Τετάρτη 1 Απριλίου 2020  06:51:57

Στην Αθήνα το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας μετά από χίλια χρόνια. Από τη Βενετία, όπου φυλάσσεται, με συναίνεση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Κύριο

Η μεγάλη της αποδοχή από τον χώρο της Χριστιανοσύνης. Ο βίος και το μαρτύριο της.

Στην Ελλάδα επιστρέφει για πρώτη φορά εδώ και χίλια χρόνια το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας από την Βενετία όπου φυλάσσεται. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, «σε μία κίνηση που δείχνει την πολύ καλή σχέση των δύο Εκκλησιών, σε επίπεδο πολιτιστικής συνεργασίας, διατρανώνοντας παράλληλα και την ελληνικότητα της Βενετίας», όπως δήλωσε στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος.

Ημερομηνία εορτής: 04/12/2015

Η αγία είναι Πολιούχος στις πόλεις: Δράμα, Αργυρούπολη, Ρέθυμνο (Πόλη), Αγία Βαρβάρα (Αττική)
Ιερά Λείψανα Αγίας: Η Κάρα της Αγίας βρίσκεται στο ρωμαιοκαθολικό Ναό του Montecotini Ιταλίας.
Μέρος της Κάρας της Αγίας βρίσκεται στη Μονή Μεγ. Σπηλαίου Καλαβρύτων.

Μέρος των Λειψάνων της Αγίας βρίσκεται στη ρωμαικοκαθολική Βασιλική του Αγ. Μάρκου Βενετίας, στη ρωμαιοκαθολική Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Τορτσέλλο Βενετίας και στο ρωμαιοκαθολικό Κάθεδρικό Ναό του Ριέτι Ιταλίας (*).
Μέρος της δεξιάς της Αγίας και ένας βραχίονας βρίσκεται στη Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στις Μονές Χιλανδαρίου, Καρακάλου και Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, Προυσού Ευρυτανίας, στο ομώνυμο Προσκύνημα Δήμου Αγίας Βαρβάρας Αττικής, στον Καθεδρικό Ναό Αγ. Βλαδιμήρου Κιέβου και στη Λαύρα Αγ. Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.

Το ιερό λείψανο έρχεται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των εορτασμών των 80 ετών από της ιδρύσεως της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος το 2016 και θα φιλοξενηθεί στο ομώνυμο ιερό προσκύνημα στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας. Ο ιερός ναός της Αγίας Βαρβάρας είναι συνέχεια μικρού ναού του 17ου αιώνα στον οποίο βρέθηκε ιερή εικόνα της Αγίας.

Η παραλαβή του ιερού λειψάνου θα γίνει στις 10 Μαΐου από την Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ιερό λείψανο θα φθάσει στην Ελλάδα αεροπορικώς με ιδιωτικό αεροσκάφος. Με βάση το τελετουργικό, το ιερό λείψανο θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο των Σπάτων ο μητροπολίτης Μεσογαίας Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος. Κατόπιν με αυτοκινητοπομπή θα κατευθυνθεί προς την Αθήνα, και η δεύτερη υποδοχή του ιερού λειψάνου θα γίνει στη διασταύρωση της ιεράς Οδού και της λεωφόρου ελευθερίου Βενιζέλου, από τον μητροπολίτη Νίκαιας Αλέξιο.

Από εκεί θα μεταφερθεί στον ναό της Αγίας Βαρβάρας με υψηλές τιμές, πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου, όπου την υποδοχή θα κάνει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του ιερού σκηνώματος στην Αθήνα, θα τελούνται πρωινές και απογευματινές ακολουθίες ενώ ήδη αρκετοί ναοί από όλη την χώρα έχουν επικοινωνήσει με την Αποστολική Διακονία για να διοργανώσουν προσκυνηματικές εκδρομές στην Αθήνα.

Εξίσου τιμητική θα είναι και η αποχώρηση του ιερού λειψάνου από την Ελλάδα. Την τελευταία ημέρα της παραμονής στην Αθήνα, την Κυριακή 24 Μαΐου το ιερό λείψανο θα μεταφερθεί στον Πειραιά όπου θα γίνει υποδοχή και δοξολογία από τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. Στη συνέχεια, με σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού το ιερό σκήνωμα θα μεταφερθεί με την πρέπουσα επισημότητα προς το Λαύριο, και από εκεί στο Ελ. Βενιζέλος για την επιστροφή στην Ιταλία.

Στο βίο της αναφέρεται ότι η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία, επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Ο Διόσκορος ή Διόσορος, ο φανατικός εθνικός "ειδωλολάτρης" πατέρας της, την είχε κλεισμένη σε ένα πύργο προκειμένου να τη διαφυλάξει από μνηστήρες. Ωστόσο μυστικά προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό.

Ο πατέρας της όταν διέταξε να χτιστεί για αυτή ένα λουτρό, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά, και ενώ το σχέδιο για το λουτρό προέβλεπε αρχικά δύο παράθυρα, η Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα για να τιμήσει την Αγία Τριάδα εκμυστηρευόμενη τον λόγο στον πατέρα της. Τότε ο πατέρας της, βλέποντας αυτή την αλλαγή, εξεμάνη και διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο κατά τους διωγμούς των Χριστιανών.

Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε στην αρχή να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να φονευθεί. Τελικά ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της, και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της που ήταν και επιθυμία του. Σύμφωνα με τον βιογράφο αυτής Συμεών, ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε ως "πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσαιν δέχεται". Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. Η Ιουλιανή της Νικομηδείας μαρτύρησε μαζί με τη Βαρβάρα και τιμάται επίσης ως Αγία.

Ο τόπος αλλά και ο χρόνος του μαρτυρίου της Αγίας Βαρβάρας δεν είναι γνωστός. Έτσι κατ΄ άλλους φέρεται πως μαρτύρησε στη Νικομήδεια της Βιθυνίας το 210, κατ΄ άλλους στην Ηλιούπολη (σημερινή Baalbek) της Αιγύπτου το 360 και κατ΄ άλλους (εκδοχή καθολικών) σε κάποια πόλη της Τοσκάνης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline