Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020  04:50:17

Στα βήματα του Βαρουφάκη. Αψίκορος και συγκρουσιακός ο υφυπουργός Αθλητισμού θα φάει την ΕΠΟ και τις παράγκες ή ...το κεφάλι του. Στα άκρα πάλι η ρήξη. Κύριο

ΕΠΟ: «Παίζει με τη φωτιά ο Κοντονής.... Τον καλούμε να αλλάξει την ανεύθυνη στάση του». Οι προτάσεις για την εξυγίανση στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Κόπηκαν πάλι οι γέφυρες συνδιαλλαγής και συνεννόησης. Με τον υφυπουργό να έχει δίκιο σε πολλά θέματα, να επιχειρεί μια δύσκολη εκκαθάριση, να έχει δίκαιο αλλά το επιδιώκει με βάρβαρες μεθόδους. Ευθεία επίθεση στον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή εξαπέλυσε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα του αθλητικού νομοσχεδίου και τις τοποθετήσεις του κ. Κοντονή στη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η διοίκηση της ΕΠΟ χαρακτηρίζει τον κ. Κοντονή «ανεύθυνο», ισχυρίζεται ότι εξαιτίας του «χάθηκε το κλίμα συνεργασίας και συναίνεσης», τον κατηγορεί για «επικοινωνιακά παιχνίδια», τον προειδοποιεί ότι «παίζει με τη φωτιά» και τον καλεί «να αλλάξει την ανεύθυνη στάση του, για να μην υποστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα».

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ:

«Κατά τη χτεσινή συνάντηση, στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπεία της UEFA και εκπρόσωποι κομμάτων, συμφωνήθηκε σαφώς να τηρηθεί συγκεκριμένη διαδικασία, όπως, άλλωστε, αυτή περιγράφηκε από τον κ. Ινφαντίνο, καθώς επίσης από τη σχετική επίσημη ενημέρωση της UEFA. Στην ενημέρωση της UEFA, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι: "Συμφωνήσαμε ένα επικαιροποιημένο προσχέδιο να σταλεί για περαιτέρω ανάλυση από την FIFA και την UEFA. Ακολούθως, η UEFA και η FIFA θα απαντούσαν αν το σχέδιο νόμου ήταν σύμφωνο με τις καταστατικές απαιτήσεις της FIFA και της UEFA, σύμφωνα με τις οποίες κάθε ομοσπονδία-μέλος τους είναι πλήρως υπεύθυνη για τη διαχείριση των θεμάτων του ποδοσφαίρου. Αν αυτό συμβεί, δεν θα είναι απαραίτητη η πιθανή αποβολή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας".

Η αλήθεια είναι ότι η UEFA παρέλαβε (μόνο στην ελληνική γλώσσα) την τελική μορφή του νόμου, επί του οποίου ούτε η FIFA ούτε η UEFA έχουν κάνει, προς το παρόν, τις παρατηρήσεις τους. Συνεπώς, δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνημένη διαδικασία, αλλά αυτό είναι το λιγότερο...

Αίφνης, χάθηκε το κλίμα συνεργασίας και συναίνεσης, το οποίο η ΕΠΟ με συνέπεια καλλιεργεί με τη στάση της, τη σιωπή της απέναντι σε επικοινωνιακά παιχνίδια και τις πράξεις της, όπως, για παράδειγμα, η μεσολάβησή της στην προσέγγιση του κ. Κοντονή με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές. Και χάθηκε διότι σήμερα, ενόσω μια συμφωνημένη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και απ' ό,τι φαίνεται για άλλη μια φορά δεν τηρείται, ο κ. Κοντονής έσπευσε να επιρρίψει την ολοκληρωτική ευθύνη μιας πιθανής αποβολής του ελληνικού ποδοσφαίρου στην ΕΠΟ, στην FIFA και στην UEFA! Της ίδιας πιθανής αποβολής που εκείνος απέκλειε μέχρι και χτες σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Ήρθε ο καιρός να πούμε ότι η απευκταία πιθανότητα να γίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο ο απόκληρος της Ευρώπης είναι επιδίωξη του κ. Κοντονή. Αυτό δείχνουν οι πράξεις του. Αυτό μαρτυρούν οι αλλεπάλληλες ανακολουθίες του. Αυτό πιστοποιεί, πάνω απ' όλα, το διαρκές παιχνίδι με τις λέξεις. Ο κ. Κοντονής, ωστόσο, δεν παίζει με τις λέξεις. Παίζει με τη φωτιά!

Τον καλούμε, έστω και την ύστατη ώρα, να αλλάξει την ανεύθυνη στάση του, για να μην υποστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα. Τον καλούμε να τηρήσει, αν μη τι άλλο, τη διαδικασία που συμφώνησε με την αντιπροσωπεία της UEFA ενώπιον των εκπροσώπων όλων των κομμάτων και όχι να παραπλανεί την κοινή γνώμη και τους εκπροσώπους των κομμάτων υποστηρίζοντας ότι το κείμενο τροπολογιών που κατέθεσε αποτελεί προϊόν συμφωνίας με την UEFA και έχει την αποδοχή της.

Τον καλούμε, επίσης, να σεβαστεί τους συνομιλητές του, τους οποίους επιχειρεί να φέρει προ τετελεσμένων με διάφορους τρόπους. Άλλοτε προσπαθώντας να δημιουργήσει τεχνηέντως σύγχυση άλλοτε αγνοώντας τους. Καιρός, όμως, είναι να πάψει ο κ. Κοντονής να αγνοεί κάτι πολύ σημαντικότερο: τον κίνδυνο στον οποίο έχει περιέλθει το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο ελληνικός αθλητισμός εξαιτίας δικών του ακροβασιών».

Κοντονής: Την ευθύνη για ότι κακό συμβεί από 'δω και πέρα την έχει η ΕΠΟ
Έχει ελαχιστοποιηθεί αλλά δεν έχει εκμηδενιστεί ο κίνδυνος αποκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου, υποστήριξε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Στ. Κοντονής, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΕΠΟ και ανοίγοντας θέμα αλλαγής του εκλογικού της συστήματος.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων κατά πλειοψηφία επί της αρχής, κατ' άρθρο και στο σύνολο. Στο σύνολο ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. ενώ επιφυλάξεις σε συγκεκριμένα άρθρα διατυπώθηκαν από τα υπόλοιπα κόμματα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κοντονής υποστήριξε:

«Καμία ομοσπονδία δεν μπορεί να έχει απόλυτη αυτονομία και να δρα ανέλεγκτα. Αποδείχθηκε από τη διαδικασία ενώπιον της Βουλής ότι καλύτερη λύση για να αποκατασταθεί το τρωθέν κύρος του ποδοσφαίρου είναι να οριστούν στα πειθαρχικά όργανα τακτικοί δικαστές.

Την ευθύνη για ότι κακό συμβεί από εδώ και πέρα την έχει η ΕΠΟ και οι διεθνείς ομοσπονδίες.

Υπάρχει πρόβλημα με την ΕΠΟ. Χθες διαπιστώθηκε ότι η UEFA πίστευε ότι τους τακτικούς δικαστές θα τους ορίζει ο υπουργός. Από πού προέκυψε αυτό;
Nα έχουν τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Ο κίνδυνος τιμωρίας έχει ελαχιστοποιηθεί αλλά δεν έχει εκμηδενιστεί. Αλλά αυτόν το κίνδυνο τον αναλαμβάνουν άλλοι.

Χθες κατάλαβαν ακόμα και αυτοί που μιλούν κακοπροαίρετα μαζί μας και δεν εννοώ τις διεθνείς ομοσπονδίες ότι δεν θέλουμε να θίξουμε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ.

Οι εκλογές της ΕΠΟ αφορούν τον πυρήνα του αυτοδιοίκητου. Είναι ένα απαράδεκτο το καθεστώς. Είναι αδιανόητο να ψηφίζουν 57 άνθρωποι για το ΔΣ και να υπάρχουν εκλέκτορες που ψηφίζουν και για άλλους δυνάμει εξουσιοδοτήσεων. Αυτό πρέπει να σταματήσει και πρέπει να το συμφωνήσουμε με τις διεθνείς ομοσπονδίες και την ΕΠΟ αν έχει καλή πρόθεση.

Από ένα καθεστώς του ανέλεγκτου το ποδόσφαιρο περνά στο καθεστώς του αυτοδιοίκητου.

Τα ζητήματα του ποδοσφαίρου θα τεθούν από εμάς στις 19/5 στη σύνοδο των υπουργών της ευρωπαϊκής ένωσης".

Αυτές είναι οι 9 αλλαγές Κοντονή στο ν/σ για τη βία στα γήπεδα
Κατέθεσε πλέον και γραπτώς ο Σταύρος Κοντονής, τις αλλαγές που είχε υποσχεθεί στο νομοσχέδιο για την αθλητική βία, κατά τη σημερινή, τελευταία ημέρα επεξεργασίας του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι αλλαγές που φιλοδοξούν να καλύψουν το κενό που χωρίζει τις αποφάσεις του υπουργείου και τις θέσεις της FIFA και της UEFA, έχουν ως εξής:
* Ο υπουργός αρμόδιος για τον Αθλητισμό, διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλλει πρόστιμα για την "σοβαρή" πρόκληση επεισοδίων ή ρατσιστική συμπεριφορά, σε συνδέσμους, ομάδες και αθλητικές ομοσπονδίες, καθώς και σε ανάκληση της υφιστάμενης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης - αλλά πλέον "ύστερα από γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας" (ΔΕΑΒ)

* Για προληπτικούς λόγους, και προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη αντίστοιχων συμπεριφορών, ο υπουργός δικαιούται να απαγορεύει προσωρινά τη διεξαγωγή συγκεκριμένων αγώνων, ή να διακόπτει οριστικά πρωταθλήματα ή άλλες διοργανώσεις, αλλά "με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται έπειτα από γνώμη της ΔΕΑΒ καθώς και της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας". Διατηρεί επίσης το δικαίωμα, να απαγορεύει με αιτιολογημένη απόφασή του, τη συμμετοχή ελληνικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις, αλλά μονάχα για την αγωνιστική περίοδο που έπεται της διάπραξης των πράξεων βίας και "ύστερα από διαβούλευση με τις διεθνείς ομοσπονδίες και γνώμη αυτών".

* Τα πρόστιμα που επιφυλάσσει το νομοσχέδιο για τις αθλητικές ομάδες που εγκαλούνται για τη στάση τους απέναντι σε πράξεις βίας ή ρατσιστικές συμπεριφορές, και που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του υπουργού, κυμαίνονται από 25.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ. Πρόστιμα άνω των 5 εκ. ευρώ και μέχρι 25 εκ. ευρώ, επιβάλλονται μονάχα για παράβαση της απαγόρευσης συμμετοχής ελληνικής ομάδας σε διεθνείς διοργανώσεις - και πάντα, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας.

* Παρότι το νομοσχέδιο εξακολουθεί να επιβάλλει το ηλεκτρονικό ονομαστικό εισιτήριο και το σύστημα ηλεκτρονικής εποπτείας των γηπέδων όπου θα αγωνίζονται οι ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ειδικά για την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 δίνεται περίοδος προσαρμογής για τις ομάδες που αγωνίζονται σε εθνικό πρωτάθλημα ή κύπελλο Ελλάδος - και οι ομάδες θα δικαιούνται να παίζουν σε γήπεδα που στερούνται τα συγκεκριμένα τεχνικά συστήματα, αλλά κεκλεισμένων των θυρών.

* Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, θα μπορεί να αναστείλει την εκτέλεση της όποιας καταδικαστικής απόφασης θα έχει πρωτοδίκως επιβληθεί, για παράνομη διάθεση εισιτηρίων σε λέσχες οπαδών που δεν λειτουργούν νόμιμα (σ.σ. στην αρχική πρόβλεψη του νομοσχεδίου, μπορούσε να ανασταλεί μονάχα η ποινή φυλάκισης).

*Οι αποφάσεις των πειθαρχικών και δικαιοδοτικών οργάνων που θα αποτελούνται πλέον μονάχα από τακτικούς δικαστές (πρωτοδίκες και προέδρους πρωτοδικών), θα πρέπει να δημοσιεύονται το αργότερο εντός δέκα ημερών από τη συζήτηση της εκάστοτε υπόθεσης.

* Το ανταποδοτικό τέλος 1-3% που θα επιβάλλεται στα έσοδα από τα εισιτήρια των αγώνων επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, θα καθορίζεται μετά από γνώμη της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας. Δίνεται ωστόσο και εδώ μία αναβολή δύο ετών, καθώς ορίζεται πως η Κ.Υ.Α. που θα καθορίζει επακριβώς το ύψος του τέλους, θα εκδοθεί μετά από την παρέλευση διετίας από την δημοσίευση του νόμου.

* Τόσο η Ε.Π.Ο., όσο και ο υπουργός με την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, οφείλουν να αλληλοενημερώνονται σχετικά με πληροφορίες που μπορεί να περιέλθουν σε γνώση τους, περί χειραγώγησης αγώνων.

* Προστίθεται παράγραφος που διαβεβαιώνει πως "θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης και λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ρυθμίζονται από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.), στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία πρέπει να είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία και τους κανονισμούς της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, μέλος των οποίων αποτελεί η Ε.Π.Ο.".

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline