Τετάρτη 1 Απριλίου 2020  08:17:19

Ο Τσίπρας επιμένει στο Δημοψήφισμα για «ενδιάμεση δύσκολη συμφωνία», αλλά προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις. Σαμαράς: «Δημοψήφισμα δραχμής». Τα γερμανικά ΜΜΕ. Κύριο

ΠOTAMI: Ο Τσίπρας να μην μεταθέτει τις ευθύνες του στον λαό. Ακύρωση των εύκολων υποσχέσεων που μοίραζε χωρίς περίσκεψη. Βενιζέλος: «Δεν θα δεχθούν οι Βρυξέλλες συμφωνία και μετά δημοψήφισμα».

Επιμένει να διατηρεί το θέμα ανοικτό. Λίγες μόλις ώρες μετά τη συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεσή του να θέσει το ζήτημα της συμφωνίας με τους εταίρους στην κρίση του λαού, εάν ζητηθούν από τους εταίρους σκληρά οικονομικά μέτρα, πέραν από τη λαϊκή εντολή που έχει λάβει η Κυβέρνηση.

Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναλυτική ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές ξεκαθαρίζοντας ότι βασικός στόχος είναι ένας «έντιμος συμβιβασμός»,
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εάν η συμφωνία δεν είναι εντός του πλαισίου που έχει θέσει η κυβέρνηση τότε αυτή θα τεθεί στην κρίση του λαού.

«Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων. Στόχος είναι ο έντιμος συμβιβασμός στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει. Πιστεύω στις επόμενες ημέρες θα έχουμε συμφωνία. Σε περίπτωση που δεν έχουμε λύση εντός του πλαισίου τότε θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πάντως, ο πρωθυπουργός έσπευσε να ενημερώσει βουλευτές και κόμμα ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να πάει σε δημοψήφισμα.

«Ας μην φοβόμαστε την κρίση του ελληνικού λαού» δήλωσε ο πρωθυπουργός, εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί «γιατί θα πάμε σε συμφωνία». «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα φτάσουμε εκεί», είπε.

Αυστηρή κριτική για το δημοψήφισμα

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει ότι θα πρόκειται να ένα Δημοψήφισμα σκόπιμο, ζημιογόνο και με δίλημμα γύρω από την έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή. Επίσης χωρίς αξία για το εξωτερικό βλέπει το Δημοψήφισμα ο Ευαγ. Βενιζέλος ο οποίος πιστεύει ότι οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να δεχθούν να κάνουν συμφωνία με την αίρεση του δημοψηφίσματος. Επιλογή, παράλληλα, που μπορεί να γίνει όπλο στα χέρια των σκληρών του κόμματος να ζητούν δηλαδή αυτοί Δημοψήφισμα για τα νέα μέτρα..

Να μην μεταθέσει στον λαό τις ευθύνες του ως Πρωθυπουργός, καλεί τον Αλέξη Τσίπρα το Ποτάμι, με αφορμή την αναφορά του κ. Τσίπρα στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι σχολιάζει ότι «ο λαός θα κληθεί να εγκρίνει την ακύρωση των υποσχέσεων που μοίραζε αριστερά και δεξιά χωρίς περίσκεψη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αποφάσεις, όμως, είναι ευθύνη των πρωθυπουργών. Ας μην μεταθέτει, λοιπόν, τις δικές του ευθύνες ο κ. Τσίπρας στις πλάτες των ψηφοφόρων. Ας προχωρήσει γρήγορα σε μία έντιμη συμφωνία, ας δώσει τέλος στα επικοινωνιακά παιχνίδια, γιατί η χώρα δεν μπορεί να ζήσει άλλο μόνο με θεάματα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις κάλπικες υποσχέσεις που έδινε προεκλογικά και με τα συνεχή λάθη που κάνουν οι υπουργοί του, όλους αυτούς τους μήνες.

«Στη χθεσινή του συνέντευξη, στον Νίκο Χατζηνικολάου, εμφανίστηκε ξανά χωρίς σχέδιο για τη χώρα. Στις δύο ώρες δεν είπε τίποτα για τους εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων, τίποτα για το κομματικό κράτος, τίποτα για τις επενδύσεις, τίποτα για πώς θα αυξηθεί ο πλούτος στη χώρα, πώς θα αντιμετωπιστεί η διαφθορά. Υποσχέσεις που είχαν γίνει σημαία στα χρόνια της αντιπολίτευσης, όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, παραπέμπονται τώρα στις καλένδες. Εκεί παραπέμπεται και η αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ» υπογραμμίζει το Ποτάμι.

-Η πιθανότητα δημοψηφίσματος στο επίκεντρο των γερμανικών ΜΜΕ

Μετά τη συνέντευξη Αλ. Τσίπρα που δεν το επιλέγει αλλά και δεν το αποκλείει

Στην πρόθεση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει σε δημοψήφισμα, στην περίπτωση που οι πιστωτές της Αθήνας ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα που δεν μπορεί να δεχθεί, αναφέρονται στα πρωτοσέλιδά τους οι μεγαλύτερες γερμανικές εφημερίδες.

Η εφημερίδα Die Zeit στο άρθρο της παρουσιάζει εκτενώς τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Star o Αλ.Τσίπρας, σημειώνοντας ότι απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων εκλογών και εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της Αθήνας.

Η Handelsblatt έχει τίτλο: «Ο Τσίπρας σκέφτεται ένα δημοψήφισμα» προσθέτοντας όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, καθώς ο έλληνας πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές.

«Ο Τσίπρας απειλεί με δημοψήφισμα για το πρόγραμμα λιτότητας» επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine στο άρθρο της, στο οποίο αναφέρεται και στην αλλαγή στη διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας, όπως και στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να έρθει σε συμβιβασμό με τους πιστωτές της στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Η Suddeutsche Zeitung φιλοξενεί δύο άρθρα για την Ελλάδα. Στο πρώτο, με τίτλο: «Ο Τσίπρας βάζει στο παιχνίδι το δημοψήφισμα», προτάσσει τρία σημεία: ότι ο κ. Τσίπρας αναμένει ότι θα βρεθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τις 9 Μαΐου, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος στην περίπτωση που η Αθήνα δεν μπορεί να δεχθεί τις απαιτήσεις των πιστωτών της και ότι αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών.

Σε δεύτερο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρεται στην αλλαγή στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα χρησιμοποιώντας έναν σκληρό τίτλο: «Ο Τσίπρας παραπλάνησε τον Βαρουφάκη».

Η Suddeutsche Zeitung σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί με τη μερική αποδυνάμωση του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της Αθήνας και έτσι να προστατεύσει τη χώρα του από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία.

Η εφημερίδα σημειώνει εξάλλου ότι κύκλοι των πιστωτών της Ελλάδας είχαν επισημάνει ότι περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τον κ. Βαρουφάκη δεν θα είχαν νόημα και αντ' αυτού θα μπορούσαν πλέον να συνομιλούν μόνο με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος είχε αρχίσει να κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Την άποψη αυτή συμμεριζόταν και το Βερολίνο, όπως έδειξε η συνομιλία του κ. Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή, επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung.

Παρόλα αυτά, καταλήγει η εφημερίδα, στη γερμανική κυβέρνηση εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ενδεχόμενο επίτευξης ενός συμβιβασμού μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Και η εφημερίδα Die Welt προτάσσει την ανάθεση στον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο τον συντονισμό της διαπραγματευτικής ομάδας με τον τίτλο: «Ένας μαρξιστής πρέπει να σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία».

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποδυναμώθηκε, ένας καινούργιος άνθρωπος πρέπει να σώσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία χαρακτηρίζει τον κ. Τσακαλώτος μεθοδικό, αλλά και κάποιον με τον οποίο οι Βρυξέλλες μπορούν να συνεργαστούν πολύ καλύτερα.

Τέλος, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στον ιστότοπό του αναφέρεται στη συνέντευξη του κ. Τσίπρα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και τα σχόλια του έλληνα πρωθυπουργού για την κ. Μέρκελ με την οποία δήλωσε ότι έχει καλές σχέσεις, αν και δεν έχει αλλάξει γνώμη για την πολιτική που εκείνη ακολουθεί.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline