Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με κομμουνιστική μέθοδο ηθικής σπίλωσης και σκανδαλολογίας, προσπαθεί το υπουργείο Πολιτισμού να δικαιολογήσει τον παραγκωνισμό του Σωτήρη Χατζάκη. Οι αήθεις μέθοδοι, που σχολιάζονται στον καλλιτεχνικό κόσμο. Κύριο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει ο Σωτήρης Χατζάκης μετά το υπουργικό πραξικόπημα, από το οποίο ζητά να ακυρωθεί η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη να απομακρυνθεί από το Εθνικό – Τα σκληρά επιχειρήματα από τον Αντώνη Βγόντζα, συνήγορο του κ. Χατζάκη, για το αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, που αμαυρώνει την καλή του φήμη ως επαγγελματία του χώρου του Πολιτισμού.

Η Συντονίστρια της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σοφία Βούλτεψη, σχετικά με το πογκρόμ του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο του πολιτισμού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη να «καρατομήσει» τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρη Χατζάκη, εντάσσεται σε μια πρωτοφανή για το δημοκρατικό μας πολίτευμα εκστρατεία πολιτικών διώξεων στις οποίες με ζήλο επιδίδεται η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου.

Μια κυβέρνηση που δεν περιορίζεται στην εξάντληση των τελευταίων ευρώ που έχουν απομείνει στη χώρα, αλλά έχει αποφασίσει να εξανεμίσει και τα τελευταία αποθέματα πολιτικού πολιτισμού, καταφεύγοντας στις γνωστές πρακτικές σπίλωσης συνειδήσεων που μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα συναντά κανείς.

Ο κ. Χατζάκης - την απομάκρυνση του οποίου καταδίκασε ως πολιτική δίωξη η Ένωση Θεάτρων Ευρώπης – είναι μόνο η αρχή ενός χωρίς προηγούμενου πογκρόμ στον χώρο του πολιτισμού.

Όπως έχει γίνει γνωστό, με τροπολογία θα λήξει η θητεία όλων των επικεφαλής των 500 περίπου οργανισμών που εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Αλήθεια κανένας δεν κάνει στον κ. Ξυδάκη και στον... σοσιαλιστικό ρεαλισμό του;"

Δυσάρεστη και δύσοσμη υπόθεση. Με παλαιοκομμουνιστικές μεθόδους καταδίκης και ηθικής εξόντωσης, αποκρουστικές. Με δολιότητες της εξουσίας.«Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης δεν έχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο στα χέρια του, εις βάρος του κ. Χατζάκη», δήλωσε ο Αντώνης Βγόντζας, ο συνήγορος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρη Χατζάκη, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο δικηγορικό του γραφείο με θέμα «Όλη η αλήθεια για το Εθνικό Θέατρο».

«Δεν πρόκειται να κάνουμε δίκη εκτός των δικαστηρίων, αλλά χτες πληροφορηθήκαμε ότι ο κύριος υπουργός στέλνει την υπόθεση στον πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κ. Παναγιώτη Νικολούδη, που είναι υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Πλέον προκύπτει ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι η πρώτη μας υποχρέωση να δώσουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο Αντώνης Βγόντζας. Kαι πρόσθεσε: «Ο κ. Ξυδάκης απευθύνθηκε στον κ. Νικολούδη επειδή δεν έχει στοιχεία. Αν είχε στοιχεία θα απευθυνόταν στον εισαγγελέα. Δεν έχει ούτε ένα στοιχείο. Με την κίνηση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός ξεκινά μία διαδικασία ηθικής εξόντωσης του κ. Χατζάκη. Έτσι ανακύπτει θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η κίνηση του Νίκου Ξυδάκη να ανακαλέσει το διορισμό του Σωτήρη Χατζάκη και του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, χαρακτηρίζεται ως μία «πολιτική δίωξη», από το συνήγορο του κ. Χατζάκη, Αντώνη Βγόντζα. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, μέσω του συνηγόρου του, έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εντός δύο μηνών αναμένεται να κριθεί η νομιμότητα ή μη της ανάκλησης του διορισμού του. Η τελεσίδικη απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε δύο χρόνια.

«Έχουμε ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας για να ακυρωθεί η απόφαση της ανάκλησης του διορισμού του Σωτήρη Χατζάκη. Μία περίπτωση προβλέπεται για την ανάκληση του διορισμού του καλλιτεχνικού διευθυντή σύμφωνα με τον νόμο: Να έχει απορριφθεί ο απολογισμός. Δεν προβλέπεται καμία άλλη περίπτωση. Και δεύτερον: Επειδή σε δηλώσεις του ο υπουργός έχει προσβάλλει την τιμή και την υπόληψη του κ. Χατζάκη προσφεύγουμε στα πολιτικά δικαστήρια. Και με αίτημα χρηματική ικανοποίηση, όπως προβλέπει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ζητάμε την προσωπική κράτηση του κ. Ξυδάκη, αν δεν πληρώσει την χρηματική ικανοποίηση που θα επιβάλλει το δικαστήριο, εφόσον την επιβάλλει», αποκάλυψε ο κ. Βγόντζας. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν πρόκειται για ένα συμβολικό ποσό, ο κ.Βγόντζας δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να απαντήσει.

Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου, ο δικηγόρος του Σωτήρη Χατζάκη τόνισε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, στα δημόσια έγγραφα με τα οποία ζητούσε γραπτές εξηγήσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου και μάλιστα «σε απίθανες ημερομηνίες», όπως τόνισε ο κ. Βγόντζας, δεν είχε βάλει την υπογραφή του. «Ο κ. Χατζάκης εκλήθη να δώσει γραπτές εξηγήσεις σε ανυπόγραφα χαρτιά! Μόνο το χαρτί της απόλυσής του, έφερε την υπογραφή του υπουργού», δήλωσε ο κ. Βγόντζας.

Ο Αντώνης Βγόντζας αναφέρθηκε στην επιμονή του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού να δημοσιευθούν οι συμβάσεις των καλλιτεχνών στη Διαύγεια, προσθέτοντας ότι παρόμοιο αίτημα δεν έγινε δεκτό από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων.

«Ό,τι αφορά πρόσωπο και αμοιβή δεν μπορεί να αναρτάται στην Διαύγεια. Υπάρχει ρητή εξαίρεση για τα προσωπικά δεδομένα στο νόμο για τη Διαύγεια. Κάναμε επιστολή ως Εθνικό Θέατρο στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων και πήραμε στα χέρια μας την απόφαση που λέει ότι δεν αναρτώνται οι συμβάσεις. Με βάση αυτή την απόφαση κινηθήκαμε. Μας ήρθε μεταγενέστερο έγγραφο, διευκρινιστικό, το οποίο μας ζήτησε να αναρτούμε περιλήψεις. Εμείς περιλήψεις ήδη αναρτούσαμε. Ήταν μία πολιτική που συνεχίσαμε από τον κ. Χουβαρδά», δήλωσε ο κ. Βγόντζας, απαντώντας στον πρώτο λόγο που επικαλέστηκε ο κ. Ξυδάκης για την ανάκληση του διορισμού του Σωτήρη Χατζάκη.

«Παρέλειψε, από την έναρξη της θητείας του (21.5.2013) μέχρι και την υπογραφή της παρούσης, την ανάρτηση περιλήψεων των συμβάσεων έργου που έχει συνάψει κατ' άρθρο 3 παρ. 13 περ. ε Ν. 2273/1994, ως εκπρόσωπος του Εθνικού Θεάτρου, με το καλλιτεχνικό και τεχνικό προσωπικό του θεάτρου, καθώς επίσης και με ειδικούς συνεργάτες για τις καλλιτεχνικές και λειτουργικές ανάγκες του οργανισμού, στη διαδικτυακή εφαρμογή "Διαύγεια", όπως κατά νόμο επιβάλλεται», έγραφε η υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε την 21η Απριλίου στο ΦΕΚ/ΥΟΔΔ/264.

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Αντώνη Βγόντζα ότι ο υπουργός ήδη είχε στη διάθεση του τα στοιχεία που ζητούσε και χαρακτήρισε την όλη διαδικασία που ξεκίνησε «προσχηματική». «Κάποιοι παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις τους, του τα είχαν δώσει τα στοιχεία. Είναι προσχηματικό όλο αυτό», τόνισε ο συνήγορος του κ. Χατζάκη.

Ο Αντώνης Βγόντζας απάντησε και στον δεύτερο λόγο που επικαλέστηκε ο κ.Ξυδάκης για την απόφασή του να ανακαλέσει τον διορισμό του Σωτήρη Χατζάκη.

Όπως έγραφε η υπουργική απόφαση:
«Συνήψε, κατά το έτος 2014, τρεις συμβάσεις έργου με αντικείμενο τη σκηνοθεσία θεατρικών έργων με το Εθνικό Θέατρο κατά παράβαση της ρητής διάταξης του άρθρου 3 παρ. 16 εδ. β' του Ν. 2273/1994, η οποία προβλέπει ως μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό συμβάσεων μεταξύ του καλλιτεχνικού διευθυντή και του Εθνικού Θεάτρου τις δύο συμβάσεις ετησίως».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ.Βγόντζας, ο Σωτήρης Χατζάκης ουδέποτε πληρώθηκε για την τρίτη παράσταση, την οποία αναγκάστηκε να σκηνοθετήσει μετά από την απόχωρηση του Γιάννη Κακλέα. «Δεν πήρε αμοιβή για τρεις παραστάσεις. Έχουμε όλα τα αποδεικτικά
στοιχεία. Υπάρχουν τρεις συμβάσεις, αλλά η μία είναι χωρίς αμοιβή. Όπως ξέρετε, όταν μία σύμβαση είναι χωρίς αμοιβή δεν θεωρείται καν σύμβαση έργου», τόνισε ο Αντώνης Βγόντζας. «Ο κύριος υπουργός έχει υπερβεί τα καθήκοντα του. Χρησιμοποιεί την εξουσία του για να εξουθενώσει ηθικά τον κ.Χατζάκη. Κάνει ζημιά στον πολιτισμό και στην κυβέρνηση», κατέληξε ο κ.Βγόντζας.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Σωτήρης Χατζάκης, ο οποίος αποκάλυψε όσα ειπώθηκαν στη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη. «Προπηλακίστηκα στο γραφείο του υπουργού. Αν ο κ.Ξυδάκης μου μιλούσε με καλό τρόπο και με ευγένεια, πιστέψτε με- δεν το λέω εκ των υστέρων για να δείξω φοβισμένος ή να κάνω έκκληση στον υπουργό- η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική. Θα του έλεγα δώστε μου δύο μέρες να το σκεφτούμε και οι δύο. Να ξανασυναντηθούμε και να βρούμε μία μέση χρονική περίοδο για να προλάβω να κάνω κάποια πράγματα που έχω εξαγγείλει», δήλωσε ο κ. Χατζάκης και συμπλήρωσε: «Αντ΄αυτού. Με το που μπήκα στο γραφείο του απαξίωσε τον φάκελο που κρατούσε. Τρία πράγματα μου είπε: "Θα σου φέρω το ΣΔΟΕ", "Είσαι ένας δημόσιος υπάλληλος γαντζωμένος σε μία καρέκλα, δεν είσαι καλλιτέχνης". Και η τρίτη φράση ήταν του Παναγιώτη Δούρου :"Να παραιτηθείς ανδροπρεπώς"»

Τέλος, ο Αντώνης Βγόντζας αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση του υπουργείου Πολιτισμού: «Στις 17 Απριλίου 2015 στα ταμεία ήταν 2,3 εκατομμύρια ευρώ», για να προσθέσει ο Σωτήρης Χατζάκης, ότι «από τον Χουβαρδά παρέλαβα 1,8 εκατ. ευρώ.

 

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα