Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:01:26

Αθαν. Παφίλης: O ευθύνες της Ε. Ε. για τους μετανάστες

...Θέλω να πω δύο λόγια για το μεταναστευτικό, γιατί γίνεται πολλή συζήτηση για τις αιτίες του μεταναστευτικού, για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί. Λέγονται διάφορα, ότι η κυβερνητική πολιτική στέλνει μήνυμα στους δουλέμπορους για να στείλουν τους μετανάστες και η Κυβέρνηση αποφεύγει να μιλήσει για την πραγματική ουσία.

Αλήθεια, μιλάτε για την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σας ρωτήσω κάτι; Ποιος εξαπολύει τους πολέμους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής; Ποιος χρηματοδότησε τους τζιχαντιστές; Δεν ήταν ιμπεριαλιστικές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής; Δεν ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση; Δεν ζητούσατε όλοι σας, πλην του ΚΚΕ, να ενισχύσουν τη συριακή αντιπολίτευση, τους μαχητές της ελευθερίας, όπως παλιά ήταν οι Αφγανοί μαχητές της ελευθερίας, οι οποίοι έγιναν αυτό που έγιναν σήμερα; Αυτό δεν ζητούσαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Και ο ΣΥΡΙΖΑ το ζητούσε τότε στην αρχή, όταν ξέσπασε η κρίση.

Τι έγινε ξαφνικά; Θέλετε να σας φέρω δηλώσεις –να μην πω όνομα- κορυφαίου σας στελέχους που έκανε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν παρεμβαίνει στη συριακή κρίση και δεν βοηθάει τη συριακή αντιπολίτευση για να αποκαταστήσει τη Δημοκρατία; Άμα τις αμφισβητείτε, ρωτήστε τον κ. Δρίτσα που είναι Υπουργός τώρα που αμφισβητούσε και κάποιες άλλες δηλώσεις. Όλοι σας, κουβέντα για την κατάσταση.
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Σε πολιτικό επίπεδο, δεν λέμε σε ατομικό. Μην τσιμπάτε, αν είχατε εσείς διαφορετική γνώμη.
Λέω, λοιπόν, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρωταγωνίστρια μαζί με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο να ξεριζώνονται άνθρωποι, επειδή φεύγουν γιατί καταλαβαίνουν ότι θα πεθάνουν και σου λέει «αφού θα πεθάνω έτσι κι αλλιώς, τουλάχιστον ας κάνω μία απέλπιδα προσπάθεια μήπως γλυτώσω».
Ποιος είναι υπεύθυνος για τα εκατομμύρια των απελπισμένων που έρχονται για να βρουν μια δουλειά από χώρες που είναι πάμπλουτες, που έχουν πετρέλαια και φυσικό πλούτο, που έχουν τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές και που τις καταληστεύουν και οι πολυεθνικές, αλλά και η ντόπια αστική τάξη; Γι' αυτό, δεν λέει κανένας κουβέντα. Αυτές είναι οι αιτίες.

Και ποιες είναι οι αιτίες τώρα που διογκώνεται το κύμα των προσφύγων; Σιγά μην είναι μόνο το ότι πήραν μήνυμα από την πολιτική της Κυβέρνησης. Αυτό είναι στρουθοκαμηλισμός. Η αιτία είναι ότι οξύνεται η κατάσταση κυρίως στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ο κόσμος φεύγει -όποιος μπορεί- για να γλιτώσει. Αυτή είναι η ουσία. Αυτή είναι η πραγματική αιτία και το ότι πέφτουν στα νησιά είναι ότι έκλεισε ο Έβρος με τον φράχτη.
Και ποια είναι η αιτία για το ότι η Ελλάδα γίνεται, όπως λέτε εσείς –όπως λέμε όλοι τέλος πάντων-, υποδοχέας απελπισμένων ψυχών; Ποια είναι αλήθεια;

Μπορούν να πάνε στις ευρωπαϊκές χώρες από άλλον δρόμο; Οι δρόμοι είναι συγκεκριμένοι: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία. Πιο εύκολα από πού θα περάσουν; Από την Ελλάδα δεν θα περάσουν; Τι εμποδίζει, λοιπόν, για να φύγουν το 80% που θέλει να πάει στην Ευρώπη, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Είναι ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η Συνθήκη Σέγκεν. Ναι ή όχι; Ποιος συμφώνησε, λοιπόν, με το Δουβλίνο τα προηγούμενα χρόνια; Όλοι σας πλην ΚΚΕ. Ποιος συμφώνησε με τη Σέγκεν; Εμείς όχι, άλλοι κράτησαν επιφυλάξεις. Τα έχω ζήσει από πρώτο χέρι. Μην τα αμφισβητείτε, θα σας φέρω τα πρακτικά του Ευρωκοινοβουλίου εδώ πέρα και δεν θα ξέρετε τι να πείτε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ-ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ: Τι μας λέτε τώρα; Ποιος συμφώνησε...
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα, να ξεκινήσουμε από το τι μέτρα πρέπει να πάρουμε. Πρώτον, να ακούσουμε τους φασίστες δολοφόνους της Χρυσής Αυγής που λένε «πολυβόλα» -γιατί αυτό λένε- «να στήσουμε πολυβόλα και όποιος περνάει να τον καθαρίζουμε»; Αυτό σκέφτονται αλλά φοβούνται να το πουν, έχουν και τη δίκη μπροστά. Και έχουμε και τον κύριο Υπουργό σήμερα να μας λέει ότι είναι σοβαρό ζήτημα που δεν έδωσαν άδεια στους τρεις για να έρθουν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση και να κάνουν βαρυσήμαντες και σοβαρές τοποθετήσεις τρεις ημέρες πριν από τη δίκη. Κακώς.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Το θέμα είναι τέτοιο που...
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αφήστε με, κύριε Βούτση, μη βιάζεστε.
Τι μπορούμε να κάνουμε αφού έρχονται έτσι ή αλλιώς; Εμείς λέμε ότι πρέπει να παρθούν μέτρα σοβαρά που δεν υπάρχουν για να υπάρχουν ανοικτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πολλά άλλα.

Αυτά δεν τα λέμε μόνο θεωρητικά. Υπάρχουν εργατικά κέντρα στην περιοχή όπου έχουμε την πλειοψηφία -και πρέπει να το πω- αλλά και άλλες οργανώσεις όχι μόνο οι δικές μας που δρουν και προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αυτό πρέπει να είναι μέριμνα της ίδιας της Κυβέρνησης, της πολιτείας.
Δεύτερον, να αποδοθεί το καθεστώς ασύλου ή επικουρικής προστασίας σε όσους είναι πρόσφυγες, δηλαδή θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων και πολιτικών διώξεων.

Τρίτο και σημαντικό. Αυτό ήταν που συνέφερε μόνο τη χώρα. Εμείς το λέγαμε παλιά και ενοχλούσε: Απειθαρχία, ανυπακοή –λέγαμε- στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απειθαρχία στη Σέγκεν και στο Δουβλίνο. Να τους δώσετε έγγραφα και να πάει ο καθένας εκεί που θέλει να πάει.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ: Δεν θα τους γυρίσουν;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Υπάρχει άλλος δρόμος; Δεν θα γυρίσουν. Κάντε το σαν πολιτική κίνηση. Γιατί το κάνατε και τους γύρισαν πίσω; Ή κάνετε σαν τον Ζήκο στο έργο «Βαστάτε με», γιατί έτσι πάει τώρα μερικές φορές και μη με προκαλείτε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ: Οι Ιταλοί το έκαναν και τους γύρισαν.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Επομένως, το θέμα της μετανάστευσης είναι θέμα ευρωπαϊκό; Είναι γενικό θέμα και οι αιτίες δεν πρόκειται να εξαλειφθούν για να ξεκαθαρίζουμε και τη δική μας θέση. Εμείς δεν θέλουμε να φεύγει ο κόσμος από τις χώρες του. Η πολιτική μας θέση είναι να μείνει, να οργανώσει την πάλη του και ακόμη να ανατρέψει αυτή την βαρβαρότητα που υπάρχει. Ωστόσο, αυτό δεν μπορείς να το επιβάλεις. Κάθε λαϊκό κίνημα στη χώρα του μπορεί να το κατακτήσει -αν το κατακτήσει. Από τη στιγμή που έχεις αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης εκτός και αν περιμένουμε την ελεημοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία λειτουργεί πάντα με τη λογική της στρόφιγγας. Όταν θέλει φτηνό εργατικό δυναμικό, δηλαδή φθηνό κρέας, την ανοίγει και όταν ζορίζεται την ξανακλείνει. Και εκεί παίζεται όλο αυτό το παιχνίδι για να πιέζει και την ντόπια εργατική τάξη.

Για το νομοσχέδιο εγώ δεν πρόκειται να μιλήσω συγκεκριμένα γιατί ο Γιάννης Γκιόκας ανέλυσε συγκεκριμένα τις θέσεις μας και θα περιμένουμε μια ουσιαστική απάντηση από τον κύριο Υπουργό και την Κυβέρνηση στα θέματα που θέσαμε και στη λογική που θέσαμε για να υπάρξει σοβαρή συζήτηση γιατί η συζήτηση επικεντρώθηκε αλλού. Λέμε ότι κινείται στην ίδια κατεύθυνση παρά τις όποιες θετικές διακηρύξεις ή λύσεις, ότι κυρίως κάνει αυτό που έκανε και η προηγούμενη, προσπαθεί να εκτονώσει την κατάσταση στις φυλακές που είναι τραγική και δεν χρειάζεται να την περιγράψει κανένας. Αυτό είναι και δείγμα του ίδιου του συστήματος.

Εμείς δεν λέμε ότι η εγκληματικότητα θα σταματήσει. Σε ένα τέτοιο σύστημα θα αυξάνεται. Και στην οικονομική κρίση θα αυξάνεται και πολύ περισσότερο. Λέμε όμως ότι ακόμα και εδώ μπορούν να σωθούν άνθρωποι. Τι απαιτείται όμως; Απαιτούνται τα εξής: Πρώτον, θεσμοί σε μία κατεύθυνση σωφρονισμού συνολικά και επανένταξης στην κοινωνία. Δεύτερον, απαιτούνται υποδομές. Και τρίτον, απαιτείται προσωπικό.

Σε αυτά τα θέματα δεν δίνει απάντηση το νομοσχέδιο. Κάνει διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης παίρνοντας κάποια θετικά μέτρα που αναλύθηκαν, τα οποία όμως χωρίς αυτά που είπαμε, δηλαδή υποδομή και προσωπικό, θα είναι άχρηστα ή μπορεί να λειτουργήσουν και εντελώς ανάποδα.
Υπάρχουν θετικές διατάξεις τις οποίες θα ψηφίσουμε. Στο σύνολο όμως, ακριβώς επειδή δεν αντιμετωπίζει την ουσία και δεν χαράζει μία στρατηγική -δεν λέμε αύριο το πρωί- θα ψηφίσουμε «ΠΑΡΩΝ».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline