Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:59:15

Ευάγγελος Βενιζέλος: Ο Αλ. Τσίπρας και η χώρα

Το συζητούμενο νομοσχέδιο για τη δημόσια τηλεόραση ως πολιτική πρωτοβουλία συνδέεται προφανώς με το γενικότερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, με την πορεία της χώρας. Χωρίς ένα τέτοια πλαίσιο η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία δεν έχει αρχή.


Όλοι δε, συμφωνούμε ότι η δημόσια τηλεόραση είναι ένας θεσμός συνταγματικού επιπέδου. Μου έκανε βέβαια εντύπωση το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, επέλεξε να δώσει την πρώτη μεγάλη τηλεοπτική συνέντευξη μετά τις εκλογές σε έναν ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό. Μεγάλη επιτυχία για το σταθμό, μεγάλη επιτυχία για τον έγκριτο δημοσιογράφο που έλαβε τη συνέντευξη αυτή, αλλά κάτι σημαίνει το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε έναν ιδιωτικό σταθμό.

Αυτή, λοιπόν, η χθεσινή συνέντευξη του κ. Τσίπρα είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα βαρυσήμαντο πολιτικό γεγονός που εμένα τουλάχιστον μου προκάλεσε πολύ μεγάλη ανησυχία ως Έλληνα πολίτη. Χθες μέχρι το βράδυ, την ώρα της συνέντευξης του κ. Τσίπρα, το μεγάλο πολιτικό γεγονός ήταν η υποβάθμιση και ο ευνουχισμός του Υπουργού Οικονομικών, του κ. Βαρουφάκη, ο ανασχηματισμός της διαπραγματευτικής ομάδας της Κυβέρνησης, που όλοι εξέλαβαν ότι εκπέμπει ένα σήμα για την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ένα συμβιβασμό, σε μια συμφωνία.

Ένας Πρωθυπουργός όμως που μπαίνει στην τελική ευθεία μιας δύσκολης και λεπτής διαπραγμάτευσης και αναζητεί μια ορθή λύση για τη χώρα του, δεν λέει τέτοια πράγματα τέτοια ώρα, στην πρώτη μετεκλογική συνέντευξή του. Δεν δίνει συνέντευξη για να επιτεθεί στους διεθνείς συνομιλητές τους. Δεν ανοίγει εσωτερικά μέτωπα, ακυρώνοντας κάθε ίχνος και κάθε δυνατότητα συναίνεσης, προσβάλλοντας τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και, κατά τη γνώμη μου, δεν θέτει με τόσο επικίνδυνο τρόπο ζήτημα δημοψηφίσματος.

Η χθεσινή συνέντευξη του κ. Τσίπρα, κατά τη γνώμη μου, δείχνει έλλειψη ειλικρίνειας και πολιτικού θάρρους και κυρίως, δείχνει παντελή αδυναμία να καταλήξει σε μια απόφαση. Συνεχίζεται όχι η αμφισημία και η εκπομπή αντιφατικών μηνυμάτων ως μέθοδος διαπραγμάτευσης, θα μπορούσε να πει κανείς, αλλά συνεχίζεται η βαθιά αμφιθυμία και η αδυναμία να καταλήξει σε μια πολιτική στρατηγική. Και η ταλάντευση θα συνεχίζεται, φοβούμαι, μέχρι τη στιγμή της πρόσκρουσης στο απόλυτο αδιέξοδο.

Κατ' αρχάς, νομίζω ότι μας θύμισε ο κ. Τσίπρας πως υπήρξε μια παρεξήγηση σε σχέση με το τι συνέβη γύρω από τον κ. Βαρουφάκη. Κάποιοι θεώρησαν ότι πρόκειται για μια πράξη σωφροσύνης και για μια ένδειξη ετοιμότητας για συμφωνία. Άλλοι είπαν ότι πρόκειται για μια ταπεινωτική συμμόρφωση σε έξωθεν υποδείξεις, που δεν έχει γίνει ποτέ σε καμμία Κυβέρνηση και από κανέναν Πρωθυπουργό. Η αλήθεια, όμως, είναι πολύ πιο απλή. Ποτέ δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης. Πάντα την διαπραγμάτευση την έκανε και την κάνει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε, επέβαλε, ενθάρρυνε, στήριξε και καθοδήγησε πολιτικά τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος μπορεί να προσέθεσε το στυλ του, το δικό του άρωμα, αλλά οι πολιτικοί χειρισμοί ήταν και είναι απόφαση του Πρωθυπουργού.

Ακόμη και η έννοια της δημιουργικής ασάφειας, την οποία ενθάρρυνε αλλά κατήγγειλε εχθές ο κ. Τσίπρας, είναι επινόηση του ίδιου του Πρωθυπουργού. Αν δείτε τις ομιλίες του, τις τοποθετήσεις του, τις δηλώσεις του, από την αρχική συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης μέχρι σήμερα, αυτό το πνεύμα απηχούν και αποδίδουν.

Μας είπε εχθές ότι παραπλανήθηκε προεκλογικά από τον κ. Ντράγκι και εξ αυτού του λόγου είπε με πολύ μεγάλη ευκολία ψέματα στον ελληνικό λαό. Δεν μπόρεσε να κάνει καμία ορθή εκτίμηση για το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και τις δυσκολίες της.

Μας είπε, με την ίδια μεγάλη ευκολία, ότι παραπλανήθηκαν σύσσωμοι στην Κυβέρνηση στο EUROGROUP της 20ης Φεβρουαρίου και συμφώνησαν σε κάτι που δεν έπρεπε να συμφωνήσουν και το αποτέλεσμα ήταν όχι απλά και μόνο να μην πάρουν χρηματοδότηση για τη χώρα, αλλά να τους πάρουν και τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μετά να εκλιπαρούν για να πάρουν πίσω τα 1,2 δισεκατομμύρια που θεωρούν ότι κακώς τα έδωσαν, αλλά τα έδωσαν.

Η αλήθεια είναι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι δεν παραπλανήθηκε ο κ. Τσίπρας, δεν παραπλανήθηκε το κόμμα του προεκλογικά και η Κυβέρνηση του μετεκλογικά. Παραπλάνησε ο ίδιος. Παραπλάνησε το κόμμα του τον ελληνικό λαό, δηλαδή τον εξαπάτησε.

Και είναι τραγικό να εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός της χώρας και να λέει εχθές απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή ότι τον υπονομεύουν οι πάντες. Τον υπονομεύουν όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο κακός κ. Ντράγκι και ο κακός κ. Ντάισελμπλουμ, ότι η μόνη καλή, γεμάτη κατανόηση, που του δίνει τον ώμο της για να ακουμπήσει είναι η κυρία Μέρκελ και επιπλέον, τον υπονομεύει όχι απλά και μόνο η τρόικα εξωτερικού αλλά και η τρόικα εσωτερικού, δηλαδή τα τρία κόμματα και οι τρεις αρχηγοί τους, η Νέα Δημοκρατία, το «ΠΟΤΑΜΙ» και το ΠΑΣΟΚ. Και δεν μας κάνει καν την τιμή να μας ονομάσει κι εμάς θεσμούς εσωτερικού. Είναι οι θεσμοί εξωτερικού και η τρόικα εσωτερικού.

Όμως, ποιος τα λέει αυτά; Αυτά τα λέει ο άνθρωπος, ο πολιτικός αρχηγός ο οποίος συστηματικά υπονόμευσε τις προσπάθειες των προηγουμένων κυβερνήσεων, αμφισβήτησε τη νομιμοποίησή τους, την ικανότητά τους να εκπροσωπούν τη χώρα, να υπογράφουν, να δεσμεύουν, να ολοκληρώνουν συμφωνίες. Τα λέει ο άνθρωπος που δεν ψήφισε καμία ρύθμιση, ούτε καν τη ρύθμιση για την άρση του τραπεζικού απορρήτου, που είναι η καρδιά και ο μοχλός για κάθε πράξη της διαφάνειας.

Επιπλέον, προχωρεί σε έναν αφελή «εισοδισμό» στα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Επιχειρεί να εκθέσει πρώην Πρωθυπουργούς, όπως ο κ. Κώστας Καραμανλής, λέγοντας χθες ότι ο εν ενεργεία αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είναι μέλος της «Τρόικας εσωτερικού» και τον υπονομεύει μαζί με το κόμμα του, αλλά έχουν δεσμούς αμοιβαίας πολιτικής εκτίμησης με τον κ. Καραμανλή, τον οποίο αξιοποιεί ερήμην του, τον εκμεταλλεύεται και ουσιαστικά τον προβοκάρει. Με χαρά θα περιμένω να ακούσω την πολιτική τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή στο θέμα αυτό.

Δεν έχω, βέβαια, καμία αμφιβολία ότι ακολουθεί τη γραμμή του κ. Γιώργου Παπανδρέου, διότι είναι προφανές ότι προσχώρησε στη λογική των Καννών και του δημοψηφίσματος, το οποίο εξήγγειλε χθες χωρίς να έχει διδαχθεί τίποτα από την εμπειρία της χώρας. Γιατί τον υπονομεύει, λοιπόν, η προηγούμενη κυβέρνηση; Τον υπονομεύει η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία δεν είχε νομιμοποίηση, η οποία δεν εδικαιούτο να συνάψει συμφωνία, αλλά όφειλε να πάει γρήγορα στις εκλογές, αμέσως μετά της ευρωεκλογές, γιατί, όπως λέει ο κ. Τσίπρας, του αφήσαμε μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα από ό,τι οφείλαμε. Έπρεπε να του έχουμε αφήσει περισσότερο. Όμως, εξανέμισε το μικρότερο, πλην υπαρκτό, πρωτογενές πλεόνασμα.

Για το ταμειακό πρόβλημα της χώρας, για το πρόβλημα ρευστότητας δεν φταίει η Κυβέρνησή του, δεν φταίει η προεκλογική του στάση, δεν φταίει η πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε μετά τις ευρωεκλογές από τον πολιτικό λόγο και την πολιτική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φταίει το γεγονός ότι προκάλεσαν διαρροή καταθέσεων, απόσυρση επενδύσεων, αλλά φταίει το γεγονός ότι μετεκλογικά, η «Τρόικα εσωτερικού» υπονομεύει την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου.

Ο υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης, που έχει ζήσει την εμπειρία της χώρας από το 2009 έως το 2014, δεν ξέρει ότι προεκλογικά αυτά που λέει ένα κσόμμα που διεκδικεί την εξουσία πρέπει να είναι τεκμηριωμένα, υπεύθυνα; Αυτά που είπε δεν τα είχε διασταυρώσει; Δεν είχε αναζητήσει τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, από τη EUROSTAT; Απευθύνεται σε μας, που αγωνιζόμαστε μέχρι και τώρα να πείσουμε τους ομολόγους μας ηγέτες στην Ευρώπη να στηρίξουν την Ελληνική Κυβέρνηση;

Θα μου επιτρέψετε να πω σε έναν κάπως πιο προσωπικό τόνο το εξής: Απευθύνεται σε μένα, που τον έχω ενημερώσει στη μοναδική κατ' ιδίαν συνάντηση που κάναμε, ότι έχω απευθύνει αναλυτική επιστολή σε όλους τους σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες ηγέτες της Ευρώπης να στηρίξουν την Ελληνική Κυβέρνηση; Την επιστολή αυτή την απηύθυνα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Πότε έκανε κάτι το αντίστοιχο; Πότε έγραψε μια επιστολή προς τους δικούς του ομόλογους ιδεολογικά και πολιτικά ηγέτες στην Ευρώπη, να πει «στηρίξτε την Ελληνική Κυβέρνηση»;

Το γερμανικό κόμμα που αντιστοιχεί στο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, καταψήφισε όλα τα ελληνικά προγράμματα στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας.

Μας κατηγορεί, επίσης, γιατί -άκουσον, άκουσον!- δεν αφήσαμε την Κυβέρνησή του σε καθεστώς εξάμηνης παράτασης του μνημονίου, αλλά δίμηνης παράτασης.

Μα, το μνημόνιο, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, που είναι κυρίως το ευρωπαϊκό δάνειο, έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2014. Υπολείπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση δόσεις λιγότερες των 2 δισεκατομμυρίων. Υπάρχουν άλλα 1,9 δισεκατομμύρια από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από το χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων. Ξέρετε ότι αυτό το κονδύλιο το πήρα ξημερώματα της 22 Φεβρουαρίου στο EUROGROUP το 2011 για να βελτιωθεί η εικόνα του ελληνικού χρέους. Τελειώνει το δάνειο και παραμένει το μνημόνιο;

Δώσαμε μία δίμηνη παράταση του μνημονίου για τεχνικούς λόγους, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε μέχρι 28 Φεβρουαρίου τη μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή, την προστατευμένη έξοδο στις αγορές. Και είχαμε τα κονδύλια, τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ του ΤΧΣ, που τα πήραν μέσα από τα χέρια του κ. Βαρουφάκη.

Έπρεπε να έχουμε αφήσει τη χώρα σε εξάμηνο καθεστώς παράτασης μνημονίου, χωρίς δάνειο, με τους όρους και την επιτήρηση, χωρίς λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Αυτό ήθελε; Τι ήθελε; Ήθελε να σκίσει το μνημόνιο ή να το βρει να υπάρχει, ώστε να έχει άλλοθι; Μας κατηγορεί και μας υβρίζει, επειδή δεν του προσφέραμε το μνημονιακό άλλοθι; Είναι αυτό έντιμη πολιτική συμπεριφορά; Είναι αυτό στρατηγική διαπραγμάτευσης;

Τι έλεγαν προεκλογικά και μετεκλογικά; Έλεγαν «Δεν θέλουμε παράταση του μνημονίου, δεν θέλουμε τις δόσεις. Θέλουμε μία ενδιάμεση συμφωνία.». Αυτή η συμφωνία πρέπει να χρηματοδοτείται νομισματικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του ELA, ώστε οι ελληνικές τράπεζες, σε μία αιμομικτική σχέση με το ελληνικό δημόσιο να αγοράζουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια και όλο το σύστημα να κρέμεται από μία κλωστή και από τη βούληση του κ. Ντράγκι και των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης. Αυτό ήταν το σχέδιο.

Μετά υπέγραψαν την παράταση του μνημονίου, χωρίς εντολή της Βουλής –την κρύβουν από τη Βουλή- και τώρα έρχονται ως μωρές παρθένες και λένε «Εξαπατηθήκαμε. Υπογράψαμε χωρίς να έχουμε διασφαλίσει τη χρηματοδότηση». Μάλιστα, αλληλοκαταγγέλλονται. Ο κ. Τσακαλώτος καταγγέλλει τον κ. Βαρουφάκη και, τελικά, ο κ. Τσίπρας εχθές υιοθέτησε την άποψη του κ. Τσακαλώτου και ευνούχισε οριστικά τον κ. Βαρουφάκη.

Τώρα, τι επιδιώκουν; Επιδιώκουν να πάρουν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ για το Μάιο και τον Ιούνιο; Τι θα γίνει στις 30 Ιουνίου; Ποιο είναι το σχέδιο; Το «Μνημόνιο ΙΙΙ». Σας είπα ότι θα ανασυσκευάσουν τα υπάρχοντα χρήματα με νέους όρους. Δεν φθάνουν, δυστυχώς, τα υπάρχοντα χρήματα, γιατί, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, η χώρα λόγω της στάσης σας η οποία είναι πολιτικά αδιαφανής και ανέντιμη, έχει υποστεί μία τεράστια οικονομική βλάβη. Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν επιδεινωθεί όλα τα μεγέθη, τα έσοδα. Ο ρυθμός ανάπτυξης έγινε ξανά ύφεση. Το πρωτογενές πλεόνασμα χάθηκε. Οι επενδύσεις εξαφανίστηκαν. Η εμπιστοσύνη εξανεμίστηκε. Οι τράπεζες υπονομεύθηκαν. Αυτό είναι κόστος για την οικονομία και τους πολίτες.

Ποιος έχει προκαλέσει αυτή τη βλάβη; Ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία, η βλάβη έχει συντελεστεί. Για τη βλάβη αυτή υπάρχουν ευθύνες, οι οποίες είναι ιστορικού χαρακτήρα, γιατί δυστυχώς δεν έχουμε τώρα προοπτική εξόδου, αλλά έχουμε τη μαύρη προοπτική της μακροχρόνιας παραμονής στο μνημόνιο.

Γι' αυτό, ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να καταλήξει σε καμία απόφαση. Έφθασε εχθές να λέει «Το καταραμένο PSI, το οποίο κούρεψε τα ομόλογα των ταμείων!». Μα, αυτό ήταν συμψηφισμός μεταξύ κράτους και ασφαλιστικών ταμείων.

Λέει τη μεγάλη κουβέντα «Εάν καταστραφεί το κράτος, προτιμάτε τα λεφτά των ταμείων να είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στις εμπορικές τράπεζες; Αν καταστραφεί το κράτος, θα καταστραφούν και οι εμπορικές τράπεζες». Αυτά είναι λόγια Πρωθυπουργού! Εάν δεν κάναμε το «κούρεμα» του χρέους και την αναδιάρθρωση και χρεωκοπούσε το κράτος το 2012, πού θα ήταν τα λεφτά των ταμείων; Μιλάμε για χαρτοφυλάκια. Δεν μιλάμε για πόρους. Δεν μιλάμε για προσόδους σε ετήσια βάση, που ήταν μόνο 500 εκατομμύρια ευρώ, όταν η ετήσια επιχορήγηση του κράτους προς τα ταμεία είναι 17 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εν πάση περιπτώσει, γιατί τώρα η Κυβέρνηση δεν επιστρέφει αυτά τα κεφάλαια στα ταμεία; Διότι το ΙΚΑ, όπως σας έχω πει κατ' επανάληψη, ακολουθώντας τις οδηγίες μας, επένδυσε το ρευστό που πήρε -4,5 δισεκατομμύρια ευρώ ρευστό πήραν το Φεβρουάριο του 2012 τα ασφαλιστικά ταμεία, πρωτοφανές ρευστό- για να αναπληρώσει το χαρτοφυλάκιό του.

Το αναπλήρωσε, λοιπόν, στο 130%, ενώ οι συνδικαλιστές που διοικούσαν άλλα ταμεία έκαναν πλάκα εις βάρος των συμφερόντων των ασφαλισμένων για λόγους κομματικούς.

Και τώρα φέρνετε τροπολογία στο νομοσχέδιο του κ. Κατρούγκαλου για τον ΑΚΑΓΕ, για το λογαριασμό Αλληλεγγύης των Γενεών, που είναι το ιστορικό αποθεματικό για την αναλογιστική βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
Μα, η αναλογιστική μελέτη για τα ταμεία λέει ότι πρέπει να έχεις το λογαριασμό αυτό αλώβητο, τον κουμπαρά, από το 2015 μέχρι το 2019, γιατί το 2019...

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Που το είδατε αυτό; Τι λέτε, κύριε Βενιζέλο!
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ): ...πρέπει να είσαι σε θέση να καλύψεις τις ανάγκες των ταμείων.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Σε ρέπος. Αφού το ξέρετε τώρα. Όλος ο λογαριασμός. Δεν το γνωρίζετε;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ): Θα μιλήσουμε για αυτή την τραγική τροπολογία που βάζει χέρι στον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ το κρίσιμο χρονικό διάστημα μέχρι το 2019.
Αλλά ο κ. Τσίπρας, αφού δήλωσε γοητευμένος από την κ. Μέρκελ και έκανε δια μακρόν το πολιτικό και το ατομικό ψυχογράφημά της, μας είπε ότι ή θα υπάρξει συμφωνία κατά τη δική του αντίληψη ή δημοψήφισμα.

Προσέξτε! Απέρριψε τις εκλογές του κ. Φίλιου, διότι, όπως του έχω εξηγήσει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον πρώτο χρόνο μετά τις εκλογές, εκλογές γίνονται μόνο με παραίτηση της Κυβέρνησης και διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Θέλει την εξουσία και φαντάζεται δημοψήφισμα χωρίς να θυμάται τις σκάλες, όπως είπαμε. Τι δημοψήφισμα θα κάνει; Θα κάνει δημοψήφισμα ρήξης, επιστροφής στη δραχμή ευθέως; Και αν το δημοψήφισμα θα εκληφθεί ως δημοψήφισμα «ναι ή όχι στο ευρώ», πιστεύει ότι θα του κάνουν συμφωνία και θα τον αφήσουν να κάνει και δημοψήφισμα;

Άρα, τι θα κάνει; Θα κάνει δημοψήφισμα ρήξης, δημοψήφισμα συμψηφισμού; Έχει στο μυαλό του ίσως το δημοψήφισμα του Ποντίου Πιλάτου, ότι θα είναι Πρωθυπουργός και θα κάνει ένα δημοψήφισμα, με κάποιους στο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν υπέρ, κάποιους κατά και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες να ψάχνουν τη θέση τους. Και βέβαια το αποτέλεσμα θα του είναι εξίσου ευχάριστο.

Υπάρχουν αυτά; Υπάρχουν ουδέτερα για τις κυβερνήσεις δημοψηφίσματα; Αυτά είναι φαντασιώσεις παιδαριώδεις. Δημοψήφισμα δεν υπάρχει. Άμα τη προκηρύξει, η χώρα καταστρέφεται. Το τραπεζικό σύστημα, η οικονομία, η αξιοπιστία, η εμπιστοσύνη, το πολιτικό κύρος της χώρας.

Άρα, ξεχάστε τα αυτά. Όπως ξεχάστε και τις αστείες δικαιολογίες σε σχέση με την εξωτερική πολιτική. Σας είπα και την προηγούμενη φορά στην προηγούμενη συζήτηση στη Βουλή ότι φανταζόσασταν τις Ηνωμένες Πολιτείες σύμμαχό σας εναντίον της Ευρώπης και της κ. Μέρκελ. Μετά η κ. Μέρκελ έγινε η αγαπημένη σας. Φανταζόσασταν τον κ. Πούτιν και τη Ρωσία ως μοχλό εναντίον της Δύσης. Και χθες ο κ. Τσίπρας αναβίωσε την ιστορία της προκαταβολής και του αγωγού.

Είδατε και πάθατε, κυρίες και κύριοι της Πλειοψηφίας, να φύγετε από την ταπεινωτική ιστορία των υποκλίσεων και της προσμονής ότι θα υπάρξει προκαταβολή. Μα, σκέφτεστε τι σημαίνει προκαταβολή στην Ελλάδα; Πόση προκαταβολή πρέπει να πάρει η Τουρκία που είναι ο κεντρικός χώρος από τον οποίο οδεύει ο αγωγός αυτός; Και γιατί να μην πάρει μετά και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας; Γιατί να μην πάρει και η Σερβία και η Ουγγαρία; Πρόκειται για πράγματα τα οποία στερούνται κάθε σοβαρότητος. Και αυτά λέγονται από το στόμα του Πρωθυπουργού!

Σας το έχω πει ότι ο εγκλωβισμός είναι στρατηγικός. Δεν έχετε εντολή ρήξης. Δεν έχετε πλειοψηφία μεταστροφής. Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Οδός διαφυγής το δημοψήφισμα δεν είναι.

Το δε κόστος είναι δυστυχώς δεδομένο. Γι' αυτό σας ζητώ, σας παρακαλώ να σκεφτείτε ότι δεν υπάρχουν πολλές λύσεις: Ή θα γίνει μια επιλογή καταστροφής της χώρας και θα δικαιωθούμε εν μέσω ερειπίων -που δεν το θέλουμε και παρακαλούμε να μην γίνει- ή θα προσχωρήσετε στην πολιτική μας, αυτή που φτύσατε, λοιδορήσατε, συκοφαντήσατε, υπονομεύσατε. Θα προσχωρήσετε και καλά θα κάνετε.

Όμως, κάντε το έντιμα, οργανωμένα, ανοιχτά, με γενναιότητα και γενναιοδωρία. Και ζητήστε συγγνώμη, όχι από εμάς, αλλά από τον ελληνικό λαό για τα ψέματα και τις ψευδαισθήσεις. Όμως, δεν υπάρχει καιρός. Δεν υπάρχει καιρός για ερασιτεχνισμούς, για προχειρότητες, για αντιφάσεις, για αμφιθυμίες. Δεν μπορεί η χώρα να ζει υπό καθεστώς αβεβαιότητας που τρώει τις σάρκες της.

(Ο καθηγητής του Συνταγματικού Ευάγγελος Βενιζέλος είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Θεσσαλονίκης)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline