Σάββατο 4 Ιουλίου 2020  06:06:46

Μέρκελ και Ολάντ για τις διαπραγματεύσεις: «Έχουμε χάσει ήδη πολύτιμο χρόνο», με ευθύνη της ελληνικής πλευράς. Παράλληλα και ενόχληση για τα άνοιγμα Λαφαζάνη και Τσίπρα προς τη Ρωσία. Κύριο

Μετά την Οκταμερή στις Βρυξέλλες και τη συμφωνία για επιτάχυνση και γόνιμη συνεργασία, μάλλον ανησυχητικές διαπιστώσεις της Καγκελαρίου και του Γάλλου Προέδρου. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσαν τόσο η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ όσο και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 17ου Γερμανογαλλικού Υπουργικού Συμβουλίου, αναφερόμενοι στην διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με την Ελλάδα.

«Όσο πιο γρήγορα καταθέσει η Ελλάδα προτάσεις, τόσο το γρηγορότερο μπορεί και να συναφθεί μια συμφωνία», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, ενώ ο κ. Ολάντ τόνισε ότι «αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη τότε θα συνεχίσει αυτή την διαδικασία και θα συνεισφέρει στην επίλυση αυτού του προβλήματος».

«Πιστεύω ότι με τις συζητήσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες έγινε μια αρχή. Δεν βρισκόμαστε στο τέλος. Και για αυτό πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη διαδικασία και ταυτόχρονα να καταστήσουμε σαφές ότι το θέμα είναι να υλοποιηθούν οι αναληφθείσες υποχρεώσεις - με παραλλαγές, μέσω μιας νέας κυβέρνησης, αυτό το έχω πει βεβαίως συχνά - αλλά στο πλαίσιο αυτών των υποχρεώσεων», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και, εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, επισήμανε ότι «οι θεσμοί θα μας ενημερώσουν την κατάλληλη στιγμή, αλλά ακόμη δεν ήρθε η ώρα». Αλλά, είπα και πρόσφατα, συνέχισε, «ο χρόνος πιέζει. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και έτσι πιστεύω πρέπει να συνεχιστεί η εργασία».

Αύριο (σσ θα γίνει πάλι συντονισμός στο EuroWorking Group και μετά σίγουρα θα συνεχιστεί η εργασία με τους θεσμούς, ανέφερε η Καγκελάριος, η οποία ωστόσο αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία εκταμίευσης της βοήθειας. «Δεν μπορώ να δεσμευτώ για συγκεκριμένη μέρα. Στο Eurogroup στις 20.2.15 έχει ειπωθεί ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει υποβληθεί ως το τέλος Απριλίου - το τι είναι να προτείνει η Ελλάδα.

Όσο πιο γρήγορα καταθέσει η Ελλάδα προτάσεις, τόσο το γρηγορότερο μπορεί και να συναφθεί μια συμφωνία. Είμαστε σε μια διαδικασία εργασίας και αυτή η διαδικασία παρακολουθείται στενά και από μας. Την παρακολουθούμε, είμαστε σε συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τώρα περιμένουμε τα αποτελέσματα, τα οποία θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς», πρόσθεσε.
-Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε σε μια διαδικασία που τρέχει εδώ και εβδομάδες και η οποία επισπεύσθηκε τις τελευταίες ημέρες.

«Από ό,τι κατάλαβα ο πρωθυπουργός (Αλέξης) Τσίπρας ήρθε στο Βερολίνο και έμεινε αρκετές ώρες και εγώ επικοινωνώ μαζί του συχνά τηλεφωνικώς για να μπορέσουμε από κοινού να φροντίσουμε ώστε οι μεταρρυθμίσεις που αναμένονται να υλοποιηθούν ή έστω να ανακοινωθούν, ώστε οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του να πάνε προς την κατεύθυνση η οποία έχει προσδιοριστεί για την αποδέσμευση των κεφαλαίων», δήλωσε ο κ. Ολάντ, για να τονίσει:

«Οι εργασίες λοιπόν συνεχίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και η Ελλάδα γνωρίζει ότι η Ευρώπη είναι η μοίρα της. Και αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, τότε θα συνεχίσει αυτή την διαδικασία και θα συνεισφέρει στην επίλυση αυτού του προβλήματος». Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος και επανάλαβε ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο. Πρόκειται για την Ελλάδα, για την Ευρωζώνη. Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν μετά την συνάντηση στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να μας δώσουν την δυνατότητα να καταλήξουμε σε επιτυχία. Αλλά για αυτό χρειάζονται αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να παρουσιαστούν, πρέπει δώσουν οι θεσμοί την συγκατάθεσή τους για να αποδεσμευθούν τα κεφάλαια. Άρα, ας εργαστούμε απλώς. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω», υπογράμμισε.

-Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ένας πιθανός άξονας Ελλάδας - Ρωσίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πολιτική κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, η Άγγελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι έχει και η ίδια επισκεφθεί την Μόσχα και πρόσθεσε:
«Είμαστε παρόλα αυτά μέλη της ΕΕ και υποστηρίζουμε την ενότητα», ενώ ο κ. Ολάντ τόνισε ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να πηγαίνουν στην Μόσχα χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στην Ευρώπη», για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα από το να συνεχίσει να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή ζωή».

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

Οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας, ΕΕ και ΔΝΤ στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν χωρίς να υπάρξει συμφωνία για τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της χώρας.
Σύμφωνα με το Reuters, οι συνομιλίες μπορεί να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Το πρακτορείο επικαλείται πηγή που ήταν κοντά στις συνομιλίες και αναφέρει: «H διακοπή των διαπραγματεύσεων δεν είναι ένα σημάδι της ρήξης, αλλά μια ένδειξη των καθυστερήσεων στην πρόοδο των συζητήσεων. Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να συνεχιστούν στην Αθήνα την Τετάρτη».
Το Reuters αναπαράγει και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι «σημαντικά βήματα προόδου έγιναν. Τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να συλλέγουν δεδομένα στην Αθήνα».

Η κυβέρνηση εκτιμά πως υπάρχει σαφής πρόοδος και αύριο στις 4 το απόγευμα που συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το EuroWorking Group δεν αποκλείεται να δοθούν οι σχετικές οδηγίες που θα ανοίξουν τον δρόμο για να συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup ακόμη και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το Πάσχα των Καθολικών εορτάζεται την ερχόμενη Κυριακή.
Από την πλευρά των θεσμών, πάντως, πηγές των τεχνικών κλιμακίων αναφέρουν πως υπάρχει μικρή πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ κατηγορούν τους εκπροσώπους δύο υπουργείων πως είτε δεν δίνουν στοιχεία στα τεχνικά κλιμάκια του Athens Group, είτε δεν προσέρχονται καν στις συζητήσεις.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών επισημαίνουν πως οι ελληνικές προτάσεις περιλαμβάνουν κάποια εκτιμώμενα νούμερα για την αποδοτικότητα των μέτρων όχι όμως και επιπλέον στοιχεία που να τα στηρίζουν. Τονίζουν μάλιστα ότι από τα 20 θέματα προτεραιότητας έχει υπάρξει πρόοδος μόνο σε δύο.
Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι θα υπάρξει συμφωνία σε περίπου δέκα ημέρες (μέχρι το τέλος Απριλίου), ενώ η Goldman Sachs εκτίμησε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση, πάντως ,αναμένεται να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες τις επόμενες ώρες με τον πρωθυπουργό να έχει επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους ώστε να δοθεί κατεύθυνση για έκτακτο Eurogroup και ξεκλείδωμα μέρους της δόσης, τουλάχιστον 1 δισ. Ευρώ. σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group.

Στόχος είναι να εκτιμήσει την λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης και την πρόοδο στο Brussels Group.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι δεν αποκλείουν ακόμη και την σύγκληση του Εurogroup.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε από τον Γιάνη Βαρουφάκη και τα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, για όλες τις εξελίξεις στο Brussels Group στις Βρυξέλλες, όλες τις προηγούμενες ημέρες.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline