Κυριακή 12 Ιουλίου 2020  21:43:04

Ο Δ. Στρατούλης διαβεβαιώνει ερήμην και πάλι: «Καμία μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις». Το αντίθετο προβλέπουν προτάσεις της Κυβέρνησης στους θεσμούς και δείχνουν οι δηλώσεις Δραγασάκη και Χρυσόγονου. Κύριο

Τα ίδια καθησυχαστικά διαβεβαίωνε ο κ.Στρατούλης για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων, για να υποχρεώσει ό ίδιος -όπως αποκαλύφθηκε από δηλώσεις συναδέλφων του, με πρώτο τον Κ. Μαρδά -ότι προέτρεπε τις διοικήσεις να τα καταθέσουν «εθελοντικά» στην Τράπεζα της Ελλάδος.

«Ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε καμία μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις», επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, την ώρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς που προβλέπει «κούρεμα» των υψηλών επικουρικών συντάξεων και νέα σκληρά για εργασιακά θέματα(ως σε χωριστό ρεπορτάζ μας σε άλλο θέμα)

Με δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ.Στρατούλης διευκρίνισε ότι «το υπουργείο δεν συζητά με τους "θεσμούς" μειώσεις στις «υψηλές» επικουρικές συντάξεις ή "υψηλά″ πλαφόν κύριων συντάξεων, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν τέτοιες συντάξεις και τέτοια πλαφόν, αφού όλα κατεδαφίστηκαν με τις πέντε συνεχόμενες μεγάλες μειώσεις τους τα τελευταία πέντε χρόνια των μνημονίων, με αποτέλεσμα οι συντάξεις να μειωθούν από 40 έως 50%».

Ιδιαίτερα για τις επικουρικές συντάξεις, ο Δημήτρης Στρατούλης υπογράμμισε ότι «ο μέσος όρος τους ήταν 271 ευρώ το 2010, ενώ σήμερα είναι 194,72 ευρώ, που στην ουσία, αν αφαιρεθούν κρατήσεις φόρων και ΑΚΑΓΕ, δεν υπερβαίνουν τα 170 ευρώ».

Στην ίδια ρότα και ο γνωστός υπεραισιόδοξος γενικός του γραμματέας. Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στο θέμα των μειώσεων των συντάξεων, σύμφωνα με τον Γιώργο Ρωμανιά, ο οποίος σε νέες του δηλώσεις τη Δευτέρα απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο περικοπής συντάξεων, κύριων και επικουρικών.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε πως η πίεση που υπάρχει «είναι δεδομένη», αλλά και πως η άρνηση της κυβέρνησης σε αυτήν την πίεση «είναι εξίσου δεδομένη».

«Οι οδηγίες που έχει λάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι σαφείς. "Δεν κάνουμε πίσω" σε ό,τι αφορά τις μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν κάνουμε διάκριση, να πούμε "αν η επικουρική είναι τόσο, θα κάνουμε περικοπή ή δεν θα κάνουμε". Για όλες τις επικουρικές δεν υπάρχει περικοπή είναι σαφές».

Σημειώνεται πως χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, με δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, διέψευσε τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να σκέφτεται να μειώσει τις μεγάλες επικουρικές συντάξεις, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους.

«Καμία απολύτως μείωση δεν πρόκειται να γίνει στις συντάξεις, κύριες ή επικουρικές. Η πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η πλήρης στήριξη των συνταξιούχων», υπογράμμισε ο κ. Στρατούλης.

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην θιγούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων επανέλαβε κατά τις συναντήσεις που είχε σήμερα Τρίτη με τις ομοσπονδίες Τύπου και Χάρτου, των εργαζομένων στο Φάρμακο, των Οικοδόμων και την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Ο κ. Στρατούλης χαρακτήρισε τα αποθεματικά «κουμπαρά των ασφαλισμένων, που έχει λεηλατηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», ενώ τόνισε, «ότι τυχόν αποφάσεις των ΔΣ να επενδύσουν τα ρευστά τους σε κρατικά ρέπος είναι καθαρά εθελοντικές».

Χρυσόγονος: «Δεν θα ήταν παράλογο ένα ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις», Νέα δήλωση για νέα μέτρα μετά τον αντιπρόεδρο κ.Δραγασάκη.

«Εγώ προσωπικά δεν θα έβλεπα παράλογο να υπάρξει ένα ανώτατο πλαφόν γενικά στις συντάξεις», δήλωσε στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 984», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.

Πρόσθεσε πως «η σύνταξη δεν είναι ένα μέσο πλουτισμού για το συνταξιούχο. Η σύνταξη είναι ένα μέσο για να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής του διαβίωση στο τέλος της ζωής του, που δεν μπορεί να εργαστεί. Συνεπώς, το να έμπαινε ένα ανώτατο πλαφόν στο σύνολο των συντάξεων, που παίρνει κανείς από οποιαδήποτε πηγή, άσχετα κυρίες ή επικουρικές, εγώ δεν θα το έβλεπα, προσωπικά, παράλογο και στο βαθμό, βεβαίως, που μιλάμε για λεφτά, τα οποία δεν προέρχονται από τις καταβολές εισφορών εκ μέρους του ασφαλισμένου, αλλά προέρχονται από το κράτος».

Μίλησε δε για πλαφόν συνολικά από τις συντάξεις, φέρνοντας το εξής παράδειγμα:« Αν ένας άνθρωπος παίρνει, ας πούμε, 5.000 ευρώ από τρεις - τέσσερις συντάξεις, δεν τις χρειάζεται τις 5.000 για να ζήσει. Θα μπορούσε να μπει ένα πλαφόν... Να είναι κάπου - ξέρω εγώ - στις 3.000; Στις 2.500; Το συζητάμε».

Στόχος είναι, όπως είπε «να μπορέσουμε να αποφύγουμε μειώσεις επικουρικών συντάξεων σε ανθρώπους, οι οποίοι το σύνολο των συντάξεων που παίρνουν - κυρία, επικουρική, κλπ - είναι στα 600, 700, μπορεί και λιγότερα. Γιατί εκεί πραγματικά τα χρειάζονται απολύτως».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline