Σάββατο 30 Μαϊου 2020  11:29:03

Τεκές κατάντησε το Καποδιστριακό αλλά ο Πανούσης περιμένει τον Πρωθυπουργό να αποφασίσει...15 ημέρες κατάληψης και παραλυσίας στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. Κύριο

Δραματική έκκληση και καταγγελίες απόγνωσης από την πρυτανεία. Σκληρές δηλώσεις του πρώην πρύτανη και βουλευτή Αθαν. Φορτσάκη.

Ξεπέρασαν τα όρια θρασύτητας, με την ανοχή της Κυβέρνηση και την απάθεια του αρμόδιου υπουργείου. Ανάσταση στην Πρυτανεία έκαναν οι αντιεξουσιαστές που έχουν καταλάβει το πανεπιστήμιο Αθηνών, με την κατάληψη τους να συνεχίζεται για 15η μέρα. Για σήμερα έχουν προγραμματίσει "συνέλευση" ενώ το απόγευμα της Τρίτης στις 17:00 θα κάνουν μοτοπορεία αλληλεγγύης.

Οι αντιεξουσιαστές, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι διατεθειμένοι να αποχωρήσουν από το ιστορικό κτίριο του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας. Αδιαφορούν προκλητικά, ακόμα και εάν ο πρύτανης, Αθανάσιος Μελέτιος Δημόπουλος έχει καταθέσει μήνυση και έχει κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, η κυβέρνηση φαίνεται πως εξακολουθεί να κλείνει τα μάτια για το νόμο που δεν εφαρμόζεται. Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Πανούσης, παρότι καθηγητής στο ΚΕΠΑ παραμένει αμήχανος, άπραγος και άτολμος περιμένοντας-μάταια τόσες ημέρες- τον Πρωθυπουργό να διατάξει τα αναγκαία μέτρα για την λειτουργία του

Ιδρύματος από τους παράνομους καταληψίες

Ανακοίνωσή εξέδωσε η πρυτανεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την οποία κάνει έκκληση στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να δώσει ένα τέλος στην κατάληψη του κεντρικού κτιρίου.

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως:

"Υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών μέσα στην Πρυτανεία, αφού κατά βάσιμες πληροφορίες γίνεται εκεί χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα. Επιπλέον, παρουσιάσθηκαν αναφορές στο διαδίκτυο για ενδεχόμενες συγκρούσεις μέσα στον ίδιο κανονικά αξιοσέβαστο χώρο μεταξύ αλλότριων ως προς το Πανεπιστήμιο ομάδων. Η αλλοτρίωση χώρων σεβαστού παιδευτικού προορισμού και των χρήσεών τους προσλαμβάνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΑΣ:

"Σήμερα, 15η ημέρα κατάληψης του Κεντρικού Κτηρίου, δεν έχει έρθει η Ανάσταση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βασικότατες λειτουργίες που το νομιμοποιούν ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο πλαίσιο του πολιτισμένου κόσμου παραμένουν νεκρωμένες.

Υπενθυμίζονται οι κυριότερες: πλήρης αποκοπή της σύνδεσης της κεντρικής διοίκησης με τα Τμήματα και τις Κοσμητείες των Σχολών, παρακώλυση της λειτουργίας του κεντρικού πρωτοκόλλου και της νομικής υπηρεσίας, παρακώλυση της διευθέτησης θεμάτων που αφορούν τη φύλαξη και την ασφάλεια των κτηρίων του Πανεπιστημίου, υπολειτουργία του όλου δικτύου των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, δυσχέρεια στην επίλυση θεμάτων φοιτητικής μέριμνας, όπως και στη διενέργεια ορκωμοσιών των φοιτητών μας.

Από μακρού προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο Κεντρικό Κτήριο αναβάλλονται, ενώ σταδιακά αποκόπτεται η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πρόσφατο λυπηρό παράδειγμα της τελευταίας αυτής δυσλειτουργίας ήταν η αδυναμία των υπηρεσιών μας να ανταποκριθούν άμεσα στην προταθείσα από ρωσικής πλευράς σύναψη πρωτόκολλου συνεργασίας με το Moscow State Institute for International Relations, Ίδρυμα το οποίο σε αντιδιαστολή με το ΕΚΠΑ, λειτουργούσε και λειτουργεί κανονικά. Το Πανεπιστήμιό μας βαθμιαία αλλά σταθερά καταδικάζεται σε διεθνή απομόνωση.

Παράλληλα, με αγωνία διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών μέσα στην Πρυτανεία, αφού κατά βάσιμες πληροφορίες γίνεται εκεί χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα. Επιπλέον, παρουσιάσθηκαν αναφορές στο διαδίκτυο για ενδεχόμενες συγκρούσεις μέσα στον ίδιο κανονικά αξιοσέβαστο χώρο μεταξύ αλλότριων ως προς το Πανεπιστήμιο ομάδων. Η αλλοτρίωση χώρων σεβαστού παιδευτικού προορισμού και των χρήσεών τους προσλαμβάνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις.

Είναι αυτονόητο ότι, ως Πρυτανικές αρχές, αγωνιζόμαστε για ένα ανοιχτό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα λειτουργεί απρόσκοπτα, και το οποίο θα προσφέρει υψηλού επιπέδου προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στους φοιτητές του, που μοχθούν για τις σπουδές τους, και μαζί με αυτούς χιλιάδες συμπαριστάμενες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Η σύνεση δεν μας επιτρέπει να υιοθετήσουμε απόψεις που θέλουν τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας και τους φοιτητές να αναλαμβάνουν ρόλους περιφρούρησης των πανεπιστημιακών κτηρίων έναντι καταλήψεων και παρεμβάσεων εξωπανεπιστημιακών ατόμων. Η ελληνική πολιτεία όμως δεν επιτρέπεται να αποποιηθεί τον αντίστοιχο ουσιώδη ρόλο της.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θεωρούσε ότι ο πραγματικός "Εθνικός Οίκος" της Ελλάδας ήταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και όχι οποιαδήποτε έδρα ανώτατης πολιτικής διοίκησης της χώρας.

Σε αυτή λοιπόν την βαρύνουσα συγκυρία και στο πνεύμα των πιο γνήσιων πατριωτικών παραδόσεων των Ελλήνων απευθύνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τους πολιτικούς αρχηγούς, να δώσουν δείγμα υψηλής αντίληψης των καθηκόντων τους οδηγώντας σε λύση την ομηρία του ελληνικού κοινού μας "Εθνικού Σπιτιού", της έδρας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα προσφέρουν έτσι επείγουσα, ανεκτίμητη όσο και αυτονόητη εθνική υπηρεσία με πολλαπλό θετικό αντίκτυπο".

-Όπως έχει αναφέρει ξανά κατά το πρόσφατο παρελθόν το newsIT, τα διοικητικά προβλήματα του πανεπιστημίου συσσωρεύονται ολοένα και περισσότερο μέρα με τη μέρα. Κι αυτό γιατί στο κτίριο της Πρυτανείας στεγάζονται όλες οι διοικητικές λειτουργίες του πανεπιστημίου και δεν μπορούν να καλυφθούν σε καμία περίπτωση οι ανάγκες των φοιτητών. Μπορεί δηλαδή να μην εμποδίζεται η διδασκαλία μαθημάτων από τους αντιεξουσιαστές που έχουν καταλάβει το πανεπιστήμιο λες και τους ανήκει, ωστόσο τα διοικητικά προβλήματα διογκώνονται.

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και νυν βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης, κάνει έκκληση μέσω του newsIT στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει και να λύσει το τεράστιο πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι αντιεξουσιαστές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

"Συνεχίζεται για 14η μέρα η κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του πανεπιστημίου και το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε ένα άνδρο ανομίας ανέλεγκτο. Η κατάσταση αυτή προσβάλλει όχι μόνο το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας αλλά και ολόκληρη την πολιτεία μας", μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φορτσάκης.

"H άρνηση της κυβέρνησης να δράσει υποδηλώνει τη διάλυση στην οποία έχει περιέλθει το κράτος μας. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι οι αρμόδιοι υπουργοί, Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, αρνούνται να παρέμβουν, ενώ και οι δύο πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και φέρουν γι αυτό διπλή ευθύνη. Το ζήτημα πρέπει πλέον να αναλάβει να επιλύσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ασκώντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα", προσθέτει ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Μελέτιος Δημόπουλος, προαναγγέλλει νέες ενέργειες προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι αντιεξουσιαστές στο ίδρυμα και να δοθεί το κτίριο σε αυτούς που ανήκει: στους φοιτητές και τους καθηγητές του.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline