Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Iσως σε Δημοψήφισμα. Όχι σε πρόωρες εκλογές. Αβέβαιη η άμεση μεγάλη συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Επιδίωξη η ενδιάμεση συμφωνία και το ελάχιστο πακέτο. Απίθανο το GREXIT. Κύριο

Σημεία πολλά οι διαφωνίες με τις Βρυξέλλες, όπως για τις ιδιωτικοποιήσεις, τον ΦΠΑ στα νησιά, τις ομαδικές απολύσεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού. Συμφωνία καταρχήν για ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις.


Ενδιαφέρουσες θέσεις για την πολιτική επικαιρότητα, όπως και για μόνιμα θέματα της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας «Στον Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star.

«Η εντολή μου βάζει όρια. Εάν καταλήξω μία συμφωνία που με βγάζει από τα όρια τότε ο λαός πρέπει να αποφασίσει. Προφανώς όχι με εκλογές. Ποιος ο λόγος για εκλογές;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είναι πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ η πολυσυλλεκτικότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Για το ενδεχόμενο η κα Μέρκελ να πει όχι σε αυτά που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η γερμανίδα καγκελάριος έχει πρόθεση να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα. Παραδέχθηκε πως μία εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία για την κα Μέρκελ όσο και για την ίδια την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να σκίσει αμέσως το Μνημόνιο και να φύγει από την επιτήρηση, αλλά κατάφερε να αποφύγει την εφαρμογή του e-mail Χαρδούβελη που είχε υφεσιακά μέτρα. Ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για αναίρεση πολλών σημείων της συμφωνίας του Φεβρουαρίου, ενώ παραδέχθηκε πως η παρατεταμένη διαπραγμάτευση κρύβει κινδύνους ύφεσης.

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως με τη δίμηνη παράταση που πήρε, η νέα κυβέρνηση ήταν στριμωγμένη και μπήκε σε ναρκοθετημένο πεδίο από τα πρώτα της βήματα. Έκανε μάλιστα λόγο για παγίδα της προηγούμενης κυβέρνησης με ισχυρά κέντρα της Αθήνας που καιροφυλαχτούν να σκοντάψει η κυβέρνηση ανεξάρτητα από τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα διέψευσε την προηγούμενη κυβέρνηση που μιλούσε για 1,5%, ενώ δήλωσε πως η κυβέρνηση όταν παρέλαβε αντιμετώπισε μία εικόνα δημόσιων ταμείων στα κόκκινα. Μάλιστα, δήλωσε πως δεν ήταν λάθος που δεν ζήτησαν χρήματα πριν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, γιατί είχαν παραπλανηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για τα χρήματα που υπάρχουν.

Αναφερόμενος στην στάση της ΕΚΤ, ο Αλέξης Τσίπρας την κατηγόρησε για ανορθόδοξη και ανήθικη τακτική με το κλείσιμο της στρόφιγγας των ελληνικών τραπεζών. Αποκάλυψε μάλιστα πως ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δεσμευτεί πως με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου θα αλλάξει αυτό το καθεστώς της ΕΚΤ, παραδεχόμενος πως έκαναν λάθος που έδειξαν καλή θέληση προς τις προφορικές δεσμεύσεις των δανειστών.

Σχετικά με τις αδυναμίες της νέας κυβέρνησης, δήλωσε πως ήταν μία κυβέρνηση χωρίς εμπειρία και υπάρχουν και ελλείψεις, αλλά παράλληλα κατηγόρησε τους δανειστές πως λειτουργεί διαρκώς η μονταζιέρα με διαρροή ψευδών ειδήσεων.

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως οι δανειστές επιμένουν στο e-mail Χαρδούβελη, αλλά επεσήμανε πως δεν άλλαξαν τα πρόσωπα των τεχνικών κλιμακίων στη διαπραγμάτευση. Προσπαθώντας να υπερασπιστεί τις νίκες της νέας κυβέρνησης, δήλωσε πως οι υπουργοί επί Σαμαρά περίμεναν 8 ώρες σε σαλονάκι για να τους εξετάσουν οι τροϊκανοί. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε πως οι δανειστές επιμένουν πως οι συντάξεις πρέπει να μειωθούν, να υπάρξουν ομαδικές απολύσεις και να αυξηθεί ο ΦΠΑ.

Στην ερώτηση για το εάν η ελληνική κυβέρνηση αντιπροτείνει κάτι ουσιώδες πχ στο ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να τεθεί στη διαπραγμάτευση το ασφαλιστικό μέσα στο Μνημόνιο και αυτό το θέμα θα τεθεί αργότερα. Για την ενδιάμεση συμφωνία ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως βολεύει και τις δύο πλευρές για να αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης τουλάχιστον στα σημεία που υπάρχει συμφωνία.

Με διάθεση για λύση η Μέρκελ

«Έχει διαφανεί ότι η καγκελάριος έχει πρόθεση για λύση. Το κριτήριο της επιτυχίας για την κυρία Μέρκελ και για εμάς είναι διαφορετικό. Η εξέλιξη της ρήξης και της χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία γι' αυτήν. Βρίσκεται εγκλωβισμένη στην πολιτική της αδυναμία ότι στην Ελλάδα ακολουθήθηκε ένα αποτυχημένο πρόγραμμα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η 20η του Φλεβάρη ήταν επιτυχία για την Ελλάδα. Δεν καταφέραμε να σκίσουμε μονομιάς το μνημόνιο ή δεν ξεφύγαμε από την επιτήρηση, αλλά καταφέραμε να ξεφύγουμε από το e-mail Χαρδούβελη και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Μια σειρά απόδεσμεύσεις υφεσιακές» τόνισε και σημείωσε ότι δεχόμαστε πιέσεις για αναίρεση πολλών σημείων της συμφωνίας του Φεβρουαρίου.

Αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση

«Θα ήταν εύκολο για μένα να πάω σε συμφωνία, με μια υπογραφή στο e-mail Χαρδούβελη και την πέμπτη αξιολόγηση. Κάποιοι είχαν επιλέξει εσκεμμένα να πάρουν δίμηνη και όχι εξάμηνη παράταση για να βρεθεί η επόμενη με την πλάτη στον τοίχο, σε ναρκοθετημένο πεδίο» συμπλήρωσε, λέγοντας ότι προσδοκούν να σκοντάψει η κυβέρνηση, ακόμα και εάν η χώρα μπει σε περιπέτειες και ότι «ισχυρά κέντρα της Ευρώπης και πολιτικοί αντίπαλοι μας είχαν στήσει παγίδα».

«Πότε προλάβαμε εμείς να καταστρέψουμε τα υπέροχα που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενοι;» αναρωτήθηκε. «Παραλάβαμε τη χώρα σε κατάσταση χρηματοπιστωτικής ασφυξίας. Έληγε το ασφυκτικό όριο ενώ μπορούσαν να είχαν πάρει εξάμηνη παράταση» είπε και έκανε λόγο για «κατάσταση απελπισίας στα δημόσια ταμεία» όταν παρέλαβε η κυβέρνηση.

Καρφιά για τους εταίρους

Παράλληλα, άφησε αιχμές προς τους εταίρους για την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.
«Κάναμε λάθη γιατί μας παραπλάνησαν, όπως συνέβη στις 18 του Φλεβάρη, όταν η ΕΚΤ πήρε μια απόφαση που δεν στέκει ηθικά και πολιτικά», τόνισε και επισήμανε ότι με την απόφαση εκείνη, αποκλείστηκε η δυνατότητα των συστημικών τραπεζών να αναχρηματοδοτούν την Γενική Κυβέρνηση. «Όταν θέσαμε εγώ στον κύριο Ντάισελμπλουμ και ο κύριος Βαρουφάκης στο Eurogroup το θέμα αυτό, πήραμε την δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί το λάθος αυτό. Το λάθος μας ήταν ότι πήραμε προφορική δέσμευση και όχι γραπτή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ακόμα ότι διαφοροποιήθηκε η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την Ελλάδα.

Παράλληλα έκανε λόγο και για μία νέα μονταζιέρα διαρροής ψευδών ειδήσεων, ρίχνοντας «καρφιά» προς τους εταίρους.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι δανειστές επιμένουν στα μέτρα που περιελάμβανε το e-mail Χαρδούβελη, προσθέτοντας ότι δεν άλλαξαν τα πρόσωπα των τεχνικών κλιμακίων στη διαπραγμάτευση και σημειώνοντας ότι «προφανώς και ζητούν να έρθουν στην Αθήνα».
Χαρακτήρισε, ωστόσο «νίκη στα σημεία, αλλά σημαντική» την κατάργηση της τρόικας και της διαδικασίας αξιολόγησης που συνήθιζαν να ακολουθούν τα στελέχη της. «Υπουργοί επί κυβέρνησης Σαμαρά περίμεναν οκτώ ώρες, έως τις 3 το πρωί σε κάποιο σαλονάκι για να εξεταστούν από κάποιους τροϊκανούς τεχνοκράτες» ανέφερε ακόμα ο Αλ. Τσίπρας.

«Η ενδιάμεση συμφωνία βολεύει και εμάς και τους πιστωτές. Εφόσον θα έχουν αποκατασταθεί γέφυρες επικοινωνίας θα συζητήσουμε μετά για τα δύσκολα.

Θέλαμε στην πρώτη φάση να βάλουμε στο τραπέζι αυτά στα οποία μπορούμε να τα βρούμε. Θα υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία. Αν βάζαμε χρέος και ασφαλιστικό δεν θα γινόταν» τόνισε, σημειώνοντας ότι «έχουμε καθυστερήσει δραματικά από τις 20 Φεβρουαρίου όχι με δική μας ευθύνη».
Δεν κάνει πίσω ο Βαρουφάκης - Το αρνητικό κλίμα μέρος της διαπραγμάτευσης

«Ο Γιάνης ο Βαρουφάκης είναι σημαντικό asset για τη χώρα και την κυβέρνηση. Έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα από αυτούς. Δεν κάνει πίσω. Η διαπραγμάτευση δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο, έχει πάντα την ευθύνη του πρωθυπουργού» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αρνητικό, αλλά είναι μέρος του διαπραγματευτικού παιχνιδιού που θέλουν να τον αποδομήσουν. Θα ήθελαν κάποιον που θα του έλεγαν forget και θα ξέχναγε ή κάποιον που θα του έλεγαν να πάει να μαζέψει χρήματα στην Ελβετία, ενώ είχε βγάλει τα λεφτά του έξω» είπε.
«Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας είχε αποφασιστεί πριν το Eurogroup της Παρασκευής.

Πού διαφωνεί η κυβέρνηση με τους εταίρους

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με τους εταίρους διαφωνούμε στο ασφαλιστικό, διαφωνούμε στην περικοπή των συντάξεων, έχουμε θέμα με τα εργασιακά, εκτός από τις ομαδικές απολύσεις. «Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και να αποκαταστήσουμε τον κατώτατο μισθό, κάτι που θα γίνει σταδιακά», είπε ο πρωθυπουργός.

«Διαφωνούμε στο ΦΠΑ κι αυτά δεν είναι καπρίτσια», ανέφερε ο ακόμη, τονίζοντας: «Δεν θέλουμε οριζόντια μέτρα», ενώ τόνισε πως υπάρχει η σκέψη της επιβολής φόρου «πολυτελούς διανυκτέρευσης».

«Έχουμε προτείνει, ειδικά στα νησιά που υπάρχει μεγάλη κίνηση, να βάλουμε την υποχρέωση η συναλλαγή πάνω από 50 ή 70 ευρώ να γίνεται μόνο με πιστωτική κάρτα».

Για το χρέος είπε ότι μπορεί να έχει ίδιο αποτέλεσμα όχι μόνο η διαγραφή αλλά και η απομείωση και το roll over.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «μία νέα κυβέρνηση χωρίς εμπειρία βρέθηκε στην κρίσιμη στιγμή να διαχειρίζεται ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση».
Αμοιβαία εκτίμηση, αλλά όχι πολιτικό φλερτ με Καραμανλή

«Υπάρχει εκτίμηση αμοιβαία αλλά όχι πολιτικό φλερτ με τον Κώστα Καραμανλή. Δεν είναι αλήθεια ότι του προτάθηκε να γίνει Πρόεδρος Δημοκρατίας» τόνισε.
«Η μόνη πρόταση ήταν στον Προκόπη τον Παυλόπουλο. Το γεγονός ότι πρότεινα για ΠτΔ έναν πολιτικό της Δεξιάς έδειξε ότι η φιλοσοφία μου δεν είναι της πολιτικής ρεβάνς και του "παρ' τα όλα"» πρόσθεσε.

 

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα