Πέμπτη 28 Μαϊου 2020  01:50:02

Δικαστές και εισαγγελείς καταγγέλλουν μαζικές αποφυλακίσεις μεγάλων εγκληματιών με το νομοσχέδιο Παρασκευόπουλου. Μεθοδεύεται με ειδική διάταξη η αποφυλάκιση του πολυδολοφόνου Σάββα Ξηρου, του οποίου η αίτηση απορρίφθηκε από το δικαστήριο του Πειραιά Κύριο

Παραπλάνηση ότι έχει αναπηρία 80% γιατί τότε δεν θα έπρεπε καν να περπατά. Το δικαστήριο απέρριψε και πάλι τα διάφορα δικαιολογητικά για την υγεία του, όπως και αυτά που προσκόμισε για 80% αναπηρία, επειδή πάσχει από... σκλήρυνση κατά πλάκας.

Εντείνονται οι αντιδράσεις για τις απαράδεκτες διατάξεις αποφυλάκισης, οι οφειλόμενες στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία καθώς βλέπει το άγριο έγκλημα να θεριεύει και τον εξτρεμισμό να σηκώνει κεφάλι. Toν δρόμο για τη Βουλή πήρε τελικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών, το οποίο δέχθηκε εντονότατη κριτική, κυρίως από τους εισαγγελείς, που μίλησαν ευθέως για «γενική απελευθέρωση κρατουμένων» και για αποφυλακίσεις μεγάλης κλίμακας σε βαρυποινίτες, χωρίς διάκριση.

Το νομοθέτημα που απασχόλησε και το υπουργικό συμβούλιο -αντιρρήσεις σε ρυθμίσεις του διατυπώθηκαν και από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση- τελικά δεν υπέστη μεταβολές πριν κατατεθεί στη Βουλή. Η ουσιαστικότερη προσθήκη στις διατάξεις του ήταν η ρύθμιση για την κράτηση, κατ' οίκον, συγγενών υποδίκων και καταδίκων που αφορούσε -πέραν των άλλων- κυρίως τους συγγενείς (μητέρα και σύντροφο) των αδελφών Τσάκαλου, που είναι έγκλειστοι για τρομοκρατική δράση («Πυρήνες της Φωτιάς»), και η οποία επίσης επικρίθηκε από δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Πάντως το νομοσχέδιο -το πρώτο που φέρνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος για ψήφιση- επιφέρει σημαντικές μεταβολές στις ποινές, στις φυλακές και κυρίως στις αποφυλακίσεις. Η κατάργηση της φυλακής υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό, που είχε λειτουργήσει τελευταία ύστερα από καθυστερήσεις μηνών, αλλά και οι διατάξεις για ευρείας κλίμακας αποφυλακίσεις κρατουμένων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υπαρκτό πρόβλημα υπερκορεσμού των φυλακών, είναι οι βασικοί του άξονες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, καθηγητής για χρόνια και γνώστης του σωφρονιστικού συστήματος, υπεραμύνεται των επιλογών του, «πατώντας» στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις άθλιες συνθήκες κράτησης και στο δικαίωμα κυρίως των αρρώστων και των αναπήρων κρατουμένων να ζουν εκτός φυλακής. Χαρακτηρίζει μάλιστα «διπλό δεινό» την κράτησή τους. Δέχθηκε ωστόσο εντονότατη κριτική από δικαστές και εισαγγελείς. Οι τελευταίοι εξέδωσαν σκληρή ανακοίνωση, που εστιάστηκε στη μαζικότητα των αποφυλακίσεων και κυρίως στη θέση ότι δεν υπάρχουν διακρίσεις (εξαιρέσεις) για καταδίκους που έχουν διαπράξει βαριάς ποινικής απαξίας εγκλήματα, όπως συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, βιασμούς, σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων, τρομοκρατία και άλλα. Οι εισαγγελείς μίλησαν για «διακινδύνευση ακόμα και της δημόσιας τάξης», θέτοντας θέματα σε ό,τι αφορά τις αποφυλακίσεις εγκλείστων για τρομοκρατική δράση, ενώ δικαστές και νομικοί διατύπωναν προβληματισμούς για τη μη εξαίρεση από τις αποφυλακίσεις υποδίκων και καταδίκων για οικονομικά εγκλήματα κατά του Δημοσίου (με τον νόμο περί καταχραστών).

Σε κάθε περίπτωση, οι διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν άμεση εφαρμογή στην αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, γράφει η Ιωάννα Μάνδρου στην Καθημερινή.. Προβλέπεται η απόλυσή του μόλις το νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους, καθώς υπάγεται στη ρύθμιση εκείνων που έχουν αναπηρία πάνω από 80% και έχουν καταδίκες σε ισόβια. Όμως υπάρχει ο αντίλογος ότι η αναπηρία του δεν είναι τέτοιας μορφής και ότι μόλις το περασμένο Φθινόπωρο απορρίφθηκε από το Δικαστήριο του Πειραιά ανάλογη αίτησή του.( αναλυτικά στη συνέχεια ρεπορτάζ της εποχής). Με άλλες διατάξεις, επίσης, βγαίνουν από τις φυλακές πολλοί που σήμερα εκτίουν ποινές για σκάνδαλα, υποθέσεις καταχραστών του Δημοσίου και άλλες βαριάς μορφής εγκληματικές πράξεις, ενώ στο εξής η Δικαιοσύνη δεν θα έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει αν πρέπει ένας κατάδικος να μείνει στη φυλακή ή να βγει, με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει κάθε φορά ο νόμος.

Για τους ανήλικους δράστες

Η απουσία δικαστικής κρίσης στις περιπτώσεις της αποφυλάκισης αρρώστων και αναπήρων θεωρείται από νομικούς «σκοτεινό» σημείο του νομοσχεδίου, καθώς επισημαίνουν πως «μπορεί να στηθεί βιομηχανία ιατρικών πιστοποιητικών για αποφυλακίσεις χωρίς να υπάρχει ο έλεγχος, έστω, των δικαστικών συμβουλίων». Επιφυλάξεις διατυπώνονται επίσης στις κατά βάση σωστές διατάξεις για την κατάργηση της κράτησης σε ανήλικους δράστες, παρά μόνον αν κάνουν εγκλήματα που επισύρουν ισόβια, με το σκεπτικό ότι πολλοί, κυρίως αλλοδαποί, δηλώνουν ανήλικοι ενώ δεν είναι. Σε κάθε περίπτωση, ειδικοί και μη ομοφωνούν πως η λύση δεν είναι κάθε φορά -διότι ανάλογες ρυθμίσεις έχουν ψηφιστεί και στο παρελθόν- η Πολιτεία να αντιμετωπίζει με αποφυλακίσεις αδιακρίτως το μείζον πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΞΗΡΟΥ

Ο Σ. Ξηρός δεν έχει άμεση ανάγκη νοσηλείας. Αναβολή αποφάσεως για τον Οκτώβριο. Αμφιβολίες των δικαστικών για την ασθένεια του «σκλήρυνση κατά πλάκας» και για τον ψευδή ισχυρισμό ότι είναι 93% ανίκανος.
Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014 22:46

Στα προηγούμενα δημοσιεύματα της είχαμε αποκαλύψει τις επιφυλάξεις νομικών και δικαστικών κύκλων για συγκεκριμένες υπερβολές και ψεύδη γύρω από την υγεία του πολυδολοφόνου Σάββα Ξηρού. Στις 14 Οκτωβρίου η απόφαση για το αίτημα κατ' οίκον νοσηλείας του Σάββα Ξηρού (σ.σ. που εξέδωσε τελικά αρνητική απόφαση, απορριπτική)

Στη διάρκεια της εξέτασης του αιτήματος του Σάββα Ξηρού για κατ' οίκον νοσηλεία είχαν καταθέσει δύο ιατροδικαστές οι οποίοι τόνισαν ότι λόγω των πολλών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο ασθενής, χρειάζεται συνδρομή από πάρα πολλές ιατρικές ειδικότητες που δεν μπορεί να του προσφέρει ένα μόνο νοσοκομείο. Δεν κρίθηκε όμως από το δικαστήριο ότι επείγει η εκτός νοσοκομείου των Φυλακών νοσηλεία και θεραπεία του Ξηρού και δεν κινδυνεύει η ζωή του, όπως κλαίγονται τώρα ο ίδιος και οι δικοί του.

Ιατρική πραγματογνωμοσύνη διέταξε το δικαστήριο του Πειραιά το οποίο επρόκειτο να κρίνει σήμερα το αίτημα του Σάββα Ξηρού που ζητά αποφυλάκιση και για κατ' οίκον νοσηλεία.
Το δικαστήριο αποφάσισε να ορίσει τρεις εξειδικευμένους γιατρούς οι οποίοι θα αποφανθούν για την κατάσταση της υγείας και όρισε νέα δικάσιμο ορίστηκε για τις 14 Οκτωβρίου για να αποφασίσει.

Ο Σάββας Ξηρός έχει καταδικασθεί σε πολλές φορές ισόβια για την υπόθεση της 17 Ν και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ με δικαστικές αποφάσεις εχει νοσηλευθεί στο πρόσφατο παρελθόν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε νοσοκομεία. Τώρα νοσηλευτεί στο νοσοκομείο των φυλάκων Κορυδαλλού

Σημειώνεται ότι κατά της διάρκεια της εξέτασης του αιτήματος του Σάββα Ξηρού για κατ' οίκον νοσηλεία είχαν καταθέσει δύο ιατροδικαστές οι οποίοι τόνισαν ότι λόγω των πολλών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο ασθενής, χρειάζεται συνδρομή από πάρα πολλές ιατρικές ειδικότητες που δεν μπορεί να του προσφέρει ένα μόνο νοσοκομείο. Όμως το πρόβλημα της υγείας είναι άλλο-η υπερβολή και η ψευδής βεβαίωση, τις οποίες φαίνεται να αντιλήφθησαν οι δικαστές.

«Πάντως και χθες- γράφαμε στις 19 Ιουνίου- συνεχίσθηκε η ψευδολογία από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Σάββας Ξηρός έχει συνολικό ποσοστό αναπηρίας 93%, ποσοστό το οποίο αποκλείεται να είναι σοβαρό στην περίπτωση του, καθώς βαδίζει και κινείται άνετα, διατρέφεται κανονικά, αυτοεξυπηρετείται αν και έχει όντως προβλήματα ακοής και όρασης. Επιπλέον το συχνά δήθεν νόσημα της «σκλήρυνσης κατά πλάκας» χρησιμοποιείται από πολλούς γιατί είναι δύσκολα, σχεδόν αδύνατο να διαγνωσθεί και πιστοποιηθεί εγκύρως. Σύμφωνα με αξιόπιστους ιατρικούς κύκλους, που καλούν τους συνηγόρους του ΣΥΡΙΖΑ, να δημοσιεύσουν τα σχετικά επίσημα πιστοποιητικά, μπορεί ένα υψηλό ποσοστό αναπηρίας 93%,να έχει διαπιστωθεί μεμονωμένα όχι για συνολική αναπηρία και ανικανότητα οργάνων, να αναφέρεται δηλαδή λχ. μόνο για ένα του μάτι και τίποτα περισσότερο.»

Υπέρ του αιτήματος του Σάββα Ξηρού είχαν καταθέσει στο δικαστήριο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου μεταφράστρια και Τάσος Κουράκης, άλλοτε παιδίατρος, που επιπλέον δεν ασκεί ενεργό πρακτική ιατρική.

Η κ. Κατριβάνου είχε δηλώσει ότι ο Σάββας Ξηρός έχει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν αυτοεξυπηρετείται, έχει 93% αναπηρία και θα πεθάνει. Μάλιστα, είχε προσθέσει: «Ως κράτος δικαίου δεν θέλουμε να εξοντώσουμε τους ανθρώπους, δεν είναι η αντίληψή μας αυτή για την τιμωρία και έχουμε όλοι υποχρέωση απέναντι σε αυτό τον άνθρωπο που είναι βαριά άρρωστος».

Εξάλλου, οι συνήγοροι υπεράσπισης τόνισαν ότι λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο πελάτης τους, είναι ευάλωτος απέναντι στα πολυανθεκτικά μικρόβια που έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.
Κατήγγειλαν επίσης, ότι προηγούμενες νοσηλείες του Σάββα Ξηρού, που αποφασίστηκαν με δικαστικές αποφάσεις, διακόπηκαν πριν ολοκληρωθούν, πιθανόν έπειτα από παρέμβαση των αστυνομικών Αρχών, όπως είπαν.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline