Τετάρτη 1 Απριλίου 2020  08:34:07

Κεραυνός Spiegel: Υπάρχει non paper του ΔΝΤ με κανονικό σχέδιο για Grexit. Συναινούν οι εταίροι και δανειστές. Θα είναι τραγικές οι συνέπειες για την Ελλάδα. Κύριο

Με άρθρο του το Der Spiegel υποστηρίζει πως οι συνέπειες από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ έχουν ληφθεί υπ' όψη από τους Ευρωπαίους εταίρους. Tο ΔΝΤ έχει λάβει σχετικά μέτρα για τη διατήρηση της σταθερότητας του νομίσματος, τονίζει.

-Το Der Spiegel αναφέρει με σχετικό δημοσίευα πως οι ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές της Ελλάδας έχουν εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα για τις συνέπειες από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Μάλιστα, τονίζει πως μια τέτοια κίνηση από μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης θα ήταν διαχειρίσιμη και δεν θα αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, αναφέρει πως οι ισχυρές οικονομίες της Eυρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα προστασίας από κερδοσκοπικές επιθέσεις για ορισμένες "ευάλωτες χώρες", όπως είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Ενώ, αναφέρεται πως θεωρούν ότι τα κεφάλαια του μηχανισμού ESM και τα νέα εργαλεία παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επαρκούν για την κάλυψη τυχόν αναγκών που θα προκύψουν.
Την ίδια στιγμή, το περιοδικό, που επικαλείται εκτιμήσεις ειδικών του ΔΝΤ, τονίζει πως οι συνέπειες για την Ελλάδα θα ήταν τραγικές.

Το Spiegel αναφέρει πως οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από ένα non paper που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο στο ΔΝΤ με τίτλο "Η Ελλάδα μετά την αποχώρηση από το ευρώ". Μάλιστα, στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται πως δεν θα υπάρχει καμία σύνδεση του πιθανού ελληνικού εθνικού νομίσματος με το ευρώ, ώστε μέσω της υποτίμησης να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Ενώ, εκτιμάται πως το νόμισμα θα έμπαινε σε έναν φαύλο κύκλο αλληλοτροφοδοτούμενων υποτιμήσεων, "καταναλωτές, επιχειρήσεις και επενδυτές θα προσπαθούσαν να ξεφορτωθούν το νέο νόμισμα με αποτέλεσμα, λόγω του φόβου για την απώλεια της αξίας του, να την επιταχύνουν κιόλας". Επιπροσθέτως, αναφέρεται πως η ασήμαντη αξία του νέου εθνικού νομίσματος θα οδηγούσε σε υπερπληθωρισμό, καθώς θα προκαλούσε σημαντική αύξηση στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων.

Πως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια άτακτη χρεοκοπία;

Το πρώτο σενάριο που εμφανίζει το περιοδικό αφορά την αδυναμία της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τα χρήματα, συγκεκριμένα: "Εάν η κυβέρνηση Τσίπρα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα (για την πληρωμή του ΔΝΤ), θα έρθει η άτακτη χρεοκοπία. Και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός EFSF, ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της χώρας, θα ήταν αναγκασμένος να κηρύξει άμεσα απαιτητά τα δικά του δάνεια, ύψους 130 δις ευρώ. Ο λόγος είναι ότι τα δάνεια αυτά είναι συνδεδεμένα με τα αντίστοιχα του ΔΝΤ. Κατά συνέπεια η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έβρισκε πλέον αγοραστές ούτε για τίτλους βραχείας διάρκειας, τα αποκαλούμενα T-Bills, με τα οποία καταφέρνει σήμερα να επιβιώσει".

Σενάριο που δεν αφήνει άλλα περιθώρια στην κυβέρνηση παρά μόνο "να εκδώσει τίτλους για να πληρώσει προμηθευτές, συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Οι ειδικοί αποκαλούν τους τίτλους IOUs,από την αγγλική έκφραση ʻI owe youʼ δηλαδή ʻσου χρωστάωʼ. Με αυτούς μπορεί κανείς (θεωρητικά) να πληρώσει το ρεύμα ή τη θέρμανση, αλλά και να κάνει τα ψώνια του. Λειτουργούν ως μέσα πληρωμής. Κατ΄αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα καθιέρωνε ένα παράλληλο νόμισμα".

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline