Τετάρτη 27 Μαϊου 2020  16:10:25

Απαιτούνται 4-5 δις. Ετοιμάζεται απόφαση του ΣτΕ για επιστροφές σε 3 εκατ. δικαιούχους από περικοπές συντάξεων το 2012. Στον ίδιο δρόμο μετά τη δικαίωση για αναδρομικά σε δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και από στρατούς αξιωματικούς. Κύριο

«Σκάει» μέχρι τέλος του Μαΐου η απόφαση-βόμβα του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεων. Αντισυνταγματική και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις ψαλίδισμα στις επικουρικές.

Απόφαση-βόμβα για συντάξεις κύριες και επικουρικές εκδίδεται σύντομα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας , όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα το Βήμα της Κυριακής και η Γιάννα Παπαδάκου. Κρίνεται ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων, ενώ στα ίδια τα πρακτικά της μειοψηφίας της απόφασης υπολογίζεται το κόστος της απόφασης σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ για τη χώρα. ίσως και περισσότερο. Η απόφαση αυτή εκδίδεται και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι δεν υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια μεταξύ των οποίων και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ , αλλά και της ΔΕΗ κ.λ.π. Δηλαδή με εξαίρεση τους δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ και από απόστρατους αξιωματικούς.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βήματος με πλειοψηφία , που διαμορφώθηκε στη διαφορά μόλις 4 ψήφων οι δικαστές της Ολομέλειας του ανωτάτου ακυρωτικού Δικαστηρίου έκριναν ότι οι ρυθμίσεις του νόμου 4093/2012, που περικόβουν σε δεύτερη φάση στα πλαίσια εφαρμογής του Μνημονίου κάθε είδους κύριες και επικουρικές συντάξεις είναι αντισυνταγματικές. Με διαφορά 3 ψήφων η Ολομέλεια έκρινε ως αντισυνταγματική και την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, όπως ορίζεται από τον νόμο 4052 /2012.

Πολιτική , αλλά και κοινωνικού χαρακτήρα είναι το σημαντικό σκεπτικό της απόφασης, που ανατρέπει όλα τα δεδομένα ως σήμερα του Ασφαλιστικού. Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία, που τάσσεται υπέρ της αντισυνταγματικότητας εκτιμάει ότι οι σε πρώτη φάση περικοπές ήταν "αναποτελεσματικές, δεν ωφέλησαν τη χώρα και τα βάρη σήκωσαν οι συνταξιούχοι, που συνήθως πληρώνουν το κόστος τέτοιων κυβερνητικών αποφάσεων". Δεν είναι δυνατόν να συναινέσουμε σε περαιτέρω μειώσεις, που έχουν εξαθλιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών έκρινα κατά πλειοψηφία οι δικαστές.

Στο σκεπτικό της μειοψηφία, που έχει ισχυρό αριθμό μελών της Ολομέλειας αναφέρεται το δημοσιονομικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης και εκεί υπολογίζεται στο αστρονομικό ποσό των 3,5 δισ ευρώ! Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ είχε κρίνει ως συνταγματικές τις περικοπές του Πρώτου Μνημονίου, τώρα όμως ανατρέπει αυτή την απόφασή του, διότι κρίνει ότι οι προηγούμενες περικοπές όχι μόνο δεν οδήγησαν στη σωτηρία της χώρας, αλλά επιδείνωσαν την καθημερινότητα χιλιάδων συνταξιούχων.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης θα εφαρμοστεί από την επίδοσή της στο υπουργείο Οικονομικών. Πρώτα οι συνταξιούχοι, που έχουν προσφύγει, περίπου 15 θα δουν τις αποδοχές τους να επιστρέφουν στα επίπεδα, πριν από το 2012. Αναδρομική ισχύ θα έχουν και όσοι έχουν προσφύγει σε δικαστήρια μικρότερου βαθμού και περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ ως δεδικασμένο για τις υποθέσεις τους.

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Την αποκάλυψη ότι έρχεται ανατροπή από το ΣτΕ στις μειώσεις των συντάξεων είχε κάνει και το «Έθνος της Κυριακής» στις 11 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» (ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αυλωνίτης) σε τροχιά κατάρρευσης έχουν μπει ορισμένες από τις τελευταίες περικοπές που επιβλήθηκαν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ένα νέο δημοσιονομικό «σοκ» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ύστερα από σχετική πιλοτική δίκη, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προσανατολίζεται να κρίνει αντισυνταγματικές μερικές από τις περικοπές που επιβλήθηκαν με μνημονιακούς νόμους από το 2012. Οι σχετικές προσφυγές έχουν γίνει από πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σε τράπεζες, σε ΔΕΚΟ και στρέφονται κατά του ΙΚΑ (για τις μειώσεις των κύριων συντάξεων) και του ΕΤΕΑ (για τις επικουρικές).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδριάσεις του ανώτατου δικαστηρίου υπερισχύουν μέχρι στιγμής οι απόψεις περί αντισυνταγματικότητας τουλάχιστον των τελευταίων μνημονιακών μέτρων και περικοπών και αν η θέση αυτή επιβεβαιωθεί με την έκδοση της σχετικής απόφασης (θα πρέπει να αναμένεται περίπου σε 2-3 μήνες), οι συντάξεις θα πρέπει να επανέλθουν στο ύψος που είχαν τουλάχιστον στα τέλη του 2012.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο η ετήσια επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό των Ταμείων θα είναι 2,8 δισ. ευρώ, ενώ αν η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ επεκταθεί στο σύνολο των συνταξιούχων τότε το ποσό εκτοξεύεται στα 4,3 δισ.! Παράλληλα οι δικαστές προβληματίζονται αν λόγω της οικονομικής κρίσης πρέπει να επιστραφούν ή όχι αναδρομικά.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline