί του. Αν εννοεί ακολουθήστε μας στη ρήξη με τους εταίρους μας τότε είναι μόνος του. Κυριολεκτικά μόνος του. Ελάχιστοι Έλληνες θα ακολουθήσουν μια τέτοια πολιτική, μια πολιτική σύγκρουσης με την Ευρώπη, μια πολιτική σύγκρουσης με τους ανθρώπους που μέχρι τώρα μας ενισχύουν.

Ελπίζω ο κύριος Βαρουφάκης να μην έχει προσχωρήσει σε αυτή τη μικρή παρέα των ανόητων της πολιτικής που θεωρούν ότι η χώρα μπορεί να έχει μέλλον εκτός Ευρώπης. Για το Ποτάμι είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν έχει μέλλον έξω από την Ευρώπη και ότι οι μάχες που πρέπει να δίνουμε είναι για μια άλλη, πιο δίκαιη Ευρώπη», απάντησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, όταν ρωτήθηκε για τη δήλωσει του υπουργού Οικονομικών περί ρήξης.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις ιδιωτικοποιήσεις ανέφερε: «Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από επενδυτές. Έλληνες και ξένους. Έχει ανάγκη από ξεκάθαρους και διάφανους κανόνες για να μην παίρνουν τα έργα οι αρεστοί στα πολιτικά κόμματα. Να μην παίρνουν δηλαδή τα έργα οι συνήθεις ύποπτοι, τα λεγόμενα διαπλεκόμενα συμφέροντα».

Εθνοπατριωτισμός και μετά ρήξη;
Ο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ (άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Τέτοιο εθνοπατριωτικό ενθουσιασμό, όπως αυτόν που βιώσαμε το διήμερο των παρελάσεων της 25ης Μαρτίου σε επίπεδο επισήμων, χρόνια είχαμε να δούμε. Ολοι μαζί, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον υπουργό Παιδείας βάλθηκαν να μας πείσουν ότι ζούμε τη δεύτερη παλιγγενεσία μετά το 1821 από την ώρα που η σημερινή κυβέρνηση βρέθηκε στην εξουσία. «Καμία σχέση» όπως είπε πριν αρχίσουν τα κλαρίνα μία ενθουσιασμένη κυρία μπροστά στην κάμερα, όταν τη ρώτησαν πως της φάνηκε η χθεσινή παρέλαση...

Αλλά ενώ ο εθνοπατριωτισμός καλά κρατεί, δεν μπορεί να καλύψει την πραγματικότητα στον οικονομικό τομέα. Οι τελευταίες ενδείξεις είναι ότι ο Γ. Βαρουφάκης παραμερίζεται σταδιακά και μπαίνει μπροστά ο πρωθυπουργός, γι' αυτό και ο λόγος γίνεται πια για «λίστα Τσίπρα» που αναμένεται να σταλεί στις Βρυξέλλες προς αξιολόγηση. Φαίνεται όμως ότι ο καταρτισμός της δεν είναι εύκολος, καθώς η κυβέρνηση πέφτει συνεχώς επάνω στις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις της. Εξ ου και η καθυστέρηση, ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Το κακό είναι ότι το εγχώριο κλίμα του εθνοπατριωτικού ενθουσιασμού δεν έχει μεταλαμπαδευτεί στο εξωτερικό. Κρίνοντας από δηλώσεις, δημοσιεύματα και πιέσεις, η αίσθηση που επικρατεί εκεί είναι ότι η Αθήνα μάλλον δεν θέλει και πιθανότατα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά που συμφώνησε στις 20 Φεβρουαρίου και στις 20 Μαρτίου. Είναι τυχαίο ότι ο Γ. Βαρουφάκης μίλησε για ρήξη εν μέσω πανηγυρισμών;

ΤΡΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕ ΑΠΟΡΙΕΣ

-Η «περίεργη» απάντηση που έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στα Χανιά σε πολίτη «να είστε μαζί μας και μετά τη ρήξη», προκάλεσε την ανησυχία βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι κατέθεσαν σχετική ερώτηση.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσιάρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Κωνσταντίνος Τζαβάρας ρωτούν τον υπουργό Οικονομικών αν «προετοιμάζει η κυβέρνηση ή το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών ρήξη, μερική ή οριστική, με τους εταίρους της Ελλάδος».
Στην κείμενο της ερώτησης εκφράζεται η απορία πώς είναι δυνατόν να διατυπώνεται μια παρόμοια θέση, ενώ ούτε ο ίδιος ο υπουργός ούτε η κυβέρνηση έχουν εξαγγείλει προσεχή ρήξη με τους εταίρους. «Τουναντίον η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις με τους εταίρους, στις οποίες διατείνεται πως χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης, συνεργασίας και αλληλοκατανόησης, όπως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Γερμανία».

Με την ερώτησή τους οι βουλευτές καλούν τον κ. Βαρουφάκη να απαντήσει εάν αντιλαμβάνεται τις αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια δήλωση στους πολίτες της χώρας αλλά και στους εταίρους μας στο εξωτερικό.

Προσθέτουν δε ότι, εάν ο υπουργός Οικονομικών εννοεί αυτά που είπε περί «ρήξεως», πρέπει να αποσαφηνίσει το ακριβές περιεχόμενό της, διότι η κυβέρνηση οφείλει θεσμικά να ενημερώνει τη Βουλή των Ελλήνων για τέτοιες μείζονες προδιαγεγραμμένες εξελίξεις. Τον καλούν, λοιπόν, να ξεκαθαρίσει σε τί συνίσταται η «ρήξη», πότε θα πραγματοποιηθεί, τι επιπτώσεις θα έχει στην χώρα και στην οικονομία, αν θα περιλαμβάνει εσωτερική στάση πληρωμών, διακοπή καταβολής μισθών και συντάξεων, εθελούσια έξοδο από το κοινό νόμισμα.

Και οι βουλευτές της ΝΔ καταλήγουν ρωτώντας τον κ. Βαρουφάκη πώς, εφόσον δεν ψεύδεται δημοσίως και εφόσον η σχεδιαζόμενη «ρήξη» δεν περιλαμβάνει ήδη εθελούσια έξοδο από την Ευρωζώνη, θα διασφαλισθεί ότι η χώρα μετά από αυτή τη «ρήξη» θα παραμείνει στο ευρώ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline