Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020  09:40:52

Θα αναγκαστούν να υποταχθούν σύντομα ή να παραιτηθούν οι τρεις «σκληροί κοινωνιστές» υπουργοί Λαφαζάνης, Σκουρλέτης και Στρατούλης. Reuters: Χάσμα Ελλάδας -δανειστών σε εργασιακά και συνταξιοδοτικό. Κύριο

Θα γεφυρωθεί με υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς (όπως διαρρέεται ήδη από το Μαξίμου), ενώ οι τρεις υπουργοί κάνουν αρειμάνιες και ασυμβίβαστες δηλώσεις για τα δύο θέματα αυτά της αρμοδιότητας τους.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρωζώνη συνεχίζονται στο Brussels Group, ωστόσο όπως σημειώνει το Reuters παραμένουν οι μεγάλες διαφορές στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στο συνταξιοδοτικά. Θέματα κλειδιά για την συμφωνία σε ανώτερο επίπεδα αλλά και την τύχη των τριών αρμόδιων και αδιάλλακτων υπουργών κκ Λαφαζάνη, Στρατούλη και Σκουρλέτη, με συνεχείς «ασυμβίβαστες δηλώσεις». Χθες πάλι αποκλείει περίπτωση υποχώρησης σε εργασιακά και Ασφαλιστικό ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης τονίζοντας μάλιστα ότι «η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει ανυποχώρητη στις «κόκκινες» γραμμές της, αν θέλει να έχει θετικά αποτελέσματα».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης σε εργασιακά και ασφαλιστικό» προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να βρεθεί η λύση με τα τεχνικά κλιμάκια και από δω και πέρα το θέμα είναι πολιτικό».

Παρά την πρόοδο σε πολλούς τομείς, υπογραμμίζει το πρακτορείο, υπάρχουν ακόμη διαφωνίες, την ώρα που στην Ελλάδα τελειώνουν τα χρήματα και αναζητά χρηματοδότηση εντός του Μαΐου.
Επίσης το Reuters επικαλούμενο τις κυβερνητικές πηγές και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τονίζει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης απολαμβάνει της στήριξης του Αλέξη Τσίπρα και θα παραστεί κανονικά στο επόμενο Eurogroup.

Βάιντμαν: Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει κρίσιμη

Σε νέα προειδοποίηση προς την Αθήνα προχώρησε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.
Όπως δήλωσε η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει επισφαλής και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις.

«Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να αναπτύξει μια λειτουργική δημόσια διοίκηση, να κατευθύνει την οικονομία της και τα δημόσια οικονομικά της σε μια βιώσιμη πορεία και, πάνω απ 'όλα, να δημιουργήσει εμπιστοσύνη σε έναν αξιόπιστο δρόμο των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε, ειδικότερα, ο διοικητής της Bundesbank, μιλώντας στο Politisches Forum Ruhr.

Ο ίδιος εμφανίστηκε απογοητευμένος από την ελληνική κυβέρνηση, σχολιάζοντας πως «η νέα ελληνική κυβέρνηση σκόρπισε τις αρχικές ελπίδες».
«Η Ελλάδα χρονοτριβεί στην εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων εδώ και πέντε χρόνια», τόνισε ο κ. Weidmann.
Αναλυτικότερα, σχολίασε πως στους τομείς της φορολογίας, της διαφθοράς και την δημόσιας διαχείρισης, οι μεταρρυθμίσεις έχουν καθυστερήσει πολύ.
Αγνοια δηλώνει το Βερολίνο για περί συνολικής συμφωνίας που αναφέρει η Αθήνα

Αγνοια για το αν η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεν διαπραγματεύεται για το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, αλλά για ένα νέο συνολικό πακέτο βοήθειας, όπως μεταδίδεται από την Αθήνα, δήλωσε το Βερολίνο.

Συγκεκριμένα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση και αναφέρθηκε δε σε δημοσιεύματα από το Σαββατοκύριακο, στα οποία επισημαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά ταυτόχρονα απομένουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα.

Σημείωσε ότι «έχουμε συζητήσει εκτενώς όλα τα βήματα που είναι απαραίτητα για να φθάσουμε σε ολοκλήρωση του προγράμματος και εκταμίευση των πόρων που απομένουν».
«Η κάθε εκταμίευση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή, διότι ο Γερμανός εκπρόσωπος στον ΕΜΣ πρέπει να λάβει την σχετική εξουσιοδότηση. 'Αρα πριν από μια εκταμίευση πρέπει να συνεδριάσει η Βουλή», τόνισε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ερωτηθείσα αν χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση, ακόμη και για ενδεχόμενη μερική εκταμίευση βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η Κομισιόν βλέπει σύγκλιση απόψεων Αθήνας- Θεσμών

«Εντατικά και εις βάθος» συνεχίζονται οι συνομιλίες των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων των θεσμών σε επίπεδο Brussels Group, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι συνεδριάσεις του Brussels Group έλαβαν χώρα όλο το Σαββατοκύριακο, σε εποικοδομητικό πνεύμα. Οι συζητήσεις συνεχίζονται «εντατικά και εις βάθος», αλλά «απομένει ακόμα δουλειά», είπε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι θα εντατικοποιηθούν, ενώ εκτίμησε ότι, εφόσον συνεχιστούν στο ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα, θα οδηγήσουν σε σύγκλιση απόψεων.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το επόμενο βήμα είναι το Eurogroup της 11ης Μαΐου όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποτιμήσουν την κατάσταση και τόνισε ότι η Επιτροπή εργάζεται για να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών.
Εξάλλου, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα έχει σήμερα γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε εκδήλωση του ινστιτούτου Βίλφρεντ Μάρτενς.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο οι δύο άνδρες γνωρίζονται από παλιά και θα συναντηθούν σήμερα, αφού δεν κατέστη δυνατό να συναντηθούν την προηγούμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Πως θα γίνει η συμφωνία πακέτο

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group υπήρξαν πολύ σημαντικά βήματα που φέρνουν πιο κοντά τη συμφωνία. Ο δεύτερος γύρος αρχίζει σήμερα και στόχος όλων των πλευρών είναι μέσα στο Μάιο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Brussels Group, τη στιγμή που όπως επισημαίνουν η συζήτηση γύρω από τα μακροοικονομικά (ανάπτυξη και αποπληθωρισμός), αλλά και γύρω από τα δημοσιονομικά πήγε καλά.
Και για την πορεία των διαπραγματεύσεων, πάντως, Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνιζε πως οι συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συνομιλιών, περισσότερους εμπειρογνώμονες και λεπτομέρειες.

Η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία, όμως θα έχει και ενδιάμεσα βήματα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Πρώτο βήμα θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του Brussels Group την Τετάρτη, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καλή έκθεση, ώστε μετά να υπάρξει αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί.

Μια απλή δήλωση και όχι συμφωνία είναι αρκετή πλέον για την Αθήνα, που αναμένει
σε αυτή την περίπτωση από την ΕΚΤ να ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης και να χαλαρώσει τους όρους για την έκδοση εντόκων γραμματίων.
Δεύτερο βήμα θα είναι η Ελληνική πλευρά να φέρει τη συμφωνία του Ιουνίου ένα μήνα πιο μπροστά προκειμένου μέσα στο πρώτο 20μερο του Μαΐου να κλείσει το συνολικό πακέτο. «Να εμπλουτιστεί το αρχικό κείμενο που θα εγκρίνουν οι υπουργοί των Οικονομικών πιθανότατα στις 11 Μαΐου» τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαία κυβερνητική πηγή.

Ιδανικό σενάριο για το Μέγαρο Μαξίμου θα ήταν ο Ιούνιος να ήταν ο μήνας εφαρμογής της συμφωνίας.
Στο ερώτημα «ποια είναι η θέση των δανειστών για όλο αυτό τον σχεδιασμό» κυβερνητικοί παράγοντες αρκούνται στο να απαντήσουν «πως και η άλλη πλευρά έχει καταλάβει πως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά», αφήνοντας να εννοηθεί πως η εικόνα που υπάρχει είναι καλή.

Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές

Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως αυτή η «συμπύκνωση» του χρόνου δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η κυβέρνηση θα κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει για το εργασιακό και το ασφαλιστικό.
Αυτό ειπώθηκε και στο υπουργικό συμβούλιο με την κυβέρνηση να επιζητά για αυτά τα θέματα μια λύση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε ο πρωθυπουργός αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να «σηκώσει και πάλι το τηλέφωνο», προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες συνεννοήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, ώστε ο νέος σχεδιασμός να προχωρήσει χωρίς προβλήματα.

Οι επόμενες σημαντικές ημερομηνίες

- Σήμερα αρχίζει και πάλι τις συζητήσεις το Brussels Group
- Την Τετάρτη συνεδριάζει το Δ.Σ της ΕΚΤ
- 8 και 9 Μαΐου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκινά τις διεθνείς επαφές του για τη Ελλάδα
- 11 Μαΐου πραγματοποιείται η συνεδρίαση του Eurogroup με την Αθήνα να ελπίζει σε μια πολιτική αναγνώριση των προσπαθειών και της προόδου που έχει γίνει.
- 12 Μαΐου θα πρέπει να γίνει η καταβολή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ

-Ανοιχτό θέμα για την ελληνική κυβέρνηση το πώς θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ανακοίνωσε την Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ. Σακελλαρίδης, στην πρεμιέρα της επίσημης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Με διαβεβαιώσεις ότι ή συμφωνία στις Βρυξέλλες θα γίνει με βάση τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, που εκφράζεται βεβαιότητα για αισιοδοξία.

Ο κ. Σακελλαρίδης περιέγραψε ένα χρονοδιάγραμμα έως τον Ιούνιο για την υπογραφή μίας συνολικής συμφωνίας, και παράλληλα ανέφερε ότι «στην πλευρά των δανειστών υπάρχουν πολλές συνιστώσες», ενώ σε ό,τι αφορά τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και το αν μία συμφωνία θα γίνει αποδεκτή από όλους, δήλωσε βέβαιος ότι το περιεχόμενο της πιθανολογούμενης συμφωνίας με τους δανειστές θα είναι τέτοιο που θα «περάσει» από το σύνολο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά ταύτα, ο κ. Σακελλαρίδης απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την φιλολογία περί δημοψηφίσματος ή εκλογών περιορίστηκε να πει ότι «η κυβέρνηση δεν φοβάται τον λαό»

Αναλυτικότερα, ο κ. Σακελλαρίδης ανακοίνωσε ότι ξεκινά το μεσημέρι της Δευτέρας και πάλι το Brussels Group τις εργασίες του.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο κ. Βαρουφάκης θα ενημερώνεται ανά 1 ώρα και στη συνέχεια θα ενημερώνει τον Πρωθυπουργό.
Παράλληλα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κάθε 3 ώρες θα φτάνουν στην Αθήνα πρακτικά των συνεδριάσεων.

«Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση συζητάει. Υπάρχει σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευσης. Σκοπός είναι να υπάρξει αυτή η συμφωνία που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος από τα επίδικα ζητήματα. Μπορεί μέσα στο Μάιο τον Ιούνιο να φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επέμεινε ότι δεν υπάρχει θέμα 5ης αξιολόγησης και εκτίμησε ότι δεν υπήρξε εμπλοκή το Σάββατο. «Τα ζητήματα μπαίνουν συνεχώς», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Για την 5ηαξιολόγηση έχουμε πάρει μια συγκεκριμένη εντολή. Στις 25 Ιανουαρίου ο λαός μίλησε. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο καταδίκασαν οι πολίτες. Θα βρεθεί μια συμφωνία στα σημεία που υπάρχει κοινός τόπος», είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για άλλη μια φορά επέμεινε ότι η κυβέρνηση θέτει κόκκινες γραμμές μια και θεωρεί ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της Ελληνικής οικονομίας ήταν σε λάθος βάση γεγονός που το καταδεικνύουν, όπως είπε, και οι τοποθετήσεις διεθνών οργανισμών (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).
«Η πρόοδος να γίνει διαβατήριο για τη χαλάρωση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας» εκτίμησε σχετικά και συμπλήρωσε ότι οι υποχρεώσεις των πιστωτών δεν υλοποιούνται . «Ζητάμε να δοθούν αυτά που απορρέουν από μια δανειακή σύμβαση την οποία εμείς εκπληρώνουμε με κόστος» είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

«Έχουμε δώσει 6,5 δισεκ σε τόκους και τοκοχρεολύσια και να μην υπάρχει τήρηση συμφωνίας και της άλλης πλευράς» τόνισε. Δεν μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις με καθεστώς ασφυξίας», συμπλήρωσε.
Ωστόσο δεν απάντησε για το μέχρι πότε αρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει κάθε δυνατό για να μην υπάρξει θέμα.

«Υπάρχει προσπάθεια απαξίωσης της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση μέσα από διαρροές» σημείωσε αναφερόμενος σε όσα έχουν συμβεί όλο αυτό το διάστημα κάνοντας λόγο για απαξιωτικά δημοσιεύματα σε μερίδα του τύπου.

«Θα τα καταφέρουμε» είπε απαντώντας στην αναφορά Λαφαζάνη, που δήλωσε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να παραδώσει τη σκυτάλη εφόσον δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα φέρει συμφωνία στη Βουλή που θα μπορεί να υπερψηφιστεί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις σχέσεις Μεγάρου Μαξίμου και υπουργού Οικονομικών, είπε ότι «Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του Πρωθυπουργού και του κ. Βαρoυφάκη. Τυγχάνει της απόλυτης εκτίμησης του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης», ενώ όπως απάντησε, ο υπ. Οικονομικών θα εκπροσωπήσει την Ελληνική κυβέρνηση στο eurogroup.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline