Τετάρτη 1 Απριλίου 2020  07:38:40

Κινδυνεύει να αποδοκιμασθεί αύριο ο Αλ. Τσίπρας. Εάν επιμείνει να πάει απρόσκλητος στο μνημόσυνο Καραμανλή στο Ίδρυμα. Οργή για παιχνίδια σε βάρος ης ΝΔ παλαιών και νεώτερων «καραμανλικών». Κύριο

Κλίμα δυσαρέσκειας από κομματικά στελέχη και μέλη για τα προσωπικά παιχνίδια σε βάρος της παράταξης και της μνήμης του Καραμανλή, παίζουν –με δηλώσεις, κινήσεις στο παρασκήνιο και διαρροές- υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα «καραμανλικοί» παράγοντες.


Μεταστροφή θέσεων και απόψεων για τον «άλλοτε μικρό ταλαντούχο» Τσίπρα, την πρώτη απήχηση του στην Ευρώπη και την καλή πορεία της Κυβέρνησης του από τον Κώστα Καραμανλή . Τώρα όλα αλλάζουν , από τη δύναμη της πραγματικότητας και της απoγοήτευσης. Ανεξάρτητα δηλαδή από τις σκόπιμες αντι-σαμαρικές σκοπιμότητες από βουλευτές (και άλλους παλαιούς παράγοντες). Ο κύκλος γύρω από τον Κώστα Καραμανλή διαπιστώνει ότι αρχίζει να βλάπτει και τον η τόση ταύτιση-μετα μάλιστα με διαρροές δηλώσεων κατά ΝΔ- Σαμαρά, καθώς και την επιλογή Προκόπη Παυλόπουλου- με την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της Αριστεράς, που ευθέως πλέον αντιστρατεύεται την ίδια την ιδεολογία, ευρωπαϊκή και πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και των κυβερνήσεων της.

Με εμφανείς τις αποτυχίες και χρεωκοπίες στα δημοσιονομικά και στα οικονομικά Με φαινόμενα οργής στους νεοδημοκράτες για αυτές τις συμπλεύσεις, που δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν αύριο έξω από τον χώρο του Ιδρύματος στη Φιλοθέη από τις δεκάδες νεοδημοκρατών κάθε χρόνο, εάν θελήσει να προσέλθει απρόσκλητος και να προκαλέσει εντυπώσεις πολιτικής κερδοσκοπίας. Όπως συνέβη πέρυσι με τη συμμετοχή του σε ...πολιτικό μνημόσυνο για τον κ.Καραμανλή από το Ίδρυμα στο Μέγαρο Μουσικής.

Έτσι, μετά τις πολλαπλές αποτυχίες και γκάφες στο εξωτερικό και το εσωτερικό, την πανελλήνια οργή για τους «αβανταδόρους» του ΣΥΡΙΖΑ, με επικείμενο το φάσμα της εθνικής χρεωκοπίας αρχίζει να παίρνει αποστάσεις από παλαιότερες φιλικές δηλώσεις του ο Κώστας Καραμανλής. Να εμφανίζεται ανήσυχος και απαισιόδοξος για την διακυβέρνηση Τσίπρα και την πορεία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που χαρακτηρίζει «προβληματική και χωρίς πολλή σοβαρότητα».Οι όποιες γέφυρες δεν υπάρχουν πλέον.

Έτσι, παρά τις κρούσεις από το Μαξίμου σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα μέλη του Ιδρύματος με επικεφαλής του κκ Αχ. Καραμανλή και Π. Μολυβιάτη ουδέποτε, αυτή τη φορά, εξέτασαν το ενδεχόμενο πρόσκλησης του Πρωθυπουργού καθώς δεν πρόκειται για κάποια πολιτική εκδήλωση, όπως αυτή στο Μέγαρο Μουσικής προ έτους, στο τρισάγιο στη μνήμη του πρώην Προέδρου της Ελλάδας και ιδρυτή της Ν.Δ.
Πέραν, δηλαδή, του κ. Σαμαρά που, ως Πρόεδρος της Ν.Δ, ενημερώθηκε σχετικά, ουδείς άλλος προσεκλήθη, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν ενημερώνει όσους εκδηλώνουν διάθεση να παραβρεθούν. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το σενάριο παρουσίας του Αλ. Τσίπρα την Τρίτη στη Φιλοθέη δεν είναι ισχυρό και αν υλοποιηθεί θα είναι μόνον με πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Καραμανλής σε μεταστροφή :«Παρανοϊκή ακόμη και η σκέψη για ένα Grexit»

Έναν... διαφορετικό Καραμανλή βλέπουν τα τελευταία 24ωρα όσα στελέχη της ΝΔ τον επισκέπτονται στο πολιτικό του γραφείο στην πλατεία Μαβίλη. Η ανησυχία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως περιγράφουν, είναι έκδηλη και δεν διστάζει να την εκφράζει χωρίς περιστροφές.

«Είναι παρανοϊκή ακόμη και η σκέψη για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», σημειώνει στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του, ενώ αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα τονίζει: «Είναι δραματική η καθυστέρηση για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές».

Αυτή η τελευταία φράση του πρώην πρωθυπουργού ερμηνεύεται από πολλούς εκ των τακτικών συνομιλητών του ως «καμπανάκι κινδύνου» προς την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Καραμανλής δεν κρύβει το γεγονός ότι και ο ίδιος περίμενε να είχε κλείσει η συμφωνία πολύ νωρίτερα και να είχε βγει η χώρα από το κλίμα της αβεβαιότητας.

Ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα πάντα με εκείνους που τον είδαν πολύ πρόσφατα, εκτιμά ότι όσο καθυστερεί η επίτευξη της συμφωνίας τόσο ο κίνδυνος του ατυχήματος μεγαλώνει, ενώ παράλληλα βλέπει ότι η αγορά δεινοπαθεί από την παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας.

Πολλοί συνομιλητές της Μαβίλη λένε ότι τελικά θα υπάρξει μια συμφωνία με τους εταίρους, θα περιλαμβάνει και σκληρούς όρους, και πως ο κ. Τσίπρας εύκολα ή δύσκολα θα την «περάσει» από την Κοινοβου¬λευτική του Ομάδα.

Ανήσυχος για το θολό τοπίο

Σύμφωνα με τους στενούς του συνεργάτες, ο κ. Καραμανλής πιστεύει ότι το πιθανότερο είναι να υπάρξει τελικά συμφωνία, αλλά όσο αυτό δεν γίνεται πράξη τόσο εντείνεται και η δική του ανησυχία. Σε πολιτικό επίπεδο, τα ίδια πρόσωπα, σχολιάζοντας αυτές τις τελευταίες αναφορές του, που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», «βλέπουν» πίσω από τις γραμμές και την άσκηση -για πρώτη φορά- κριτικής ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα, ειδικά όταν μιλά ευθέως για «δραματικές καθυστερήσεις».

Με δεδομένη αυτήν τη στάση, είναι σαφές ότι ο πρώην πρωθυπουργός, που έχει και την εμπειρία και τη στρατηγική σκέψη για να μπορέσει να προβλέψει τις εξελίξεις σε περίπτωση που παραταθεί το «θολό κλίμα» γύρω από την ελληνική οικονομία και τις σχέσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, δημοσιοποιεί την ανησυχία του.

Για τον λόγο αυτόν απευθύνει την προειδοποίηση και απαντά στην πράξη σε όσους (εντός και εκτός ΝΔ) συμμετείχαν στην παραφιλολογία ότι ο κ. Καραμανλής διάκειται θετικά απέναντι στην κυβέρνηση και επικροτεί -διά της σιωπής του- πολλές από τις κινήσεις του πρωθυπουργού. Πρόσωπα που ανήκουν στην ομάδα των τακτικών συνομιλητών του απορρίπτουν αυτές τις εκτιμήσεις και σημειώνουν ότι είναι απορίας άξιον ποιοι και γιατί επιχειρούν να καλλιεργούν ένα τέτοιο κλίμα.

Τον Ιούνιο το κρίσιμο ραντεβού

Πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή που γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίον ο πρώην πρωθυπουργός δρα, αναφέρουν ότι περίμενε πως η συμφωνία θα έκλεινε ίσως και μέσα στον πρώτο μήνα της θητείας της νέας κυβέρνησης και ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να κερδίσει κάποιους όρους, προβάλλοντας το επιχείρημα της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα. «Εάν είχε κλείσει τότε τη συμφωνία, θα μπορούσε να είχε χρόνο να υλοποιήσει την πολιτική του χωρίς τα προβλήματα ρευστότητας. Όσο καθυστερεί, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα και για την οικονομία και για τη χώρα συνολικά», προσθέτουν τα ίδια πρόσωπα.

Βουλευτές της ΝΔ που είναι κοντά στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις φήμες περί πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος. Εκτιμούν ότι τελικά θα υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και σκληρούς όρους, και πως ο κ. Τσίπρας εύκολα ή δύσκολα θα την «περάσει» από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. «Το κρίσιμο ραντεβού θα είναι στα τέλη Ιουνίου», προσθέτουν τα ίδια πρόσωπα, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα μπορεί να φτάσει ως την περίοδο εκείνη χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα και τα αποθεματικά των δημόσιων οργανισμών.

Ο κ. Καραμανλής συνομιλεί πλέον τακτικά με στελέχη της ΝΔ, τα οποία τον επισκέπτονται για να του εκφράσουν την ανησυχία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μιλά επίσης με παράγοντες της αγοράς και έχει γίνει δέκτης και της δικής τους αγωνίας για την έλλειψη ρευστότητας. Η δραστηριοποίηση αυτή του πρώην πρωθυπουργού και τα αλλεπάλληλα ραντεβού που κάνει είναι επίσης ενδεικτικά της ανησυχίας που έχει για τις εξελίξεις, καθώς θεωρεί ότι δεν μπορεί επ' άπειρον να υπάρχει αυτό το κλίμα, που δηλητηριάζει κάθε τομέα της ελληνικής οικονομίας.

-Η ΜΑΒΙΛΗ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΝΗΝΕΜΙΑ

Πολυτέλεια η εσω¬στρέ¬φεια, προηγείται η σωτηρία της χώρας
Με δεδομένες τις ραγδαίες εξελίξεις γύρω από το πεδίο της οικονομίας και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές, ο κ. Καραμανλής αποφεύγει κάθε συζήτηση για τα εσωκομματικά της ΝΔ. Επιμένει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι η ώρα για τέτοιες συζητήσεις και πως αποτελεί πολυτέλεια για το κόμμα η εσωστρέφεια.

Πιστεύει ακράδαντα ότι οιαδήποτε κίνηση δεν μπορεί να εξελιχθεί τώρα, με δεδομένο ότι η ΝΔ πρέπει να διατηρήσει την εσωκομματική της νηνεμία.
Σύμφωνα με τους συνομιλητές του, ο πρώην πρωθυπουργός αρνείται ακόμη και τη συζήτηση περί εκτάκτου συνεδρίου, καθώς -όπως τονίζει στις κατ' ιδίαν συζητήσεις- η ανακοίνωση και μόνον μιας τέτοιας επιλογής θα σημάνει επιστροφή στην εσωστρέφεια και πρόκληση ενός νέου γύρου εσωκομματικών ζυμώσεων.

Για τον πρώην πρωθυπουργό, το κρίσιμο είναι αυτή την ώρα η σταθεροποίηση της χώρας και όλα τα άλλα έπονται. Αυτό ακριβώς επαναλαμβάνει σε όλους τους συνομιλητές του.
Σε ό,τι αφορά τα όσα λέγονται για τη συγκρότηση ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου, αποτελούμενου από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ακούει με ενδιαφέρον τις θέσεις των πολιτικών στελεχών, αλλά δεν θεωρεί σοβαρή προσέγγιση τα σενάρια που υπήρξαν περί κοινής καθόδου των σχηματισμών αυτών στις επόμενες εκλογές - οποτεδήποτε και αν αυτές γίνουν.

Κοινή γραμμή πλεύσης

Με την τοποθέτηση αυτή συμφωνεί και ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος άλλωστε και στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα (Mega) απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι το πρώτο βήμα για τη συνεννόηση των τριών κομμάτων θα πρέπει να γίνει μέσα στη Βουλή, εννοώντας -προφανώς- την ανάληψη κοινών κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών.

Οι σχέσεις των κ. Σαμαρά και Καραμανλή βρίσκονται -όπως βεβαιώνουν πρόσωπα που συνομιλούν και με τις δύο πλευρές- σε καλό επίπεδο και υπάρχει σταθερά ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πορεία της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν κρύβει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι και ο κ. Καραμανλής είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο να ανοίξει μια συζήτηση για έκτακτο συνέδριο και θεωρεί ότι τα στελέχη που του ασκούν κριτική και θεωρούνται «καραμανλικά» δεν έχουν τη δική του έγκριση ούτε συμφωνεί μαζί τους.

«Ο,τι θέλει να πει ο κ. Καραμανλής το λέει ο ίδιος», είχαν επισημάνει πριν από λίγες εβδομάδες (όταν η εσωκομματική σύγκρουση στη ΝΔ κορυφωνόταν) συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και αυτή την τοποθέτηση επαναλαμβάνουν διαρκώς.
Γιάννης Σαραντάκος- EΘΝΟΣ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline