Παρασκευή 10 Απριλίου 2020  10:18:59

Αλ. Φλαμπουράρης: Παράθυρο στο Δημοψήφισμα αλλά και δύο αυταπάτες... 1. «Οι εταίροι - με πρώτους τους Γερμανούς - τελικά, θα κάνουν πίσω». 2. Το δημοψήφισμα έφαγε το 2011 τον Γ. Παπανδρέου και την Κυβέρνηση του στις Βρυξέλλες. Κύριο

Το τελικό και κρίσιμο ερώτημα δεν μπορεί να είναι άλλο στην ουσία από το δίλημμα «ευρώ- ευρωζώνη ή αντίθετα έξοδος και δραχμή».

"Δεν υπάρχει περίπτωση οι εταίροι να μην κάνουν πίσω. Αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, θα τους στοιχίσει πολλά" δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου. Εκδοχή η οποία αποδυναμώνει κάθε προοπτική για κρίσιμο Δημοψήφισμα.

«Σε ιστορικού βεληνεκούς αποφάσεις δεν είναι κακό να ρωτήσεις τον ελληνικό λαό» ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. «Πήραμε εντολές πριν από δύο μήνες, αυτές θα υλοποιήσουμε, δεν έχουμε ανάγκη από εκλογές» πρόσθεσε. Απέρριψε τα σενάρια πρόωρων εκλογών αλλά όχι και το Δημοψήφισμα, που δεν υπήρχε στην ατζέντα των εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επιλογή που φέρνει στην επικαιρότητα την ατυχή πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2011 να ζητήσει Δημοψήφισμα για η νέα συμφωνία Μνημονίου με τις Βρυξέλλες, εξοργίζοντας τους ηγέτες της Γαλλίας και Γερμανίας και τερματίζοντας τον βίο της Πρωθυπουργίας του και της Κυβέρνησής του, με διαδοχή από την Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου..

«Δεν έχω την άποψη ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές» δήλωσε ο κ. Φλαμπουράρης ενώ σημείωσε: «Σε περίπτωση αδιεξόδου, μπορεί και να σκεφτούμε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Σε ιστορικού βεληνεκούς αποφάσεις, δεν θα είναι κακό να ρωτήσεις και τον ελληνικό λαό».

-Από γενικότερη άποψη, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ανοίγει και πάλι θέμα δημοψηφίσματος, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος αποδίδει τα προβλήματα στην απειρία της κυβέρνησης, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να θεωρεί πως με προτάσεις επί του φορολογικού θα κλείσει η διαπραγμάτευση στις 24 Απριλίου, όμως ούτε μία πληροφορία από τις Βρυξέλλες και τα κέντρα λήψεως αποφάσεων στην Ευρώπη δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την κατάληξη των συζητήσεων στο eurogroup της 24ης Απριλίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, και με το μέτωπο στο πεδίο της οικονομίας και της χρηματοδότησης ανοιχτό, η κυβέρνηση βρίσκεται καθημερινώς αντιμέτωπη με κλιμακούμενα προβλήματα στο εσωτερικό, κυριότερα εξ αυτών η σχεδόν ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών και τα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας και τάξης, όπως αυτά εκδηλώνονται προς το παρόν με τις «πρωτοβουλίες» των αντιεξουσιαστών, τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων κλπ.

Με αυτά τα δεδομένα, και καθώς στο ευρωπαϊκό Τύπο πληθαίνουν τα δημοσιεύματα βάσει των οποίων είτε στις Βρυξέλλες «έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά», είτε κάποια στιγμή, σύντομα θα πρέπει να λήξει η εκκρεμότητα με την Ελλάδα, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα εξακολουθούν να μεταδίδουν βεβαιότητα περί της επίτευξης συμφωνίας στις 24 του μηνός και μάλιστα με υποχώρηση των δανειστών.

Αυτό υποστήριξε το πρωί της Τετάρτης ο Αλ. Φλαμπουράρης, μιλώντας στον Σκάι, αλλά φροντίζοντας και να προσθέσει ότι «για ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις για την πορεία της χώρας παρότι έχουμε την εντολή από τον λαό να μην υποχωρήσουμε, δεν θα ήταν κακό να ρωτήσουμε τον ελληνικό λαό», υπονοώντας ότι ένα ενδεχόμενο δημοψηφίσματος είναι ανοιχτό και αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο εκλογών.

Είχε προηγηθεί μαραθώνια σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το οικονομικό επιτελείο το βράδυ της Τρίτης σε μία προσπάθεια να εξευρεθεί τρόπος διαχείρισης της κατάστασης, χωρίς η κυβέρνηση να υποκύψει στα σημεία που έχει θέσει ως «κόκκινες γραμμές»: το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Παρά ταύτα και κυρίως χωρίς να επιδεικνύει αγωνία για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης στις 24 Απριλίου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης την ίδια ημέρα σημείωνε ότι «δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 24».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο για «σκληρή μάχη, η οποία θα κερδηθεί» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω «στα ζητήματα τα οποία συνέβαλαν στο να φτάσει η χώρα σε αυτό το τραγικό σημείο που βρίσκεται».

«Το θέμα δεν είναι αν θα καθυστερήσει μία εβδομάδα, δέκα ημέρες, αλλά να υπάρξει συμφωνία» είπε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί προς τους εταίρους «υπάρχουν σημεία συμβιβασμού» και σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που θέλουν τους δανειστές να διαφωνούν με τις προτάσεις της Αθήνας, είπε πως είναι ειδήσεις «που διακινούνται από διάφορα ΜΜΕ, τις οποίες αναπαράγουν και τα ελληνικά μέσα».

Ο κ. Φλαμπουράρης επέμεινε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνουν πίσω οι εταίροι» και εξήγησε ότι «οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ δεν έχουν αποφασίσει να διαλύσουν την Ένωση. Με ποια λογική θα φύγει η Ελλάδα και όχι η Ιταλία ή η Γαλλία. Θα τους στοιχίσει πάρα πολύ». Απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο να προκαλέσει η κυβέρνηση ατύχημα, καθώς, όπως είπε, ήταν σαφής «η λαϊκή εντολή για λύση εντός του ευρώ».
Για το μεταναστευτικό, σημείωσε πως «το θέμα των προσφύγων είναι ένα συνολικό ζήτημα της Ευρώπης που πρέπει να λύσουμε όλοι μαζί».

«Δεν αντέχει η Ελλάδα της κρίσης όλους τους πρόσφυγες πολέμου» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Κανένας δεν μας λέει τι πρέπει να γίνει με αυτούς».
Αναφερόμενος σε μία πιθανή προσωρινή λύση, δήλωσε πως θα πρέπει να «δημιουργηθούν συνθήκες για να μείνουν εδώ για λίγο καιρό».

«Η Τασία (σ.σ. Χριστοδουλοπούλου) τρέχει. Γίνεται προσπάθεια να βρεθούν χώροι, όπως παλιά στρατόπεδα, εγκαταλειμμένες πολυκατοικίες, να μένουν προσωρινά εκεί. Έχουμε κάνει έκκληση στον Αβραμόπουλο για να βρεθεί λύση. Αν δεν έχουμε τη λύση, πρέπει να κάνουμε προσωρινά μέτρα για να μην πεθαίνουν οι άνθρωποι στον δρόμο και στη συνέχεια, σε συνεργασία με την Ευρώπη, να λύσουμε το θέμα» είπε αναφερόμενος στις κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του θέματος.

Καραγκούνης: Το δημοψήφισμα θα μετέτρεπε το αδιέξοδο σε τραγωδία

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για δημοψήφισμα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Το δημοψήφισμα που σκέφτονται στελέχη της κυβέρνησης θα μετατρεπόταν ουσιαστικά σε δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι στο ευρώ.
Αυτό βρίσκεται έξω από την εντολή που πήρε η κυβέρνηση στις 25 Ιανουαρίου.
Και μόνο η σκέψη για τέτοιο δημοψήφισμα είναι ομολογία αδιεξόδου.
Και αν το προχωρούσαν θα μετέτρεπαν το αδιέξοδο σε τραγωδία.
Θα ήταν πιο έντιμο να βγουν και να πουν, ότι όλα αυτά που υποσχέθηκαν, ήταν ανέφικτα και ότι ήρθαν στην εξουσία, εξαπατώντας τον ελληνικό λαό".

Ποτάμι: Καλεί τον ελληνικό λαό να βγάλει το φίδι από την τρύπα

«Τον ελληνικό λαό καλεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα και να αποφασίσει αυτά που δεν θέλει να αποφασίσει ο κ.Τσίπρας και η αυτοπροσδιοριζόμενη ως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», αναφέρει το Ποτάμι σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκου Φλαμπουράρη περί δημοψηφίσματος.

«Ο υπουργός Επικρατείας- όπως άλλωστε και άλλοι υπουργοί», αναφέρεται σε σχετική δήλωση του εκπροσώπου τύπου του Ποταμιού Δημήτρη Τσιόδρα, «δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ότι ορίσθηκαν για να κυβερνήσουν και όχι για να ανακυκλώνουν συζητήσεις για εκλογές και δημοψηφίσματα».
Και επισημαίνεται ότι «η καθυστέρηση που "παίζει" η κυβέρνηση κατρακυλά μέρα με τη μέρα και πιο χαμηλά την πραγματική οικονομία», γεγονός που «δεν φαίνεται να ταράζει τη μακαριότητα του κ. Φλαμπουράρη».

Λαπαβίτσας: 'Η θα υπακούσουμε στους δανειστές ή θα πάμε σε ρήξη

Κατηγορηματικός στη θέση ότι έφτασε η ώρα της επιλογής για το πού θα πάει η χώρα εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση και όλος ο ελληνικός θα πρέπει να διαλέξει», καθώς «δεν υπάρχουν 1.000 τρόποι για να γίνουν τα πράγματα».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, ο κ. Λαπαβίτσας υπογράμμισε: «Ή θα κάνουμε αυτό που μας λένε οι δανειστές -γιατί τους βλέπω με πάρα πολύ σκληρές θέσεις (δημοσιονομικά, εργασιακά κ.ά.)- που αντιβαίνουν το πνεύμα και το γράμμα της κυβέρνησής μας ή θα πρέπει να διαλέξουμε την πορεία της ρήξης. Να μην κάνουμε πίσω. Αν κάποιος νομίζει ότι μπορεί να βρεθεί κάτι μαγικό, δεν γίνεται».

«Για ρήξη έχει μιλήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος»

Προς αποφυγή... παρεξηγήσεων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε μάλιστα ότι «το θέμα της ρήξης το έχουν θέσει και υπουργοί της κυβέρνησης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Θα έχει να κάνει με τον τρόπο παροχής ρευστότητας στην οικονομία. Θα πρέπει να δημιουργήσεις νέες πηγές ρευστότητας».
Στη συνέχεια, επικαλούμενος αυτά που ο ίδιος διαβάζει στον Τύπο, μίλησε για τη διπλή κυκλοφορία εναλλακτικού νομίσματος, ως σενάριο. «Από ό,τι διαβάζω -δεν είναι δικιά μου πρόταση- αλλά μιλάμε για παράπλευρες μορφές ρευστότητας. Αν αναγκαστούμε από τους δανειστές να πάμε εκεί -γιατί προς τα εκεί πάμε- δεν είναι εύκολο, πλησιάζει η ώρα της επιλογής», τόνισε.

«Αυτά που προτείνουν οι εταίροι δεν είναι έντιμα»

Τέλος, επέμεινε πως «δεν πρέπει να υποκύψουμε στους δανειστές τη στιγμή αυτή», καθώς, όπως είπε, «αν συνεχίσουμε στο πρόγραμμα των δανειστών, θα έχουμε τελειώσει. Να με πείσει κανείς ότι ο συμβιβασμός είναι έντιμος γιατί αυτά που προτείνουν οι εταίροι δεν μου φαίνονται πολύ έντιμα».
Απαισιόδοξος ο Μητρόπουλος

Ο Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, όταν ρωτήθηκε για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους χαρακτήρισε «ανέφικτο τον έντιμο συμβιβασμό», τονίζοντας ότι «λόγω εμμονών και επιμονών από τους πιστωτές δεν θα υπάρξει συμφωνία στις 24 Απριλίου». «Είναι δύσκολη διαπραγμάτευση και ο Θεός να βάλει το χέρι του», είπε χαρακτηριστικά.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline