Τρίτη 26 Μαϊου 2020  11:23:01

Σε αναστολή πλέον, οι ανασκαφές στην περίλαμπρη Αμφίπολη από τη νέα Κυβέρνηση Τσίπρα. Σε αντίθεση με τις πολιτικές του Α. Σαμαρά και Κώστα Τασούλα. Κύριο

- Σε αναστολή πλέον, οι ανασκαφές στην περίλαμπρη Αμφίπολη από τη νέα Κυβέρνηση Τσίπρα. Σε αντίθεση με τις πολιτικές του Α. Σαμαρά και Κώστα Τασούλα. Η σύγκρουση συζήτηση ανάμεσα στην τοπική βουλευτή Σερρών Φ. Αραμπατζή και τον αμήχανο αναπλ. υπουργό Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη.

« Η Αμφίπολη δεν είναι σκυλάκι πολυτελείας».

-Οι δικαιολογίες και οι προφάσεις την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή για τον τερματισμό της χρηματοδότησης και τα παχειά λόγια για την αναπτυξιακή προοπτική και αναβάθμιση της Αμφίπολης.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ:
Κύριε Υπουργέ, είναι αλήθεια ότι η αρχή της υπουργικής σας θητείας επεφύλασσε σε εμάς μία δυσάρεστη έκπληξη. Και το λέω αυτό, γιατί σε μία από τις πρώτες συνεντεύξεις σας μιλήσατε με απαξία για την Αμφίπολη, την ανασκαφή με την οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα ασχολούνταν –και δικαίως- όλος ο πλανήτης. Και με μια διάθεση να της βάλετε λουκέτο και να σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, είπατε ειρωνικά ότι δεν ψάχνετε για διάσημους νεκρούς.

Αυτό βεβαίως μου δίνει μια πρώτης τάξεως αφορμή να πω ότι είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η σημασία, η αξία του μνημείου της Αμφίπολης πρέπει να αποσυνδεθεί από την ταυτότητα του νεκρού. Και αυτό γιατί ό,τι έχει μέχρι σήμερα ανασκαφεί και ανακαλυφθεί είναι εξόχως και πολυποίκιλα σημαντικό.
Οι διαφαινόμενες προθέσεις σας έγιναν, δυστυχώς, πιο ξεκάθαρες σε επόμενη συνέντευξή σας, όταν είπατε χαρακτηριστικά «Περαιτέρω χρηματοδότηση για την ανασκαφή δεν προβλέπεται. Εξάλλου, η ανασκαφή έχει βάλει άνω τελεία, έχει τελειώσει στην παρούσα φάση».

Δεν μείνατε, βεβαίως, εκεί. Κατά την επίσκεψή σας στο λόφο Καστά, οι αναφορές σας ότι δεν υπάρχουν ανασκαφές στην Ελλάδα που να έχουν πάρει τέτοια οικονομική υποστήριξη, εκτός βεβαίως του ότι προκάλεσαν με την ανακρίβειά τους, εδραίωσαν την πεποίθηση ότι θέλετε να κλείσετε το κεφάλαιο «Αμφίπολη» και να βάλετε οριστική τελεία στην αναπτυξιακή προοπτική που μπορεί να δώσει το μνημείο τόσο στην περιοχή, όσο και βεβαίως σε ολόκληρη τη χώρα. Εκτός και αν είστε κι εσείς θιασώτης σεναρίων και δημοσιευμάτων, που βλέπουν δυστυχώς, το φως της δημοσιότητας, και μιλάνε για πράκτορες, αρχαιοκάπηλους και χρηματοδότηση ανασκαφών από την ΕΥΠ.

Επειδή, βεβαίως, δεν θέλω να το πιστέψω, αλλά αδυνατώ ωστόσο να κατανοήσω και τους λόγους μιας τέτοιας απαξιωτικής στάσης, σας ρωτώ ευθέως και θα ήθελα από εσάς ξεκάθαρες κουβέντες: Πείτε μου τι θα κάνετε με την Αμφίπολη, εάν έχετε οικονομικό προγραμματισμό για τη χρηματοδότησή της και στρατηγική για την ολιστική ανάδειξη του μνημείου.
Επαναλαμβάνω ότι θα ήθελα μία ξεκάθαρη απάντηση και όχι μία έκθεση ιδεών περί πολιτισμού.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων):
Κυρία συνάδελφε ερωτώσα, με εκπλήσσει ο επιθετικός τόνος της ερώτησής σας κατ' αρχάς. Επίσης, δεν έχετε διαβάσει καμία από τις ανακοινώσεις ή συνεντεύξεις που έχω δώσει σχετικά με την Αμφίπολη. Χρησιμοποιείτε κάποιες λέξεις επιλεκτικά, απομονώνοντάς τες από το συγκείμενο και χρησιμοποιείτε με πολύ ωραίο τρόπο –και σας ευχαριστώ, γιατί μου δίνετε την αφορμή- για το τι σημαίνει ολιστική αξιοποίηση ενός χώρου και ενός μνημείου.
Δεν είπα ποτέ ότι θα σταματήσει η χρηματοδότηση. Δεν είπα ποτέ ότι το μνημείο δεν έχει αξία. Είπα τα εντελώς αντίθετα. Μάλλον, δεν έχετε διαβάσει καλά τις γραμμές. Είπα ότι το μνημείο από μόνο του είναι μοναδικής αξίας.

Είπα ότι το τοπίο που το περιβάλλει είναι μοναδικού φυσικού κάλλους και με τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο που έχει αποκαλυφθεί τις τελευταίες πολλές δεκαετίες, ότι συνοδεύεται από τουλάχιστον δύο αρχαιολογικούς χώρους παρουσιασμένους και έτοιμους και ένα πολύ ωραίο μουσείο στην Αμφίπολη.
Είπα επίσης ότι όλο αυτό το τοπίο, από τις εκβολές του Στρυμόνα έως τα πολύτιμα αρχαιότατα ορυχεία του Παγγαίου, τους αμυγδαλεώνες, τους ελαιώνες και το Λόφο Καστά, αποτελεί ένα κόσμημα, ένα θαύμα της φύσεως και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων και ότι χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση, μια ολιστική σκέψη.

Αυτό το πράγμα δεν αφορά μόνο την ανασκαφική δραστηριότητα. Η ανασκαφική δραστηριότητα έχει βάλει μια άνω τελεία. Όταν γίνεται μια ανασκαφή –ρωτήστε τους αρχαιολόγους, προτού κάνετε ερωτήσεις στη Βουλή- προέχει η συντήρηση και η αναστήλωση του μνημείου. Κάνετε μία επίσκεψη στο Λόφο Καστά. Θα δείτε ότι το μνημείο, εάν δεν αναστηλωθεί εγκαίρως, θα ταφεί κάτω από την άμμο. Δείτε τον περίβολο με τα θαυμάσια θασίτικα μάρμαρα. Θέλει επειγόντως έργα αποστράγγισης, δουλειές δηλαδή που δεν είναι τυπικά ανασκαφικές, αλλά είναι αναστηλωτικές και διασωστικές. Δείτε τα αυτά και θα καταλάβετε.

Καταλάβετε, επίσης, ότι η χρηματοδότηση συνεχίζεται. Δεν συνεχίζεται για την καθαυτή ανασκαφή, να μπει σκαπάνη και να σκάβει. Αλλά η δαπάνη συνεχίζεται και η εργασία συνεχίζεται σε άλλους τομείς και υψηλής ειδίκευσης, όπως: ανθρωπολογική ανάλυση υλικού, συντήρηση των ευρημάτων, μελέτη των ευρημάτων, εργαστηριακές μελέτες και μια πολύπλοκη τεχνικά και δαπανηρή διαδικασία αναστήλωσης του συνολικού μνημείου.
Αυτά είναι όλα δημόσιες πληροφορίες, έχουν δημοσιευτεί πάρα πολλές φορές. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι σε συνάντηση, τις ίδιες μέρες με την αυτοψία που διενήργησα στην Αμφίπολη, με τον Περιφερειάρχη, κ. Τζιτζικώστα και κάναμε κάποιες πρώτες σκέψεις για το τι θα μπορούσε να σημαίνει μια ολοκληρωμένη αρχαιολογική διαδρομή, μια διαδρομή πολιτισμού μάλλον, που θα μπορέσει ο επισκέπτης να επισκεφθεί το μνημείο.

Το μνημείο δεν είναι επισκέψιμο όπως είναι τώρα. Με κανένα διεθνές πρωτόκολλο δεν μπορεί ένας επισκέπτης να επισκεφθεί αυτό το πράγμα. Με κανένα διεθνές πρωτόκολλο δεν επιτρέπεται σε ταφικά μνημεία, όπου απαιτούνται ειδικές κλιματολογικές συνθήκες για τη συντήρηση των ευρημάτων, να μπει κόσμος και να διαταράξει το μικροκλίμα και να βάλει σε κίνδυνο και τη ζωή και την υγεία των επισκεπτών.
Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο, μελέτη και πολλή εργασία. Μη βιάζεστε, λοιπόν. Μείνετε σε αυτό το σωστό που επισημάνατε, την ολιστική προσέγγιση, και να είστε συμπαραστάτης στην ανάδειξη του μνημείου.

Τα μνημεία δεν τα ψάχνουμε για διάσημους νεκρούς και για μικροπολιτικούς λόγους. Τα ψάχνουμε και τα ανασκάπτουμε και τα μελετάμε για τη γνώση, την πληροφορία, τον πολιτισμό και τις πληροφορίες για την αδιατάρακτη ιστορική συνέχεια των ανθρώπων που κατοίκησαν την περιοχή. Αυτό ήταν από τα πρώτα που επισήμανα, το οποίο επίσης δεν το διαβάσατε.
Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω για την Αμφίπολη.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ: Κύριε Υπουργέ, ο δικός σας ο τόνος είναι επιθετικός, αφού μου είπατε ότι προφανώς δεν έχω διαβάσει ή ότι δεν ξέρω να διαβάζω τις συνεντεύξεις που έχετε δώσει.
Φαντάζομαι, στην ίδια κατάσταση –να μην καταλαβαίνουν τι διαβάζουν- θα είναι και οι πενήντα πνευματικοί άνθρωποι των Σερρών, που με επιστολή τους, αμέσως μετά την πρώτη σας συνέντευξη, την οποία επικαλέστηκα, στο «ΒΗΜΑ» της Κυριακής, σας κάνουν έκκληση να συνεχιστεί απρόσκοπτα το ανασκαφικό έργο στο λόφο Καστά. Προφανώς και αυτοί κάποιο ερέθισμα θα πήραν από τις λάθος αναγνώσεις τις οποίες υπαινιχθήκατε.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις υποδείξεις σας να επισκεφθώ το λόφο Καστά. Το έχω κάνει, κύριε Υπουργέ, από το 2012 ως πρωτοεκλεγείσα Βουλευτής, όταν ακόμα ο ταφικός περίβολος βρισκόταν στα διακόσια ενενήντα οχτώ μέτρα κι όταν δεν υπήρχε καθόλου χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και με βάση κάποιον κοινοβουλευτικό έλεγχο δόθηκαν οι πρώτες πενήντα χιλιάδες ευρώ.

Έχω επισκεφθεί, λοιπόν, την Αμφίπολη. Είμαι σε επαφή με την ανασκαφική ομάδα. Θα συμφωνήσω ότι χρειάζεται αναστήλωση. Δεν άκουσα, όμως, τίποτα για αριθμούς, κύριε Υπουργέ. Αριθμούς θέλουμε να ακούσουμε. Θέλουμε να μάθουμε τι προϋπολογίζεται για αυτές τις εργασίες τις απαραίτητες για την αναστήλωση... Έλεγα, λοιπόν, πριν τη διακοπή αυτή λόγω του μικροφώνου, ότι δεν άκουσα τίποτα για αριθμούς, κύριε Υπουργέ, που είναι εξόχως σημαντικοί.

Κι αυτό μου θυμίζει τη «δημιουργική ασάφεια» του κ. Βαρουφάκη.
Θέλω να επιμείνω στο θέμα της χρηματοδότησης, γιατί δεν απαντήσατε τίποτα για τη δήλωσή σας ότι δεν υπάρχει ανασκαφή που να έχει πάρει τέτοια χρηματοδότηση.

Θα πω, λοιπόν, από τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου και ελπίζω να μη τα διαψεύσετε, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει δαπανήσει το μυθώδες ποσό των διακοσίων ενενήντα χιλιάδων ευρώ για την Αμφίπολη και τα λοιπά Υπουργεία και η Περιφέρεια έχουν δαπανήσει εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ. Σύνολο, έχουν δαπανηθεί τετρακόσιες σαράντα ευρώ, κύριε Υπουργέ, για την Αμφίπολη.
Ούτε το ένα χιλιοστό της διαφήμισης που έγινε παγκοσμίως και από όλα τα μέσα δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε με αυτά τα χρήματα για την τουριστική προβολή μας ως χώρα. Με αυτά τα ελάχιστα χρήματα, από 2010 και μετά, μία ολιγάριθμη, ακούραστη και εμπνευσμένη ανασκαφική ομάδα...

Με επικεφαλής την κ. Περιστέρη δούλεψαν αθόρυβα, για να αναδείξουν και να μας προσφέρουν –με ψίχουλα, θα πω- ένα μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο, για το οποίο το λιγότερο που οφείλετε να κάνετε ως Υπουργός Πολιτισμού, που σέβεται τον εαυτό του και το χαρτοφυλάκιο που του έχει ανατεθεί, είναι να καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάδειξη της όποιας πολιτιστικής, τουριστικής και οικονομικής πτυχής αυτού του ακτινοβόλου μνημείου.
Χαίρομαι, μάλιστα που δηλώσατε ότι δεν θα αντικαταστήσετε την κ. Περιστέρη και θα την αφήσετε να ολοκληρώσει το έργο της. Ελπίζω να εμμείνετε στη δήλωσή σας αυτή και να μην επιδείξετε συμπεριφορά ανάλογα με αυτή που επιφυλάξατε στο Εθνικό Θέατρο και στον κ. Χατζάκη.
Δεν ξέρω, βέβαια, κατά πόσον η απόφασή σας αυτή θα έρθει σε αντίθεση με κάθε συντεχνιακή παραφωνία, που δυστυχώς δεν μπορεί να αποδεχθεί το έργο της Αμφίπολης και της κ. Περιστέρη. Το ανασκαφικό, όμως, θαύμα της Αμφίπολης, κύριε Υπουργέ, είναι πάνω από πολιτικές, κομματικές και συντεχνιακές θεωρήσεις, είναι ένα θέμα εθνικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Λυπάμαι πραγματικά, γιατί σε μια χρονική συγκυρία που η χώρα κλυδωνίζεται μεταξύ τακτικής και άτακτης χρεοκοπίας από τις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης, σε μια εποχή που «σκουπίζετε» τα αποθεματικά των ταμείων για να πληρώσετε τις υποχρεώσεις, σε μια εποχή που ελαφρά τη καρδία αποφασίζετε να δώσετε 500 εκατομμύρια ευρώ για να επισκευάσετε σαραβαλάκια αεροπλάνα, σε αυτή, λοιπόν, τη συγκυρία βγάζετε τα σπασμένα μιας υποτιθέμενης χρηστής διοίκησης στην Αμφίπολη.

Ολοκληρώστε, λοιπόν, το έργο έτσι όπως το έχετε προδιαγράψει, με την αναστήλωση την οποία περιγράψατε, χωρίς όμως να δώσετε αριθμούς, δυστυχώς – θα επιμένω. Και κάντε την Αμφίπολη, κύριε Υπουργέ, μνημείο επισκέψιμο μια ώρα αρχύτερα, για να κόβετε εισιτήρια από την Αμφίπολη και να μην χρειάζεται να έλθει μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δεσμεύσει ακόμα και τις καταθέσεις. Δημιουργήστε αρχαιολογικό χώρο επισκέψιμο όλο το χρόνο, για να μην εκπλήσσεσθε κάθε φορά που επισκέπτεσθε ένα μνημείο και το βλέπετε κλειστό Κυριακές και αργίες.

Είπατε για πολιτικές σκοπιμότητες και μας κάνατε μια υπόδειξη ως προς τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Κατανοώ ότι δεν είχατε την τύχη να ανακαλυφθεί η Αμφίπολη επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα. Γιατί είμαι βέβαιη ότι σε αυτή την περίπτωση θα είχατε στήσει αντίσκηνο στο λόφο Καστά. Αρθείτε, όμως, σας παρακαλώ, στο ύψος των περιστάσεων και εξαιρέστε, όπως οφείλετε, την πολυπροικισμένη Αμφίπολη από τη λογική των κομματικών εκκαθαρίσεων.

Θα κλείσω με μία δήλωσή σας. Ελπίζω αυτή να τη μεταφέρω έτσι όπως αυτούσια ειπώθηκε. Είπατε ότι ο πολιτισμός δεν είναι για σας σκυλάκι πολυτελείας, αλλά το καθημερινό ψωμί.

Ελπίζω να μην θεωρείτε σκυλάκι πολυτελείας την Αμφίπολη και να μην το αφήσετε να πεθάνει από την πείνα, στερώντας του ακόμα και το καθημερινό ψωμί.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ :
Θα ήθελα να κάνω πρώτα μία τεχνική παρατήρηση. Οι αρχαιολογικές εργασίες και ανασκαφές δεν γίνονται με προϋπολογισμούς. Γίνονται με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας και του απολογισμού. Δηλαδή, ξεκινάνε με μια προμέτρηση και προχωρώντας αντλούν κεφάλαια και πόρους. Και όταν βάλουν κάποια άνω τελεία και δημιουργηθεί μια ημιπερίοδος έργου –γιατί μια εργασία μπορεί να κρατήσει πολλές δεκαετίες-, γίνεται ένας πρώτος απολογισμός. Αυτά για τους προϋπολογισμούς που ζητάτε.

Έχετε να μου πείτε εσείς αν υπήρξε προϋπολογισμός όταν άρχισε η ανασκαφή της Αμφιπόλεως; Ξέρετε κανένα τέτοιο νούμερο; Και όλα αυτά τα νούμερα που επικαλείστε, πού τα έχετε βρει; Ξέρετε πόσα λεφτά ακριβώς διατέθηκαν εκεί; Δεν είναι ακριβώς όπως τα λέτε.

Εγώ σας είπα πώς γίνονται οι εργασίες. Αυτά που λέτε περί κομματικών διώξεων είναι θλιβερά. Νομίζετε ότι με αφορμή την Αμφίπολη θα μιλάτε για τα αεροπλάνα και για οτιδήποτε άλλο έχει υποπέσει στην αντίληψή σας το τελευταίο τρίμηνο. Έτσι δεν νομίζω ότι ωφελείται το μνημείο της ιδιαιτέρας εκλογικής σας περιφέρειας, ένα μνημείο που εγώ πήγα και το τίμησα εκ μέρους της Κυβερνήσεως...

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ: Υποχρέωση είχατε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ : Βεβαίως, είχα υποχρέωση για όλη την Ελλάδα. Και αυτό κάνουμε. Ως Κυβέρνηση αυτό κάνουμε: Τιμάμε κάθε γωνιά της Ελλάδας, κάθε πτυχή του ελληνικού πολιτισμού και κάθε Έλληνα πολίτη. Ούτε διαιρούμε ούτε χωρίζουμε.

Αυτά που λέτε εδώ στη Βουλή με αφορμή ένα μνημείο, το οποίο τιμούμε, σεβόμαστε και κάνουμε τα πάντα για να το αναδείξουμε, δεν τιμούν ούτε τους Σερραίους ούτε τον κόπο που έχει διατεθεί στην Αμφίπολη.

Να είστε πιο συγκαταβατική, να προκαλείτε το ενδιαφέρον της πολιτείας και να το παρακινείτε, να στηλιτεύετε τις παραλείψεις, αλλά μην μοιράζετε κοσμητικά επίθετα και χαρακτηρισμούς, οι οποίοι είναι και ανυπόστατοι.

Αυτό που έγινε για την Αμφίπολη θα το συνεχίσουμε, σύμφωνα με όλα τα πρωτόκολλα της επιστήμης και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο. Εσείς μιλάτε για προστασίες και καθαιρέσεις, χωρίς να γνωρίζετε καν τι προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος.

Είμαστε μανιώδεις υπερασπιστές της εννόμου τάξεως, συλλαμβάνουμε τους παραβάτες της διοικήσεως και τους παρανομούντες και αυτούς που φτιάχνουν πλαστές συμβάσεις για τους εαυτούς τους. Να διαβάζετε πολύ καλά τι συμβαίνει.

Είστε νέα, έχετε πάθος για τον τόπο σας και το εκτιμώ πολύ αυτό, αλλά μην αδικείτε και τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Κυβέρνηση. Να αναγνωρίζετε την εργασία που γίνεται.
Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσουμε για την Αμφίπολη.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline