Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020  09:54:32

Τον παραπέμπουν, επιλεκτικά, σε Εξεταστική Επιτροπή για το «προδοτικό Μνημόνιο», αλλά ο ΓΑΠ ζήτησε συνάντηση και προσφέρει στήριξη στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα. Ειρωνική ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ. Κύριο

Δήθεν πήγε να τον ειδοποιήσει για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Τα σενάρια του παρασκηνίου και η θετική στάση του Γιώργου για το Δημοψήφισμα Τσίπρα, κατά του ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου και πολιτικής στήριξης σε άλλα θέματα.

Ωραία ατμόσφαιρα» σχολίασαν κύκλοι του ΠαΣοΚ τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από τηλεφωνική τους επικοινωνία την Κυριακή του Πάσχα για ανταλλαγή ευχών.

Οι ίδιες πηγές όμως τονίζουν με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα ότι το συνέδριο του Μαίου θα αφορά την παράταξη και δεν θα λειτουργήσει ως «τρύπα» επιστροφής στο παρελθόν με την επανεμφάνιση των λίγων εκείνων επωνύμων προσώπων που υπονόμευσαν συνειδητά την ενότητα της παράταξης και έχουν τεράστια και ασυγχώρητη ιστορική, ηθική και πολιτική ευθύνη.

Το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ

«Η συνάντηση των κκ. Τσίπρα και Παπανδρέου σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ήρθε στη συνέχεια φιλικών τηλεφωνικών επαφών τους, όπως αυτή της Κυριακής του Πάσχα για ανταλλαγή ευχών. "Ωραία ατμόσφαιρα", παρατηρούσαν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ.

Είχε προηγηθεί συνέντευξη του κ. Παπανδρέου σε τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης στην οποία δήλωνε το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ "με δεδομένη την αποχώρηση Βενιζέλου" !

Από τη δική του πλευρά ο κ. Τσίπρας, αφού φρόντισε να εξαιρεθεί η περίοδος 2004-2009 από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, στην ομιλία του κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής τη Μ. Δευτέρα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το "πώς έπεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου μετά τις Κάννες και σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου".

Ο κ. Βενιζέλος του υπέδειξε να ρωτήσει τις κυρίες Κατσέλη, Παναρίτη και Σακοράφα και τους κκ. Κουρουπλή, Βουδούρη, Παραστατίδη, Μιχελογιαννάκη κοκ. Φαίνεται όμως ότι ο κ. Τσίπρας προτίμησε να συζητήσει το θέμα απευθείας με τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου "με δεδομένη την αποχώρηση Βενιζέλου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ", παρατηρούσαν οι ίδιοι κύκλοι.

Μια καλή ιδέα είναι να εξαιρεθεί από την εξεταστική επιτροπή των ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ και η περίοδος 2009-2011 της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, ώστε η συζήτηση να ξεκινήσει από το δεύτερο πρόγραμμα, το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους, έλεγαν ειρωνικά κύκλοι του ΠΑΣΟΚ.
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ οργανώνεται με πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου για να συμβάλει στην προοπτική της ευρύτερης παράταξης και όχι ως "τρύπα " επιστροφής στο παρελθόν με την επανεμφάνιση των λίγων εκείνων επωνύμων προσώπων που υπονόμευσαν συνειδητά την ενότητα της παράταξης και έχουν τεράστια και ασυγχώρητη ιστορική, ηθική και πολιτική ευθύνη. Πρόκειται για διαδικασίες ανασυγκρότησης του χώρου και όχι για διεργασίες μετατροπής του χώρου σε θλιβερή ουρά ενός ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, υπογράμμιζαν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ που υπενθύμισαν ταυτοχρόνως ότι ο κ. Βενιζέλος έχει θέσει το σχετικό πολιτικό πλαίσιο με απόλυτη σαφήνεια».

Συνάντηση με τον πρώην Πρωθυπουργό και σημερινό πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργο Παπανδρέου είχε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση μεταξύ του πρώην και του εν ενεργεία Πρωθυπουργού δεν είχε απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα - κάτι που γίνεται φανερό και από την μακρά, σχεδόν δίωρη διάρκεια της συζήτησης.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι το Κίνημά του δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, θεωρείται σε διεθνείς κύκλους ένας από τους λίγους δυνάμει συνομιλητές του Αλ. Τσίπρα, μεταξύ των εκπροσώπων του θεωρούμενου «παλαιού» πολιτικού συστήματος.

Ο ίδιος άλλωστε ο πρώην πρωθυπουργός προεκλογικώς είχε επανειλημμένως αναφέρει ότι υπό όρους και προϋποθέσεις θα στήριζε μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην ουσία ο κ. Παπανδρέου μετέφερε σημαντικά μηνύματα στον κ. Τσίπρα, υπό μορφήν προειδοποίησης ως προς την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, παραμονής της χώρας στο ευρωπαϊκό νομισματικό πλαίσιο και αποφυγής του εφιαλτικού σεναρίου ενός «ατυχήματος», μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακος.

Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι τα μηνύματα αυτά διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες μέσω ευρωπαϊκών, αλλά και υπερατλαντικών διαύλων.

«Προάσπιση εθνικού συμφέροντος σε ένα συντηρητικό περιβάλλον»

Ενδεικτική εξάλλου ήταν η δήλωση του κ. Παπανδρέου, ο οποίος αφότου ενημερώθηκε από τον Πρωθυπουργό για την πορεία της διαπραγμάτευσης, δήλωσε βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ότι «στόχος είναι να διατηρήσει η Ελλάδα την σημαντική κατάκτηση της, την ισχυρή της θέση στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ».

«Θα θέλαμε μια προοδευτική Ευρώπη και όχι μια συντηρητική. Μια Ευρώπη της ανάπτυξης όπου θα κυριαρχεί η δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη. Και γι' αυτή παλεύουμε» επεσήμανε ο Γ. Παπανδρέου.

«Ωστόσο βρισκόμαστε σε ένα συντηρητικό πλαίσιο και μέσα σε αυτό πρέπει να προασπίσουμε το δημόσιο και εθνικό συμφέρον» πρόσθεσε.

«Πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τα κακώς κείμενα, μια παρασιτική αντίληψη της οικονομίας, προκειμένου να πετύχουμε αναπτυξιακή προοπτική χωρίς να στηριζόμαστε σε άλλους. Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις του 2009 που έμειναν στη μέση».

Το παρασκήνιο της προετοιμασίας της συνάντησης

Η συνάντηση, η οποία κλείστηκε ανήμερα το Πάσχα, όταν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία για ανταλλαγή ευχών, πραγματοποιείται λίγες ημέρες αφότου ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε να στηρίζει την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να αναδεικνύει μία σειρά σημείων σύμπτωσης θέσεων και απόψεων (μέτωπο με Ευ. Βενιζέλο, Κάννες, δημοψήφισμα, κλπ.).

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΚΡΗΤΗ TV», τις ημέρες του Πάσχα, ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε κατά των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου για τη στάση που κράτησαν το 2012. Κατηγόρησε μεταξύ των άλλων τον κ. Βενιζέλο, ότι δεν τον στήριξε, στις Κάννες όταν όπως είπε οι εταίροι αποδέχθηκαν την πρότασή του για δημοψήφισμα, ενώ ανέφερε ότι με τη στάση του συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησης.

Στον κ. Σαμαρά, επέρριψε επίσης ευθύνες και είπε ότι αντί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει η δική του κυβέρνηση, προσπάθησε να αποφύγει τις υποχρεώσεις και να «πετάξει την μπάλα» στην επόμενη κυβέρνηση με δύσκολους όρους.

Ο Γ. Παπανδρέου στην ίδια συνέντευξη κάλεσε την κυβέρνηση να πάει στο Eurogroup με σοβαρή πρόταση, προκειμένου να επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό, χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος και ξεκαθαρίζοντας προς το εσωτερικό κοινό ότι δε γίνεται να εφαρμόσει ακριβώς ή ένα πολύ μεγάλο μέρος των όσων είχε υποσχεθεί προεκλογικά.
Τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται μόνο με τους εταίρους, αλλά και με τις αγορές, ο κ. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι ως πρωθυπουργός συγκρούστηκε με σειρά ηγετών. «Εγώ τσακώθηκα με τον Μπαρόζο, με τον Γιούνκερ.

Δεν ήθελα κανένα μνημόνιο. Δεν ήθελα να ζητιανεύω στον Πούτιν, στους Κινέζους ή στους Σαουδάραβες να αγοράσουν ομόλογα. Είχα ζητήσει από τη Ρωσία να αγοράσει ομόλογα. Η απάντηση ήταν αρνητική. Ο Μεντβέντεφ μου είπε τότε να πάω στο ΔΝΤ. Πολλοί εταίροι μου είπαν το ίδιο», θυμήθηκε, τονίζοντας πως αν ο Ντράγκι που το 2012 καθησύχαζε τις αγορές για την Πορτογαλία και την Ισπανία, το είχε κάνει για μας, δεν θα μπαίναμε καν σε πρόγραμμα. «Αυτό είχα πει και στην Μέρκελ. Θέλω όχι λεφτά, αλλά δήλωση εμπιστοσύνης για τις αγορές. Δυστυχώς δεν έγινε», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Επέμεινε πάντως ο κ. Παπανδρέου στην ανάγκη να είχε γίνει το δημοψήφισμα το 2011. «Κοιτάζοντας πίσω, το λάθος μου ήταν ένα. Θεωρώ τώρα ότι τότε θα έπρεπε να είχα βρει τρόπο να γίνει το δημοψήφισμα. Αν είχε γίνει, θα είχαμε μία καθαρή εντολή από τον λαό να προχωρήσω σε σημαντικές θετικές τομές για την χώρα. Αυτό είχα προτείνει το 2011 στον Σαμαρά, να φτιάξουμε μαζί την Ελλάδα», είπε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline