Παρασκευή 10 Απριλίου 2020  07:54:10

Υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγχυση φρενών. Απαισιόδοξος ο Σκουρλέτης για συμφωνία, που βλέπουν βέβαιη Τσακαλώτος και Βαρουφάκης. Δύσπιστος ο Γλέζος και ο Λαφαζάνης.. Απειλητικός ο Φλαμπουράρης για τους εταίρους. Μας απειλούν αυτοί, πιστεύου Κύριο

Σκληρή τακτική θεωρεί αναγκαία ο Π. Λαφαζάνης σε αντίθεση με την πολιτική Τσίπρα και Μαξίμου, με πρώτο τον Ν. Παππά. Φλαμπουράρης: Πιθανό αδιέξοδο θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Μας απειλούν αυτοί, πιστεύουν βουλευτές με πρώτο τονΝ. Μανιό.

Επιμένει στη σκληρή γραμμή απέναντι στους δανειστές της χώρας μας ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Το ίδιο και ο Μανώλης Γλέζος, κάτι περισσότερο από δύσπιστος . Σχεδόν βέβαιος και αυτός για την ρήξη και ασυμφωνία με τους δανειστές και τις Βρυξέλλες. Απολύτως απαισιόδοξος για την έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων, όπως έχει γίνει και ο Π. Σκουρλέτης. Και δεν το κρύβει.

Την ώρα που ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group κρίθηκε άγονος αφού οι συνεχείς συνεδριάσεις από την περασμένη Πέμπτη έως και το Σάββατο δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, τα διεθνή πρακτορεία τονίζουν την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και τα χρήματα στην Ελλάδα τελειώνουν, ο κ. Λαφαζάνης δηλώνει σίγουρος ότι η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει το έργο της. «Αν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε στο να αλλάξουμε θετικά την κοινωνία, το καλύτερο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την κυβερνητική σκυτάλη» τονίζει.

«Αυτή την ώρα η Ελλάδα δε χρειάζεται απλώς κάποιες κόκκινες γραμμές που να διασώζουν ορισμένα κρίσιμα κεκτημένα, όσο κι αν αυτό είναι αναγκαίο», λέει ο κύριος Λαφαζάνης και εξηγεί πως «η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως ένα θετικό και πολύ συνεκτικό προοδευτικό πρόγραμμα-πακέτο το οποίο να δίνει προτεραιότητα στην απομείωση του χρέους, στην παροχή ισχυρής ρευστότητας στην οικονομία και στην ανάπτυξη με παραγωγικό προσανατολισμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κίνηση Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου, που σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων στέλνει σαφές μήνυμα: «Ούτε βήμα πίσω».

Συγκεκριμένα με ένα πλακάτ όπου αναγράφεται το σύνθημα, η Κίνηση Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου εικονογραφεί το θέμα που φιλοξενεί για τη νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Η ιστοσελίδα επισημαίνει πως πρόκειται για «ακατανόητη επιμονή για μειώσεις συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και συλλογικές διαπραγματεύσεις», από την πλευρά του ΔΝΤ, ενώ το θέμα έχει τίτλο «Βρυξέλλες - Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω». Το κείμενο επίσης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «απομακρύνεται το ενδεχόμενο "έντιμης συμφωνίας"».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε «σχεδόν μάταιο» το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών

Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την άποψη ότι «εδώ που έχουμε φθάσει, απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Απαιτείται πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό».

«Το καινούριο στοιχείο που προκύπτει, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι όχι μόνο ότι μία μερίδα των δανειστών ζητάει πράγματα, τα οποία ζητούσαν και μέσω του "mail Χαρδούβελη".

Περίπου μας λένε, μην κάνετε καμία αλλαγή, γύρω από αυτό που θα έλεγε κανείς "μνημονιακό καθεστώς και κεκτημένο". Αυτό το έλεγαν ακροθιγώς και τα τελευταία εικοσιτετράωρα ακούγεται μετ΄ επιτάσεως. Υπάρχει μία παράλογη εμμονή στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, ζητήματα που -όπως καταλαβαίνουν όλοι-, δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο. Δεν επηρεάζουν την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της» είπε ο υπουργός Εργασίας και συμπλήρωσε ότι οι δανειστές ταυτοχρόνως βάζουν και θέματα ομαδικών απολύσεων, τη 13η σύνταξη και τον κατώτατο μισθό, καθώς και για τις συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων των επικουρικών.

«Αυτά που ακούγονται τις τελευταίες ώρες -που τα είχαμε ακούσει και τις προηγούμενες εβδομάδες-, ουσιαστικά οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: ότι εδώ που έχουμε φτάσει, ματαιοπονούμε, θα έλεγε κανείς, το να καθόμαστε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με ένα χαρτί και ένα μολύβι και να συζητάμε πάνω από συγκεκριμένες προτάσεις... Αυτό το οποίο απαιτείται σήμερα είναι να υπάρξουν πολιτικές προσεγγίσεις εκατέρωθεν. Αν, δηλαδή, οι δανειστές μας θέλουν να υπάρξει μία λύση, η οποία δεν θα είναι ένας επώδυνος και ταπεινωτικός συμβιβασμός για την Ελλάδα -που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός-, ή όχι. Αυτό είναι το ερώτημα... Στο μεν πολιτικό επίπεδο, δεν θέλει κανείς -προφανώς ούτε και η κ. Μέρκελ-, να αναλάβει το κόστος μίας ρήξης με την Ελλάδα. Από την άλλη, στο επίπεδο του Γιούρογκρουπ, εμφανίζεται η πιο άτεγκτη λογική, εκ μέρους των κυρίαρχων δυνάμεων σήμερα στην Ευρώπη... Και οι δύο πλευρές υπάρχουν. Ασφαλώς υπάρχουν αντιθέσεις, διαφορετικές ταχύτητες και προσεγγίσεις και στην πλευρά των δανειστών, σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζουν την Ελλάδα».

«Νομίζω ότι πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό και να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, για να υπάρχει αυτή η αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Δεν μας επιτρέπεται, νομίζω, να κάνουμε διαφορετικά... Οι κόκκινες γραμμές είναι κόκκινες, για να υπάρχουν. Αν είναι συνεχώς να τις πηγαίνουμε πιο πίσω ή να αλυσοδεθούμε με αυτές, τότε παύουν να είναι κόκκινες γραμμές. Και θεωρώ ότι δεν είναι -τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά-, κάποια δογματική προσέγγιση. Είναι το μίνιμουμ, το αυτονόητο, αυτό που σηματοδοτεί τη διαφορετικότητα της παρούσας κυβέρνησης από τις προηγούμενες, τις μνημονιακές» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

«Όσο και αν θέλει κανείς να διαπιστώσει ότι υπάρχει μια σχετική αυτονόμηση των Ευρωπαίων τεχνοκρατών, οι οποίοι λειτουργούν με μία δική τους πια λογική -το Γιούρογκρουπ αποτελεί την αποθέωση αυτής της λογικής-, νομίζω ότι εδώ που έχουμε φτάσει, επιβάλλεται πλέον η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, να πάρει την κατάσταση στα χέρια της» εκτίμησε ο κ. Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι ίσως θα έπρεπε να διακοπούν οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Brussels Group και να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

«Δεν ξέρω αν πρέπει με τυμπανοκρουσίες να πούμε ότι διακόπτουμε, αλλά πρέπει να γίνει σίγουρα το δεύτερο. Να υπάρξει μία πολιτική πρωτοβουλία αυτού του μεγέθους... Ακόμη και να γινόταν αυτό τώρα, δεν θεωρώ ότι θα ξεμπερδεύαμε με τις λογικές τύπου Σόιμπλε. Κατά τη γνώμη μου, αυτές οι πολιτικές συνιστούν τον μεγαλύτερο εχθρό της Ευρώπης σήμερα. Και νομίζω ότι με μια τέτοια γλώσσα πια θα πρέπει να μιλήσουμε» διευκρίνισε.

Φλαμπουράρης: Πιθανό αδιέξοδο θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου

«Δίνουμε ένα σκληρό αγώνα για να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία» επισημαίνει ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Ο υπουργός Επικρατείας κάνει λόγο για «συστηματική προσπάθεια κάποιων να ακυρώσουν τα συμφωνημένα» και για «ανεντιμότητα ορισμένων δηλώσεων και δημοσιευμάτων που τις πολιτικές διαφωνίες τις παρουσιάζουν ως έλλειψη προετοιμασίας και σαφήνειας από την ελληνική κυβέρνηση», και σημειώνει πως «η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε να έχουμε το συντομότερο δυνατόν μια αμοιβαία και επωφελή συμφωνία».

Μάλιστα, αναφέρει πως «αν οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί επικίνδυνα και η οικονομική και η γεωπολιτική αστάθεια διεθνώς». Ο κ. Φλαμπουράρης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος χωρίς όμως, όπως λέει, να το θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό και κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση πως άφησε άδεια ταμεία.
«Προειδοποιεί» τους εταίρους με χρεοκοπία, αν δεν κάνουν πίσω, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
«Αν δεν υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι, σε 15 ημέρες θα έχουμε πιστωτικό γεγονός» δήλωσε το πρωί της Κυριακής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός, σχολιάζοντας την τελευταία εμπλοκή που παρουσιάζεται στις διαπραγματεύσεις.

Μετά τις δηλώσεις στελεχών ΣΥΡΙΖΑ όλη την περασμένη εβδομάδα για εκλογές ή δημοψήφισμα, που θεωρήθηκαν «προειδοποιήσεις» εκ μέρους της ελληνικής πλευράς προς τους εταίρους, τώρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύει ξεκάθαρη απειλή λέγοντας πως ακόμα και μέσα στο Μάιο, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

«Πάγωσα με το δεκαπενθήμερο για το πιστωτικό γεγονός του κ. Μανιού» σχολίασε η βουλευτής του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου, που παραβρέθηκε στο ίδιο τηλεοπτικό πάνελ με τον κύριο Μανιό, στην τηλεόραση του Σκάι.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline