Τετάρτη 1 Απριλίου 2020  08:51:35

Ευτελισμένος διεθνώς και απαξιωμένος από τον Τσίπρα ο Βαρουφάκης προκαλεί τους ξένους δανειστές και σνομπάρει και τους 18 ομολόγους του. Στην ίδια ρότα ο εθνικοπατριώτης Π. Καμμένος κατά Σόιμπλε, τοκογλύφων και δοσιλόγων. Κύριο

Ο Economist απασφαλίζει το τραβάει: Ο Βαρουφάκης δεν θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Πάλι χθες ο Αλεξ. Τσίπρας συνέχισε τις απευθείας επαφές, ακόμη και με τον Ντάισεμπλουμ, καταργώντας τον Βαρουφάκη.

Μία φράση του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, από ομιλία του το 1936, χρησιμοποίησε ο Γιάνης Βαρουφάκης για να απαντήσει στους επικριτές του.

«Είναι ομόφωνο το μίσος τους για εμένα και καλωσορίζω το μίσος τους», ήταν η φράση του 32ου προέδρου των ΗΠΑ που δημοσίευσε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας: «Μία φράση κοντά στην καρδιά μου (και την πραγματικότητα) αυτές τις ημέρες». Μία δημοσίευση που, κατά τα φαινόμενα, έρχεται ως απάντηση στην πληθώρα πληροφοριών από ξένα ΜΜΕ για απομόνωσή του στο Eurogroup, αλλά και επιθέσεις ομολόγων του κατά τη συνεδρίαση.

Η συγκεκριμένη φράση ήταν η πιο χαρακτηριστική, από ομιλία του Ρούσβελτ στο Madison Square Garden, στις 31 Οκτωβρίου του 1936, τρεις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς.

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, περιγράφοντας δυνάμεις τις οποίες χαρακτήρισε «παλιούς εχθρούς της ειρήνης: επιχειρηματικά και οικονομικά μονοπώλια, κερδοσκοπία, απερίσκεπτη τραπεζική, ταξικός ανταγωνισμός, τοπικισμός, πολεμική κερδοσκοπία». Στη συνέχεια, ο Ρούσβελτ- σύμφωνα με το Wikipedia- ανέφερε ότι αυτές οι δυνάμεις είναι ενωμένες ενάντια στην υποψηφιότητά του και πρόσθεσε: «Είναι ομόφωνο το μίσος τους για εμένα και καλωσορίζω το μίσος τους».

-Με ένα άκρως επιθετικό άρθρο, το βρετανικό περιοδικό Economist βάλλει εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη και τον κατηγορεί ότι η χαλαρή του στάση στις διαπραγματεύσεις, δείχνει την έλλειψη βούλήσης να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.
Υπό τον τίτλο: Ο απών καθηγητής, το άρθρο αναφέρει συγκεκριμένα:

«Σχεδόν όλοι οι Έλληνες υπουργοί Οικονομικών της πρόσφατης περιόδου υπήρξαν καθηγητές στο πανεπιστήμιο, οι οποίοι έκαναν ένα μικρό πέρασμα από την πολιτική. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν αποτελεί εξαίρεση, αντιθέτως όμως προς τους προκατόχους του, ο κ. Βαρουφάκης έχει εξελιχθεί σε μια διεθνή διασημότητα, προς μεγάλη ενόχληση πολλών εντός ΣΥΡΙΖΑ. Από τη σκοπιά των επικριτών του, το στιλ ζωής του κ. Βαρουφάκη -το ότι οδηγεί μια μοτοσικλέτα μεγάλης ιπποδύναμης, το ότι ξενυχτάει σε σικ μπαρ και περνά τα σαββατοκύριακά του σε μια εντυπωσιακή νησιώτικη έπαυλη που ανήκει στη σύζυγό του- προσιδιάζει επικίνδυνα σε εκείνο των πλούσιων Ελλήνων τους οποίους ο κ. Βαρουφάκης λοιδωρεί για την τακτική τους να σωρεύουν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας και να φοροδιαφεύγουν.

Ο αντιπαθής υπουργός με τα τζάκετ

Ο κ. Βαρουφάκης που κυκλοφορεί με πέτσινα τζάκετ δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής ούτε στους ομολόγους του, τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Τους κάνει διαλέξεις και επιδεικνύει μικρό ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές της Ελλάδας. Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων επιταχύνθηκε τελευταία, καθώς το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας οξύνεται. Αλλά ο κ. Βαρουφάκης εξακολουθεί να βάζει εμπόδια, όπως λένε διάφοροι αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη. Είναι βαθιά απρόθυμος να περάσει οποιαδήποτε από τις «κόκκινες γραμμές» του ΣΥΡΙΖΑ: όχι άλλες περικοπές σε συντάξεις, όχι άλλες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, όχι άλλες αυξήσεις στους προστιθέμενους φόρους και όχι ιδιωτικοποιήσεις εκτός από κάποιες ελάχιστες που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Έλλειψη σύμπνοιας

Η έλλειψη σύμπνοιας εντός του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθά την κατάσταση. Όσο και εάν φαίνεται απίθανο, ο κ. Βαρουφάκης είναι πολύ συχνά απών, μπλεγμένος στο διεθνές κύκλωμα διαλέξεων. Ενόσω εκείνος λείπει, αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος πρόσκειται στον κ. Τσίπρα, όχι όμως και στον κ. Βαρουφάκη. Τα μηνύματα που στέλνει ο κ. Δραγασάκης στους 'θεσμούς', όπως αναφέρονται πλέον το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και ΕΕ (αντί της μισητής τρόικας), είναι πιο συναινετικά από εκείνα του κ. Βαρουφάκη. Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης έχει απαγορεύσει στους ανώτερους αξιωματούχους αυτών των θεσμών να συσκέπτονται στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα.

Ο Βαρουφάκης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο

Το να φτάσει η Ελλάδα σε συμφωνία με τους δανειστές της ως το τέλος του μήνα είναι κάτι απίθανο. Ο κ. Βαρουφάκης προσπαθεί να κερδίσει κι άλλο χρόνο. Το τελευταίο τέχνασμα ήταν το να υποχρεώσει τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους δημόσιους φορείς να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους κεφάλαια στην κεντρική τράπεζα της Ελλάδας. Όμως, χωρίς συμφωνία, αυτό που φαντάζει ως βέβαιο είναι να εξαντληθεί πλήρως η ρευστότητα για το ελληνικό κράτος, κάτι που θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης του χρέους της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Κάποιοι ψιθυρίζουν ότι η χλιαρή διαπραγματευτική τακτική του κ. Βαρουφάκη μαρτυρά την έλλειψη ισχυρής θέλησης να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Και όπως το θέτει ένας καθηγητής οικονομικών, συνάδελφος του κ. Βαρουφάκη «αντιθέτως προς τους προκατόχους του, ο Γιάνης δεν ενδιαφέρεται να διαχειριστεί την ελληνική οικονομία. Αυτό που πραγματικά απολαμβάνει, είναι να παίζει διαπραγματευτικά παιχνίδια στην κόψη του ξυραφιού».

Καμμένος: Σόιμλπε και ποιοί θέλουν να υποτάξουν την Ελλάδα.

Οχι σε πρόωρες εκλογές-Δημοψήφισμα μόνο αν οι εταίροι μας διώξουν από ευρώ

Την εκτίμηση ότι οι εκλογές δεν συμφέρουν αυτή τη στιγμή τη χώρα εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος τονίζοντας ότι «κάποιοι θέλουν να υποτάξουν την Ελλάδα» και δεν έχουν την πολιτική διάθεση να βρεθεί λύση.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και προέχει «να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε μία διαπραγμάτευση».

Ωστόσο, ανέφερε ότι «σε περίπτωση που προσπαθήσουν να μας επιβάλλουν παράτυπα έξοδο» θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα.

Σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων ο κ. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα πράγματα πάνε καλά» και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει «όπως επιθυμεί μία ομάδα».

Ο κ. Καμμένος επιτέθηκε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, για τον οποίο είπε πως «έχει μια εχθρική στάση απέναντι στη χώρα" και πως "δυναμιτίζει τη δήλωση που έκανε η κ. Μέρκελ» ότι θα γίνουν τα πάντα για να μην βγει η Ελλάδα από το ευρώ.

«Ο κ. Σόιμπλε με ένα 3% που κατέχει στην παγκόσμια οικονομία, έχοντας ουσιαστικά προσπαθήσει να περάσει ότι η Ευρώπη είναι δικό του μαγαζί, θα παίζει με τους μεγάλους. Αυτό είναι μια προσωπική του πολιτική την οποία ακολουθούν αρκετές χώρες του βορρά και δεν ενδιαφέρονται καν τι γίνεται στο νότο. Αν επιβληθεί η άποψη του κ. Σόιμπλε δεν υπάρχει λύση», επισήμανε.

Πρόσθεσε δε ότι «η συμφωνία θα εξαρτηθεί εάν πράγματι οι εταίροι στην Ε.Ε. κατανοήσουν ότι επιβλήθηκε μία πολιτική η οποία απέτυχε και ο ελληνικός λαός απέρριψε».

«Η ελληνική πλευρά έχοντας κάνει αρκετά βήματα μπροστά σε σχέση με μεταρρυθμίσεις, με αλλαγές στον δημόσιο τομέα, έχει προσφέρει αρκετά καλή εικόνα για το τι θέλει να κάνει. Η εσωτερική υποτίμηση και η υπερφορολόγηση, η μείωση μισθών και συντάξεων φάνηκε ότι απέτυχε, κάτι που παραδέχονται και οι διεθνείς πιστωτές» σημείωσε.

Μάλιστα, σχολιάζοντας τον τρόπο που γίνονται οι συνομιλίες ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο παράδειγμα. «Ο κ. Θεοχαράκης επί 32 ώρες μιλάει με τους θεσμούς. Προχωράμε στα τέσσερα θέματα που ζητούν, προσαρμοζόμαστε χωρίς να υποχωρούμε από τις θέσεις μας, απαντούμε και μετά έρχονται άλλα 25 θέματα».

Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά τόνισε ότι η συμπεριφορά των εκπροσώπων των δανειστών είναι η ίδια, η δική μας δεν είναι ίδια. «Του κ. Σαμαρά του στέλνανε νομοσχέδια και δεν προλάβαινε να τα μεταφράσει τα έφερνε στα αγγλικά. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έκανε καμία προσπάθεια» σχολίασε.

Συνεχίζοντας την κριτική του για τη στάση που αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά, υπογράμμισε ότι «νομίζουν ότι θα αλλάζουν κυβερνήσεις ανεξάρτητα από τη βούληση των λαών. Τώρα δεν θέλουν τον κ. Βαρουφάκη πριν δεν θέλανε εμένα ως εταίρο στην κυβέρνηση».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline