Δευτέρα 25 Μαϊου 2020  16:39:34

Μαστιγωτικός ο Φαίδων Στράτος, πεθερός του Γ. Βαρουφάκη, για την κατάντια της Παιδείας από τη νέα διακυβέρνηση. Παράλληλες βολές από τον Στ. Θεοδωράκη στη Βουλή για φαυλότητες στις προαγωγές εκπαιδευτικών. Κύριο

«Η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να προσβλέπει σε βραχυχρόνια και λαϊκίστικα οφέλη στον χώρο της Παιδείας». Φ Στράτος προς Τσίπρα: «Μην διαπαιδαγωγείτε τα παιδιά σε κλίμα αναρχίας και αναξιοκρατίας».

Νουθεσίες και αυστηρές παρατηρήσεις προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, απευθύνει ο πεθερός του Γιάνη Βαρουφάκη, Φαίδων Στράτος, γνωστή προσωπικότητα όχι μόνο του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και με πολύχρονη συμμετοχή σε κινήσεις ιδεολογικού και πολιτικού προβληματισμού και παλαιότερα (ως επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή) μέλος της Δ.Ε της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΠΕΕ. Με νέο κείμενό του, όπου τονίζει ότι ο πρωθυπουργός «θα μπορούσε να γράψει Ιστορία εάν κατόρθωνε να απαλλαγεί από τα διάφορα βάρη, ανθρώπων ιδίως, προσκολλημένων σε ένα αποτυχημένο παρελθόν και σε μια νοοτροπία που αγγίζει το παράλογο».

Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τέτοιων ανθρώπων, ο κύριος Στράτος, που ήταν μαζί με τους αδελφούς του και άλλους συγγενείς κληρονόμος της παλαιάς βιομηχανίας «Πειραϊκή- Πατραϊκή», εντοπίζει όσους σχολίασαν αρνητικά την επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη της πρυτανείας: «Eνα απαράδεκτο και αδιανόητο παράδειγμα της επικρατούσας νοοτροπίας είναι το να θεωρηθεί κατάληψη του ΕΚΠΑ η επέμβαση της αστυνομίας για την αποκατάσταση της λειτουργίας του και όχι η όντως κατάληψη από ασχέτους από τη μάθηση αντικαθεστωτικούς! Η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη υπήρξε σαφής, δικαιολογημένη και πειστική» αναφέρει σχετικά στο κείμενό του, που δημοσιεύεται στις επιστολές των αναγνωστών στην εφημερίδα Καθημερινή.

Ο κύριος Στράτος, καλεί ακόμα τον πρωθυπουργό να μην εφησυχάζει με τη νίκη στις εκλογές, που δεν είναι σε καμία περίπτωση «λευκή επιταγή», αλλά να επιχειρήσει «αλλαγή νοοτροπίας» καθώς, διαπιστώνει, «για μεν τις σχέσεις μας με την Ευρώπη η νέα κυβέρνηση παραμένει – ας ελπίσουμε μέχρι τέλους– στην επιθυμητή γραμμή. Ως προς άλλα, όμως, κεφάλαια, παραμένουν νομίζω στην αντίληψη των περισσοτέρων σημαντικές επιφυλάξεις».

Ολόκληρο το κείμενο του Φαίδωνα Στράτου:

«Κατά τις τελευταίες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ επέτυχε όντως μια θεαματική πρωτιά. Ο ελληνικός λαός, λόγω της επίπονης κρίσης και συγχρόνως λόγω των διαφόρων αστοχιών προηγούμενων κυβερνήσεων, απαιτούσε αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου διακυβέρνησης. Πίσω όμως από την απαίτηση αυτή –όπως υποδεικνύεται από τις διάφορες δημοσκοπήσεις– έθετε και ορισμένες προϋποθέσεις: πρωτίστως τη μη απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια (ακόμη και από το ευρώ). Συγχρόνως, όμως, με το βασικό αίτημα της αλλαγής στη διαχείριση των κοινών, αποβλέπαμε όλοι στην περαιτέρω προώθηση της όποιας ανάπτυξης είχε ξεκινήσει και ιδίως στη γρήγορη απεμπλοκή από τις δεσμεύσεις που είχαν καταπατήσει το επίπεδο της διαβίωσης και το αίσθημα της ανεξαρτησίας μας.

Και για μεν τις σχέσεις μας με την Ευρώπη η νέα κυβέρνηση παραμένει – ας ελπίσουμε μέχρι τέλους– στην επιθυμητή γραμμή. Ως προς άλλα, όμως, κεφάλαια, παραμένουν νομίζω στην αντίληψη των περισσοτέρων σημαντικές επιφυλάξεις. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να μην υπολογίζει τόσο στο αριθμητικό αποτέλεσμα των εκλογών – που πάντως δεν ήταν τέτοιο που να της εξασφαλίζει λευκή επιταγή, εφόσον μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να συμμαχήσει με ένα κόμμα απολύτως αντίθετης ιδεολογίας. Σκοπός είναι να αλλάξει νοοτροπία, αλλά προς το ορθότερον και όχι να υιοθετούνται ξεπερασμένες ιδεοληψίες μιας μειοψηφίας, τόσο του κυβερνώντος κόμματος όσο και πολύ περισσότερο του συνολικού πληθυσμού.

Σημαντικότερο ασφαλώς παράδειγμα, η πλήρης ανατροπή που έγινε στα θέματα της Παιδείας. Θα έπρεπε εδώ η κυβέρνηση, αντί να αποβλέπει σε βραχυχρόνια και λαϊκίστικα οφέλη, να στοχεύει σε μια πολύ πιο μακροχρόνια προοπτική. Και αυτό γιατί η Παιδεία καθορίζει αποφασιστικά το μέλλον της χώρας μας. Τι μπορούμε τώρα να περιμένουμε από τις επόμενες γενεές, εφόσον διαπαιδαγωγηθούν μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα αναρχίας, αναξιοκρατίας και επιβολής ξένων προς τη μάθηση μειοψηφιών, που απομακρύνουν τους νέους μας από την αληθινή μάθηση και την επιστημονική τελειότητα; Πώς θα αντιμετωπίσουν τις επόμενες γενεές των πολύ καλύτερα καταρτισμένων νέων της Ευρώπης και άλλων χωρών; Eνα νέο κύμα φυγής τους από την Ελλάδα (και μάλιστα των καλύτερων) είναι εξασφαλισμένο!

Σκοπός, γενικότερα, δεν είναι να ανατραπούν τα όποια καλώς έχοντα (και ασφαλώς η Παιδεία κάθε άλλο παρά είχε φθάσει το τέλειο), αλλά ήταν να συμπληρωθούν ή να διορθωθούν προς μία σωστή και βιώσιμη κατεύθυνση. Eνα απαράδεκτο και αδιανόητο παράδειγμα της επικρατούσας νοοτροπίας είναι το να θεωρηθεί κατάληψη του ΕΚΠΑ η επέμβαση της αστυνομίας για την αποκατάσταση της λειτουργίας του και όχι η όντως κατάληψη από ασχέτους από τη μάθηση αντικαθεστωτικούς! Η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη υπήρξε σαφής, δικαιολογημένη και πειστική.

Ο Αλ. Τσίπρας θα μπορούσε να γράψει Ιστορία εάν κατόρθωνε να απαλλαγεί από τα διάφορα βάρη, ανθρώπων ιδίως, προσκολλημένων σε ένα αποτυχημένο παρελθόν και σε μια νοοτροπία που αγγίζει το παράλογο. Θα έβαζε έτσι την Ελλάδα σε μια υγιή αναπτυξιακή τροχιά και θα αποκαθιστούσε αληθινά και όχι με λόγια την υπερηφάνειά μας.
ΦΑΙΔΩΝ ΣΤΡΑΤΟΣ »

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: ΟΙ ΦΑΥΛΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Οδηγώντας τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο και ρήξη, με τι λεφτά και σε ποιό νόμισμα θα πληρωθούν τον άλλο μήνα μισθοί και συντάξεις;» διερωτήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού
Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή αυτή την ώρα η έκτακτη συνεδρίαση για τη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, από το βήμα της Βουλής, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, είπε: «Μέσα σε 90 ημέρες καταφέρατε, να μοιάζετε με "κάθε λέξη" της άσχημης πλευράς του παλιού συστήματος» ενώ επέρριψε ευθύνες στους κ.κ. Βούτση, Παπαδημούλη, Τσίπρα, αλλά και στην κυρία Κωνσταντοπούλου, θυμίζοντάς τους πως στο παρελθόν έλεγαν πως: «Η κατάλυση της Δημοκρατίας δεν συντελείται μόνο με τανκς αλλά και με ΠΝΠ».

Ο ίδιος δεν δίστασε να υποστηρίξει: «Διορίζετε τους αποτυχημένους πολιτευτές σας, βολεύετε τα κομματικά σας παιδιά, τους φίλους και συγγενείς αγνοώντας τους ικανούς» για να προσθέσει: «Από τους 13 Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης που επιλέξατε, οι 11 είναι ΣΥΡΙΖΑ, ένας ΑΝΕΛ και ένας άστου κομματικής ταυτότητας».

Ο κ. Θεοδωράκης μετέφερε και το αίτημα των εκπαιδευτικών: «Να δώσετε στη δημοσιότητα τα βιογραφικά επιτυχόντων και αποτυχόντων. Να δούμε ποια είναι τα κριτήρια σας» για να επισημάνει αμέσως μετά: «Εδώ καταργείτε την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα AEI ως έργο των μηχανών και του διαβόλου, στην κατάργηση της αξιοκρατίας θα κολλήσουμε;» ρωτώντας ρητορικά προφανώς.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, από το βήμα της Βουλής υποστήριξε πως «δεν ξεμένουμε μόνο από λεφτά, ξεμένουμε και από συμμάχους. Ακόμη και το φλερτ με τον Πούτιν και τη Ρωσία καταλήγει στο πουθενά», προσθέτοντας: «Οδηγώντας τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο και ρήξη, με τι λεφτά και σε ποιό νόμισμα θα πληρωθούν τον άλλο μήνα μισθοί και συντάξεις;».

Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης διερωτήθηκε: «Υπάρχουν στα αλήθεια κάποιοι τόσο αφελείς, που πιστεύουν ότι είναι οι εκλογές απειλή για τους δανειστές;» και πρόσθεσε: «Οι εκλογές θα σημάνουν την άτακτη τελική χρεοκοπία της χώρας. Ή μήπως δεν υπάρχει για σας χώρα παρά μόνο κόμμα, μήπως δεν υπάρχει κοινωνία παρά μόνο ψηφοφόροι;» είπε και κατέληξε: «Υπάρχει κάποια στιγμή που δεν αποφασίζεις εσύ για τις εξελίξεις, αλλά αποφασίζουν οι εξελίξεις για σένα. Εσείς τρέχετε προς τα εκεί».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline