Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020  03:45:16

Ρένα Δούρου πειθαρχική στην «εθνική προσπάθεια» αφαιρεί -μετά τα 83 εκατ. ευρώ- νέα κονδύλια της Περιφέρειας για μισθούς και συντάξεις του ΥΠΟΙΚ. Αναμένονται νέες αντιδράσεις από Δήμους, συμβούλους αλλά και συνεργάτες της. Κύριο

Την κάλυψαν με αναδρομική ρύθμιση στην ΠΝΠ, που έγινε από χθες ο ειδικός νόμος 4323/2015. Βάζει πάλι «πλάτες» στον Αλέξη Τσίπρα για τα ταμειακά διαθέσιμα.

Προθυμότατη και υποτακτική, μακριά από τη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας Δημάρχων και Περιφερειαρχών. Κυριολεκτικά απομονωμένη. Πρώτη σε πειθαρχία στα κελεύσματα των αναγκών της Κυβέρνησης να κλείσει τις τρύπες μισθών και συντάξεων με ξένα χρήματα, δηλαδή από τα ταμεία της Περιφέρειας, των Δήμων, των Ταμείων κλπ.

Γεγονός, που ξεσήκωσε κύματα διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα. Συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό και δήλωσαν μεγάλες επιφυλάξεις. Στον αντίποδα η περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, προθυμότατα στα πάντα. Μόνη και μοναχική, δηλαδή απομονωμένη.

«Η Περιφέρεια Αττικής θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην εθνικής σας προσπάθεια», δήλωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου με την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα το μεσημέρι.

Κατά τη συνάντηση, διάρκειας μιας ώρας, συζήτησαν για την κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, θέμα για το οποίο άλλωστε συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, το περασμένο Σάββατο, με τους περιφερειάρχες.

Η Ρένα Δούρου αναφερόμενη στην θετική, απέναντι στο ζήτημα, στάση της Περιφέρειας Αττικής, υπογράμμισε ότι «ως πρώτη Περιφέρεια της χώρας, έπραξε όπως της επέβαλε να πράξει το δημόσιο συμφέρον ώστε να είναι εθνικά επωφελής και χρήσιμη και για την ίδια. Αυτό με την έννοια ότι τα κεφάλαια της συγκεντρωμένα σε έναν λογαριασμό έχουν υψηλότερη απόδοση και είναι απόλυτα διασφαλισμένα για της ανάγκες των πολιτών».

Στο περιθώριο της συζήτησης η περιφερειάρχης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συναντήσεις που είχε κατά επταήμερη παραμονή της στην Νέα Υόρκη και για τις διαλέξεις της σε δύο πανεπιστήμια της πόλης.

Οι μισοί σύμβουλοι της Δούρου αποχώρησαν...

Είπαν «όχι» στη μεταφορά 80 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια στα κρατικά ταμεία
Προτίμησαν να αποχωρήσουν από το να καταψηφίσουν

Με λιγότερους από τους μισούς Περιφερειακούς Συμβούλους της παράταξής της, αφού οι υπόλοιποι είχαν σταδιακά αποχωρήσει, ενέκρινε χθες η Ρένα Δούρου τη μεταφορά των αποθεματικών της Περιφέρειας Αττικής στην Τράπεζα της Ελλάδος με μηδενικό επιτόκιο, έως ότου μετατραπούν σε repos.
Μάλιστα μεταξύ των παρευρισκομένων, τρεις Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξής της (Άννα Βασιλάκη, Φλωρεντία Νικολιδάκη, Ασημάκης Μαντάς) και η εκπρόσωπος της παράταξης των ΑΝΕΛ ψήφισαν λευκό.

Πρόκειται για 343 εκατ. ευρώ, από τα οποία δεν έμαθε κανένας χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο πόσα θα μεταφερθούν ή έχουν ήδη μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να αντιμετωπίσει η χώρα τις δανειακές της υποχρεώσεις. Το ερώτημα μήπως τα χρήματα έχουν ήδη μεταφερθεί έθεσε ο πρώην Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, ενώ μεγάλος αριθμός Περιφερειακών Συμβούλων της παράταξης Δούρου αποχώρησε σταδιακά για να μην αναγκασθεί να πάρει θέση και εκθέσει εκ νέου την παράταξη, μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε με την αρνητική ψήφο μερικών εξ αυτών όταν επικυρώθηκε η παραχώρηση σε ιδιώτη των «Αστεριών Γλυφάδας».

Το θέμα έφερε χθες η πλειοψηφούσα παράταξη με τη μορφή κατεπείγοντος, επιδιώκοντας να αποσπάσει -χωρίς πολύ θόρυβο- τη θετική ψήφο της πλειοψηφούσας παράταξης. Όμως οι έντονες αντιδράσεις της παράταξης Σγουρού, Κουμουτσάκου, του ΚΚΕ και της Δέσποινας Κουτσούμπα από την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή ώθησαν τον πρόεδρο να αποφασίσει τελικά συζήτηση του θέματος μετά τα υπόλοιπα θέματα, σε μια πολύωρη -όπως εξελίχθηκε- συνεδρίαση.

Το αρχικό επιχείρημα του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Χρήστου Καραμάνου ήταν ότι η Περιφέρεια παίρνει τα χρήματα από διάσπαρτους λογαριασμούς και τα βάζει στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου σε ένα 20ημερο, στη συνέχεια, να επενδυθούν σε repos για καλύτερες αποδόσεις.
Μάλιστα, όπως είπε η κ. Δούρου, «ζητάμε το άνοιγμα ενός λογαριασμού σε μια τράπεζα που δεν έχει παίξει το ρόλο που έχουν παίξει άλλες τράπεζες».

Και απαίτησε να της ζητήσουν προσωπικά συγγνώμη, όλοι όσοι είχαν πριν μιλήσει, οι οποίοι εξέφρασαν φόβους για χρήση των χρημάτων της Περιφέρειας για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες και για απώλεια των αποθεματικών της Περιφέρειας Αττικής.

Σημειώνεται ότι τ α αποθεματικά αυτά προορίζονταν για έργα δημοσίου συμφέροντος (σχολεία και θέρμανσή τους, βρεφονηπιακούς σταθμούς, αντιπλημμυρικά έργα, δρόμοι κ.α.) και κοινωφελείς δράσεις, όπως το πολύ-διαφημιζόμενο πρόγραμμα ηλεκτροδότησης νοικοκυριών, συσσίτια, ξενώνες αστέγων κ.α...

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline