Τετάρτη 1 Απριλίου 2020  07:08:14

Τώρα η υπόθεση της Daimler και Λαϊνόπουλου. Δεν υπάρχει γερμανική σύμβαση χωρίς μίζες. Κακουργηματικές διώξεις σε Έλληνες και Γερμανούς αξιωματούχους για μίζες από προμήθειες οχημάτων. Επίσης η υπόθεση Π. Γερμανού και των 32 στο σκαμνί. Κύριο

Νέες μίζες που φαίνεται ότι διακινήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύμβασης ενός ακόμη εξοπλιστικού προγράμματος εντόπισαν μετά από προκαταρκτική εξέταση οι εισαγγελείς διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου. Επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου στο ΥΠΕΘΑ.

Η σύμβαση αφορά την προμήθεια οχημάτων από την γερμανική Daimler με κατηγορουμένους επτά Έλληνες (κρατικοί αξιωματούχοι) και Γερμανούς, υπαλλήλους της εταιρείας, καθώς και του εκπροσώπου της Daimler στην Ελλάδα.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι παράνομες πληρωμές φθάνουν τα 2 εκατ. Ευρώ και φέρονται ότι δόθηκαν από το 2001 και μετά.
Οι δωροδοκίες σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση έγιναν από τα διευθύνοντα στελέχη της Daimler με τη «βοήθεια» Ελλήνων μεσαζόντων προκειμένου οι κρατικοί αξιωματούχοι να προωθήσουν την εταιρεία ώστε να πάρει το έργο.

Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι για να δοθούν οι παράνομες πληρωμές ακολουθήθηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, όπως η χρήση εταιρικών λογαριασμών, οι οποίοι, όμως, ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα, για να μην συνδεθούν με τη γερμανική Daimler.
Οι δρόμοι όμως για τις πληρωμές του μαύρου χρήματος ήταν και άλλοι, αφού όπως προέκυψε η εταιρεία διατηρούσε και αυτή μαύρα ταμεία για παράνομες πληρωμές αλλά και λογαριασμοί off shore εταιρειών.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε αφορά τα αδικήματα της δωροδοκίας υπαλλήλου σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με την επιβαρυντική περίσταση του 1608/50 περί καταχραστών, β. Δωροληψία και γ. Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για μίζες που αφορούν προμήθειες οχημάτων από τη γερμανική εταιρία DAIMLER άσκησαν οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος σε βάρος επτά προσώπων, στους οποίους περιλαμβάνονται Έλληνες κρατικοί αξιωματούχοι, Γερανοί υπάλληλοι της εταιρίας και ο εκπρόσωπος της DAIMLER στην Ελλάδα (Εμμανουήλ Λαϊνόπουλος).

Κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης, προέκυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας υπογραφής και εκτέλεσης των επίμαχων συμβάσεων την περίοδο υπουργίας στο Εθνικής Άμυνας των Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου φέρονται ότι έγιναν παράνομες πληρωμές συνολικού ύψους τουλάχιστον δυο εκατομμυρίων ευρώ από το 2001 και έπειτα, σε κρατικούς αξιωματούχους. Οι δωροδοκίες έγιναν από διευθυντικά στελέχη της γερμανικής εταιρίας με τη μεσολάβηση Ελλήνων μεσαζόντων προκειμένου οι αξιωματούχοι να προωθήσουν στην ιεραρχία τις επίμαχες συμβάσεις.

Για την πραγματοποίηση των παράνομων πληρωμών φέρεται ότι ακολουθήθηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, μεταξύ των οποίων η χρήση εταιρικών λογαριασμών, οι οποίοι ωστόσο ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα προκειμένου να μη συνδέονται απευθείας με την DAIMLER. Επίσης οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι η γερμανική εταιρία διατηρούσε μαύρα ταμεία με μετρητά για τις παράνομες πληρωμές, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ακόμα εξωγχώριοι τραπεζικοί λογαριασμοί, παραπλανητικές τιμολογήσεις καθώς και τρίτοι διαμεσολαβητές.

Σε βάρος των επτά κατηγορουμένων ασκήθηκαν διώξεις για:

- Δωροδοκία υπαλλήλου σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου που επισύρει ποινή μέχρι ισόβιας κάθειρξης.

- Δωροληψία υπαλλήλου κατ' επάγγελμα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

- Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι μέθοδοι των δωροδοκιών αποκαλύφθηκαν και μέσα από στοιχεία που έλαβαν οι Εισαγγελείς μέσω δικαστική σε συνδρομής από τις άρχισε των ΗΠΑ. Ανάμεσα στα στοιχεία αυτά υπάρχει και εσωτερική αλληλογραφία στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται συνομιλίες για τις δωροδοκίες. Μέσα από την αλληλογραφία φέρεται να προκύπτει το εύρος του συστήματος διαπλοκής που είχε σχηματιστεί γύρω από τις προμήθειες των εξοπλισμών την περίοδο εκείνη. Χαρακτηριστικά μάλιστα στέλεχος της DAIMLER σε εσωτερικό σημείωμα φέρεται να παραδέχεται ότι οι διασυνδέσεις με πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους στην Ελλάδα μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για το κλείσιμο μεγάλων παραγγελιών ιδιαίτερα στις ένοπλες δυνάμεις.

Οι επίμαχες συμβάσεις συνολικού κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ αφορούν:

- Την προμήθεια 2000 στρατιωτικών οχημάτων Mercedes 290 GD1 1/4T, ανταλλακτικών, συγκροτημάτων και συλλογών ειδικών εργαλείων συντήρησης με δικαίωμα προαίρεσης για την επιπλέον προμήθεια 2480 οχημάτων για τις ανάγκες του ΓΕΣ (σύμβαση 015Α/97). Με συνολικό κόστος 96 εκ. Ευρώ.

- Την προμήθεια 224 οχημάτων Mercedes 290 GD1 1/4T, 111 οχημάτων τύπου Unimog, 21 ρυμουλκούμενων βαρέως τύπου, με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον προμήθεια μέχρι 111 ρυμουλκούμενων ελαφρού τύπου προς κάλυψη αναγκών σε οχήματα του προγράμματος Β ράση ΕΡΜΗΣ (Σύμβαση 19Α/2000) με κόστος 30 εκ. Ευρώ.

- Την προμήθεια 88 λεωφορείων τύπου OHL 1829/63, 49+1 θέσεων με δικαίωμα προαίρεσης για 32 επιπλέον λεωφορεία (Σύμβαση 013Α/98).

-Απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης για το σκάνδαλο των υποβρυχίων

Αμετάκλητα παραπέμπονται σε δίκη οι 32 κατηγορούμενοι για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων. Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του κατηγορούμενου Π. Γερμανού

Οριστικά και αμετάκλητα, παραπέμπονται σε δίκη οι 32 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, μετά την απόρριψη της αίτησης αναίρεσης που είχε καταθέσει ο Π. Γερμανός.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι πρέπει να παραπεμφθούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών και οι 32 για την προμήθειες των γερμανικών υποβρυχίων, επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλίωτης είχε αντίθετη άποψη και έτσι δεν έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης του κ. Γερμανού.

Ειδικότερα, βούλευμά του Συμβούλιου Εφετών παραπέμπει σε δίκη τον εφοπλιστή Μιχαήλ Ματαντό, τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αβατάγγελο, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα, τα τραπεζικά στελέχη Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ και Φάνη Λυγινό, τον έμπορο όπλων Παναγιώτη Ευσταθίου, το νομικό Σπύρο Μεταξά, τους άλλοτε στενούς συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννη Μπέλτσιο και Παύλο Νικολαΐδη, τον πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ, τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Σπύρο Τραυλό, τον άλλοτε συνεργάτη του Μ. Ματαντού, Αντώνη Χάγια, καθώς και τον Γιώργο Νικολάου, Πάνο Γερμανό της γνωστής εταιρείας "Γερμανός".

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline