Τετάρτη 1 Απριλίου 2020  08:51:10

Δεν μπορεί να πάμε σε πρόωρες εκλογές με Πρωθυπουργό και Κυβέρνηση Τσίπρα. Θα πρέπει να γίνει υπηρεσιακή από ανώτατο δικαστικό. Το επεσήμανε προχθές στη Βουλή και ο Ευαγ. Βενιζέλος. Κύριο

Ο όρος αυτός του Συντάγματος δυσκολεύει, εάν δεν αλλάζει την ευκολία με την οποία επιπόλαιοι κυβερνητικοί δηλώνουν «ότι μπορούμε να πάμε, όταν και όπως θέλουμε...». Εάν παραιτηθεί η Κυβέρνηση για πρόωρες εκλογές μπορεί να πάμε σε διερευνητικές για νέα διακυβέρνηση ή-το πιθανότερο- σε υπηρεσιακό σχήμα. Δεν υπάρχει άλλη διαδικασία κατά το Σύνταγμα.

Επίμονη αλλά επιπόλαιη γίνεται τις τελευταίες ημέρες συζήτηση για σενάριο πρόωρων εκλογών ,σε περίπτωση εμπλοκής στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Το ενδεχόμενο των εκλογών τίθεται διαζευκτικά προς το σενάριο του δημοψηφίσματος και τροφοδοτείται διαρκώς από τα λόγια ή τα μισόλογα κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Γνωστός συνταγματολόγος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι όσον αφορά το δημοψήφισμα κάτι τέτοιο θα εκληφθεί ως δημοψήφισμα «Ναι» ή «Όχι» στο ευρώ και άμα τη προκηρύξει θα καταρρεύσει η χώρα. Επιπλέον, όσον αφορά τις πρόωρες εκλογές τόνισε: «Μάλιστα, εκλογές το καταλαβαίνω. Δεν σας φτάνει η πλειοψηφία που έχετε; Δεν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας; Δεν έχετε εμπιστοσύνη στους ΑΝΕΛ;».

Μάλιστα υπενθύμισε ότι εκλογές σημαίνει κατά το Σύνταγμα ότι πρέπει «να πάτε να παραιτηθείτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να διοριστεί κυβέρνηση διεξαγωγής εκλογών, έτσι λέει το Σύνταγμα, τον πρώτο χρόνο μετά προηγούμενες εκλογές». «Οπότε ναι, εμείς που είμαστε το μικρότερο κόμμα της Βουλής, σας λέμε: ναι, αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, πείτε το. Εξηγήστε στον ελληνικό λαό όμως τα ψέματα, την ανακολουθία και πάτε να ζητήσετε ξανά εντολή. Να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Η συζήτηση ξεκίνησε με τα όσα έχει πεί στο Βήμα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ πολύ πιο καθαρή ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, στη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της ΠΝΠ για την υποχρεωτική κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ κλπ στην ΤτΕ.

Εντύπωση όμως έκαναν τα όσα είπε στην ίδια συζήτηση στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος που ως καθηγητής του συνταγματικού δικαίου γνωρίζει το αντικείμενο.

Είπε λοιπόν ο κ. Βενιζέλος ότι τυχόν δημοψήφισμα θα είναι επανάληψη της ιστορίας των Καννών. Όποιο και αν είναι το ερώτημα, αυτό θα εκληφθεί ως δημοψήφισμα για ναι ή όχι στο ευρώ και οι οικονομικές συνέπειες θα είναι άμεσες «άμα τη προκηρύξει». Τόνισε επιπλέον ότι το Σύνταγμα (αρθρο 44 παρ. 2 εδαφ.β) δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για δημοσιονομικά θέματα.

Παρόλα αυτά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος και ο κ. Κώστας Χρυσόγονος - που δεν ανήκουν όμως στον κλειστό κύκλο εξουσίας - επανέρχονται συνεχώς στην ιδέα του δημοψηφίσματος για την τυχόν συμφωνία με τους εταίρους «με δεδομένη τη θέση της χώρας στο ευρώ». Αυτή ακριβώς ήταν η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου που οδήγησε στις Κάννες, με την κα Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί να του λένε " αν θέλεις δημοψήφισμα κάντο αμέσως με ερώτημα ναι ή οχι στο ευρώ". Ανάλογος συνεπώς θα είναι και ο πρώτος πολιτικός όρος μιας συμφωνίας με την Ευρώπη και το ΔΝΤ τώρα.

Όμως η λύση των εκλογών, έχει όπως τόνισε ο κ.Βενιζέλος ένα μονόδρομο. Πράγματι, σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 4 του Συντάγματος : «Η Βουλή που εκλέχθηκε μετά την διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3 και της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού» δηλαδή του άρθρου 41.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον πρώτο χρόνο μετά από εκλογές λόγω διάλυσης της προηγούμενης Βουλής - όπως έγινε τον Ιανουάριο - δεν μπορεί να διαλυθεί η Βουλή με πρόταση της παρούσας κυβέρνησης "για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας " ( αρθρο 41 παράγραφος 2).

Μόνο με παραίτηση της κυβέρνησης κατά το άρθρο 38 παράγραφος 1, οδηγούμαστε σε εφαρμογή της παραγράφου 3 του άρθρου 37 και άρα πηγαίνουμε ή στο διορισμό άλλης κυβέρνησης για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη παρούσα Βουλή ή σε διορισμό εκλογικής κυβέρνησης και διάλυση της Βουλής, δηλαδή σε εκλογές.

Ο ειδικός αυτός περιορισμός της παραγράφου 4 του άρθρου 41 ισχύει για όλες της περιπτώσεις διάλυσης της προηγούμενης Βουλής και όταν, δηλαδή, η προηγούμενη Βουλή έχει διαλυθεί αναγκαστικά λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, όπως προβλέπει ρητά η παράγραφος 5 του ίδιου άρθρου 41 που παραπέμπει στο άρθρο 32 παράγραφος 4.

Το άρθρο 41 του Συντάγματος ρυθμίζει συνεπώς συνολικά το θεσμό της διάλυσης της Βουλής, με ενιαίο και συστηματικό τρόπο και παραπέμπει σε όλες τις συναφείς διατάξεις, όπως τα άρθρα 32 παράγραφος 4 και 37 παράγραφος 3, τις οποίες εντάσσει στην ενιαία αυτή ρύθμιση του θεσμού της διάλυσης της Βουλής.

Αυτό το σενάριο έχει συνεπώς, για τη σημερινή κυβέρνηση ,το «αρνητικό» του διορισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, αλλά και το «θετικό» ότι η οικονομία θα σκάσει προεκλογικά στα χέρια της υπηρεσιακής κυβέρνησης και όχι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που θα έχει προλάβει να κρυφτεί πίσω από την υπηρεσιακή κυβέρνηση !

---ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (στη Βουλή Παρασκευή 24 Απριλίου) «...Δηλαδή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα αναγκαστεί να παραιτηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα αναλάβει είτε άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή ύστερα από τις διερευνητικές εντολές (πράγμα μάλλον δύσκολο) είτε υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα κληθεί όχι μόνο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αλλά και να διαχειριστεί μια πιθανή χρεοκοπία, αν ο ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει σε συμφωνία. Φοβούμαι ότι τα έχουν πάρει όλα αυτά χαμπάρι, διότι όλα αυτά τι είναι; Όλα αυτά είναι η απόλυτη αδυναμία να καταλήξετε σε μία απόφαση ευθύνης. Δεν θα μπορέσετε να καταλήξετε σε καμία απόφαση ευθύνης. Γι' αυτό διατυπώνετε δήθεν απειλές: «Εάν βρεθούμε σε αδιέξοδο, θα φταίνε οι ξένοι, θα φταίνε οι δωσίλογοι οι Έλληνες, η προηγούμενη Κυβέρνηση και εμείς θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στο λαό, σε δημοψήφισμα». Τι δημοψήφισμα; Κάννες; Αυτά συζητάει ο κ. Τσίπρας με τους επισκέπτες του στο Μέγαρο Μαξίμου; Όπως και να το ονοματίσεις το δημοψήφισμα, θα εκληφθεί ως δημοψήφισμα ναι ή όχι στο ευρώ.

Άμα τη προκηρύξει θα καταρρεύσει η χώρα. Ξεχάστε το! Πέραν των συνταγματικών φραγμών, που δεν επιτρέπει το Σύνταγμα δημοψήφισμα για δημοσιονομικά θέματα. Εκλογές; Μάλιστα. Το καταλαβαίνω. Δεν σας φτάνει η πλειοψηφία που έχετε; Δεν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας; Δεν έχετε εμπιστοσύνη στους ΑΝΕΛ; Μα, είστε ομογάλακτοι αδελφοί! Πλειοψηφία, πάθος, γνώση της αλήθειας. Θα πάτε σε εκλογές για να παρουσιάσετε ποιο πρόγραμμα; Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το αντίθετό του; Τελειώσανε τα ψέματα και οι αμφιθυμίες. Θα πάτε για εντολή ρήξης ή συμβιβασμού; Ποιου συμβιβασμού;
Και ξέρετε τι σημαίνει εκλογές κατά το Σύνταγμα; Σημαίνει να πάτε να παραιτηθείτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να διοριστεί κυβέρνηση διεξαγωγής εκλογών. Έτσι λέει το Σύνταγμα, τον πρώτο χρόνο μετά προηγούμενες εκλογές.

Οπότε, ναι. Εμείς που είμαστε το μικρότερο κόμμα της Βουλής, σας λέμε ναι. Αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, πείτε το. Εξηγήστε στον ελληνικό λαό, όμως, τα ψέματα, την ανακολουθία και πάτε να ζητήσετε ξανά εντολή. Να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.

Γι' αυτό, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εσείς της πλειοψηφίας, σκεφτείτε βαθιά μέσα στη συνείδησή σας τι συμβαίνει. Διότι πιστεύω ότι υπάρχει ένας κλειστός, πολύ κλειστός, κύκλος εξουσίας, που έχει στο μυαλό του κάποιο σχέδιο. Δεν το ξέρει ούτε η Κυβέρνηση, ως συνταγματικό όργανο, ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Υπάρχει πρόβλημα αδιαφάνειας στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Γι' αυτό σκεφτείτε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές της πλειοψηφίας, τι ακριβώς συμβαίνει. Έχετε υποχρέωση, ατομική ο καθένας, να προστατεύσετε τη χώρα, το εθνικό συμφέρον. Δεν μπορείτε να παίζετε εν ου παικτοίς...».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline