Σάββατο 30 Μαϊου 2020  11:31:50

Ανήσυχος και προβληματιζόμενος ο αρμόδιος υπουργός Γ. Πανούσης: «Τα πράγματα έχουν αγριέψει, θα έχουμε νεκρούς στις Σκουριές..». Οι νέες θέσεις του. Γιατί έχει δρομολογηθεί η αποχώρηση του... Κύριο

Οι βασικές του νέες επιλογές ως υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που θα τον φέρουν σύντομα σε αντίθεση με τις θέσεις του νέου επικεφαλής, υπουργού Δικαιοσύνης (μετά τον υπουργό Εσωτερικών).«Υπέρ της ήπιας αντιμετώπισης των καταλήψεων» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη - Τι είπε για τη Νομική και τη Βουλή, αλλά και το ενδεχόμενο παραίτησης - «Δεν είναι λύση να μπουν τα ΜΑΤ και να ανοίγουν κεφάλια».

Διέψευσε για άλλη μία φορά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης τις πληροφορίες περί ρήξης στις σχέσεις του τόσο με τον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα όσο και με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση. Ωστόσο παρουσίασε το πλαίσιο νέων θέσεων για τα καθήκοντα του και τις μεγάλες προκλήσεις της θέσης του.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας για την ασφάλεια μεταξύ του υπουργείου και της Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Πανούσης επανέλαβε ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα παραίτησής του και πως εάν του ζητηθεί να ασκήσει μία πολιτική με την οποία διαφωνεί τότε θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό.

Είπε, επίσης, ότι ήταν και δική του εισήγηση η μεταφορά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε και στις Σκουριές εκτιμώντας ότι θα έχουμε νεκρούς καθώς τα πράγματα έχουν αγριέψει και αναρωτήθηκε που είναι το αστυνομικό μέρος και που είναι το κοινωνικό μέρος.
Επιπλέον αναρωτήθηκε πώς μπορεί η αστυνομία να σταματήσει μια συγκέντρωση εργαζομένων διευκρινίζοντας ότι το θέμα το έχει αναφέρει και στον κ. Λαφαζάνη προκειμένου να το λύσει η πολιτεία.

Πανούσης: «Θα υπάρξουν νεκροί στις Σκουριές»

Στο φαινόμενο των καταλήψεων, στα πρόσφατα επεισόδια που σημειώθηκαν στις Σκουριές, αλλά και στις διαφωνίες που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης στα θέματα δημοσια ταξής αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης στο περιθώριο της σημερινής συνάντησής με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που υπεγράφη σήμερα, Δευτέρα για την ασφάλεια και την πολιτική προστασία.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο αναπληρωτής υπουργός αναφερόμενος στα πρόσφατα επεισόδια στις Σκουριές τονίζοντας μάλιστα ότι «θα έχουμε νεκρούς αν δεν αντιμετωπιστεί πολιτικά το φαινόμενο στις Σκουριές. Τα πράγματα έχουν αγριέψει...». Παράλληλα, ο κ. Πανούσης σημείωσε ότι έχει ήδη εκφράσει την γνώμη του στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Λαφαζάνη, ότι η λύση πρέπει να είναι πολιτική και πως «δεν μπορεί να είναι θέμα της αστυνομίας». «Η αστυνομία βρέθηκε ανάμεσα σε 3.000 εργαζόμενους από τη μία και 1.000 κατοίκους από την άλλη που συγκρούονταν», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η δουλειά της αστυνομίας στις Σκουριές ήταν να μη σκοτωθούν μεταξύ τους οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές που βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση με κινδύνους ζωής».

Αναλυτικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο φαινόμενο των καταλήψεων, επισημαίνοντας πως «υπάρχει διαφορετική ανάλυση στο εσωτερικό της κυβέρνησης». «Διαφωνούμε στην ανάλυση», σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «το φαινόμενο των καταλήψεων δεν έχει τέλος. Δόθηκε χρόνος για πολιτική διαχείριση, η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει πως θα διαχειριστεί το φαινόμενο».
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη άφησε αιχμές για τη στάση που τήρησε η εισαγγελία στο θέμα των 20 προσαχθέντων από το περιστύλιο της

Βουλής: «Ο εισαγγελέας που μας κατηγορούσε που δε μπαίνουμε στην πρυτανεία, άφησε ελεύθερους χωρίς άσκηση διώξεων τους 20 προσαχθέντες από την Βουλή». Αναφερόμενος στα στα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στις Σκουριές της Χαλκιδικής ο κ. Πανούσης είπε ότι «εκεί θα έχουμε νεκρούς εκεί , τα πράγματα έχουν αγριέψει». Ακόμη, ο κ. Πανούσης αναρωτήθηκε αν επιτρέπεται ο ένοπλος αγώνας στη Δημοκρατία και υπογράμμισε πως υπάρχουν κάποιοι που ακόμα δε λένε τίποτα επ' αυτού. «Δεν το έχουμε λύσει στην Ελλάδα αυτό το θέμα.

«Ο ένοπλος αγώνας δεν μπορεί να είναι ανεκτός στη Δημοκρατία» και πρόσθεσε: «Η ήπια διαχείριση είναι αποτελεσματική αλλά δεν μπορεί να είναι μόνιμη». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη στάση που θα τηρεί στο εξής η ΕΛ.ΑΣ. σε περιπτώσεις επεισοδίων και καταστροφών ο κ. Πανούσης τόνισε πως «η αστυνομία θα επεμβαίνει, όπως και στα επεισόδια ξημερώματα Κυριακής στο Πολυτεχνείο». Σχετικά με τις φήμες πως έχει πρόβλημα με τον υπoυργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Βούτση, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως «δεν ισχύουν οι σχετικές αναφορές». Τέλος, σημείωσε πως εδώ και χρόνια η επιστημονική του άποψη είναι η συνένωση των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η οποία μάλιστα είχε συμφωνηθεί πριν ένα μήνα με τον κ. Βούτση και την κυβέρνηση.

«Δεν ξέρω τι εντολές είχαν, αλλά κάτι δεν πήγε καλά. Μάλλον, πολλά δεν πήγαν καλά. Άρα, η αστυνομία δεν πέτυχε το στόχο της», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, σχετικά με τα χτεσινά επεισόδια στις Σκουριές. «Όταν ήδη έχει προαναγγελθεί μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων, καθόλα δικαιολογημένη, από μόνη της μια αντισυγκέντρωση από τους εργαζόμενους της εταιρείας δημιουργεί μια ένταση. Επομένως ο ρόλος της αστυνομίας θα ήταν να αποκλιμακωθεί ή ένταση. Δεν ξέρω τι εντολές είχαν, αλλά κάτι δεν πήγε καλά. Μάλλον, πολλά δεν πήγαν καλά. Άρα, η αστυνομία δεν πέτυχε το στόχο της» είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως στον ΣΥΡΙΖΑ «έχουμε καταλήξει στο να είμαστε αρνητικοί να συνεχίσει τη λειτουργία της η εταιρεία, να μην προχωρήσει η συγκεκριμένη εξόρυξη και με αυτή τη δέσμευση οφείλουμε να προχωρήσουμε».

Επιπλέον, τόνισε ότι η αριστερά πρέπει να απαλλαγεί από το παλαιοκομμουνιστικό σύνδρομο ζητώντας από το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα να πει την άποψη του. Ο υπουργός μίλησε επίσης για διαφορετικές αναλύσεις του φαινομένου των αντεξουσιαστών, είπε ότι το φαινόμενο αυτό δεν έχει τέλος και αν δεν το διαχειριστεί η πολιτεία με ήπιο τρόπο το φαινόμενο, όπως ανέφερε, μεγαλώνει.

Αναφερόμενος στο θέμα των καταλήψεων στα πανεπιστήμια, ο κ. Πανούσης τάχθηκε για άλλη μία φορά υπέρ της ήπιας αντιμετώπισης των φαινομένων, σημειώνοντας ότι πρέπει κάθε φορά η κατάσταση να σταθμίζεται ανάλογα με τις συνθήκες.

Για τη συγχώνευση των υπουργείων

Ο κ. Πανούσης είπε πως η υπόθεση των δύο υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη αποτελεί επιστημονική του άποψη εδώ και δέκα χρόνια και ανέφερε ότι ήταν πρόταση δική του και δεν αφορά τον κ. Βούτση ο οποίος το γνώριζε και το είχαν συμφωνήσει πριν από ένα μήνα ενώ είχαν ενημερωθεί σχετικά και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η Αριστερά πρέπει να απαλλαγεί από τις συνωμοσίες

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα «Τα Νέα» λέγοντας ότι «εγώ δεν συμμετέχω σε κανενός είδους συνωμοσίες. Αυτές οι ιστορίες ότι εγώ με τον ΔΟΛ, με άλλες δυνάμεις αποφάσισα να πλήξω, να τραυματίσω, να πέσει η κυβέρνηση παρακαλώ να σταματήσουν».

Πρόσθεσε ακόμη ότι ποτέ στη ζωή του δεν έχει συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΔΟΛ κ. Σταύρο Ψυχάρη και συμπλήρωσε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε το άρθρο. «Έχω στείλει δεκάδες άρθρα σε εφημερίδες και δεν έχουν δημοσιευτεί. Αυτό δημοσιεύτηκε και προβλήθηκε με καθαρή εκτίμηση της εφημερίδας. Ο καθένας μπορεί να πει ό,τι θέλει γιατί έγινε. Δεν μπορεί να πει σε εμένα όμως. Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ και με κολάκευσε. Θα μπορούσε να είναι στη σελίδα 17 και να μην το δει κανένας και να περάσει στο ντούκου. Αλλά δεν αφορά τη δική μου πολιτική όμως. Δεν είναι δική μου επιλογή. Κάποια στιγμή η Αριστερά πρέπει να απαλλαγεί από τις συνωμοσίες».

Για την απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου μέσω non paper είπε ότι ήταν ισορροπημένο και πρόσθεσε απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις πολιτικών ότι «δεν είμαι σχολιαστής αλλά πήρα πολιτική θέση» ζητώντας τους αν θέλουν να απαντήσουν επί της ουσίας για όσα έγραψε στο άρθρο.

Σημείωσε επιπροσθέτως ότι «άρα λοιπόν το σενάριο ότι κουβαλάω νερό στο μύλο της αντίδρασης πρώτον είναι παλαιοκομμουνιστικό και να σταματήσει να υπάρχει διότι οδήγησε στο να δημιουργούνται αυταρχικά και δικτατορικά καθεστώτα εκτός αν θες να πεις ότι είμαι μέρος μιας συνωμοσίας αλλά θα πρέπει να την αποδείξεις... Να μη ζούμε με μύθους γιατί δεν μπορώ να αντιμετωπίσω τους μύθους».

Ευθύνες σε καθηγητές - φοιτητές

Αναφερόμενος στα επεισόδια που έγιναν περιμετρικά του Πολυτεχνείου αργά το βράδυ του Σαββάτου αναρωτήθηκε γιατί πρέπει να γίνεται πάρτι στον συγκεκριμένο χώρο και εξέφρασε την απορία πού είναι οι ομάδες των φοιτητών που κάποτε πρωτοστατούσαν. «Είκοσι άνθρωποι που είναι στο Πανεπιστήμιο έχουν διαλύσει το φοιτητικό κίνημα; Πού είναι όλοι αυτοί για να διεκδικήσουν αυτό που λέμε ακαδημαϊκό χώρο; Οι καθηγητές τι ακριβώς λένε; Εγώ δεν έχω πιάσει ακριβώς το νόημα. Λένε να μπει η Αστυνομία αλλά δεν το λέει ο καθένας με το όνομά του». Είπε ακόμη ότι είναι κατά του να μπαίνουν τα ΜΑΤ στα πανεπιστήμια και ότι οι πρυτανικές αρχές δεν παίρνουν τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης επειδή φοβούνται επεισόδια.

Σχετικά με τα Εξάρχεια είπε πως δεν είναι αστυνομικό το ζήτημα γιατί επί πολλά χρόνια οι επεμβάσεις δεν απέδωσαν καρπούς και παράλληλα εξέφρασε το ερώτημα ποια είναι η άποψη των κατοίκων και αν έχουν συμβιβαστεί με τη διαμορφωμένη κατάσταση.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline