Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020  13:09:10

Ο Τζων Κέρι πιστεύει ότι ο Αλ. Τσίπρας τελικά τον παραπλάνησε. Ο πρέσβης στην Αθήνα συνδέει την υπόθεση Ξηρού με την (μη) στήριξη της Ελλάδας στα οικονομικά της προβλήματα. Κύριο

Βαθύ ρήγμα φαίνεται πως δημιουργείται στις σχέσεις Αθήνας και Ουάσινγκτον μετά από τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης η οποία θα δώσει το δικαίωμα στον Σάββα Ξηρό να βρεθεί εκτός φυλακής και σε κατ ' οίκον περιορισμό. Με δυσάρεστες συνέπειες για τα προβλήματα της χώρας.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει εδώ και αρκετές ημέρες για τη διαφωνία και έντονη ενόχλησή τους αναφορικά με το ζήτημα και σήμερα, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ διαβεβαιώνει την πρεσβεία ότι είχε μείνει με άλλη εντύπωση για την νομοθετική ρύθμιση του θέματος Σ. Ξηρού όταν επικοινώνησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Οι ΗΠΑ εκθέτουν τον Τσίπρα: Άλλα μας είχε υποσχεθεί για τον Ξηρό

Ανακοίνωση από το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ αφού μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη για "μη φιλική πράξη" όσον αφορά την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού ακολούθησε η ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών και οι ψυχρές δηλώσεις στην άγονη συνάντηση Κέρι - Κοτζιά.

Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρί Χαρφ, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Η κυρία Χαρφ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ' και τον κατ' οίκον περιορισμό του Σάββα Ξηρού που ψηφίστηκε και επί του συνόλου του, ανησυχεί τις ΗΠΑ, «γιατί απελευθερώνει τρομοκράτες, ακόμη κι αν είναι σε κατ' οίκον περιορισμό, οι οποίοι θα είναι σε θέση να αρχίσουν ξανά την τρομοκρατική τους δράση, σχεδιάζοντας και συνωμοτώντας».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού Mega, Μιχάλη Ιγνατίου, ο κ. Κέρι εξέφρασε τη ενόχληση και την οργή του για το θέμα του Ξηρού αφού σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχος, ο Έλληνας πρωθυπουργός του είχε υποσχεθεί ότι θα προχωρούσε στη διευθέτηση του ζητήματος.

Σε οριακό σημείο οι σχέσεις –Με συνέπειες αρνητικές και αντίποινα

Είναι εμφανές ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πλέον σε οριακό σημείο, ενώ, πηγές αναφέρουν ότι, πλέον, είναι δεδομένο πως η στάση των ΗΠΑ στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα αλλάξει άρδην.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα σταματήσει να παρέχει τη στήριξη που έδινε μέχρι στιγμής στην ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού θα θεωρηθεί «βαθιά μη φιλική ενέργεια», ήταν το μήνυμα που έστειλε τη Δευτέρα ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, ο οποίος έδωσε συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος μάλιστα έφθασε στο σημείο να προειδοποιήσει ότι, αν συμβεί αυτό, θα αποτελέσει «οπισθοδρόμηση» στη διμερή συνεργασία!

Παράλληλα, σε μια κλιμάκωση των πιέσεων της Ουάσιγκτον προς την Αθήνα, o υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού.

Ειδικότερα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα αποκάλυψε ότι ο Τζον Κέρι διαμαρτυρήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα.

Παράλληλα, ο Ντέιβιντ Πιρς τόνισε ότι και ο ίδιος μίλησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου λίγο πριν από την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Ο κ. Πιρς, στεκόμενος μπροστά από μία πλάκα στην οποία ήταν χαραγμένα τα ονόματα των στελεχών της αμερικανικής αποστολής που έχουν δολοφονηθεί από την 17 Νοέμβρη, ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει την απελευθέρωση καταδικασμένων τρομοκρατών για ιατρικούς λόγους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση.

Νωρίτερα, πηγές της κυβέρνησης, επιχειρώντας να καθησυχάσουν τις αμερικανικές ανησυχίες, ανέφεραν ότι δεν προβλέπεται αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, αλλά κατ' οίκον κράτηση με βραχιολάκι.

Πρόσθεταν μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει δυο φορές ευαισθησία για την τρομοκρατία, «διότι τα εγκλήματα αυτά έγιναν στο όνομα της Αριστεράς».

«Θέλω να είμαι σαφής», τόνισε ο κ. Πιρς: «το θέμα δεν είναι η μεταρρύθμιση των φυλακών ή η αποσυμφόρηση από τον συνωστισμό, ή η παροχή πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη, ή η βελτίωση των ανθρωπιστικών όρων. Όλα αυτά είναι σημαντικά».

«Το θέμα», υπογράμμισε, «είναι ότι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι, άνθρωποι που διέπραξαν τρομακτικά και απεχθή εγκλήματα πρέπει να εκτίσουν πλήρως την ποινή τους στις φυλακές και όχι στην άνεση του σπιτιού τους, περιτριγυρισμένοι από φίλους, οικογένειες και συγγενείς. Η αποφυλάκιση τέτοιων δολοφόνων προσβάλλει τη μνήμη αυτών που σκοτώθηκαν και παραβιάζει τα δικαιώματα των οικογενειών τους, των οποίων η ζωή έχει καταστραφεί».

Ως τώρα, πρόσθεσε, η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης περιορίστηκε στις επίσημες επαφές, με την ελπίδα ότι θα υπήρχε θετική ανταπόκριση σε κάποιες από τις ανησυχίες που εκφράσαμε ιδιωτικά για ορισμένες πτυχές της νομοθεσίας.

«Διατύπωσα», σημείωσε, «αυτές τις ανησυχίες ευθέως στον υπουργό Δικαιοσύνης στις 2 Απριλίου και επεσήμανα μεταξύ άλλων ότι αν ο Σάββας Ξηρός αφεθεί να βγει από τη φυλακή πριν εκτίσει την ποινή του, την οποία του καταλόγισε το ελληνικό δικαστικό σύστημα, θα αποτελούσε κακή υπηρεσία για τους αμερικανούς διπλωμάτες που σκοτώθηκαν και για τις οικογένειές τους. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε κάτι τέτοιο».

«Τις ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης», συνέχισε ο αμερικανός πρέσβης, «διατύπωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ευθέως στον έλληνα Πρωθυπουργό με τηλεφωνική του συνομιλία, την περασμένη εβδομάδα».

Όπως είπε ο κ. Πιρς, αν ο Σάββας Ξηρός ή όποιος άλλος έχει βάψει με αίμα αμερικανών διπλωματών τα χέρια του, αφεθεί ελεύθερος, «θα αποτελούσε μια βαθύτατα μη φιλική πράξη». Ανέφερε, δε, ότι «οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και άλλοι εγκληματίες που διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα πρέπει να ολοκληρώσουν τις ποινές τους, σύμφωνα με το ελληνικό δικαστικό σύστημα».

«Δεν υπάρχει θέση για τους καταδικασμένους τρομοκράτες στον πολιτισμένο πολιτικό λόγο ή η επιστροφή στην ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για βίαιους εγκληματίες και ανήκουν στη φυλακή. Πουθενά αλλού» είπε ο κ. Πιρς.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι «η Ελλάδα αποτελεί σημαντική δύναμη σταθερότητας στην περιοχή και καλός εταίρος για τις ΗΠΑ σε σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένων της εφαρμογής του δικαίου και των αντιτρομοκρατικών θεμάτων».

«Πιστεύουμε» κατέληξε ο επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα, «ότι αυτή η νομοθεσία δεν είναι συνεπής με το πνεύμα της επί μακρόν δέσμευσης της Ελλάδας στη διεθνή αντιτρομοκρατική συνεργασία, και αν αυτή περάσει, θα σημάνει οπισθοδρόμηση στη διμερή μας συνεργασία. Αυτή δεν είναι απλώς μια ανθρωπιστική υπόθεση, είναι μια σημαντική υπόθεση ασφαλείας».

ΝΔ: Προβλήματα με συμμάχους για τα τρομοκρατικά ρουσφέτια

Σχολιάζοντας τη δήλωση του αμερικανού πρέσβη, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «για να εξυπηρετήσει τα ρουσφέτια της τρομοκρατίας δημιουργεί προβλήματα με τους παραδοσιακούς συμμάχους και τα γεωπολιτικά στηρίγματα της χώρας».

Παράλληλα, σημείωσε: «Και όλα αυτά για να αποφυλακίσει καταδικασμένους δολοφόνους- τρομοκράτες, σε ευθεία σύγκρουση με το δημόσιο αίσθημα.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Άμεση ήταν η αντίδραση κυβερνητικών κύκλων στο αυστηρό μήνυμα που έστειλε ο Aμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, για τυχόν αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, συνεχίζοντας την αυστηρή γραμμή που έχει υιοθετήσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ζήτημα.
Ο κ. Πιρς σημείωσε πως εάν ο Ξηρός ή οποιοσδήποτε άλλος που έχει λερώσει τα χέρια του με αίμα Αμερικανών διπλωματών αποφυλακισθεί θα πρόκειται για μια "βαθιά μη φιλική πράξη" ("deeply unfriendly") και εξέφρασε την άποψη πως "η αποφυλάκιση των δολοφόνων δείχνει έλλειψη σεβασμού στη μνήμη αυτών που έχουν σκοτωθεί και παραβιάζει τα δικαιώματα των μελών των οικογενειών τους".

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυρίου Πιρς, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου έσπευσαν να διευκρινίσουν πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, ωστόσο, ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών.

"Η ισονομία, το κράτος δικαίου αλλά και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι όπως αυτά ορίζονται από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελούν απαράβατες συνθήκες για μια δημοκρατική διακυβέρνηση. Το ίδιο, άλλωστε,ισχύει στο σύνολο των ευνομούμενων κρατών του κόσμου", λένε με νόημα και τονίζουν την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι στη νομοθεσία δεν πρέπει να προβλέπονται εξαιρέσεις και δεν πρέπει να υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις.

Με βάση, λοιπόν, το νόμο που ψηφίζεται μια ορισμένη κατηγορία κρατουμένων –και αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως να έχουν αναπηρία πάνω από 80%- η ποινή τους μετατρέπεται σε κράτηση κατ' οίκον με "βραχιολάκι".

Ο νόμος δεν έχει ως στόχο τον Σάββα Ξηρό ωστόσο και αυτός, όπως και άλλοι κρατούμενοι, πληρούν τις προϋποθέσεις για κατ' οίκον κράτηση με "βραχιολάκι", ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές.
Υπενθυμίζουν επίσης ότι εν λόγω πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98% και σημειώνουν ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού.
Προβάλουν μάλιστα το αντεπιχείρημα ότι η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος και τέλος επισημαίνουν ότι:

"Ο Υπουργός των ΗΠΑ, κ. Κέρι πράγματι τηλεφώνησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη, προκειμένου να του εκφράσει την ανησυχία του για τον Σ. Ξηρό. Ο πρωθυπουργός του εξήγησε το νόμο, ότι δεν αφορά τον Σ. Ξηρό, και ότι ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα για την Ευρώπη αλλά και γενικότερα, προέρχεται κυρίως από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών. Και του εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να την αντιμετωπίσουν"

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline