Τετάρτη 1 Απριλίου 2020  06:54:25

Δεν θα μπει αυτόματα βραχιολάκι στο θρασύτατο πολυδολοφόνο Σάββα Ξηρό. Χρειάζεται πρώτα δικαστική απόφαση και κατάλληλος ιατρικός φάκελος. Το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ υποστηρίζει ότι δεν θέλει τέτοια αποφυλάκιση και θρασύτατος ίσως αρνηθεί επιτήρηση με βραχιολάκι. Κύριο

Από τις 11 Μαΐου θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων των χρηστών που θα χρησιμοποιήσουν το «βραχιολάκι» για κατ' οίκον περιορισμό, όπως δήλωσε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος. Δεν εξήγησε εάν το Κράτος θα πληρώσει τις δαπάνες χρήσης από 350 ευρώ τον μήνα για τον Ξηρό και κάθε κρατούμενο, που δεν έχει έσοδα να πληρώσει.

«Έχει γίνει ο διαγωνισμός, υπεγράφη η σύμβαση με την εταιρεία, η οποία αναλαμβάνει την υπηρεσία της παροχής του 'βραχιολιού', και από 11 Μαΐου θα αρχίσουν οι υποβολές αιτήσεων των χρηστών που θα χρησιμοποιήσουν το 'βραχιολάκι'», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Διευκρίνισε ότι τα «βραχιολάκια» δεν αγοράζονται και ότι όταν τελειώσει η σύμβαση η εταιρεία θα τα πάρει πίσω.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος ανέφερε ακόμη ότι έχει γίνει ήδη η σχετική εκπαίδευση των δικαστών, οι οποίοι θα χειριστούν αυτό το σύστημα και «είμαστε απολύτως έτοιμοι για την έναρξη εφαρμογής του 'βραχιολιού'».

Αν κάποιος δεν δεχθεί το «βραχιολάκι,τότε το μέτρο της αλλαγής του τρόπου έκτισης σε κατ' οίκον έκτιση δεν θα προχωρήσει», εξήγησε ο υπουργός.
Ερωτηθείς σχετικά ο Νίκος Παρασκευόπουλος είπε ότι δεν έχει πληροφορηθεί επίσημα για κάποια άρνηση του Σάββα Ξηρού σχετικά με το "βραχιολάκι", όπως ανέφερε χθες σε ειδικό ρεπορταζ το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ..

Το σχέδιο του υπουργείου

Το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης για τους επόμενους 18 μήνες θα εφαρμόζεται πιλοτικά. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα μπορούν ενταχθούν στη νέα μορφή σωφρονισμού οι 250 αυτοί κρατούμενοι, ενώ κατά τη διάρκεια της πιλοτικής του εφαρμογής το «βραχιολάκι» προορίζεται για κρατουμένους και υπόδικους ήπιας εγκληματικότητας (ποινή κάθειρξης έως 10 χρόνια).
Τα «βραχιολάκια» και η τοποθέτησή τους αποτελεί ευθύνη της εταιρείας G4S, που είναι ο τεχνολογικός πάροχος και διαθέτει επίσης και τον μηχανισμό παρακολούθησης.

Το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» που θα τον βοηθήσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του περιμένει ο Νίκος Ρωμανός.
Υπάλληλοί της θα πηγαίνουν στα σπίτια των κρατουμένων και θα προσαρμόζουν στο πόδι τους τα... ηλεκτρονικά δεσμά. Θα έχουν την ευθύνη της άμεσης επικοινωνίας με τις Αρχές για οποιαδήποτε παράβαση, της τήρησης των μέτρων σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των επιτηρουμένων καθώς και της συνεργασίας με την Τριμελή Επιτροπή Εποπτείας που θα υπάρχει και η οποία λειτουργεί ελεγκτικά.

Το «βραχιολάκι» τοποθετείται στο πόδι του επιτηρουμένου ή, αν λόγοι υγείας δεν το επιτρέπουν, στον καρπό του χεριού και εκπέμπει διαρκές σήμα στο κέντρο ελέγχου. Το σπίτι του πρέπει να διαθέτει τηλεφωνική σύνδεση στην οποία συνδέεται το ειδικό τηλέφωνο του κρατουμένου. Η εταιρεία, ένα εικοσιτετράωρο αφού λάβει τα απαραίτητα στοιχεία για τις συνθήκες περιορισμού του κρατουμένου, πρέπει να τοποθετήσει τις συσκευές επιτήρησης.

Ταυτόχρονα ειδοποιούνται η αρμόδια Διεύθυνση Ασφαλείας, το αστυνομικό τμήμα στο οποίο υπάγεται η κατοικία του φυλακισμένου και η Τριμελής Επιτροπή Εποπτείας. Ο πάροχος, αφού εγκαταστήσει και ενεργοποιήσει το σύστημα, ειδοποιεί αμέσως την αρμόδια αρχή και συνεχίζει την ολοκληρωμένη παρακολούθηση του επιτηρουμένου μέχρι να λάβει νέα ειδοποίηση από τις Αρχές.

Η συσκευή πρέπει να εκπέμπει διαρκή σήματα στο κέντρο ελέγχου και επιτήρησης με την αναγκαία συχνότητα για την επαρκή παρακολούθηση, ενώ η παραμικρή απομάκρυνση του επιτηρουμένου από τον ορισμένο του χώρο χτυπά... καμπανάκι στις Αρχές.

Σε περίπτωση που η εταιρεία υποπτευθεί ή διαπιστώσει δυσλειτουργία, παραβίαση των όρων περιορισμού ή απώλεια σήματος, ακολουθεί μια συγκεκριμένη σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν άμεση ειδοποίηση των αρμοδίων αρχών του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, καθώς και, κατά περίπτωση, επικοινωνία με τον επιτηρούμενο. Ως παραβίαση των όρων χαρακτηρίζεται ακόμη η απειλή ή η χρήση βίας ή η άρνηση συνεργασίας με το προσωπικό του αναδόχου.

«Το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση, μια μεγάλη τομή και ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού για το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα και την ελληνική δικαιοσύνη», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Παναγιώτης Κοντολέων, γενικός διευθυντής της G4S Secure Solutions, που βάζει ακριβώς τα ίδια «βραχιολάκια» σε φυλακισμένους στη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία: «Μέσα από το μέτρο δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες για την ομαλή και άμεση επανένταξη στην κοινωνική ζωή όσων έχουν καταδικασθεί σε ποινές εγκλεισμού. Παράλληλα, συμβάλλει στη διαρκή προσπάθεια για την αποσυμφόρηση των ελληνικών φυλακών και τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος».

Οι πρώτοι 250 που θα φορέσουν την ηλεκτρονική «καδένα»

100 υπόδικοι για εγκλήματα, η ανάκριση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών, και δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Στους υπόδικους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους.

50 κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης και την εκτίουν στα Καταστήματα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών, Τρικάλων, Κομοτηνής και Γρεβενών. Στους κρατουμένους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους και της κίνησης τους εκτός αυτής.

50 κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε ποινή περιορισμού και εκτίουν αυτή στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Αττική. Οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι θα εφοδιαστούν με «βραχιολάκια», τα οποία θα παρακολουθούν τις κινήσεις τόσο στην κατοικία τους όσο κι έξω από αυτήν.

50 υπόδικοι για εγκλήματα που επισύρουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης ή κατάδικους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης και κρατούνται στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού. Στους συγκεκριμένους θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής στην κατοικία τους.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline