Σάββατο 30 Μαϊου 2020  10:46:02

«Πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά είναι ο ελληνικός λαός». Πολυσήμαντο δημοκρατικό κήρυγμα του υπουργού και καθηγητή Γ. Πανούση. Κόντρα τους λαϊκιστές και εξουσιομανείς του ΣΥΡΙΖΑ. Αιχμές και για οικογενειοκρατία. Κύριο

Επικεφαλής σε ένα κατεξοχήν ιδεολογικό υπουργείο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιχειρεί μια άλλου τύπου ιδεολογική παρέμβαση, αντίθετος σε αριστερά και δεξιά αυταρχικά στερεότυπα εξουσίας. Πανούσης: Αν το δίλημμα είναι οι εξαγγελίες της Αριστεράς ή ο λαός, δεν θα θυσιαστεί ο λαός.

"Αν πάμε σε δημοψήφισμα αυτό θα πρέπει να αλλάξει το ρου της ιστορίας", υπογράμμισε με νόημα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούσης σε νέα συνέντευξή του. "Βερεσέ οι εκλογές". Από τη Δευτέρα οι αστυνομικοί της γειτονιάς στους δρόμους

«Να θυσιαστούν οι εξαγγελίες της Αριστεράς και όχι ο λαός σε ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο» είτε της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες είτε για όποιο άλλο ζήτημα. Δεν ταυτίζεται δηλαδή η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ με το Λαό και το Έθνος.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε χθες Παρασκευή μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο υπουργός αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο οποίος μάλιστα προσέθεσε με νόημα πως «δεν κυβερνάς με ιδεολογήματα, αλλά με σχεδιασμό».

«Είμαι απομονωμένος στην κυβέρνηση, διότι το έχω επιλέξει ο ίδιος» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ραδιοφωνικής του συνέντευξης στους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη.

«Θέλω μόνο να κάνω τη δουλειά μου», είπε, εξηγώντας ότι η κριτική που δέχεται προσωπικά προέρχεται από κομματικά και όχι από κυβερνητικά στελέχη, χαρακτηρίζοντας τις σχέσεις του άριστες με τους συναδέλφους του υπουργούς.

Πιο αναλυτικά στη συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Γιάννης Πανούσης :

-πρόσθεσε ότι «προφανώς δεν μιλάμε για υποχωρήσεις που καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό ή καταστρέφουν τη δημοκρατία. Μιλάμε για έντιμο συμβιβασμό, για άλλους επώδυνο, για άλλους με άλλο χαρακτηρισμό. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ο λαός θέλει μια έντιμη διαπραγμάτευση, θέλει όμως και μια πολύ σοβαρή διακυβέρνηση».

Για τις επιθέσεις που δέχεται, ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη

«Προσυπογράφω με όρους αξιοπρέπειας. Να πω ότι είναι ένας κύκλος, ότι είμαι αναλώσιμος; Όλοι είναι αναλώσιμοι. Τοποθετήθηκα και είμαι επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού, για να κάνω μια δουλειά. Υποτίθεται ότι τοποθετήθηκα, διότι ξέρω το αντικείμενο. Και είμαι και αποδεκτός από την Αστυνομία και την κοινωνία σ' αυτά που κάνω. Μη όντας βουλευτής και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχα ένα πολύ πιο καθαρό βλέμμα σ' αυτά που κάνω, να μην έχω θέμα ή δεσμεύσεις και εξαγγελίες και όχι να πάω κόντρα σε όσα λέει το κυβερνών κόμμα – θυμίζω ότι είναι δύο κόμματα στην εξουσία...

Όμως, εδώ προκύπτει ένα ζήτημα από την πρώτη μέρα. Δηλαδή, η αμφισβήτησή μου, όχι των πράξεών μου. Ότι ο Γιάννης ο Πανούσης πρέπει να φύγει, διότι δεν είναι αριστερός, δεν τον θέλουμε, δεν τον κάνουμε... «Τι τον θες, ρε πρωθυπουργέ;» και όλα αυτά. Κάποια στιγμή, πρέπει να προστατεύσεις την αξιοπρέπεια και την επιστημοσύνη σου, αλλά εν πάση περιπτώσει... Τι θέλουν; Να αφοπλίσω όλη την Αστυνομία; (Όχι, δεν τα λένε αυτά) κυβερνητικά στελέχη.

Τα λένε χώροι. Με τα κυβερνητικά στελέχη έχω πολύ καλές σχέσεις, ακόμη και με τον κ. Παρασκευόπουλο, είμαστε 30 χρόνια και τον εκτιμώ αφάνταστα και το ήθος του και επιστημονικά. Απλώς προχθές δεν είχε λόγο να πει ότι αυτά που λέω οδηγούν σε εξοικείωση με την αγριότητα και σε λύσεις λιντσαρίσματος, ενώ υπάρχουν οι αξίες της Δικαιοσύνης κτλ. Να σας πω ότι για πρώτη φορά σκέφτηκα ότι η διατύπωση δεν ήταν σωστή; Η διατύπωση, προσέξτε.

Ήταν αλλιώς η διατύπωση: ότι προσοχή, θα έχουμε βία. Να το δεχθώ. Η αντίδραση, έχει σχέση με αυτό; Άλλο ότι δεν χρειαζόταν έτσι, άλλο ότι δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς και άλλο ότι «σε ξέρουμε ποιος είσαι και γιατί μιλάς και τι θες». Ότι «είσαι υπέρ της θανατικής ποινής και κατά της δίκαιης δίκης»... Με στοχοποιούν με έναν τρόπο και όχι μόνο στο λιντσάρισμα το εσωτερικό, διότι όταν λες σε ένα φυλακισμένο που έχει συγκεκριμένο κώδικα τιμής εντός και εκτός εισαγωγικών ότι αυτός ο Πανούσης είναι υπέρ της θανατικής ποινής, υπέρ του ενός ή του άλλου, σε στοχοποιούν και σε αυτούς και στους μπαχαλάκηδες κτλ. Και δεν το κάνουν κατά λάθος αυτό...

Είναι ωραίο να είσαι ρομαντικός σαν άνθρωπος, αλλά δεν μπορείς να κυβερνήσεις ρομαντικά. Δηλαδή, έξω από σχεδιασμό. Π.χ. ένα ιδεολόγημα της Αριστεράς ότι όλοι είναι εχθροί μας, δεν με βρίσκει σύμφωνο. Όταν παίρνεις την κυβέρνηση, πρέπει να διευρύνεις τον κόσμο που θα πιστέψει και θα σε στηρίξει. Δεν πρέπει να τον πολώνεις. Αν ξεκινήσεις με την ιδέα ότι το 36% είμαστε οι σωστοί και απόλυτοι και όλοι οι άλλοι εχθροί μας, δεν βγαίνει πουθενά. Δεν μπορείς να είσαι ούτε στοχαστής ούτε ακτιβιστής όταν κυβερνάς.

Πρέπει να φύγουμε από ιδεολογήματα. Δεν αμφισβητώ την ικανότητα κανενός. Αλλά να μη θυμίσω τι έγινε στη Σοβιετική Ένωση με αυτό... Δεν μιλάς ποτέ για πράγματα που είναι κακώς κείμενα στο χώρο σου, διότι δεν πρέπει να μιλάμε και δίνουμε έτσι επιχειρήματα στον «εχθρό». Εγώ δεν το πιστεύω αυτό. Οδηγούν αυτά σε κλειστά συστήματα, σε αδιαφάνεια και αυταρχισμούς.»
Για το άρθρο του στα «Νέα», σχετικά με την «Αριστερά του Τίποτα»

«Για το άρθρο στα «Νέα», δεν ήταν επιλογή μου ο τίτλος. Ήταν ένα άρθρο κατά συγκεκριμένων ομάδων και όχι υπέρ ή κατά του Τσίπρα ή κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Βοήθησε τον πρωθυπουργό. Συναντηθήκαμε μετά από τρεις ημέρες, πήγα να ανοίξω την κουβέντα, αλλά δεν μου είπε τίποτα.»
Για το αν αισθάνεται απομονωμένος στο Υπουργικό Συμβούλιο

«Είμαι (σε απομόνωση) όχι διότι με απομονώνει κάποιος, αλλά διότι εγώ θέλω να απομονωθώ και να κάνω τη δουλειά μου. Δηλαδή, 100 μέρες έχω δώσει ένα ολόκληρο πακέτο και στην κυβέρνηση με το τι έχω κάνει. Άρα, πάω να κάνω τη δουλειά μου. Δεν με ενδιαφέρουν οι συσχετισμοί, δεν με ενδιαφέρει να πάω να βγω ξανά βουλευτής, δεν με ενδιαφέρει η πολιτική, δεν με ενδιαφέρουν τα πελατειακά. Δεν θέλω να κάνω κάτι από αυτά.»
Για τους προηγούμενους υπουργούς και τις επαφές του μαζί τους

«Εγώ έφαγα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, τον κ. Φλωρίδη, τον κ. Δένδια και θα φάω την άλλη βδομάδα με τον κ. Κικίλια και τον κ. Βαλυράκη. Μαθαίνω πώς είδαν το θέμα. Περισσότερη ασφάλεια, περισσότερη τάξη, σχέση με αντιτρομοκρατικές, σχέση με μυστικές υπηρεσίες. Έχουν άλλη οπτική γωνία ο καθένας κι αυτό είναι και το πιο ενδιαφέρον.»

Για τις αντιδράσεις των συναδέλφων του υπουργών, σχετικά με την αρθρογραφία του

«Χιούμορ... Κάποια στιγμή, σε μια σύσκεψη με υπουργούς, έχω γράψει ένα άρθρο, εννοούσα ένα για την Αστυνομία: «Όχι άλλα άρθρα!». Αυτό υπήρξε. Και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, όταν πήρα το λόγο, είπα ότι θα μιλήσω λίγο βλάσφημα και μου είπαν: «όχι, ρε Πανούση, βλάσφημα». Τους είπα την άποψη μου για το τι είναι η ταυτότητα της Αριστεράς.»

Για τους διορισμούς συγγενικών στελεχών υπουργών

«Να μπω σε κάποιες λεπτομέρειες, γατί κάποιες νύφες, κάποιοι κουνιάδοι, πέρα-δώθε εμφανίζονται. Δεν ξέρω ούτε τα κριτήρια ούτε γιατί εμφανίζεται, δεν με βρίσκει σύμφωνο. Έχω τρία παιδιά, ήμουν πρύτανης , ήμουν βουλευτής και είμαι υπουργός. Έχω τρία παιδιά χωρίς δουλειά και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τα βάλω σε δουλειές μέσω του πολιτικού συστήματος, διότι αλλιώς πάμε στο παλιό, το οποίο ήταν κακό, διότι το κάνανε εκείνοι, αλλά είναι καλό διότι το κάνουμε εμείς.

Αυτό δεν έχει να κάνει με σπόντα κατά κανενός. Η γυναίκα μου δεν ανήκει κι αυτή σε έναν χώρο. Αν κάποιοι έχουν αγωνιστεί χρόνια να πάνε το 4% στο 36%, έχουν ειδικές δεξιότητες, ειδικά πτυχία, θα το πρόσεχα πολύ. Αυτή η θεωρία της γυναίκας του Καίσαρα θέλει προσοχή, αλλά από την άλλη μεριά δεν μπορώ να μπω στη ιστορία της συνομωσίας. Αυτά όλα τα κάνω, γιατί φτιάχνουμε νέες μορφές νεποτισμού, νέες οικογενειοκρατίες, δεν θέλω να τα πιστεύω αυτά. Θα φανεί στον καιρό του, ενενήντα μέρες είναι λίγες να καταλάβεις.»

Ο Γιάννης Πανούσης σημείωσε - για την κριτική που δέχεται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ - πως «εδώ προκύπτει ένα ζήτημα από την πρώτη μέρα. Δηλαδή, η αμφισβήτησή μου, όχι των πράξεών μου. Ότι ο Γιάννης Πανούσης πρέπει να φύγει, διότι δεν είναι αριστερός, δεν τον θέλουμε, δεν τον κάνουμε... «Τι τον θες, ρε πρωθυπουργέ;», και όλα αυτά. Κάποια στιγμή, πρέπει να προστατεύσεις την αξιοπρέπεια και την επιστημοσύνη σου, αλλά εν πάση περιπτώσει... Τι θέλουν; Να αφοπλίσω όλη την Αστυνομία;».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο είπε ότι «είμαστε 30 χρόνια και τον εκτιμώ αφάνταστα και το ήθος του και επιστημονικά. Απλώς προχθές δεν είχε λόγο να πει ότι αυτά που λέω οδηγούν σε εξοικείωση με την αγριότητα και σε λύσεις λιντσαρίσματος, ενώ υπάρχουν οι αξίες της Δικαιοσύνης κτλ. Να σας πω ότι για πρώτη φορά σκέφτηκα ότι η διατύπωση δεν ήταν σωστή; Η διατύπωση, προσέξτε. Ήταν αλλιώς η διατύπωση: ότι προσοχή, θα έχουμε βία. Να το δεχθώ. Η αντίδραση, έχει σχέση με αυτό; 'Αλλο ότι δεν χρειαζόταν έτσι, άλλο ότι δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς και άλλο ότι «σε ξέρουμε ποιος είσαι και γιατί μιλάς και τι θες». Ότι «είσαι υπέρ της θανατικής ποινής και κατά της δίκαιης δίκης»...

Με στοχοποιούν με έναν τρόπο και όχι μόνο στο λιντσάρισμα το εσωτερικό, διότι όταν λες σε ένα φυλακισμένο που έχει συγκεκριμένο κώδικα τιμής εντός και εκτός εισαγωγικών ότι αυτός ο Πανούσης είναι υπέρ της θανατικής ποινής, υπέρ του ενός ή του άλλου, σε στοχοποιούν και σε αυτούς και στους μπαχαλάκηδες κτλ. Και δεν το κάνουν κατά λάθος αυτό...».

Για την διακυβέρνηση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι ωραίο να είσαι ρομαντικός σαν άνθρωπος, αλλά δεν μπορείς να κυβερνήσεις ρομαντικά. Δηλαδή, έξω από σχεδιασμό. Π.χ. ένα ιδεολόγημα της Αριστεράς ότι όλοι είναι εχθροί μας, δεν με βρίσκει σύμφωνο. Όταν παίρνεις την κυβέρνηση, πρέπει να διευρύνεις τον κόσμο που θα πιστέψει και θα σε στηρίξει. Δεν πρέπει να τον πολώνεις. Αν ξεκινήσεις με την ιδέα ότι το 36% είμαστε οι σωστοί και απόλυτοι και όλοι οι άλλοι εχθροί μας, δεν βγαίνει πουθενά. Δεν μπορείς να είσαι ούτε στοχαστής ούτε ακτιβιστής όταν κυβερνάς. Πρέπει να φύγουμε από ιδεολογήματα».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline