Τρίτη 26 Μαϊου 2020  22:57:15

Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος μέχρι τις 14 Ιουνίου. Επικρατέστερος διάδοχος ο χαρισματικός Ανδρέας Λοβέρδος. Φιλοδοξίες σοβαρές από Φώφη Γεννηματά, Κ. Σκανδαλίδη και Μιχ. Χρυσοχοίδη. Κύριο

Βενιζέλος: «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει την τούμπα».

Xρειάζεται το δημοψήφισμα για εσωκομματικούς λόγους. Από τις 5 έως 7 Ιουνίου το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Στις 14 η εκλογή νέου προέδρου του από την βάση του κόμματος

Στις 5, 6 και 7 Ιουνίου θα διεξαχθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ενώ η εκλογή του προέδρου του κόμματος θα γίνει στις 14 Ιουνίου. Τότε λήγει η θητεία του Ευαγ, Βενιζέλου, μετά την πτώση στο 4% του Κινήματος στις εκλογές του Ιανουαρίου. Με πιθανό διάδοχο τον καθηγητή Ανδρέα Λοβέρδο και άλλους υποψήφιους τους Φώφη Γεννηματά, Οδ. Κωνσταντινόπουλο, Κώστα Σκανδαλίδη και Μιχ. Χρυσοχοίδη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ η διεξαγωγή του συνεδρίου αποφασίστηκε ομόφωνα για τεχνικούς και διαδικαστικούς λόγους που αφορούν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωσή του.

Η εκλογή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να γίνει από τη βάση του κινήματος στις 14 Ιουνίου αντί του αρχικού προγραμματισμού για 7 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό η ανάδειξη των συνέδρων θα γίνει στις 24 Μαΐου.

Επίσης αποφασίστηκε να κληθούν και να συμμετέχουν στο συνέδριο με δικαίωμα λόγου όλοι οι πρώην βουλευτές και οι υποψήφιοι βουλευτές των ευρωεκλογών και των τελευταίων εθνικών εκλογών που δεν συμμετέχουν στην ΚΟΕΣ ή δεν εκλεγούν σύνεδροι.

2. Η εκλογή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να γίνει από τη βάση του κινήματος στις 14 Ιουνίου αντί του αρχικού προγραμματισμού για 7 Ιουνίου.

Βενιζέλος: «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει την τούμπα»
Xρειάζεται το δημοψήφισμα για εσωκομματικούς λόγους

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει την τούμπα, τη στροφή, και χρειάζεται το δημοψήφισμα για εσωκομματικούς λόγους, ώστε να δεσμεύσει την εσωκομματική αντιπολίτευση», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας την Πέμπτη στη συνεδρίαση της εθνικής οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου.

Ο κ. Βενιζέλος ήταν έντονα επικριτικός προς την κυβέρνηση, στην οποία «αφιέρωσε» ολόκληρη την ομιλία του, χωρίς να αναφερθεί στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που είναι προγραμματισμένο για το διάστημα 15-17 Μαΐου, ημερομηνία στην οποία, όπως είχε πει, θα αποχωρούσε από την ηγεσία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησε κατά πόσο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, υποστηρίζοντας ότι επί τρεις μήνες το μόνο που κάνουν είναι να ετοιμάζουν τους κομματικούς συσχετισμούς για να ελέγξουν τους συσχετισμούς στη Βουλή και στην κυβέρνηση. Και απηύθυνε βαριά κατηγορία προς την κυβέρνηση, αναφέροντας ότι με όλα αυτά θυσιάζει τη χώρα και την οικονομία.

Προέβλεψε ότι και στην περίπτωση της σημερινής κυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ θα δικαιωθεί, είτε διότι γρήγορα η κυβέρνηση θα προσχωρήσει στην πολιτική του, είτε διότι «θα έχει οδηγηθεί η χώρα στο αδιέξοδο, την ταπείνωση και την καταστροφή», αλλά ευχήθηκε να μη συμβεί σε καμία περίπτωση το δεύτερο.

Έθεσε τον βασικό στόχο της τακτικής του ΠΑΣΟΚ, που είναι να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση ώστε να αναλάβει τις ευθύνες της και να κάνει τις επιλογές που θέλει ο ελληνικός λαός, χωρίς καθυστερήσεις και υπεκφυγές, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο «η χώρα θα επανέλθει στην κοίτη της εθνικής στρατηγικής».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Βενιζέλος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τονίζοντας ότι «η κοινή γνώμη φαίνεται δημοσκοπικά να ζητάει στροφή της κυβέρνησης προς την αλήθεια και την υπευθυνότητα» και δεν θέλει ούτε δημοψήφισμα ούτε εκλογές.
Επέκρινε τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση για όσα λένε για παραπλάνηση από τον κ. Ντεϊσελμπλούμ και το Eurogroup. Λένε, είπε ο κ. Βενιζέλος, ότι έκαναν θεμελιώδη λάθη διαπραγμάτευσης, ότι δεν κατανόησαν του ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και τον τρόπο λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Παρόλα αυτά, προσέθεσε, «με καταπληκτική άνεση επί χρόνια μας έλεγαν τι πρέπει να κάνουμε».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προγραμματίσει έξοδο από το Μνημόνιο στις 28 Φεβρουαρίου, «κινδυνεύουμε τώρα να μείνουμε επί μακρόν στο μνημόνιο τρία» εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου.

Εξέφρασε την ελπίδα να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους και να μην είναι μακριά από αυτά που είχε σχεδιάσει και προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Και μετά, προσέθεσε, θα κάνουμε τις συγκρίσεις, «συμφωνίες με συμφωνίες, διαπραγματεύσεις με διαπραγματεύσεις, όχι στις συνθήκες του 2015, αλλά στις συνθήκες του 2010, του 2011, του 2012 με τη χώρα στο γκρεμό».

Οι παρούσες συνθήκες, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, επιβάλουν στο ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σε ετοιμότητα, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι δεν πρόκειται για εκλογική ή δημοψηφισματική ετοιμότητα, αλλά για «ετοιμότητα ευθύνης».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline