Τετάρτη 27 Μαϊου 2020  08:36:40

Σε ατμόσφαιρα αναταραχής η συνεδρίαση της Δευτέρας στη Βουλή. ΝΔ: Ναι, να γίνει η Εξεταστική Επιτροπή, αλλά να ξεκινήσει από το 1981 μέχρι σήμερα. Κύριο

Αντίθετα με την μεθόδευση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΚΕΛ να εξαιρεθεί η περίοδος Καραμανλή έως το 2009 και μέχρι τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015.

Εξεταστική Επιτροπή από το 1981 ζητά η Νέα Δημοκρατία. «Θα συμμετάσχουμε στην Εξεταστική ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αλλά θα την καταψηφίσουμε»

Στα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου, τον Οκτώβριο του 1981, μετά την θριαμβευτική εκλογική νίκη του ΠαΣοΚ, επιστρέφει η ΝΔ, η οποία ετοιμάζεται να καταθέσει εξεταστική επιτροπή για το πως οδηγήθηκε η χώρα στα μνημόνια, αρχίζοντας την διερεύνηση από εκείνη την μακρινή περίοδο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά από δίωρη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Αντώνη Σαμαρά, αποφάσισε να καταθέσει τη Μεγάλη Δευτέρα δική της πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής που θα ξεκινάει από το 1981 μέχρι σήμερα, ώστε, όπως τονίζουν κεντρικά στελέχη της ΝΔ, να βρεθούν τα αίτια για το πως οδηγήθηκε η χώρα στη μέγγενη των μνημονίων.

Η ΝΔ αποφάσισε να καταψηφίσει την πρόταση των κοινοβουλευτικών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από το 2009 και τον Ιανουάριο του 2015 και το βασικό πολιτικό συμπέρασμα που εξήχθη από τη συνεδρίαση είναι ότι η συγκυβέρνηση προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση, διότι «επιθυμεί να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης». «Θέλουν να προσφέρουν θέαμα, αφού δεν μπορούν να δώσουν άρτο και επιδίωξή τους είναι να αποπροσανατολίσουν» λένε κεντρικά στελέχη της ΝΔ.

«Την ώρα που οι πολίτες αγωνιούν για το εάν η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας μπορεί να μας διατηρήσει στην ευρωζώνη, βρήκαν την ώρα να ασχοληθούν με την εξεταστική. Για άλλη μια φορά δείχνουν ότι βάζουν το κόμμα πάνω από τη χώρα, το κομματικό συμφέρον, πάνω από το εθνικό» φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς.
Η ΝΔ επιμένει ότι δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να συζητηθεί και εξεταστεί πως η χώρα εντάχθηκε στο μηχανισμό στήριξης, καθώς αυτή ήταν και πρότασή της από το 2010 και αποτέλεσε και βασική προεκλογική υπόσχεση, η οποία όμως δεν τηρήθηκε, διότι συγκυβερνούσε με το ΠαΣοΚ.

Όμως, δεν θα ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, διότι διαφωνεί με την εισηγητική έκθεση και με το σκεπτικό της πρότασης. «Δεν μπορούμε να την ψηφίσουμε διότι τίθεται με τρόπο διχαστικό» λένε χαρακτηριστικά.

Επίσης, επιμένουν ότι η λειτουργία της Εξεταστικής θα πρέπει να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της όποιας συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους τον Ιούνιο. Και αυτό, διότι όπως υποστηρίζουν στελέχη της ΝΔ, δεν μπορεί σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που βρίσκεται η χώρα και εν μέσω διαπραγματεύσεων, να συζητά για το πώς εντάχθηκε η χώρα στο μνημόνιο και να συμμετέχει σε μια διχαστική διαδικασία.
«Εμείς καταψηφίζουμε, αλλά θα συμμετέχουμε στην Επιτροπή» μεταδίδεται από τη ΝΔ, ενώ σε αυτή θα έχει κεντρικό ρόλο ο τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.

-Στο άτυπο ΠΣ εκφράστηκε η άποψη ότι η κυβέρνηση θέλει να στρέψει αλλού τα φώτα της δημοσιότητας.

«Προσπαθούν να προσφέρουν θέαμα, αφού δεν μπορούν να προσφέρουν άρτο. Συζητούν για το 2010 και το 2012 και δεν ξέρουν τι θα συμβεί αύριο», έλεγαν κύκλοι της ΝΔ.

Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαιναν πως η ΝΔ συμφωνεί γενικώς στην ανάγκη διερεύνησης του πώς μπήκε η Ελλάδα στα μνημόνια, ξεκαθάριζαν, όμως, ότι «στη ΝΔ δεν θα ψηφίσουμε, γιατί διαφωνούμε και με την εισηγητική έκθεση και με το σκεπτικό της πρότασης που φέρνουν στη Βουλή, με έναν τρόπο διχαστικό».
Σε κάθε περίπτωση, στη ΝΔ θεωρούν πως η υπόθεση αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της όποιας συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους, τον Ιούνιο, γιατί δεν πρέπει, όπως λένε, σε αυτή την πολύ κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, να δημιουργείται κλίμα διχασμού.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline