Σάββατο 4 Ιουλίου 2020  06:24:40

Με πρώτη την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Σοβαρές αντιδράσεις για «φαύλα και πρόχειρα» νομοθετήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι περιπτώσεις Δομοκού, Ξηρού και μεγάλων εγκληματιών. Οι δικαιολογίες Παρασκευόπουλου. Κύριο

Σε σκληρή ανακοίνωση της, ασυνήθιστη έως τώρα, η Ένωση Εισαγγελέων, θεσμικό όργανο κύρους και αξιοπιστίας, κάνει λόγο για "ξένες στο ποινικό δόγμα ρυθμίσεις" ενώ αντιδρά και στις απαράδεκτες διατάξεις που αφορούν στον Σάββα Ξηρό και πολυεγκληματίες τρομοκράτες. Νομοθετήματα τα οποία πολιτικοί κύκλοι της Κεντροδεξιάς έχουν χαρακτηρίσει φαύλα ιδεολογικά και πρόχειρα.

-Ανοιχτή θέση κατά του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών ασφαλείας τύπου Γ' παίρνει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, κάνοντας λόγο για "αποσπασματικές και ξένες με το ποινικό δόγμα ρυθμίσεις".

Συγκεκριμένα, η Ένωση αναφέρει πως οι επίμαχες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις "εξαντλούνται στην επιθυμία «αποσυμφόρησης των καταστημάτων κράτησης» και, μάλιστα, μέσω «εκτάκτων μέτρων»" καθώς και ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των καταστημάτων κράτησης "δεν μπορεί να επιλύεται με την αυθαίρετη νομοθετική μείωση του χρόνου πραγματικής έκτισης της ποινής και, συνακόλουθα, με τη γενικευμένη, χωρίς εξαιρέσεις ελευθέρωση καταδικασθέντων για εγκλήματα κάθε βαθμίδας και βαρύτητας".

Όσο για τις διατάξεις του νομοσχεδίου της οποίες δεν αποκλείεται να αξιοποιήσει ο Σάββας Ξηρός προκειμένου να αποφυλακιστεί, η Ένωση τις χαρακτηρίζει "à la carte» ανθρωπισμό", ο οποίος είναι "αμφίβολο αν μπορεί να αποτελέσει επιστημονικά αποδεκτό κριτήριο επιεικούς μεταχείρισης κατηγοριών καταδίκων".
Τέλος το ΔΣ της ΕΕΕ επισημαίνει ότι "κατά τη διαδικασία σύνταξης και αυτού του Σχεδίου Νόμου δεν ζητήθηκε η συνεισφορά ή οι παρατηρήσεις του Εισαγγελικού Κλάδου, ενώ και η βραχεία προθεσμία δημόσιας διαβούλευσης επ' αυτού δεν επαρκεί για την ανάδειξη του σταδίου αυτού, ως ουσιαστικού".

Άμεση απάντηση στους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μετά από την κριτική αλλά και τις σαφές αιχμές που άφησαν οι εισαγγελείς της χώρας με την ανακοίνωσή τους σε βάρος του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει στη βουλή και αφορά στην κατάργηση των φυλακών τύπου Γ αλλά και σε άλλες διατάξεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αφού δηλώνει ότι σέβεται το ρόλο των εισαγγελικών λειτουργών, τονίζει ότι «η κριτική που ασκήθηκε σε βάρος του σχεδίου νόμου δεν εισφέρει προτάσεις».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει ως εξής:

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης σέβεται το ρόλο και εκτιμά τις θέσεις των Εισαγγελικών Λειτουργών. Ωστόσο, η ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, για το τρέχον νομοσχέδιό του, δεν εισφέρει προτάσεις.

Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και υπό το βάρος των ευθυνών από την υπερφόρτωση των φυλακών και των συνεχών και δαπανηρών καταδικών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο νομοθέτης καλείται να βρει, εδώ και τώρα, λύσεις, έστω και προσωρινές. Η αποφόρτιση του σωφρονιστικού συστήματος μέσω λελογισμένων, διαβαθμισμένων και με κριτήρια αποφυλακίσεων ανταποκρίνεται ακριβώς σ' αυτή την ανάγκη. Οι Κώδικες που θα ακολουθήσουν θα θέσουν σε πλήρως ορθολογική βάση τα πράγματα.

Οι ασθενείς και τα άτομα με βαριές αναπηρίες βιώνουν τη φυλακή ως διπλό δεινό. Συνεπώς, η διευκόλυνση, και πάλι με όρους, της απόλυσής τους ανταποκρίνεται σ' ένα δίκαιο ισοζύγιο της ποινής που προβλέπεται και της ποινής που πραγματικά εκτίεται. Η αναφορά σε «'à la cart' ανθρωπισμό» είναι άτοπη και αστήρικτη.

Ο σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις δεν αφαιρεί από το νομοθέτη την αρμοδιότητα να επιλέγει το μέτρο και τον τρόπο έκτισης της εκάστοτε ποινής. Η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, για παράδειγμα, ακριβώς επαναφέρει την αντιστοιχία της ποινής που επιβλήθηκε μ' αυτήν που εκτίεται.
Ο τρόπος επιβολής των ποινικών κυρώσεων ή των προσωρινών κρατήσεων, μαζί με την υπερποινικοποίηση, αποτελούν εξίσου γενικούς παράγοντες που οδηγούν στην υπερφόρτωση του σωφρονιστικού συστήματος.

Μονόπλευρα τιμωρητικές λογικές απηχούν ξεπερασμένες και τελικά αδιέξοδες αντιλήψεις που δεν αρμόζουν σ' ένα κράτος ανθρωπισμού. Η απομάκρυνση απ' αυτές δεν μπορεί να θεωρείται «ασέβεια προς τους νόμους».

Η νομική αλλά και πολιτική διαφωνία, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου, είναι σεβαστές. Σ' ένα τέτοιο διάλογο προσβλέπουμε με τους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας μας».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline