Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020  03:49:06

Νέοι οπαδοί των πρόωρων εκλογών, μετά τους Δραγασάκη, Φλαμπουράρη, Σκουρλέτη, Μητρόπουλο κ.α. Φίλης: Δεν θα φοβηθούμε να πάμε σε εκλογές. Ανοικτό θέμα και για τον Ε. Τσακαλώτο. Κύριο

Το πρωί όμως διάψευδε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Σακελλαρίδης τα σενάρια για εκλογές και δημοψήφισμα, που συνεχώς αναφέρονται από Υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιπόλαια τακτική της Κυβέρνησης σχετικά κατά τον Στ. Θεοδωράκη.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών και μάλιστα υπερηφάνως, άφησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια, όπου συζητείται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων των φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδας.

«Αν χρειαστεί το πολιτικό μας σχέδιο να αναβαπτιστεί στη γνώμη του λαού, αυτό θα γίνει»

Το σενάριο πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος περιέγραψε στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Νίκος Φίλης, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και εταίρων φαίνεται να έχουν μπει στην κρισιμότερη φάση τους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρείται και ως η «αυθεντική φωνή» του Μεγάρου Μαξίμου στη Βουλή, είπε: «Μας έλεγαν ότι οι εκλογές θα διαλύσουν την οικονομία. Δεν έγινε. Τώρα λένε ξανά το ίδιο. Κάποιοι έχουν λόγο να τις φοβούνται. Εμείς δεν φοβόμαστε τις εκλογές».

Και πρόσθεσε με πιο ξεκάθαρο τρόπο: «Αν χρειαστεί το πολιτικό μας σχέδιο να αναβαπτιστεί στη γνώμη του λαού, αυτό θα γίνει. Επιδιώκουμε συμβιβασμό. Αν αυτή η συμφωνία χρειαστεί νομιμοποίηση λαϊκή, εμείς δεν θα φοβηθούμε. Επί συμφωνίας όμως, όχι επί συζητήσεων».

Επιπροσθέτως, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο νέου κυβερνητικού σχήματος από την παρούσα Βουλή, επισημαίνοντας: «Κοιμούνται όρθιοι όσοι μιλούν για κυβερνήσεις συνεργασίας, άλλου προσανατολισμού, σε αυτή τη Βουλή. Εμείς δεν θα κάνουμε αυτά που έκαναν οι άλλοι μετά από τις Κάννες».

Ο κ. Φίλης απευθύνθηκε και στην αντιπολίτευση, καλώντας την να χαμηλώσει τους τόνους και σημειώνοντας ότι «με αναμπουμπούλα δεν έχετε πολιτικό μέλλον».

Τσακαλώτος: Λάθος που δεν εξασφαλίσαμε χρήματα στις 20/2. Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα στις εξελίξεις.

Για λάθος της κυβέρνησης που δεν εξασφάλισε μαζί με την υπογραφή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και την εκταμίευση των χρημάτων μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σημείωσε ότι μια νέα κυβέρνηση έχει σχετική απειρία σε μερικά πράγματα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στους «θεσμούς».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, το πρωί της Παρασκευής, ο Ευκλ.Τσακαλώτος ανέφερε: «Εμείς κάναμε ένα λάθος, όταν μπήκε η υπογραφή στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ότι δεν σιγουρέψαμε πως αυτή η συμφωνία θα ήταν το σήμα προς την ΕΚΤ για να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη ρευστότητα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων σημείωσε ότι μια νέα κυβέρνηση έχει σχετική απειρία σε μερικά πράγματα, αλλά παράλληλα τόνισε ότι είχε προηγηθεί συνάντηση του Γ.Βαρουφάκη και του Μ.Ντράγκι, παρουσία του ιδίου, κατά την οποία ο επικεφαλής της ΕΚΤ είχε πει πως «εάν υπήρχε συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου αυτό θα ήταν το σήμα που χρειαζόταν• δεν το έκανε».

Ο κ. Τσακαλώτος παρατήρησε, ακόμη, ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να υπάρχει μεταξύ Αθήνας και «θεσμών», αλλά υπάρχει και από τις δύο πλευρές.
Ως παράδειγμα έφερε το θέμα των εργασιακών, σημειώνοντας πως ενώ ζητείται από την Ελλάδα να φέρει νέες προτάσεις στο τραπέζι, μετά υπάρχουν αντιδράσεις για τις συλλογικές συμβάσεις. «Οι συλλογικές συμβάσεις εκτός από δικαίωμα, αποφέρει και οικονομικά αποτελέσματα στη χώρα» δήλωσε και εξήγησε ότι δεν μπορεί να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να ακολουθήσει νεοφιλελεύθερο μοντέλο.

Ο Ευκλ.Τσακαλώτος τόνισε: «Δεν θέλουμε τη δόση, αν είναι να συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές λιτότητας» και άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση ρήξης.

Όπως είπε, ο ίδιος δεν συμφωνεί με τους συναδέλφους του που μιλούν για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών δημοσίως, ωστόσο παρατήρησε ότι σε περίπτωση ρήξης «θα υπάρξει πολιτικό ζήτημα» και «εκεί θα φανούν οι συσχετισμοί» για τις επόμενες εξελίξεις, για τις οποίες τα πάντα (και οι αναγκαστικές εκλογές) είναι θέματα ανοικτά.-

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΙΖΕΙ ΕΠΙΠΟΛΑΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αλλεπάλληλες λανθασμένες πολιτικές, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, ιδίως στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, καταλόγισε ο επικεφαλής του ΠοταμιούΣταύρος Θεοδωράκης στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να απολεσθεί η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών και των εταίρων προς την κυβέρνηση, αλλά και να χάσει η χώρα σύμμαχους.

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, στην συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, ο Σταύρος Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ενώ ισχυρίζεται ότι κάνει σκληρή διαπραγμάτευση για να σωθεί η χώρα και να παραμείνει στην Ευρώπη, οι πολιτικές της επιχειρούν έτσι κι αλλιώς να τη στρέψουν πίσω, σε ένα καταστροφικό παρελθόν. Μάλιστα, ανέφερε ότι «για να φυτιλιάσει για άλλη μια φορά την αβεβαιότητα, μιλάει πλέον όλο και πιο συχνά για εκλογές και δημοψήφισμα» διερωτώμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα αν υπάρχει κανείς που να θεωρεί ότι με τέτοιες απειλές θα φοβηθούν οι δανειστές ή μήπως απειλούνται οι εξουθενωμένοι και ανήσυχοι πολίτες για να δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα μεγαλύτερο ποσοστό;

«Δε φοβάστε ότι οι εκλογές θα σημάνουν την άτακτη χρεοκοπία της χώρας; Ή μήπως δεν υπάρχει για εσάς χώρα και υπάρχει μόνο κόμμα; Δεν υπάρχει κοινωνία, αλλά μόνο ψηφοφόροι;» έθεσε το ερώτημα. Μάλιστα ο επικεφαλής του Ποταμιού προειδοποίησε πως «έρχεται κάποια στιγμή που δεν αποφασίζεις εσύ για τις εξελίξεις, αλλά αποφασίζουν οι εξελίξεις για σένα» για να εκφράσει τον φόβο του πως η κυβέρνηση «τρέχει χωρίς φρένα προς αυτή τη στιγμή».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline