Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020  00:53:56

Η απαξίωση του Κ. Μπακογιάννη για βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ και συνομιλήτρια του Κουφοντίνα. Καταδικαστικός και ο υπουργός Γ. Πανούσης για το δολοφόνο της 17 Ν. Κύριο

Θερμό επεισόδιο Μπακογιάννη - Λέβα: 'Άκουσα ότι μιλήσατε πολιτισμένα με τον δολοφόνο του πατέρα μου. Λυπούμαι». Αυστηρή καταδίκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για αποφυλακίσεις τρομοκρατών, βιαστών, εμπόρων ναρκωτικών, πολυεγκληματιών και... Σάββα  Ξηρού.

Με τοποθετήσεις ουσίας και βάθους κατέληξε η συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση είχε την Παρασκευή (03/04) στη Λαμία ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης. Με καταδίκη του πολιτικού τυχοδιωκτισμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι έτοιμοι-και κάτι περισσότερο- να ψηφίσουν το απαράδεκτο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν σε καλό κλίμα, ωστόσο δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης λόγω της παρουσίας της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βάσως Λέβα. Να θυμίσουμε ότι η κ. Λέβα πριν λίγες μέρες είχε επισκεφτεί τον καταδικασμένο για τρομοκρατία, Δημήτρη Κουφοντίνα στο νοσοκομείο Λαμίας, όπου είχε μεταφερθεί από τις φυλακές Δομοκού μετά την απεργία πείνας.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε, μεταξύ άλλων, στον υπουργό τους προβληματισμούς του για κάποιους χειρισμούς της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να συνδιαλέγονται βουλευτές με τρομοκράτες.

Η κ. Λέβα προσπάθησε να δικαιολογηθεί, ωστόσο ο κ. Μπακογιάννης δεν την άφησε, λέγοντας: "Άκουσα ότι μιλήσατε πολιτισμένα με τον δολοφόνο του πατέρα μου. Αυτός όμως κανέναν πολιτισμό δεν επέδειξε όταν σκότωνε τα θύματα του. Ως Περιφερειάρχης σας καλωσορίζω στο γραφείο μου στην Περιφέρεια, αλλά ως άνθρωπος σταματάω εδώ. Μέσα σε μια δημοκρατία, όλοι κρινόμαστε".

Ο έτερος βουλευτής Φθιώτιδος του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κυριακάκης ρώτησε τον περιφερειάρχη γιατί ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και δεν μιλάει για θέματα που αφορούν την περιφέρεια, για να λάβει την απάντηση: "Απαγορευτικά βγάζει μόνο το λιμεναρχείο. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχει λογοκρισία. Και φυσικά μιλάω για θέματα που μας αφορούν όλους και την Περιφέρεια, όπως οι φυλακές Δομοκού".

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των δηλώσεων Πανούση και Μπακογιάννη στα ΜΜΕ, ο τελευταίος επανέλαβε τα περί συνδιαλλαγών κυβέρνησης και τρομοκρατίας, με την κ. Λέβα να αποχωρεί φανερά εκνευρισμένη, χτυπώντας μάλιστα την πόρτα.

Ένταση και αποχωρήσεις

«Είναι ακατανόητο ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαπραγματεύεται, είτε μέσω δημοσίων δηλώσεων, είτε με επισκέψεις βουλευτών στον Κουφοντίνα, με τρομοκράτες....», ήταν, εξ άλλου, η φράση των δηλώσεων του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη που πυροδότησε κλίμα έντασης καθώς δύο από τους τέσσερις βουλευτές Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν παρόντες στις δηλώσεις του Περιφερειάρχη και του Γιάννη Πανούση αποχώρησαν επιδεικτικά, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους. Αποχώρησε η Βασιλική Λέβα και στη συνέχεια ο επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κυριακάκης, ο οποίος επέστρεψε λίγο αργότερα. Παρέμειναν οι άλλοι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Απ. Καραναστάσης και Δημ. Βέττας.

Ο Κώστας Μπακογιάννης σχολιάζοντας τις προβλέψεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης επανέλαβε, παρόντος του κ. Πανούση, ότι «είναι ακατανόητο ότι με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, ακυρώνονται δικαστικές αποφάσεις και απελευθερώνονται έτσι απλά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατά συρροή δολοφόνοι, ληστές και βομβιστές, όπως ο Ξηρός, αγνοώντας ακόμη και την Ένωση των Εισαγγελέων. Είναι ακατανόητο ότι καταργούνται οι φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Λες και όλοι οι έγκλειστοι στις φυλακές είναι το ίδιο. Είναι επίσης ακατανόητο, πως αντιμετωπίζονται καταληψίες δημοσίων κτιρίων και πανεπιστημίων -μέχρι και στη Βουλή φτάσανε- ως χαρωποί επισκέπτες». Και κάλεσε την κυβέρνηση «να στείλει επιτέλους ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι - όπως όλοι πιστεύουμε- η διαστρεμμένη ιδεοληψία δεν έχει σχέση με την αριστερά και η βία δεν είναι αποδεκτό μέσο για την επίλυση των διαφόρων μας».

Ο περιφερειάρχης σημείωσε ακόμη ότι «η κυβέρνηση με τις πράξεις και τις παραλήψεις της εκτρέφει το τέρας του αυταρχισμού και του φασισμού».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Πανούσης απαντώντας στις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς βασικές ηθικές αρχές. Χωρίς πλαίσια δηλαδή» και κατέθεσε τον προσωπικό του προβληματισμό γύρω από αυτά τα θέματα, τονίζοντας ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ως ελληνική κοινωνία και ως ελληνική πολιτεία να συζητήσουμε τα ζητήματα της ασφάλειας, τα όρια της πολιτικής ανυπακοής που δεν πρέπει να φτάσουν ποτέ μια δημοκρατία σε ένοπλο αγώνα. Να δει που ακριβώς αρχίζει η επιείκεια και η ηπιότητα και που τελειώνει η αυθαιρεσία και η εκχώρηση της δημοκρατίας σε άλλους. Αυτό ένα πολύ σοβαρό θέμα. Δεν μπορούμε να το λύσουμε ad hoc...».

Για Μπακογιάννη

Τέλος σχολιάζοντας τις απόψεις του Κώστα Μπακογιάννη σε σχέση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και σε σχέση με την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη τόνισε πως «στο πρόσωπο του Παύλου Μπακογιάννη δεν δολοφονήθηκε μόνο ένας άνθρωπος και προφανώς ένας πατέρας. Δολοφονήθηκε μια πολιτική άποψη. Δηλαδή, η ηπιότητα και η στρατηγική στο να ξεφύγουμε από τις στείρες αντιπαραθέσεις, από τα κόκκινα, τα πράσινα, και τα γαλάζια καφενεία και να βρούμε έναν άλλο εθνικό τρόπο συνεννόησης προφανώς με τις διαφωνίες μας αλλά με διαφορετικό τρόπο πραγματικά αποτελούσε το λόγο της στοχοποίησης», για να συμπληρώσει ότι «ίσως δεν ήθελαν τέτοιο διάλογο. Ίσως ήθελαν φανατικούς από δω και από κει που λένε κούφια λόγια και ανούσια τσιτάτα...».

Μάλιστα αυτές τις απόψεις τις χαρακτήρισε και προσωπικές και επιστημονικές, τονίζοντας ότι «είναι ένα τελείως προσωπικό θέμα πέρα από την επιστημονική και πολιτική διάσταση και δεν θα ήθελα να μπω σ' αυτή τη συζήτηση. Είναι μια συζήτηση που καταλαβαίνω τη θέση του κ. Μπακογιάννη και αυτός νομίζω καταλαβαίνει και την επιστημονική δική μου».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline